Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ešvorts par laikiem Latvijā: "Futbolisti tur ir tehniskāki"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Ešvorts par laikiem Latvijā: "Futbolisti tur ir tehniskāki"
Pols Ešvorts
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pols Ešvorts, rakstot blogu portālam football365.com, pieminējis arī Latvijas laiku - atzinis, ka sadzīves ziņā bija šokējošas lietas, bet futbola ziņā viss bijis kārtībā, jo futbola valoda visā pasaulē ir viena un tā pati.

Pilnu Pola Ešvorta bloga ierakstu oriģinālvalodā varat izlasīt šeit, bet mēs piedāvājam tos izgriezumus, kuros pieminēti angļu trenera laiki Latvijā. Atgādinām, ka Ešvorts trenējis "Ventspili", FK "Rīga", "Skonto". Šobrīd viņš strādā Nigērijas futbola akadēmijā.

Nekad nebūtu domājis, ka došos uz Latviju. Gerijs Džonsons, kuru pazinu kopš Kembridžas laikiem, vadīja Latvijas izlasi, un viņš man piezvanīja, atklājot, ka tur vienai komandai ir vajadzīgs galvenais treneris. Man nebija darba, tāpēc devos - taču tikai, lai satiktu Geriju. Tik tikko biju kaut ko dzirdējis par Latviju un neplānoju uz turieni pārcelties. Taču, kad tur nonācu, satiku tā brīža "Ventspils" (viens no lielākajiem turienes klubiem) prezidentu, un viņš aicināja, lai novadu treniņu. Es novadīju, un viņš man piedāvāja darbu. Galu galā tas bija viegls lēmums - man nebija darba, finansiāli tas bija labs piedāvājums, un es pirmo reizi būtu galvenais treneris.

Ventspils man bija šoks. Toreiz, 2001. gadā, Latvija bija tikai deviņus vai desmit gadus prom no Padomu savienības, un tas bija kā atgriešanās 30 gadu tālā pagātnē. Tur bija tikai viens supermārkets. Tagad tas ir pilnībā mainījies. Gandrīz ikviens runā angliski, es protu krievu valodu un tur ir 15 supermārketi. Ja ierastos tagad, tas vairs nebūtu šoks. Toreiz bija.

Par laimi, futbols īpaši neatšķiras, lai kur tu dotos. Tā ir kā viena valoda. Bija dažas nelielas atšķirības: spēlētāji tur bija tehniskāki, spēlēja ar īsajām piespēlēm. Centra aizsargi nevarēja trāpīt noteiktā zonā, pat ja es gribēju, lai viņi to izdara. Viņi vienkārši nespēja spiediena apstākļos precīzi piespēlēt 40, 50 jardu attālumā. Taču kopumā problēmu nebija. Mans asistents runāja angliski, es mācījos krievu valodu. Darīju to, ko mīlēju darīt. Mēs divreiz gandrīz izcīnījām titulu un kvalificējāmies Eirokausiem katrā sezonā, kamēr biju tur. 2002. gadā mēs UEFA kausa 1. kārtā pārspējām Šveices "Lugano", pēc tam zaudējot Vācijas "Stuttgart".

Pēc "Ventspils" aizgāju uz FK "Rīga", kur gāja grūti. Klubā nebija labas organizācijas un tam nebija spēcīgas finansiālas aizmugures. [..] Mana sieva ir no Latvijas, un tā ir kļuvusi par manām mājām. Tāpēc Rīgas "Skonto", uz kurieni devos pēc Krievijas "Rostov", bija lieliska darba vieta. Tas ir viens no lielākajiem Latvijas klubiem, ja ne lielākais. Nostrādāju tur četrarpus gadus, un mēs radījām vairākus futbolistus izlasei.

[..] Labākie futbolisti, ar kuriem esmu strādājis? Tie, ar kuriem strādāju tagad. Daži 17, 18 gadus veci Nigērijas futbolisti ir fantastiski - labāki nekā jebkurš, ar kuru esmu strādājis Eiropā. Taču viņiem būs grūtāk izlauzties salīdzinājumā ar eiropiešiem. Ja runājam par tiem, kurus jūs esat dzirdējuši: labākie bija Metjū Eteringtons un Saimons Deiviss "Peterborough", Aleksandrs Cauņa, kuru mēs no "Skonto" pārdevām uz Maskavas CSKA un atkal "Peterbourough" spēlētājs Deivids Bilingtons, kuru mēs 1997. gadā pārdevām "Sheffield Wednesday" par 500 tūkstošiem sterliņu mārciņu.

Izmantotie resursi:
Football365 - Football News, Views, Gossip and...

  +1 [+] [-]

, 2013-12-04 23:28, pirms 10 gadiem
Par Ešvortu varu teikt tikai to labāko,kas attiecās uz Ventspils posmu viņa karjerā.Tiesa nepaveicās ,par čempioniem nekļuvām tad,jo laikam jau tomēr viņš nepārzināja tajā laikā visus Latvijas "zemūdens" plūsmas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja