Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

"Metalurgs" mazākumā notur uzvaru pār Rīgas "Daugavu" (+komentāri)

"Metalurgs" mazākumā notur uzvaru pār Rīgas "Daugavu" (+komentāri)
Foto: Romualds Vambuts

Trešdien Latvijas futbola čempionāta Virslīgas 8. kārtas spēlē "Liepājas metalurgs" vienība viesos, lielāko daļu spēles aizvadot mazākumā, tomēr spēja noturēt ātri iegūto vadību un izcīnīja uzvaru pār Rīgas "Daugavu" ar rezultātu 3:1.

Līdzīgi kā Daugavpils komandai, arī liepājniekiem šī kārta bija jāaizvada bez galvenā trenera, jo Vladimirs Osipovs tika atbrīvots no amata pavisam nesen. Viņa vietā "Metalurgu" šodienas cīņā veda trenera asistents Dmitrijs Kalašņikovs.

Liepājnieki spēli sāka labāk, lai gan daudz asu iespēju nespēja radīt. Pirmajās 20 minūtēs viesiem bija divi pusmomenti - 5. minūtē Andreja Prohorenkova soda sitienu atvairīja Artūrs Vaičulis, bet 16. minūtē Genādijam Soloņicinam tikai nedaudz trūka, lai ar kreiso kāju no distances tomēr iesistu - bumba lidoja centimetrus pāri vārtiem. Lai gan "Metalurgam" bija pārsvars, nebija pārliecības, ka to izdosies materializēt, taču 21. mača minūtē rīdziniekiem gadījās liktenīga neveiksme - Reinis Broders nevainīgā situācijā nejauši ar roku nospēlēja savā soda laukumā, kā rezultātā tika nozīmēta pendele. To realizēja pieredzējušais Prohorenkovs, izvirzot vadībā "Metalurgu" (1:0) un tādējādi pirmo reizi sezonā Liepāja guva vārtus 1. puslaikā. "Daugava" uz liepājnieku gūtajiem vārtiem atbildes nevarēja sameklēt - vien 31. minūtē "Daugavas" kapteinis Vadims Gospodarjs izpildīja soda sitienu no cerīgas situācijas – bumba trāpīja sieniņā. Liepāja šo trauksmes zvaniņu ņēma vērā un 34. minūtē dubultoja pārsvaru - Roberts Savaļnieks no labās malas iecentrēja bumbu uz tuvo vārtu stabu, un Jurģis Kalns nospēlēja uz apsteigšanu, panākot jau 2:0.

Tobrīd šķita, ka spēles liktenis ir izlemts, un liepājnieki no Rīgas aizbrauks ar viegliem trim punktiem ķešā, taču kājām gaisā visu apgrieza notikums 37. minūtē. Brīdī, kad bumba lēkāja liepājnieku soda laukumā, Vitālijs Ziļs apzaga liepājniekus pie pašiem vārtiem, un viņa kājās ielēca vārtsargs Pāvels Šteinbors - par pēdējās cerības sodu Šteinbors saņēma pelnītu sarkano kartīti, un liepājnieki ziedoja Valēriju Afanasjevu, lai laukumā sūtītu rezerves vārtsargu, tikai 19 gadus veco Raivo Varažinski. Protams, tika piešķirts arī 11 metru soda sitiens, kuru pārliecinoši realizēja gruzīnu leģionārs Georgi Diakvnišvilli – vairs tikai 1:2 un vairāk nekā 50 minūtes vairākumā "Daugavai". Pēdējās 1. puslaika minūtēs "Daugava" gāja uz priekšu un centās izmantot nupat iegūto vairākumu, taču nesekmīgi. Toties Liepāja gandrīz guva neloģiskus vārtus – Soloņicins no ~ 35 metriem, ja ne pat vēl vairāk, no soda sitiena ar planējošu sitienu trāpīja pa "Daugavas" vārtu pārliktni!

2. puslaiku vairākumā esošā "Daugava" uzsāka apņēmīgi, cenšoties izveidot vārtu gūšanas iespējas un patiešām piespiežot liepājniekus pie vārtiem. Varažinskis sāka visai bailīgi, kādā epizodē izlaižot bumbu no rokām un ļaujot rīdziniekiem tikt pie stūra sitiena, taču vēlāk jaunais vārtsargs iejutās aizvien labāk. 51. minūtē nācās tvert nepatīkamu Gospodara tālšāvienu, taču kopš šī brīža liepājnieki droši cementēja aizsardzības mūrus, neļaujot "Daugavai" īpaši izvērsties. Iespējams, Jurija Popkova komanda vēl izdarītu izšķirošo spiedienu pēdējās minūtēs, taču līdz tam nenonāca - 86. minūtē uz maiņu iznākušais Vugars Askerovs no metriem 30 raidīja bumbu Rīgas vārtos - nepareizu pozīciju ieņēmušais Vaičulis (atradās par tālu no vārtiem) nespēja reaģēt, un "Metalurgs" atjaunoja divu vārtu pārsvaru, ar kādu arī mačs noslēdzās – 3:1.

Pēcspēles komentāri

Jurijs Popkovs, "Daugavas" treneris: "Apsveicu kolēģi ar uzvaru - tā bija pelnīta pēc visiem parametriem. Mums bija pārrāvumi starp līnijām, diemžēl galvenā problēma laikam ir tāda, ka mans kolektīvs šobrīd nav spējīgs aizvadīt trīs spēles nedēļā vienā līmenī. Ja ar "Skonto" nospēlējām tuvu savam potenciālam, tad šodien tā bija vājākā mūsu spēle šosezon - spēlētāji nepaspēj atjaunoties, nav vajadzīgās bāzes, trūka kustību. Meistarības daudziem jau tā ir maz, bet bez fiziskās sagatavotības pazūd arī šis mazumiņš. Pretinieks parādīja vīrišķīgu futbolu, pierādīja savu meistarību - pie izsitieniem viņi lieliski spēlēja ar ķermeni, ķērās bumba. Šodien, manuprāt, Liepāja nospēlēja tuvu potenciālam. Man ļoti patika praktiski visi Liepājas spēlētāji. Viņi bija noskaņoti un jau pirms mača savējos brīdināju, ka jauns treneris komandai dod pozitīvu impulsu, un tā arī notika. Mums ir krīze, cenšamies ieķerties, bet zaudējam ar vieniem vārtiem, bet šodien pelnīti arī ar diviem.

1. aplis? Vēlu savācām komandu un aizliedzu visiem runāt par šo tematu, lai attaisnotu savas neveiksmes. Vienīgais, ko teicu futbolistiem, atsaucoties uz franču rakstnieku Igo, viņam ir tāds darbs, kas saucas "Nožēlojamie", ko pats tā arī līdz galam neizlasīju. Taču nosaukumā viss ir pateikts - mūsu komandā ir savākti spēlētāji, kuri nevienam nav vajadzīgi, priekšgalā ar mani, treneri. Lūk, teicu futbolistiem, ka mums jāpierāda - tas, ka neesam pieprasīti, ir kāda kļūda. Tas kļuva par komandas izveides pamatu. Mums ir laba atmosfēra - jā, pietrūkst meistarības, funkcionālās sagatavotības, ko divās dienās veikalā nenopirksi, taču auglīgi strādājam. Šodien neviena komanda nevar atļauties ar "Daugavu" ar vienu kāju, visi pret mums nopietni noskaņojas. Ar savu attieksmei esam panākuši, ka ar mums jārēķinās. Arī Liepāja šodien pret mums vareni cīnījās.

Pirms sezonas sākuma kā liels fantazētājs uzliku pats sev mērķi izcīnīt 10 punktus - šobrīd ir septiņi, tātad pēdējā 1. apļa spēlē [pret "Gulbeni"] vēl varam mērķi izpildīt. Dzirdēju, ka pirms sezonas skeptiķi smīkņāja "Kāpēc viņi nomainīja, nosaukumu, kāpēc izdarīja to un to, visiem pēc kārtas zaudēs", bet tā nenotika. Virzāmies uz priekšu. Vēlreiz atzīmēšu čempionātu - tik interesanti sen nav bijis. Teikšu tā - stiprie ir kļuvuši vājāki, bet vājie - stiprāki. Vēl ne reizi vien šajā čempionātā mazie atņems punktus lielajiem, īpaši tāpēc, ka mazie ieguvuši pārliecību. Turnīrs būs neprognozējams."

Dmitrijs Kalašņikovs, "Liepājas metalurga" galvenā trenera vietas izpildītājs: "Pirmām kārtām vēlos teikt, ka man ir patīkami atrasties blakus Jurijam [Popkovam]. Biju pavisam jauns (kaut arī tagad neesmu vecs), kad viņš trenēja "Metalurgu" un tajos laikos uz futbolu nāca daudz skatītāju, un komanda, manuprāt, rādīja pašu saturīgāko spēli - tā bija komanda ar visizteiktāko trenera rokrakstu. Kas attiecas uz spēli, līdz vārtsarga noraidījumam pilnībā kontrolējām spēles gaitu, bija teritoriāls pārsvars, bijām pārāki divcīņās, spēlējām organizēti. Pēc noraidījuma... mums jau tā komandā psiholoģiskais stāvoklis nav no labākajiem pēc diviem mājas zaudējumiem, un skaidrs, ka sākām raustīties, plus vēl ielaidām pendeli, saņemot dubultsitienu. Kļuva grūtāk, bija jācieš. 2. puslaika sākumā man šķita, ka pretiniekiem bija pārsvars, viņi arī guva vārtus, kurus neieskaitīja aizmugures dēļ (nespriedīšu bija vai nē), tad izlīdzinājām spēli, izcietām, sagaidījām savu momentu, iznāca svaigais Askerovs - guvām vārtus, kaut arī varbūt tādus trakus, taču teikšu, ka jau līdz tam ik pa laikam veidojām iespējas, un vārti brieda. Domāju, uzvarējām likumsakarīgi.

Kāpēc Tamošausks vairs nav kapteinis? Teikšu tā - uzreiz pēc pagājušās spēles pret "Gulbeni" spēlētāji izteica piedāvājumu, ka viņi paši vēlas noteikt kapteini. Situācija izvērtās tā, ka viena trenera jau nebija, otra vēl nebija, un futbolisti izteica rūpi un atrada šādu izeju. Kapteinis tagad ir Mihadjuks. Jauns treneris? Nezinu, tas jājautā vadībai. Pat ja ko zinu, neteikšu, jo tā nav mana darīšana. Sliktais sniegums sezonas sākumā? Grūti nepiekrist, ka no mums tika gaidīts vairāk, tāpēc jau arī notikusi (vai notiks) trenera maiņa. Ja palikšu trenera amatā, mēģināšu realizēt savas domas - protams, ne šodien, jo šobrīd laukumā ir pieredzējuši futbolisti (daži spēlē Latvijas izlasē), kuri paši saprot situāciju. Šodien viņi pierādīja, ka ir meistarīgi spēlētāji. Kamešs? Viņam ir trauma - nākamajā kārtā droši vien nespēlēs, bet cerēsim, ka spēles kausa finālā. Kausa fināls? Tālu nedomājam - skatos tā, ka šodien ar "Daugavu" mums bija 1/4 fināls, ar "Mettu/LU" svētdien 1/2 fināls, un tad ar "Skonto" kausa fināls, bet tālāko kalendāru nemaz nezinu. Kausa fināls mums ir ļoti svarīgs - citi saka, ka esam titulēts klubs, bet, ja tā paskatās, mums visā vēsturē ir tikai trīs tituli, un no tiem Latvijas kauss ir tikai vienreiz iegūts. Par motivācijas trūkumu nevar būt ne runas."

Rīgas Daugava – Liepājas Metalurgs 1:3 (1:2)
Vārti: Diakvnišvilli 39' (11m) - Prohorenkovs 22' (11m), Kalns 34' , Askerovs 86'
"Daugava": Vaičulis, Šiļuks, Mežs, Sokoļskis, Broders (Petruks 55'), Gospodarjs, Gripa, Hlubokijs (Aleksejevs 46'), Ziļs (Uļjanovs 70'), Diakvnišvili, Kārkliņš.
"Liepājas metalurgs": Šteinbors, Zirnis, Krjauklis, Surņins, Kļava, Tamošausks, Savaļnieks (Askerovs 69'), Afanasjevs (Varažinskis 37'), Prohorenkovs, Soloņicins, Kalns.
Noraidījums: Šteinbors 37'
Brīdinājumi: Kārkliņš, Petruks - Surņins, Kļava, Tamošausks, Askerovs.

Virslīgas 8. kārta

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Daugava (D) – Gulbene3:0 (2:0)Gongadze 26' Kovaļovs 29' Mihaļs 82'
Daugava (R) – Liepājas metalurgs1:3 (1:2)Diakvnišvilli 39' - Kalns 34' Prohorenkovs 22' (11m) Askerovs 86'
Jūrmala – Ventspils1:2 (1:0)Osipovs 11' - Bespalovs 60' Višņakovs 65'
Jelgava – Spartaks1:3 (0:1)Baturinskis 88’ - Moskera 28’ Kortess 72’ Tvumasi 82’
Metta/LU – Skonto1:2 (1:0)Puķītis 26' (11m) - Siņicins 49' (11m); Fertovs 59'

Virslīgas tabula

VKomandaSUNZVārtiP
1.Skonto852110:617
2.Ventspils750216:615
3.Spartaks850315:1015
4.Daugava (D)843113:915
5.Metalurgs74129:413
6.Jūrmala833217:1112
7.Jelgava82159:157
8.Daugava (R)82248:167
9.Gulbene81255:145
10.Metta/LU80355:163

, 2012-05-02 20:06, pirms 12 gadiem
Kāda ir varbūtība, ka Kalašņikovs būs pilnvērtīgs galv.treneris?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 20:16, pirms 12 gadiem
1 rakstīja: Kāda ir varbūtība, ka Kalašņikovs būs pilnvērtīgs galv.treneris?
Diez gan maza. Tomēr par maz pieredzes, bet nekas nebūtu pretī pret AK-47, lieliska personība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 20:32, pirms 12 gadiem
>>>sasperjods
Nomierinies un neduļķo šai dīķī ūdeni.Ir disciplinārā reglamenta pielikums Nr 1,kur minēti septiņi gadījumi ,par ko komandai dod 0-3 un soda naudu.Tavējais tur nav pat tuvumā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 20:37, pirms 12 gadiem
Uzskatu,ka Osipovs ar komandu būtu parādījis neslīktāku rezultātu,nekā pagājušajā gadā.Visa vaina ir spēlētājos,daļa no kuriem spēlē TOTO ne savas komandas labā.Treneri ir kļuvuši par klubu ķīlniekīem.Spēlētāji ir kļuvuši kaprīzi,šīs treneris ir šāds,šīs tāds,šīs stingrs,šis stūlbs.Viņi aizmirsuši to,ka viņiem ir jāatstrādā savu naudu,jāiepriecina ar labu spēli savus darba devējus un līdzjūtējus.Jā Osipovs(kam negrībās ticēt) ir pats iesaistīts netīrās spēlītēs,vai zinādams par to ka spēlētāji nodarbojās ar TOTO, klusēja un nevienām neziņoja,tad Zaharjina kunga lēmums ir pareizs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 20:43, pirms 12 gadiem
Tak liepājniekiem jānopērk no Spartaka divi kārtīgi uzbrucēji, tad ne tikai virslīgā, bet arī Eiropā kalnus gāzīs, savādāk ar to kas ir nekas labs nav gaidāms!
, 2012-05-02 20:47, pirms 12 gadiem
>>>sasperjods
4.punkts Dalībnieki,ar sekojošiem 8 apakšpunktiem.Kurā no tiem tu fuksīt redzi ,ka var piešķirt zaudējumu 0-3.Tāda vienkārši nav.Tāpēc saku vēlreiz,beidz duļķot ūdeni.
, 2012-05-02 20:50, pirms 12 gadiem
1 rakstīja: Kāda ir varbūtība, ka Kalašņikovs būs pilnvērtīgs galv.treneris?
10%, ne vairāk. Nedomāju ka Zaharjins vēlreiz riskēs. Ar Osipovu noriskēja, un čušs vien sanāca. Pagājušo sezonu Osipovam bija t.s. vietējā uzticības kredīts, šosezon tika patriekts. Visu cieņu Dmitrijam, bet virslīgai kā galvenais.......nē, laikam jau tomēr 5% došu, desmit vietā.
, 2012-05-02 20:54, pirms 12 gadiem
kanvit rakstīja: Uzskatu,ka Osipovs ar komandu būtu parādījis neslīktāku rezultātu,nekā pagājušajā gadā.Visa vaina ir spēlētājos,daļa no kuriem spēlē TOTO ne savas komandas labā.Treneri ir kļuvuši par klubu ķīlniekīem.Spēlētāji ir kļuvuši kaprīzi,šīs treneris ir šāds,šīs tāds,šīs stingrs,šis stūlbs.Viņi aizmirsuši to,ka viņiem ir jāatstrādā savu naudu,jāiepriecina ar labu spēli savus darba devējus un līdzjūtējus.Jā Osipovs(kam negrībās ticēt) ir pats iesaistīts netīrās spēlītēs,vai zinādams par to ka spēlētāji nodarbojās ar TOTO, klusēja un nevienām neziņoja,tad Zaharjina kunga lēmums ir pareizs.
Kurš spēlē TOTO no LM spēlētajiem, pat es zinu, un domāju arī Zaharjins. Manuprāt Zaharjins grib atrast treneri, kas pilnībā izspiedīs to sērgu no spēlētajiem, jo vairāk vai mazāk spēlētāji ir normāli. Jāstrādā psiholoģiski un viss būs kārtībā. Ja tad nelīdzēs, jātriec ratā, un pats skarbākais, ka tie ir spelētāji ar vārdu un ne jau no zemākā gala.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 21:01, pirms 12 gadiem
vajag uzlabot spēli uzbrukumā, izskatās, ka pārītis labu uzbrucēju nenāktu par ļaunu.
aizsardzība, gan izskatās līmenī, lai gan starpsezonā bija zaudējumi, vismaz ielaists vismazāk no visiem
tā tad, jāmācās iedabūt bumba vārtos!
, 2012-05-02 21:06, pirms 12 gadiem
Esmu klāt no stadiona, drīzumā materiāls tiks papildināts gan ar precīzāku mača izklāstu, gan ar treneru komentāriem. Uzreiz varu pateikt, ka nozīmīgu tiesneša kļūdu pēc manām domām nebija - gan abas pendeles, gan Šteinbora sarkanā bija pelnītas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 21:37, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Protams, ka dzīvajā var just labāk, nekā pie TV, bet nu, kad būs videjo, tad izteiksim gala viedokļus
Tieši tā!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-05-02 22:02, pirms 12 gadiem
brexels rakstīja: Tomasausks spele TOTO!!esmu redzejis kaa ieiet taja kantorii..tikai nez vai uz LM spelem liek ;// Lithuania go home
Tas jau zināms savas 3 sezonas vismaz.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
"Grobiņa" svin uzvaru. Foto: Aiga Veisa
111

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
4

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".