Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Daugava" uzvaras vārtus gūst skaistā pretuzbrukumā ar 15 īsām piespēlēm

Agris Suveizda

"Daugava" uzvaras vārtus gūst skaistā pretuzbrukumā ar 15 īsām piespēlēm
Neskati vīru pēc cepures - Mihails Ziziļevs, kuram šogad apritēs 39 gadi, joprojām ir īstens "Daugavas" līderis
Foto: Ivars Račko, Sportacentrs.com

Otro sauso uzvaru Latvijas futbola čempionātā izcīnīja Daugavpils "Daugava", kas pēc divām nospēlētām kārtām turnīra tabulā ieņem pirmo vietu. Mājās pret Jūrmalas "Spartaku" (1:0) daugavpilieši spēlēja mierīgi, nosvērti un droši. Lai arī daudz bīstamu momentu nebija, vienīgie vārti tika gūti ar lielisku kombināciju īstā "Barcelona" stilā - bumba līdz Andrejam Kovaļovam soda laukuma vidū tika nogādāta ar 15 īsām piespēlēm, darbībā iesaistot gandrīz visus laukumā esošos spēlētājus.

Komandu galvenie treneri Ravils Sabitovs (Krievija) un Oļegs Blagonadeždins salīdzinājumā ar pirmo kārtu pamatsastāvā bija veikuši vairākas izmaiņas. "Daugavas" centra pussargu pāri kopā ar Mihailu Ziziļevu šoreiz neveidoja Maksims Rafaļskis, bet gan Vladimirs Volkovs, savukārt labās malas pussarga pozīcijā Andrejs Kovaļovs aizstāja pieteikumā neesošo Juriju Sokolovu. Līdz ar to "Daugavas" sastāvs kļuva vēl latgaliskāks - no septiņiem starta vienpadsmitniekā esošajiem vietējiem spēlētājiem četri ir dzimuši Daugavpilī, bet vēl divi - Rēzeknē. Savukārt "Spartakā" bija trīs izmaiņas. Pamatsastāvā nedevās Konstantīns Budilovs un Deniss Tarasovs (Ventspilī tika noraidīts), kuru vietā izgāja nule komandu pastiprinājušais Vīts Rimkus un Aleksandrs Gramovičs. Tomēr visbūtiskākā izmaiņa bija starp vārtu stabiem - Pāvelu Nagli aizstāja Jānis Skābardis.

Pirmais puslaiks sadalījās divos posmos. "Daugava" spēli iesāka ar pārsvaru (acīmredzot mācījās no iepriekšējās spēles kļūdām, kad mača sākumā Rīgas "Daugava" daugavpiliešiem izrādīja vērā ņemamu pretestību), lielāko spiedienu izdarot starp desmito un divpadsmito minūti, kad tika nopelnīti trīs stūra sitieni un izdarīti trīs sitieni pa vārtiem. Tomēr pozicionālā spēlē daugavpiliešiem neizdevās veidot momentus, un visi radās vai nu pēc stūra sitieniem, vai pārsteiguma efekta dēļ. Tā divas iespējas Mamukam Gongadzem (akrobātiskā kritienā no desmit metriem sita zem pārliktņa, bet lielisks bija Skābardis) un Vladimiram Volkovam tika izveidotas pēc centrējuma un piespēles ar galvu (Guntars Silagailis un Vadims Logins), vēl vienreiz pēc stūra sitiena bumba atleca Volkovam tieši pa sitienam. Tāpat caurumi viesu aizsardzībā tika atrasti pēc lieliskas Bidžinas Cincadzes 50 metru garas diagonālās piespēles, kā arī pretuzbrukuma, kad bumba, šķiet, tika atgūta ar noteikumu pārkāpumu.

Arī atlikušajā puslaika daļā "Daugava" vairāk kontrolēja bumbu, tomēr pārsvars bija sarucis, turklāt pat asāk un saturīgāk uzbruka "Spartaks". Labākā iespēja puslaikā (un arī visā mačā) bija ganietim Patrikam Tvumasi. Pie pretinieku soda laukuma 14.minūtē labi pacīnījās Gramovičs, tālāk ar vairākām īsām piespēlēm bumba tika nogādāta Tvumasi, bet nepilnus 18 gadus vecā futbolista sitienu apakšējā stūrī atvairīja Kaspars Ikstens. Par spīti izdomas trūkumam pretinieku laukuma pusē, viena lieliska izdevība bija arī mājiniekiem. 31.minūtē "Spartaks" pazaudēja bumbu sava soda laukuma tuvumā, un Jurijs Mamajevs sita apakšējā stūrī, bet atkal glāba Skābardis. "Spartaks" pirmajās 45 minūtēs nopelnīja četrus stūra sitienus (tikpat, cik "Daugava" pirmās ofensīvas laikā) un jāatzīmē, ka trīsreiz tie tika izspēlēti īsi - visas reizes no burzmas soda laukumā pretī iznira Karloss Rua, un pēc tam sekoja centrējums vai nu no viņa paša, vai stūra sitiena izpildītājiem (no kreisās malas stūrus izpildīja Tvumasi, bet no labās - Gramovičs; līdzīgi arī "Daugavai" - no kreisās malas deva Ziziļevs, bet no labās centrēja Jevgēņijs Simonovs).

Otrais puslaiks bija visai līdzīgs pirmajam. "Daugava" atkal iesāka ar spiedienu, un šoreiz lielākās briesmas jau nāca no spēles, nevis pēc standartsituācijām. Mājinieki bombardēja "Spartaka" soda laukumu ar centrējumiem, izdarīja vairākus sitienus un vienreiz nebija tālu no kurioziem vārtiem - bumba pēc tāla Logina centrējuma trāpīja pa pārliktni. Tomēr, nospēlējusi savu labāko nogriezni visā mačā, "Daugava" atkal samazināja apgriezienus. Neliela iniciatīva jau bija viesu pusē, taču 65.minūtē "Daugava" visai neparastā pretuzbrukumā izvirzījās vadībā. Gramovičs kļūdījās piespēlē netālu no "Daugavas" soda laukuma, un daugavpilieši lēnām, taču mērķtiecīgi un neapturami virzījās tuvāk pretinieku vārtiem. Beigu beigās bumba pēc Simonova centrējuma un no aizsarga galvas soda laukuma vidū nonāca pie Kovaļova, kurš ar otro pieskārienu iedzina apaļo priekšmetu vārtos. Lēnajā un 37 sekunžu ilgajā pretuzbrukumā tika iesaistīti astoņi spēlētāji, turklāt visu pozīciju (izņemot vārtsargu) un abu flangu, bet kopumā, ieskaitot Simonova centrējumu, tika izdarītas 15 piespēles.

Turpinājumā ar bumbu vairāk bija mājinieki, taču viņi uzbruka lēnā tempā un kontroli vairāk izmantoja aizsardzības nolūkos - jo mazāk pie bumbas tiek pretinieki, jo mazākas iespējas ielaist vārtus. "Spartaks", protams, uzbruka aktīvāk, bet, lai arī brīžiem ļoti labi izdevās pieturēt bumbu, "Daugavas" soda laukums bija slēgts. Otrajā puslaikā "Spartakam" vairs praktiski nebija arī pretuzbrukuma iespēju - pirmajās 45 minūtēs jūrmalnieki regulāri devās prettriecienos (Rimkus parasti atvērās kādā no abiem flangiem, bet ātrais Tvumasi iedarbināja savu reaktīvo dzinēju, ieskrienot Vīta atbrīvotajā telpā), bet tie lielākoties izrādījās nesekmīgi. "Spartakam" nebija nevienas reālas iespējas panākt izlīdzinājumu (viens moments vēl pie rezultāta 0:0 bija Tvumasi), un nelīdzēja arī Moskeras un Tvumasi apmainīšanās flangiem pēdējās 10 minūtēs. Spēles izskaņā nozīmīgākie notikumi bija vairāki mini incidenti. Tajos aktīvi piedalījās abi treneri - Sabitovs emociju karstumā savas domas par tiesnesi izteica, jau atrodoties laukumā, bet Blagonadeždins savā tehniskajā zonā pagrūda potenciāli bīstamu uzbrukumu norāvušo Simonovu.

Spēle1'-12'13'-45'+11.puslaiks46'-57'58'-90'+22.puslaiks
Sitieni15-93-03-56-56-03-49-4
Rāmī6-21-02-13-12-01-13-1
Garām/bloķēti9-72-01-43-44-02-36-3
Stūra sitieni9-54-01-45-42-02-14-1
Centrējumi30-21 (19-15)7-0 (2-0)*5-9 (2-8)12-9 (4-8)12-2 (11-0)6-10 (4-7)18-12 (15-7)
Aizmugures3-31-01-12-10-11-11-2
Pārkāpumi16-150-24-74-94-28-412-6
Kontrole (laiks)32:17-22:545:05–2:5010:31-8:3615:36-11:264:20-2:2112:21-9:0716:41-11:28
Kontrole (%)59%-41%64%-36%55%-45%58%-42%65%-35%58%-42%59%-41%

*Iekavās minēts centrējumu skaits, kas izdarīts no spēles, nevis uzreiz pēc standartsituācijām.

Piezīmes

• Kopumā tika izdarītas četras maiņas, bet tās spēles gaitā neienesa kardinālas pārmaiņas. Jau pēc puslaika "Daugavai" laukumā nāca piektais leģionārs – Volkovu nomainīja Dmitrijs Polovinčuks (un nevis Rafaļskis!), kurš ļoti labi iesaistījās spēlē. Pēcāk Gongadzi nomainīja Ēriks Kokins, bet tikai noslēdzošā maiņa būtiski mainīja komandas taktiku. Rafaļskis pamatlaika beigās nāca Silagaiļa vietā, iekārtojoties balsta pussarga pozīcijā, bet Ziziļevs saņēma zaļo gaismu vēl aktīvāk domāt par uzbrukumu. "Spartakam", kuram uz rezervistu soliņa divas vietas palika brīvas, uz maiņu izgāja tikai Džozefs Gjavu, kurš pildīja tos pašus pienākumus, ko Rua.

• Ļoti aktīvi uzbrukumiem pieslēdzās Simonovs, kurš savā kreisajā flangā nomāca ne pārāk spožu spēli aizvadošo krievu leģionāru Mamajevu. Retāk uzbrukumiem pieslēdzās Logins, kurš kopā ar abiem centra aizsargiem piesedza Simonovu (tiesa, otrajā puslaikā drošāk uz priekšu devās arī Logins), taču labajā flangā to veiksmīgi kompensēja aktīvais Kovaļovs un meistarīgais Ziziļevs. Eh, būtu komandā noturēts kreisās malas pussargs Valērijs Afanasjevs...

• Ziziļevam decembrī apritēs jau 39 gadi (starp citu, Ziziļevs ar Rimku ir vienaudži), taču pulveris šim pussargam vēl ir sauss. Ziziļevs "Daugavas" uzbrukumos neapšaubāmi ir centrālā persona, un caur viņu tiek veidoti praktiski visi uzbrukumi. Turklāt jau solīdā vecumā esošais diriģents rāda priekšzīmi arī aizsardzībā.

• "Spartakam" netrūkst tehnisku spēlētāju, un loģisks ir arī tās spēles stils – uzbrukumi tiek veidoti ar īsām piespēlēm pa zemi. Tāpat jūrmalnieki nesmādē ātrus pretuzbrukumus, taču slapjais "Celtnieka" mākslīgais segums šoreiz nebija "Spartaka" sabiedrotais - otrajā puslaikā Daugavpilī ļoti stipri sniga, un "Spartaks" nevarēja spēlēt tādā tempā, kādā to varētu vēlēties. Interesanti, uz ko "Spartaks" un tā kolumbieši (Moskera vairākas reizes viens pret vienu lieliski apspēlēja savu pretinieku) un ātrais ganietis būs spējīgs labas kvalitātes laukumā un vasarīgos laika apstākļos.

• Ne savā labākajā formā vēl atrodas "Daugavas" uzbrukuma līderis Gongadze. Lai arī gruzīns varēja jau 10.minūtē gūt vārtus, kopumā viņš maz tika apgādāts ar bumbu un aizvadīja bālu spēli. Ļoti nemanāms bija arī "Spartaka" uzbrucējs Rimkus, kurš aizvadīja pirmo spēli šosezon un kuram vienatnē nācās cīnīties pret labi spēlējošo centra aizsargu duetu Matiju Mihaļu un Cincadzi. Bīstamākais vīrs "Spartaka" priekšējā līnijā bija Tvumasi, kurš bieži apdraudēja vārtus, bet lielākoties netrāpīja rāmī.

• "Spartaka" taktika transfēru tirgū ir acīmredzama, un skaidrs, ka kolumbiešiem Jūrmala ir tikai pieturvieta viņu karjerā. Lielākā daļa laukumā izgājušo leģionāru vēl ir arī pavisam zaļi – Mesa, Rua, Gjavu un Tvumasi ir jaunāki par 20 gadiem, bet tikai 21 ir Kastanedam. Vidējais pamatsastāva vecums bija 23,9 gadi, bet bez Rimkus – tikai 22,5 gadi. Turpretī "Daugava" laukumā laida krietni vecāku un pieredzējušāku virknējumu – tieši 27 gadi (bez Ziziļeva – 25,9).

"Daugava" – "Spartaks" 1:0 (0:0)

Vārti: Kovaļovs 65'
Brīdinājumi: Kovaļovs 41', Mamajevs, 88', Simonovs 90' – Panasjuks 40
Daugava: Ikstens, Logins, Mihaļs, Cincadze, Simonovs, Volkovs (Polovinčuks 46'), Ziziļevs, Mamajevs, Silagailis (Rafaļskis 85'), Gongadze (Kokins 62'), Kovaļovs
Spartaks: Skābardis, Panasjuks, Jemeļins, Bulvītis, Kastaneda, Mesa, Tvumasi, Rua (Gjavu 82'), Gramovičs, Moskera, Rimkus

VKomandaSUNZVārtiP
1.Daugava (D)22005:06
2.Liepājas metalurgs22004:06
3.Skonto21104:34
4.Ventspils21013:33
5.Jelgava21012:33
6.Daugava (R)21011:43
7.Gulbene20111:21
8.METTA/LU20110:11
9.Jūrmala20113:51
10.Spartaks20022:40

 +14 [+] [-]

, 2012-04-02 15:11, pirms 12 gadiem
Interesants raksts!
un prieks, ka SC popularizē Latvijas futbola virslīgu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-04-02 16:39, pirms 12 gadiem
Agri, var just ,ka tu kautko saproti par futbolu! Paldies par rakstu.

  +5 [+] [-]

, 2012-04-02 17:27, pirms 12 gadiem
Cepuri nost, labakais spēles apraksts pedejos 20 gados!!!!

  +3 [+] [-]

, 2012-04-02 17:47, pirms 12 gadiem
Piktusin rakstīja: Cepuri nost, labakais spēles apraksts pedejos 20 gados!!!!
Par futbolu.

  +2 [+] [-]

, 2012-04-02 19:08, pirms 12 gadiem
Paldies. Lielisks raksts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-02 22:59, pirms 12 gadiem
Tiesam paldies! loti interesanti!!!

  -1 [+] [-]

, 2012-04-02 23:36, pirms 12 gadiem
Wow, shis jau kaa kkaads EPL speeles apskats.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-06 23:48, pirms 12 gadiem
Visu cieņu autoram, tādu spēles aprakstu (ieskaitot hokeju) sen nebiju lasījis. malacis.