Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Ašvorts: "Zaudējām Alanu, bet "Ventspils" priekšrocība ir stabilitāte"

Ašvorts: "Zaudējām Alanu, bet "Ventspils" priekšrocība ir stabilitāte"
Pols Ašvorts
Foto: Nora Krevņeva

Kamēr Virslīgas ūdeņus mērķtiecīgi mutuļo "Riga" un RFS, salīdzinoši klusu 2017. gada sezonai gatavojas seškārtējā Latvijas čempione "Ventspils". Sarunā ar Sportacentrs.com ventspilnieku treneris Pols Ašvorts skaidro "Ventspils" iespējas, Alana Siļeļņikova aiziešanu, rezultāta ziņā smago zaudējumu Brestā un daudz ko citu.

Tā kā sporta direktors Andrejs Butriks šoreiz atvēlēja iespēju par kluba lietām runāt ar tevi, tad vispirms vaicāšu par "Ventspils" finansiālo stāvokli. Daži Latvijas klubi aktīvi rosās transfēru tirgū, iegādājas spēlētājus, dodas uz siltajām zemēm. "Ventspils" ir salīdzinoši klusa, paziņots tikai par pāris jaunpienācējiem. Kā ir mainījies "Ventspils" budžets un vai nav kādu bažu par, piemēram, finanšu līdzekļu samazināšanos?
Nē, nav nekādu bažu vai tamlīdzīgi - budžets šogad ir tikpat liels, cik pagājušajā gadā. Mēs ar visu esam apmierināti, "Ventspils" ir ļoti stabils klubs, un visi zina, ka mēs spēlētājiem allaž maksājam noteiktajā laikā - uzskatu, ka tieši stabilitāte ir viena no svarīgākajām lietām.

Tad varam arī teikt, ka "Ventspils" ir apmierināta ar šī brīža sastāvu un klubam nav lielu plānu padarīt sastāvu lielāku, spēcīgāku?
Varbūt viens vai divi spēlētāji pirms sezonas vēl varētu pievienoties - tāpēc jau tas ir starpsezonu periods un ne obligāti pirmā janvāra sastāvam jābūt galīgajam. Tā ka sastāvu joprojām nedaudz varam papildināt, taču uzskatu, ka pagājušajā gadā mums bija laba sezona un mums tikai jāpastiprina viena vai divas zonas.

Vai vari paskaidrot, kāpēc klubu pameta viens no tā līderiem Alans Siņeļņikovs? Turklāt viņš nepārgāja uz kādu spēcīgāku čempionātu, bet pārcēlās pie jūsu tiešajiem konkurentiem...
Mēs piedāvājām Alanam līgumu, taču acīmredzami "Jelgava" viņam piedāvāja lielāku naudu, un viņš izvēlējās šo variantu.

Pirms diviem vai trim gadiem būtu grūti iedomāties, ka "Jelgava" spēj piedāvāt lielāku algu nekā "Ventspils" - bija pierasts, ka "Ventspils" šajā ziņā ir starp līderiem Latvijā. Protams, pēdējos gados augusi arī "Jelgava", bet vai šī pāreja neparāda to, ka "Ventspils" finansiālajā ziņā vairs nav starp Latvijas līderiem?
Nedomāju, ka tas tā ir. Galvenais aspekts, kurā, domāju, "Ventspils" ir pārāka par jebkuru klubu Latvijā, ir finansiālā stabilitāte. Mums ir solīds budžets, kurš ir stabils katru gadu. Mēs maksājam spēlētājiem laikā, mēs pilnībā nomaksājam visus nodokļus, mēs korekti ievērojam finansiālo "Fair Play". Šeit jāpateicas Ventspils pilsētas vadībai, mēram un arī pašam klubam.

Atgriežoties pie Alana pārejas, vai algas jautājums bija vienīgais, kāpēc viņš aizgāja, vai arī bija vēl kādi iemesli?
Skaidrs, ka tas, vai bija vēl kādi iemesli, tev būtu jāpavaicā pašam Alanam, taču mēs viņam piedāvājām līgumu un paredzētā alga bija viena no lielākajām "Ventspilī". Vairāk mēs viņam nebūtu piedāvājuši, jo tas nebūtu godīgi pret citiem, kas arī ir starp līderiem algu ziņā. Tā ka šim algu limitam pāri mēs negrasījāmies iet, jo tas ne tikai nebūtu godīgi pret citiem, bet arī neļautu mums iekļauties savā budžetā.

Par jaunpienācējiem. Vispirms Igors Savčenkovs - kāpēc tāda izvēle un ko sagaidi no viņa?
Savčenkovs jau iepriekš pārstāvējis "Ventspili", viņš pats ir no Ventspils. Uzskatīju, ka mums jāpastiprina aizsardzība. Turklāt viņš ir Latvijas futbolists un Virslīgā sešas vietas laukumā jāaizpilda ar vietējiem. Protams, zinājām viņu labi un ceram, ka viņa pienesums šogad būs ievērojams.

Baltkrievs Vaskovs?
Viņš ir labs spēlētājs. Pārbaudījām viņu janvārī, viņš spēlēja mūsu rindās Brestā, un viņš man ļoti patika - uzskatu viņu par labu papildinājumu. Viņš ir liels profesionālis un ar nepacietību gaidu, kā viņš šogad sevi parādīs.

Vai Vaskova gadījumā sava loma bija arī tam, ka daudzus gadus iepriekš viņš jau bija spēlējis Latvijā [2008. un 2010. gadā Rēzeknes "Blāzmas" rindās, šobrīd viņam ir 28 gadi - aut.]?
Jā, cilvēki Ventspilī ar viņu uzturēja sakarus un viņš pazīst Latviju. Man bija ziņojumi par viņu vēl pirms pievienošanās mums - zināju, ko viņš spēj, man bija video. Pagājušo gadu viņš pavadīja Baltkrievijas spēcīgākajā līgā, tā ka tie ir augstāki standarti nekā Latvijā, un viņš tādā līmenī bijis pēdējos četrus piecus gadus. Domāju, viņš noteikti nepazudīs Latvijas čempionātā. Kad viņš iepriekšējo reizi bija Latvijā, viņam bija 19-20 gadi, tagad viņam ir 28 gadi, kas futbolam ir ļoti labs vecums.

Esmu dzirdējis, ka Nikola Boranijaševičs varētu pamest "Ventspili". Tāpat dzirdētas baumas par Simona Pauļus iespējamo došanos prom. Ko vari pastāstīt par viņiem?
Pauļus joprojām ir mūsu spēlētājs un viņš šogad paliks sastāvā. Niko klubu ir pametis - arī viņu mēs būtu labprāt paturējuši, jo viņš pagājušajā gadā spēlēja ļoti labi. Taču viņš ir atgriezies Serbijā, lai spēlētu tur.

Vai viņam Serbijā jau ir līgums?
Šķiet, viņš Serbijā jau atradis jaunu komandu, taču kaut ko precīzāk nevaru pateikt.

Pārbaudes mačos neredzam Jemeļinu un Žigajevu. Zināms, ka viņiem bija traumas, bet vai vari atklāt ko vairāk?
Jā, viņiem abiem bija operācijas pagājušā gada beigās, tā ka šobrīd viņi nav gatavi spēlēt. Tomēr ceram, ka viņi būs ierindā, kad 13. februārī dosimies uz treniņnometni Kiprā. Tajā brīdī viņiem būtu jābūt spējīgiem trenēties ar pilnu jaudu un tad viņi pagūs būt gatavi arī Virslīgas sezonas sākumam.

Vai tu viņus abus redzi kā potenciālus sākumsastāva spēlētājus?
Jā, protams.

Vai ir vēl kas jauns attiecībā uz sastāvu? Minēji, ka viens vai divi spēlētāji vēl varētu nākt klāt. Kas vēl? Vai vēl kāds prom netaisās?
Vienīgie, kas klubu pametuši, ir Boranijaševičs, Siņeļņikovs un Mukins. Galvenajai komandai esam pievienojuši Artjomu Solomatovu, kurš pērn nospēlēja pēdējās kārtas mačā pret RFS, bet iepriekš spēlēja dublieros. Vēl ir pievienojušies divi trīs jauni spēlētāji, par ko esmu priecīgs - pazīstu viņus, viņi ir ar mums trenējušies un pievienosies arī Kiprā.

Kurš būs vārtsargs numur viens?
Mums ir trīs vārtsargi un mums jātiek skaidrībā ar lomām. Mums ir Maksims Uvarenko, Andrejs Pavlovs un Ivans Baturins. Visi trīs ir labi vārtsargi. Esmu priecīgs, ka viņi visi ir mūsu komandā un ceru, ka viņi visas sezonas laikā būs veseli un konkurēs par pamatvārtsarga vietu.

Esat aizvadījuši dažas pārbaudes spēles. Protams, tās ir tikai pārbaudes spēles, taču acīs iekrita 1:4 zaudējums Brestas "Dinamo" komandai Baltkrievijā. Vai šāds rezultāts pirms gaidāmās sezonas nedara bažīgus?
Nē, nemaz! Pirmkārt, Brestai ir ļoti spēcīga komanda - viņi šogad veica lielus finanšu ieguldījumus un es teiktu, ka viņu šī brīža līmenis atbilst Eirokausu komandas līmenim. Varbūt viņi pērn finišēja kaut kur pa vidu tabulā [8. vietā 16 komandu konkurencē - aut.], bet šogad, domāju, viņi noteikti būs TOP3. Viņiem ir vairāki jauni spēlētāji un viņi izskatās ļoti labi. Otrkārt, spēlējām pēc 15 stundu brauciena āra apstākļos mīnus 15 grādos - no mūsu puses tā nebija ideāla sagatavošanās spēlei. Taču tā bija tikai pirmssezonas spēle - izmēģinājām dažādus futbolistus un dažreiz tu iemācies un uzzini vairāk, ja zaudē maču nekā uzvarot tos. Atļaušos teikt, ka visā pagājušajā gadā šāda līmeņa spēli aizvadījām tikai vienu reizi - kad spēlējām ar "Aberdeen" viesos. Mājās toreiz jau izskatījāmies labāk, bet viena no pagājušā gada kļūdām bija, ka nenospēlējām nevienu patiesi augstas kvalitātes spēli [acīmredzot domāts tieši pirmssezonas posms - aut.] - tādu, kas būtu virs Latvijas līmeņa. Tādu, kāda pēc tam bija pret "Aberdeen".

Esi bijis Latvijā daudzus gadus, ieskaitot pirmo posmu. Kādas ir tavas personīgās domas par "Riga" projektu? Visi Latvijā redz, kādu naudu viņi tērē, kādus spēlētājus no Latvijas izlases iegūst un kur viņi nupat aizvadīja ārzemju treniņnometni. Vai citi Latvijas klubi kā "Ventspils", "Jelgava", "Liepāja" var sacensties ar "Riga", pirmkārt, naudas ziņā, otrkārt, futbola laukumā?
"Riga" ir salīdzinoši jauns klubs, kas pagājušo sezonu pabeidza piektajā vietā. Uzskatu, ka tagad Latvijā ir sešas tādas komandas, kas šogad cīnīsies par titulu. Uzskatu, ka "Riga" būs mazliet spēcīgāka nekā pērn, un čempionāts būs ļoti interesants. Domāju, arī "Liepāja" būs mazliet stiprāka, par "Spartaku" pagaidām nezinām, taču pērn viņi tikai pēdējā brīdī pabeidza veidot komandu, pirmajā kārtā uzveica "Liepāju" un tikai pēc vienas divām kārtām cilvēki apjēdza, ka "Spartaks" ir titula pretendents. RFS būs labāka, "Jelgava" ir pievienojusi dažus spēlētājus. Domāju, sešas komandas reāli cīnīsies par augstākajām vietām. Tāpēc, domāju, šis būs aizraujošākais Latvijas čempionāts, kāds vien bijis.

Bet vai patiešām domā, ka "Riga" būs tikai mazliet spēcīgāka nekā pērn?
Jā, domāju, ka viņi būs mazliet stiprāki. Jau pērn "Riga" bija komanda, pret kuru bija sarežģīti spēlēt un, domāju, šogad būs līdzīgi. Tai pašā laikā esmu pārliecināts, ka grūti būs arī pret RFS, "Jelgavu", "Liepāju", "Spartaku".

Pieminēji "Liepāju" - vai esi apmierināts ar šodien notikušo kausa izlozi?
Esmu apmierināts, ka spēlēsim savā laukumā. Tas pirmkārt. Iespējams, gan "Ventspils", gan "Liepāja" vēlējās izvairīties viena no otras, jo kausa izcīņā savā starpā spēlējām jau pagājušajā gadā - interesantāk būtu spēlēt ar kādu citu. Taču jebkurā gadījumā kausa izcīņā labākās komandas kādā brīdī tiekas - uzskatu, ka "Ventspils" un "Liepāja" ir starp labākajām komandām, tā ka, ja mūs nesalozētu, varbūt tāpat tiktos savā starpā, tikai citā turnīra fāzē.

Vēlētos mazliet atgriezties pagātnē - pie pagājušās sezonas pēdējās kārtas. Toreiz jums vēl bija reāla iespēja izraut otro vietu, kas, kā vēlāk kļuva zināms pēc "Jelgavas" zaudējuma, arī bija iespējams, taču pret RFS izvēlējāties spēlēt ar ne to spēcīgāko sastāvu, dodot iespēju dažiem jaunajiem. Sudrabs palika neiegūts. Vai "Ventspils", ņemot vērā, ka cīņa par titulu tobrīd jau bija beigusies, nebija sevišķi ieinteresēta cīņā par otro vietu, kā tas no malas izskatījās?
Pirms toreizējā mača kluba iekšienē visos līmeņos izdiskutējām šo jautājumu. Finansiālā ziņā tobrīd svarīgi bija nodrošināt ceļazīmi uz Eiropas līgu [tas arī tika paveikts vēl pirms pēdējās kārtas - aut.], ko deva otrā vai trešā vieta Virslīgā. Pēdējā kārtā bija iespēja pārbaudīt dažus jaunos spēlētājus. Nav labāka veida pārbaudīt jaunos futbolistus kā īstā līgas mačā. Protams, vienlaikus gribējām arī uzvarēt šo pēdējo spēli, taču nākotnes vārdā, šīs sezonas vārdā gribējām redzēt, ko spēj daži jaunieši. Pēc tam par pāris no viņiem izlēmām pozitīvi un par pāris negatīvi. Tas bija labs eksāmens, kuru nebūtu iespējams realizēt pārbaudes spēlē - nebūtu tādas pakāpes spiediena.

Vēl, atskatoties uz pagājušo sezonu, jāmin fakts, ka neviens no jūsu nigēriešu leģionāriem Virslīgā nesakrāja vismaz 10 spēles pamatsastāvā. Zinot, ka tu atgriezies Ventspilī tieši no Nigērijas, kur strādāji jaunatnes akadēmijā, daži varbūt cerēja, ka spēsi atvest ļoti labus, talantīgus nigēriešu futbolistus. Kā bija ar tavām cerībām šai sakarā?
Uzskatu, ka "Ventspils" ir ļoti stabils klubs un nav iespējams pamatsastāvā pēkšņi iesaistīt piecus vai sešus nigēriešu spēlētājus. Iesaistot jaunus futbolistus stabilā klubā, tas ir jādara lēni un pakāpeniski. Šķiet, veiksmīgākie klubi parasti gadā piesaista divus trīs jaunus spēlētājus. Mēs pagājušajā gadā parakstījām līgumus ar diviem nigēriešiem - ar Adigunu un Alfu. Viens no viņiem, Pasaules kausa ieguvējs U-17 vecumā, Alfa ir ļoti jauns, 19 gadi. Viņam bija vajadzīgs laiks, lai adaptētos un sezonas otrajā pusē viņš spēlēja ļoti labi. Ar Adigunu mums nepaveicās, jo viņš guva savainojumu, kas lika viņam pārstāt spēlēt. Diemžēl trauma, operācija un atgriešanās Nigērijā. Viņš ir ļoti labs spēlētājs, dzimtenē spēlēja Premjerlīgā, kad es tur biju. Tā ka pagājušajā gadā bija divi, šogad būs vēl viens vai divi.

Turpinot par talantiem - esi devis ļoti lielu spēli gados jaunajam centra aizsargam Koļesovam, kuram arī esi veltījis tos labākos vārdus. Vai joprojām uzskati viņu par uzlecošo zvaigzni un varbūt vari izcelt vēl kādu "Ventspils" jauno spēlētāju, kuru var sagaidīt spoža nākotne?
Pagājušajā gadā devām iespēju sešiem savas akadēmijas spēlētājiem. Ņikita piedalījās katrā spēlē, Ediks Tīdenbergs arī spēlēja gandrīz katrā mačā. Viņi abi, manuprāt, spēlēja ļoti labi. Kaspars Svārups nesāka pārāk daudz spēles pamatsastāvā, taču nāca uz maiņu un guva pāris ļoti svarīgus vārtus. Viņi visi trīs mums ir svarīgi. Ir vēl viens divi spēlētāji, kuri pietuvojušies kodolam, un es vienmēr došu iespēju Latvijas jaunajiem futbolistiem. Ceru, ka tie jaunie spēlētāji, kas spēlēja pilnu pagājušo sezonu, to darīs arī šogad un turpinās tādu pašu progresu kā pērn, pārejot jaunā līmenī.

Minēji, ka būs sešas komandas, kas šogad cīnīsies par titulu - vai tavs mērķis ar "Ventspili" būs tituls vai būsi apmierināts arī ar, piemēram, TOP3?
Es nekad nesaku "gribu iegūt titulu" vai "gribu finišēt TOP3". Viss, ko varu pateikt - mūsu mērķis ir uzvarēt nākamajā spēlē. Tagad visa mūsu uzmanība ir nākamajam mačam, kas mums ir pret "Mettu"/LU [domāta Virslīgas pirmā kārta - aut.] - līdz tam laikam mums būs tikai pārbaudes spēles. Kad nospēlēsim pret "Mettu", visa mūsu uzmanība būs nākamajai spēlei - pret "Riga".


, 2017-02-02 05:20, pirms 7 gadiem
Paldies par ļoti labo interviju !!!
, 2017-02-02 08:23, pirms 7 gadiem
Ļoti toleranta intervija no Pola puses.Daudz kas ir mainījies ventiņu pusē un tie ,kas prot lasīt starp rindām, domājams ieguva pietiekoši izsmeļošu atbildi par situāciju dzelteni zilajā klubā.Kā runā līdzjutēji,tad šobrīd prioritāte basketbola klubam,kuriem jākļūst šosezon par Latvijas čempioniem,bet futbola klubs cīnīsies par uzvaru katrā spēlē.Cits jautājums,kā izdosies.
, 2017-02-02 11:53, pirms 7 gadiem
Laba ziņa par Simonu, un ne tik daudz runājot par vidējo līniju, kā palīgu aizsargiem. Galīgi aizsardzība nepārliecina, bet lai un izdodas... Cerams, ka tiešām tās sešas komandas sitīsies, lai gan Riga nokomplektējusies baisi.
, 2017-02-02 12:01, pirms 7 gadiem
Nezināju ka Ventspils brauks uz treniņnometni Kiprā. Vai ir kāda informācija ar kādiem klubiem tur ir paredzētas spēles?
, 2017-02-02 12:19, pirms 7 gadiem
kad ar Kamazu būs intervija?
, 2017-02-02 13:59, pirms 7 gadiem
Basketbolaa Ventishi jau praktiski ir cempioni... Konkurentu iisti nava...A kaads zin, cik Sinelnikovam Jelgavaa maksaas? Ap 3k?
, 2017-02-02 14:15, pirms 7 gadiem
Ja Boranijaševičs arī ir prom, tad neizbēgami vajag pastiprinājumu aizsardzības malā. Centrā pamatsastāva vērtība būs Koļesovs un par otru vietu paredzu, ka cīnīsies pieredzējušie Savčenkovs ar Jemeļins. Tāpat prasītos papildus uzbrucēju. Pamatsastāvam ir Karļiks un Aleksejevs, reserve Svārups. Pērnā sezona parādīja, ka, kad Karļiks nevar iesist, rodas problēmas. Tāpēc rezervei vajadzētu pastiprinājumu. Vārtsargu līnija ir pārliecinoša, tāpat arī vidējā līnijā domāju viss būs kārtībā.
, 2017-02-02 22:52, pirms 7 gadiem
Kadrs23 rakstīja: Basketbolaa Ventishi jau praktiski ir cempioni... Konkurentu iisti nava...A kaads zin, cik Sinelnikovam Jelgavaa maksaas? Ap 3k?
Basketbols nav futbols, kur pussezonā var iekrāt 5-6 spēļu handikapu un stipri mazāk uztraukties par titulu, tur ir play-offi.

Kur (teorētiski) lemberdzēni trīs spēlēs var dabūt pa pakaļu no Valmieras vai (pavisam teorētiski) pirms-dedlainā piepirktiem Barona leģionāriem un spēlēt par bronzu.
, 2017-02-03 01:59, pirms 7 gadiem
Bez Ašvorta nosauktā trio no pērnās sezonas sastāva komandu pametuši arī aizsargs Postņikovs (atgriezies Astanā no īres FKV) un vārtsargs Raļkevičs (trenējas ar Liepāju).

Interesanti, kāda ir situācija attiecībā uz Mordatenko un Bezuščonoku? Ja pirmais redzēts, trenējamies ar Spartaku, tad par otru nekādu ziņu nav. Šaubos, ka paliks BFC un spēlēs 1. līgā.
, 2017-02-03 14:37, pirms 7 gadiem
reikons rakstīja: Bez Ašvorta nosauktā trio no pērnās sezonas sastāva komandu pametuši arī aizsargs Postņikovs (atgriezies Astanā no īres FKV) un vārtsargs Raļkevičs (trenējas ar Liepāju).

Interesanti, kāda ir situācija attiecībā uz Mordatenko un Bezuščonoku? Ja pirmais redzēts, trenējamies ar Spartaku, tad par otru nekādu ziņu nav. Šaubos, ka paliks BFC un spēlēs 1. līgā.
Bezuščonoks laikam jau beidzis karjeru savainojumu dēļ. Kaut ko tādu Mackevičs teica pagājušās sezonas beigās, komentējot BFC
Andris Riherts. Foto: Eduards Grencmanis

Futbola Virslīga atgriezīsies ar ''Jelgavas'' un ''Mettas'' maču

Šodien plkst. 16:00 gaidāma Latvijas futbola Virslīgas trešās kārtas pirmā spēle. Tajā ''Jelgava'' uzņems ''Mettu'', ko pagājušajā sezonā apspēlēja trīs reizes. Tiešraide kanālā TV4 un portālā ''Sportacentrs.com''.
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.