Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

45 000 cilvēku Hanoverē atvadās no Enkes

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

45 000 cilvēku Hanoverē atvadās no Enkes
Foto: AP/ Scanpix

Šodien vairāk nekā 45000 cilvēku pēdējā gaitā pavadīja Vācijas izlases un Vācijas Bundeslīgas kluba "Hannover 96" vārtsargu Robertu Enki, kurš šo otrdien, depresijas nomākts, izdarīja pašnāvību, kas šokējusi visu pasauli.

"Roberts Enke nekad vairs neatgriezīsies šajā stadionā, kurā viņš iekaroja mūsu sirdis. Tu biji pirmais vārda vistiešākajā nozīmē, tāpēc mums tagad ir tik smagi ap sirdi," vārtsargu emocionālā piemiņas ceremonijā godināja Hanoveres kluba prezidents Martins Kinds.

Cilvēki no visas Vācijas bija ieradušies Hanoverē, lai vietājā kluba stadionā "AWD-Arena" godinātu aizsaulē aizgājušo vārtsargu. Baltiem ziediem klātais futbolista zārks ļoti emocionālā ceremonijā bija novietots futbola laukuma centrā, un to no stadiona iznesa vārtsarga komandas biedri "Hannover 96" vienībā. Ceremoniju, kuru tiešraidē pārraidīja pieci Vācijas telekanāli, apmeklēja vairāk nekā 45000 cilvēku - līdzjutēji, futbolista draugi, radi, komandas biedri, Vācijas futbola izlases spēlētāji, vācu politiķi un sabiedrībā pazīstami cilvēki. Pie stadiona ārpusē cilvēki jau kopš traģiskā otrdienas vakara novietojuši simtiem svecīšu, vēstuļu un citu piemiņas zīmju, godinot Enki.

"Mums nav vajadzīgi nevainojami roboti. Mums vajadzīgas dzīvas būtnes ar asiem stūriem, visām to vājībām un lieliskiem dotumiem. Varam tikai minēt, cik liels spiediens viņam bija jāuzņem," teica Lejassaksijas gubernators Kristians Vulfs, uzsverot, ka Enkes nāvei vajadzētu likt cilvēkiem pievērst lielāku uzmanību sabiedrības vērtībām.

Pašnāvību Enke izdarīja šo otrdien, netālu no savas privātās fermas metoties zem ātrvilciena Hamburga – Berlīne, kurš tobrīd brauca ar 160km/h lielu ātrumu. Ar depresiju Enke sirdzis kopš 2003. gada, un viņam bijušas arī bailes no iespējamajām neveiksmēm karjerā. Enkes slimību pirms trim gadiem pastiprināja viņa un sievas Terēzas kopīgās divus gadus vecās meitiņas Lenas nāve. Enke svētdienas vakarā privātā bēru ceremonijā tika apglabāts blakus savas metiņas kapam.

Sportista ārsts Valentīns Markzers, kurš ar futbolistu sarunājies viņa nāves dienā, atklājis, ka piedāvājis Enkem ārstēšanos slimnīcā, taču viņš no tās atteicies. Enke atstājis arī pirmsnāves zīmīti, kurā atvainojies ģimenei un visiem, kas viņam palīdzējuši, par nespēju tikt galā ar slimību.

Izmantotie resursi:
bbc.co.uk