Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Ronaldu: "Ar Mesi neesam draugi, taču arī ne sāncenši"

Agris Suveizda

Ronaldu: "Ar Mesi neesam draugi, taču arī ne sāncenši"
Lionels Mesi un Krištianu Ronaldu
Foto: AP/Scanpix

Spānijas futbola kluba Madrides "Real" un Portugāles izlases superzvaigzne Krištianu Ronaldu sniedza interviju "Coach Magazine", kurā atbildēja uz dažādiem jautājumiem par savu karjeru un ietekmīgākajiem cilvēkiem tajā. Piedāvājam šīs intervijas tulkojumu.

- Kurš bērnībā bija tavs elks?
- Kad biju jaunāks, skatījos uz portugāļu spēlētājiem, kā Figu un Rui Košta, un redzēju, kādu sniegumu viņi demonstrē uz augstākā līmeņa skatuves. Un zināju, ka gribu sasniegt viņu līmeni.

- Kā tavi vecāki palīdzēja iesākt futbolista karjeru?
- Viņi ļāva man 12 gadu vecumā pamest Madeiru, lai pievienotos Lisabonas "Sporting". Atceros, ka raudāju, bet tikai tagad, kad man ir dēls, saprotu, cik grūti viņiem bija palaist mani prom. Viņi rīkojās pareizi manas karjeras dēļ, bet tas nebija viegli.

- Kurš bijis tavs lielākais līdzjutējs karjeras laikā?
- Mana mamma. Viņa vienmēr to ir darījusi un turpina nepārtraukti mani atbalstīt.

- Vai bija kāds, kurš kādā veidā īpaši palīdzēja karjeras sākumā?
- Aureliu Pereira ["Sporting" galvenais skauts] manā dzīvē vienmēr bijis ļoti nozīmīgs cilvēks jau kopš agra vecuma. Viņš man ticēja, un viņš ir ļoti īpašs cilvēks.

- Ko iemācījies par sevi "Euro 2016" finālā?
- Zināju, ka nevarēju ietekmēt spēli laukumā [jo biju savainots], taču tāpat varēju spēlēt lielu lomu. Pārtraukumā teicu runu un devu visus iespējamos padomus un uzmundrinājuma vārdus, kādus varēju dot no laukuma malas. Tas man iemācīja, ka futbols nav tikai 11 spēlētāji laukumā, bet gan daudz kas vairāk.

- Kas ir svarīgākā mācība, kādu futbols tev devis?
- Izmantot negatīvos cilvēkus un negatīvo pieredzi, lai sevi motivētu. Patiesībā man ir vajadzīgi savi skauģi– viņi man ir palīdzējuši sasniegt visu, ko esmu sasniedzis."

- Kuram trenerim bijusi lielākā ietekme uz tevi kā spēlētāju?
- Domāju, ka Alekss Fērgusons man bijis kā tēvs. Visi mani treneri bijuši svarīgi, bet, kad ierados Madrides "Real", es jau biju vīrs. Toties, kad ierados Mančestras "United", es vēl biju tikai puika. Pēkšņi nokļuvu vienā no lielākajiem klubiem pasaulē, un tobrīd man bija nepieciešams tāds cilvēks kā Alekss.

- Kurš treneris vai spēlētājs vislabāk pratis grūtā brīdī uzmundrināt komandu ģērbtuvē?
- Zinedins Zidāns pagājušajā sezonā bija perfekts piemērs. Mums bija slikts sezonas sākums, bet tad ieradās viņš un bija kā katalizators vienai no manām labākajām sezonām karjerā. Visi aizvadījām lielisku posmu "La Liga", uzvarējām Čempionu līgā, un tad es kopā ar Portugāles izlasi triumfēju Eiropas čempionātā. Tā gan man, gan Madrides "Real" bija lieliska sezona, un pareizais treneris var kļūt par iedvesmas avotu.

- Kurš ir grūtākais pretinieks, ar kuru nācies tikties?
- Šo gadu laikā bieži iznāca lieliskas cīņas ar Ešliju Koulu [bijušo "Chelsea" aizsargu] – viņš neļāva uzelpot pat uz sekundi. Kad bija savā karjeras virsotnē, viņš bija tik izturīgs spēlētājs, ātrs, nepiekāpīgs divcīņās, ass izklupienos. Vienmēr zināju, ka pret viņu nebūs viegli.

- Kuru pretinieku spēlētāju apbrīno visvairāk?
- Starp mani un Lionelu Mesi ir liela abpusēja cieņa. Medijiem patīk izdomāt, ka starp mums valda liela sāncensība, bet tā nav. Nav tā, ka mēs būtu labi draugi, taču starp mums ir abpusēja cieņa.

- Kurš no komandas biedriem bijis visizpalīdzīgākais citiem veltītā laika un naudas ziņā?
- Klubos, kuros esmu spēlējis, gan vadība, gan spēlētāji ļoti nopietni uztvēruši labdarību un darbu sabiedrības labā. Mums ir pienākums palīdzēt, mēs zinām, cik ļoti mums ir paveicies, tāpēc mums ir jācenšas atdarīt ar labu.

- Ar kuru komandas biedru labprāt dotos izlūkos?
- Ar Pepi. Viņš ne tikai ir fantastisks aizsargs – viņš neko neatstāj laukumā, viņš atdod sevi pilnībā.

- Kurš no taviem kolēģiem vai bijušajiem treneriem visvairāk domāja par futbolu, visvairāk to saprata?
- Esmu spēlējis pie daudziem izciliem treneriem, bet analītiskās domāšanas ziņā labākais bija Žuzē Morinju – viņš domāja par katru mazāko niansi.

- Kurš visvairāk ietekmējis tavu karjeru?
- Es.

- Kurš komandas biedrs – klubā vai izlasē – visvairāk tevi iedvesmojis?
- Es pats vienmēr esmu sev bijis lielākais iedvesmotājs. Neviens pret mani neizvirza lielākas prasības kā vien es pats. Teicu, ka apbrīnoju Figu un Rui Koštu, bet nekad neesmu vēlējies kādam līdzināties – vienmēr esmu koncentrējies, lai es būtu labākais, kāds vien varu būt."

Izmantotie resursi:
Cristiano Ronaldo: “I Actually Need My Haters”...

  -1 [+] [-]

, 2016-10-27 20:35, pirms 7 gadiem
Laba intervija. Ronaldu-Messi - Visu laiku labākais duets futbola vēsturē, kāds vien bijis, tik katrs savā frontē. Un par Zidānu skaidrs, ka viņš ir īstais cilvēks Real, būtu Peress tik ātrāk to sapratis...