Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Madrides "Real" pirmais tituls Mourinju vadībā

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Madrides "Real" pirmais tituls Mourinju vadībā
Madrides "Real" - 2010./2011. gada sezonas Spānijas Karaļa kausa ieguvēja
Foto: AP/ Scanpix

Vēlā trešdienas vakarā par 2010./2011. gada sezonas Spānijas Karaļa kausa ("Copa del Rey") titula ieguvējiem kļuva Madrides "Real" futbolisti, kas "El Clasico" finālā Valensijas "Mestalla" stadionā papildlaikā ar 1:0 (0:0) apspēlēja savu sīvāko sāncensi "Barcelona". Uzvaras vārtus 103. minūtē karaliskā kluba labā guva Krištianu Ronaldu. Jāatzīmē, ka līdz ar to Žozē Mourinju izcīnījis savu pirmo titulu pie "Real" vadības stūres.

Karaļa kausa izcīņa savu uzvarētāju šovakar noskaidroja jau 107. reizi. Līdz šim tieši "Barcelona" ar 25 tituliem (34 finālos) ir panākumiem bagātākais klubs, bet Madrides karaliskā vienība šajā rādītājā ar 17 uzvarām 38 finālos ieņēma trešo pozīciju. Pēdējo reizi "El Clasico" fināls Karaļa kausa izcīņā norisinājās 1990. Gadā, kad ar 2:1 pārāka bija Barselonas komanda.

Atskatoties "Copa del Rey" bagātīgajā vēsturē, šis bija vien sestais "El Clasico" fināls. Līdz šim piecos dueļos trīs uzvaras "Barcelona" kontā (1990. gadā 2:1 Valensijā (tiesa, ne "Mestalla" stadionā), 1983. gadā 2:1 Saragosā un 1968. gadā 1:0 "Santiago Bernabeu), bet madridiešiem tikmēr divi panākumi (1974. gadā 4:0 Madridē un 1936. gadā 2:1 "Mestalla"). Jā, jāatzīmē tieši, ka pirmajā no līdz šim pieciem "Mestalla" notikušajiem kausa fināliem norisinājās "El Clasico" derbijs, un toreiz, tālajā 1936. gadā, kā jau minēts, ar 2:1 uzvarēja "Real".

Gvardiola uzticas Pinto, Mourinju kā vienīgo izteikto uzbrucēju izvirza Ronaldu

"Barcelona" galvenais treneris Hoseps Gvardiola, kā jau bija izteicies pirmsspēles preses konferencē, vietu katalāņu vārtos uzticēja pieredzējušajam rezerves vārtsargam Pinto, kurš šosezon allaž sargājis katalāņu cietoksni kausa mačos. Visādi citādi, ierastais 4-3-3 ar Pedro, Lionelu Mesi un Davidu Vilju priekšgalā. Jāatzīmē arī, ka aizsardzības centrā blakus Herardam Pikē šoreiz pamatsastāvā izgāja Havjērs Masčerano, kurš aizstāja savainojuma nomocīto kapteini Karlesu Pujolu.

Tikmēr madridiešu diktators Žozē Mourinju, tāpat kā pirms piecām dienām aizvadītajā "El Clasico" derbijā, vidējā līnijā sūtīja trīs uz aizsardzību tendētus cīnītājus - Pepi, Sami Kediru un Šabi Alonso. Izmaiņas gan skāra uzbrūkošo trio, kur Karima Benzemā vietu pašā uzbrukuma smailē nomināli ieņēma Krištianu Ronaldu, bet paša portugāļa vietā labajā flangā pamatsastāvā izgāja Mesuts Ezils.

Pārsvars "Real", Pepe norībina katalāņu vārtu stabu - taču pa nullēm

Futbola draugi, protams, šajā vakarā gaidīja ātru, skatāmu spēli ar daudz momentiem pie abiem vārtiem, tomēr jāsaka, ka pirmajās 45 minūtēs patiesi labu izdevību bija gaužam maz. Pietam, "Barcelona" tā arī ne reizi nopietni nepārbaudīja Ikera Kasiljasa modrību starp madridiešu vārtu stabiem – neviena paša sitiena vārtu rāmī! Grūti pateikt, vai Gvardiolas vadībā "Barcelona" jebkad tik bieži pazaudējusi bumbu laukuma centrā, nav spējusi iegūt ierasto dominanci bumbas kontrolē un tik neveiksmīgi centusies uzlauzt pretinieku aizsardzību. Madridiešu presings un spēja nosegt brīvās vietas aizsardzībā šoreiz nostrādāja efektīvi.

Jau līdz ar pirmajām minūtēm emocijas ņēma virsroku, atmosfēra uz laukuma bija ugunīga, netrūka asumu, un abu vienību futbolisti emocionāli reaģēja teju uz katru galvenā arbitra lēmumu. Soģis, tā teikt, pat uz brīdi izlaida spēles grožus no savām rokām. Tiesa, dažbrīd šīm futbolistu apelācijām bija arī pamatojums. Maču drošāk uzsāka madridieši, kas pirmajās piecās minūtēs izcīnīja divas bīstamas standartsituācijas izspēles. Pirmo ar ļoti neprecīzu centrējumu izšķērdēja Šabi Alonso, bet otrajā tika izveidots pirmais pusmoments – pēc viltīga centrējuma, esot ļoti labā pozīcijā, Serhio Ramoss nespēja lāga trāpīt pa bumbu.

Pēc mirkļa bumba atsitīsies pret "Barcelona" vārtu stabu - viennozīmīgi labākā (vienīgā) izdevība pirmajā puslaikā. Foto: AFP/Scanpix

Ronaldu, taču portugālim soda laukumā, neviena netraucētam, neizdevās uzņemt bumbu, un to savā īpašumā ieguva Pinto. 36. minūtē sekoja pirmais nopietnais sitiens vārtu četrstūrī - atkal Ronaldu, atkal ass lenķis, un Pinto droši atvairīja šo raidījumu. Puslaiks strauji tuvojās tā izskaņai, kad madridieši izveidoja labāko izdevību pirmajās 45 minūtēs. Proti, Ezils izdarīja teicamu centrējumu no labā flanga, Pepe perfekti pārlēca Alvešu un izdarīja sitienu ar galvu - vārtu stabs! Pinto vairs nebūtu glābējs! Tikmēr Barselona klusēja. Pārtraukumā ejot, 0:0.

Cita spēle, "Barcelona" pamostas, bet vārtu tik un tā nav

Pēc pārtraukuma "Mestalla" bija vērojama jau pavisam cita spēle, un momentu netrūka te pie vieniem, te otriem vārtiem. Citus apgriezienus uzņēma katalāņi, un drīz vien puslaika ievadā teicams uzbrukums padevās Pedro - spānis ielauzās madridiešu soda laukumā un no kreisā stūra spēcīgi raidīja bumbu vārtu tīklā ... no ārpuses. Jau labāks sniegums katalāņu izpildījumā. Uz zālāja turpināja norisināties asa bezkompromisu cīņa, un spēle kopumā izlīdzinājās, salīdzinot ar pirmajām 45 minūtēm.

69. minūtē katalāņi šķietami izvirzījās vadībā, pēc Mesi elegantas piespēles Pedro klīniski pārspējot Kasiljasu. "Barcelona" jau sāka svinēt, taču nekā - līnijtiesneša karodziņš bija pacelts, un pacelts pamatoti - piespēles brīdī Pedro vien nedaudz, nedaudz atradās aizmugures stāvoklī, taču arī nedaudz skaitās.

Pa diviem ļoti labiem momentiem abām vienībām radās pēdējās 15 minūtēs. Vispirms Pedro centās ar viltīgu sitienu pārcelt bumbu Kasiljasam, bet pēcāk, pēc piecām minūtēm, ļoti labu raidījumu izdarīja Injesta - abos gadījumos Kasiljass bija savu uzdevumu augstumos, vienkārši izcila spēle Spānijas izlases pirmā numura izpildījumā!. Tikmēr laukuma otrā galā Alvešs pēdējā mirklī izcili izklupienā atbruņoja Ronaldu, kurš jau teju, teju bija gatavs brīvi izdarīt sitienu no pavisam neliela attāluma. Kas zina - iespējams, portugālis tajā epizodē būtu panācis 1:0 "Real" labā. Savukārt pamatlaika pašā izskaņā Di Marija lika Pinto izcelt zem vārtu pārliktņa lidojošu bumbu. "El Clasico" neglābjami tuvojās papildlaikam, kas arīdzan piepildījās - pirmo reizi kopš 2004./2005. gada sezonas "Copa del Rey" fināla pamatlaiks noslēdzās neizšķirti.

90 minūtēs uzvarētājs netika noteikts. Foto: AFP/Scanpix

Ronaldu pēc Di Marijas centrējuma nodrošina "Real" 18. Karaļa kausa titulu

Futbola draugus nu sagaidīja papildus 30 minūtes, un atkal "Real" bija tā komanda, kas pirmā raidīja brīdinājuma signālu pretinieku cietokšņa virzienā. Proti, 98. minūtē Pepe laukuma centrā aplaupīja Čavi, bumba nonāca pie Alonso, kurš ar labu piespēli labajā flangā izvirzīja Ronaldu. Portugālis ar zvērīgu ātrumu veikli noskrēja Adrianu, ielauzās soda laukumā un sita gar pašu, pašu vārtu tālo apakšējo stūri. Pavisam tuvu! Madrides vienība šādos ātrajos uzbrukumos šajā vakarā bija īpaši bīstama, un tad arī sekoja liktenīgie zelta vārti ...

103. minūte. Madride uzbruka caur kreiso flangu, kur Marselo sadarbojās ar Di Mariju. Otrais no abiem izdarīja ļoti precīzu centrējumu "Barcelona" soda laukumā, kur Ronaldu izlēca augstāk par Adrianu un sitienā ar galvu raidīja bumbu zem vārtu pārliktņa. Pinto pārspēts, un "Real" izvirzās vadībā!

Nu katalāņiem bija jādodas atspēlēties, un laika gan arī nebija pārāk daudz - 17 tīrās minūtes. "Barcelona" izmisīgi uzbruka, labs moments radās Pedro, tomēr tajā pašā laikā "Real" varēja panākt 2:0 - Pinto glāba katalāņus pēc Adebajora sitiena, bet atlēkušo bumbu pāri vārtiem raidīja Ronaldu. Papildlaika izskaņā otro dzelteno kartīti jeb noraidījumu no laukuma izpelnījās Di Marija, taču Gvardiolas vīriem laika izmantot šo viena vīra pārsvaru vairs neatlika. Pēdējā standartsituācijas izspēlē Barselonas uzbrukam pieslēdzās arī Pinto, taču madridieši veiksmīgi izraidīja bumbu no sava soda laukuma, un tad arī atskanēja finālsvilpe.

Mourinju pirmais tituls pie "Real" vadības stūres, bet pašam karaliskajam klubam - 18. triumfs Karaļa kausa izcīņā! Tāpat tas Madrides vienībai ir pirmais tituls pēdējo trīs gadu laikā un pirmā uzvara Karaļa kausa izcīņā kopš 1993. gada! Šajā vakarā Madrides vienība pierādīja, ka ar saliedētu spēli aizsardzībā un vidējā līnijā arī "Barcelona" ar Mesi priekšgalā ir apturama.

Madrides "Real" atzīmē Krištianu Ronaldu uzvaras vārtu guvumu. Foto: AFP/Scanpix

Barcelona – Real Madrid 0:1 (0:0)

Vārti: Ronaldu 103'
Brīdinājumi: Pedro, Buskets, Mesi – Pepe, Alonso, Adebajors, Di Marija
Noraidījums: Di Marija (120')
”Barcelona” (4-3-3): Pinto – Alvešs, Masčerano, Pikē ,Adrianu – Buskets (Keita 108'), Čavi, Injesta – Pedro, Mesi, Vilja (Afelajs 106')
”Real Madrid” (4-3-2-1): Kasiljass – Arbeloa, Ramoss, Karvalju (Garajs 119'), Marselu – Pepe, Alonso, Kedira (Granero 105') – Ezils (Adebajors 70'), Di Marija - Ronaldu

Iepriekšējo 11 sezonu Spānijas kausa izcīņas fināli

SezonaUzvarētājsZaudētājsRezultātsVārtu guvēji
09./10.Sevilla FCAthletico Madrid2:0Kapels 5' Navass 90+1'
08./ 09.FC BarcelonaAthletic Bilbao4:1Turē 31’ Mesi 54’ Bojans 57’ Čavi 64’ – Tokero 8’
07./ 08.Valencia CFGetafe CF3:1Mata 4’ Aleksis 11’ Morientess 84’ – Granero 45’(11m)
06./ 07.Sevilla FCGetafe CF1:0Kanute 11’
05./ 06.RCD EspanyolReal Zaragoza4:1Tamudo 2’ Luiss Garsija 33’ 86’ Koro 71’ – Evertons 28’
04./ 05.Real BetisOsasuna2:1 (pl.)Oliveira 73’ Dani 114’ – Aloisi 82’
03./ 04.Real ZaragozaReal Madrid3:2 (pl.)Dani 28’ Vilja 44’(11m) Galeti 111’ – Bekhems 23’ Karloss 47’
02./ 03.RCD MallorcaRecreativo de Huelva3:0Pandiani 20’(11m) Eto’o 73’ 84’
01./ 02.Deportivo de la CorunaReal Madrid2:1Serhio 6’ Tristans 37’ – Rauls 58’
00./ 01.Real ZaragozaCelta Vigo3:1Ahuado 23’ Džameli 37’(11m) Jordi 90+4’ – Mostovojs 4’
99./ 00.EspanyolAtletico Madrid2:1Tamudo 3’ Serhio 84’ – Haselbainks 90’

Visas Spānijas kausa ieguvējas

VietaKlubsTituli
1.FC Barcelona25
2.Athletic Bilbao24
3.Real Madrid18
4.Atletico Madrid9
5.Valencia CF7
6.Real Zaragoza6
7.Sevilla FC5
8.RCD Espanyol4
Real Union4
10.Real Sociedad2
Real Betis2
Deportivo de La Coruna2
13.Arenas club de Getxo1
RCD Mallorca1
Club Vizcaya1
Levante UD1

Izmantotie resursi:
MARCA.com

1 2 3 4 5 175 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2011-04-21 01:03, pirms 13 gadiem
Madridei vārtu vīrs vnk grandiozs..

 +13 [+] [-]

, 2011-04-21 01:03, pirms 13 gadiem
Beidzot! Sen to biju gaidijis!
Ronaldo gols skaists
Jacer tas pats uz CL

 +13 [+] [-]

, 2011-04-21 01:04, pirms 13 gadiem
Dažkārt noriebjās skatīties uz 22 miljonāriem, kas krīt zemē un raud kā sievietes pie katra mazākā pieskāriena! Smieklīgi bija, kur tas no Barcas nokrita (neatceros kurš) ritīgi simulēja un to uzreiz serio un marcelo uzrāva augšā!
Slēpts komentārs: artinho

  +3 [+] [-]

, 2011-04-21 01:04, pirms 13 gadiem
Ljooti piesaatinaata speele Bravoooooo
Speeleetaaju pashatdeve par visiem 200%
Barsukas raud Madride svin
HALA MADRID HALA MADRID HALA MADRID!!!

 +14 [+] [-]

, 2011-04-21 01:04, pirms 13 gadiem
manupraat divi speeciigaakie klubi uz so briidi pasaulee.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2011-04-21 01:05, pirms 13 gadiem
Ja grib tad arī aizsardzībā Real var nospēlēt !

 +27 [+] [-]

, 2011-04-21 01:05, pirms 13 gadiem
Kasiljass kārtējo reizi pierādīja, ka ir labākais savā pozīcijā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +31 [+] [-]

, 2011-04-21 01:05, pirms 13 gadiem
Gribētu tagad būt kopā ar Real faniem tur uz vietas un buhāt visu nakti bled
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-04-21 01:05, pirms 13 gadiem
Kruifam bija taisniba par Mourinjo,ka vins nav treneris,bet ir specialists ka titulus nemt

  +2 [+] [-]

, 2011-04-21 01:05, pirms 13 gadiem
apsveicu mnadridi. pelniiti. tagad paskatiisimies, kas notiks CHL.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
Super spēle, super emocijas un vēl pa visu divas sarkanās kartītes cīņa par katru cm^2

  +4 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
Nu ta beidzot...Real atkal ir izcīnījis kādu titulu!
Kasiliass labākais!

  +1 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
WithNoMercy rakstīja: Ronaldu ir labāks nekā Messi...
OMG!

  -1 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
arii ar triis sitieniem pa speeli var uzvareet,barsa jau pashi aaksti, grib izspeeleet liidz tukshiem vaartiem,reaali tik daudz momenti no kaadiem metriem 18 (vaartu priekshas) bija, kad vareeja normaali uzsist!

  +8 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
Nu tā reakcija pēc katras svilpes abu komandu izpildījumā bija vnk grandioza!

     [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
verty rakstīja: Dažkārt noriebjās skatīties uz 22 miljonāriem, kas krīt zemē un raud kā sievietes pie katra mazākā pieskāriena! Smieklīgi bija, kur tas no Barcas nokrita (neatceros kurš) ritīgi simulēja un to uzreiz serio un marcelo uzrāva augšā!
Vilja tas bija!

  -2 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
Redzēju gan spēli no 76 minūtes, tomēr jāsaka, ka diezgan likumsakarīgi...pārāk daudz tehniskā brāķa...pat no Barsas spēles diriģenta neko prātīgu neredzēju...pārāk daudz individuālā pie paša Real soda laukuma...īsti pat neizskatījās, ka viņi īpaši vēlējās un cīnījās par šo spēli...diezgan bēdīgi...

  +1 [+] [-]

, 2011-04-21 01:06, pirms 13 gadiem
Nu ko kaut gan esmu Barcas fans varu teikt savā ziņā man ir prieks. Protams, zaudējums slikti, bet beidzot ir tas brīdis, ka ir otrs stiprks klubs spānijā pēc diezgan liela pārttraukuma. Madride jau vienmēr bijusi stipra, bet kur tie laiki kad tā tiek uzvarēta no Madrides puses. Apsveicu Madridi un cerams, ka CL vismaz Barca izšaus, jo līgas tituls jau gandrīz kabatā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
tā tam bija jānotiek
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
kuklitis25 rakstīja: Mjaa, kaarteejo reizi futbola netaisniibas visaa savaa kraashnjumaa !
Visu machu BARSAI bija nospiedosh paarsvars un REAL tikai atsitas un cereeja uz pretuzbrukumiem, kas bija tiiri neslikti.
Bet ja BARCA buutu kaut paaris savas izdeviibas izmantojusi, tad viss sen jau buutu nokaartots ...
Ja neiesit pats (neizmantotjot labas izdeviibas), tad gaidi kad gaidi tev iebelziis iekshaa pretinieks...
Būtu, būtu, bija, būs, ....

  +3 [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
Kā es gaidīju šo brīdi Bravo Real!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
Apsveicu Real ar uzvaru!
Mourinjo futbols uzvar..!No skaista futbola tur tālu!Bet uzvara paliek uzvara!

Tiesnesis ļava briziem rupji spēlet pret Barcelona mazajiem spēlētājiem!
Un drusku nozaga minūtes!4 spēlētaja maiņas ,katra pa 30 sek.. un vel paris vārtīšanās..
Bet pieliktais laiks 1 min..!
Barcelona spēlētājiem būs lielāks stimuls pierādīt,ka esam Labākie

 +10 [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
kuklitis25 rakstīja: Mjaa, kaarteejo reizi futbola netaisniibas visaa savaa kraashnjumaa !
Visu machu BARSAI bija nospiedosh paarsvars un REAL tikai atsitas un cereeja uz pretuzbrukumiem, kas bija tiiri neslikti.
Bet ja BARCA buutu kaut paaris savas izdeviibas izmantojusi, tad viss sen jau buutu nokaartots ...
Ja neiesit pats (neizmantotjot labas izdeviibas), tad gaidi kad gaidi tev iebelziis iekshaa pretinieks...
Pirmajā puslaikā Barcai nebija neviens sitiens vārtu rāmī

  -2 [+] [-]

, 2011-04-21 01:07, pirms 13 gadiem
Luk ka apspele Barselonu! Mourinijo labakais!

 +11 [+] [-]

, 2011-04-21 01:08, pirms 13 gadiem
Ronaldo monstrs!! Nez, cik ātri šis simtiņu skrien? izskatās, ka zem 10 sek toč.
Par Barsas aktiermeistarību neko negribas nemaz runāt. Ades un Pepes dzeltenās kaut kāds nonsenss.
Ikers pierādīja, kāpēc ir labākais vārtu vecis pasaulē. Jāgaida ČL dueļi.
1 2 3 4 5 175 komentāri