Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

"Mazais Buda" de la Penja pieliek punktu profesionāļa karjerai

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

"Mazais Buda" de la Penja pieliek punktu profesionāļa karjerai
Ivans de la Penja ("Espanyol") 2009. gada februārī, nule kā guvis vārtus Barselonas derbijā
Foto: AP/ Scanpix

Piektdien preses konferencē ar asarām acīs par futbola buču kāršanu uz naglas paziņoja viens no labākajiem saspēles veidotājiem Spānijas futbolā, Barselonas "Espanyol" kluba pussargs Ivans de la Penja.

35 gadus veco de la Penju, kurš futbola aprindās iesaukts par "Mazo Budu" (pateicoties mazajam augumam (1.69m) un frizūrai), pēdējā laikā nomocījuši dažādi savainojumi, kā rezultātā Santanderā dzimušais futbolists 2009./2010. un 2010./2011. gada sezonās kopumā devies laukumā tikai piecās "La Liga" čempionāta spēlēs.

Piektdienas preses konferencē, kurā de la Penjam atbalstu sniedza komandas biedri Luiss Garsija, Havi Markess un treneris Maurisio Poketino, futbolists paziņoja, ka būtu vēlējies spēlēt krietni, krietni vairāk iepriekšējo pāris sezonu laikā un labprāt turpinātu karjeru, taču par sevi likuši manīt savainojumi: "Pateicos visiem par atbalstu, ko esmu saņēmis. Mans prāts vēlas turpināt, bet ķermenis saka - ir gana."

Savu karjeru "Mazais Buda" iesāka "Barcelona" kluba jauniešu sistēmā, laika gaitā izsitoties līdz pirmās komandas sastāvam. Izspēlējies praktiski visās Spānijas jauniešu izlasēs (U16, U17, U18 utt.), de la Penja vēl tīņa vecumā tika uzskatīts par Hosepa Gvardiolas potenciālo aizstājēju "Barcelona" vienībā. De la Penja Katalonijas grandā aizvadīja trīs sezonas (1995.-1998.g.), palīdzot klubam izcīnīt Spānijas čempionu titulu un divreiz triumfēt "Copa del Rey" jeb Karaļa kausa izcīņā, taču pēc Luisa van Gāla stāšanās trenera amatā nevilcinoties tika pārdots itāļu "Lazio".

Sekoja divas ne pārāk veiksmīgas sezonas Itālijā, kurām pa vidu de la Penja tika izīrēts uz Francijas "Marseille" un "Barcelona", un 2002. gada vasarā pussargs savā tuvu labākajā futbolista vecumā (26 gados) kļuva par brīvo aģentu. Sekoja piedāvājums no otra spēcīgākā Barselonas kluba "Espanyol", un "Mazais Buda" turpmākajās sezonās kļuva par vienu no katalāņu vienības simboliem, sekmējot "Espanyol" triumfu Karaļa kausā 2006. gadā un aizkļūšanu līdz UEFA kausa finālam nākamajā sezonā.

De la Penja futbola draugiem allaž bijis atpazīstams ar saviem tehniskajiem dotumiem un ļoti precīzajām piespēlēm. Viņa kontā arī piecas spēles Spānijas izlases sastāvā. "Futbols ir labākais, ko esmu izbaudījis," preses konferencē piebilda futbolists.

"Espanyol" savu sezonu noslēgs šo sestdien, mājās uzņemot "Sevilla". "Es vēlos vēlreiz iziet uz zālāja pēc tik ilga pārtraukuma un atvadīties. Sestdien būs mana vissmagākā spēle - grūti, bet vienlaikus patīkami," par gaidāmo mača izsakās pussargs. Visticamāk, ka Barselonas klubs Spānijas čempionāta noslēgumā ierindosies astotajā vietā.

Runājot par nākotnes plāniem, de la Penja neizslēdz iespēju atgriezties futbolā kādā citā arodā: "Vēlētos palikt futbola pasaulē, jo tas ir tas, kur esmu vienmēr bijis, tomēr pagaidām vēlos veltīt vairāk laika ģimenei." Cieņu pret "Espanyol" pussargu jau izrādījuši vairāki pazīstami futbolisti, kā "Villarreal" uzbrucējs Džuzepe Rosi: "Paldies, de la Penja, par visu. Tā bija bauda vērot tavu spēli."

Izmantotie resursi:
MARCA.com
soccernet.espn.go.com

  -1 [+] [-]

, 2011-05-20 14:31, pirms 13 gadiem
zel gan zel gan...........labs spelatajs...cerams paliks futbola uz ilgu laiku......

  +4 [+] [-]

, 2011-05-20 14:41, pirms 13 gadiem
pagāšgad komandu pameta Tamudo, šogad De La Penja, divi kluba simboli. žēl, bija prieks skatīties viņu spēles.

  +1 [+] [-]

, 2011-05-20 15:17, pirms 13 gadiem

  -1 [+] [-]

, 2011-05-20 20:23, pirms 13 gadiem
Vēl viens spēlētājs, kurš netika līdz galam novērtēts... Lai veicas turpmākajā karjerā. Nule varbūt pāris metrus aiz laukuma sānu līnijas.