Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Football Leaks: Ronaldu, Morinju un citas zvaigznes izvairījušās no nodokļiem

Agris Suveizda

Football Leaks: Ronaldu, Morinju un citas zvaigznes izvairījušās no nodokļiem
Žuzē Morinju un Krištianu Ronaldu
Foto: AP/Scanpix

Football Leaks un daudzi Eiropas žurnālisti veikuši izmeklēšanu, kurā atklājuši, ka daudzi slaveni Eiropā spēlējoši futbolisti izvairījušies no nodokļu nomaksas. Šīs shēmas epicentrā atrodas pasaulē ietekmīgākais futbola aģents Žorže Mendešs, kura pārstāvētais uzņēmums Gestifute jau noliedza visas apsūdzības un brīdināja par iespējamiem tiesu darbiem.

Krištianu Ronaldu pēdējo septiņu gadu laikā nodokļu paradīzēs esot paslēpis 150 miljonus eiro, kas viņam ļāvis nodokļos samaksāt vien 5,6 miljonus eiro jeb mazāk nekā 4%. No 2009. līdz 2014. gadam Ronaldu caur Britu Virdžīnu salās reģistrētu ofšoru kompāniju "Tollin" esot pārskaitījis 74,8 miljonus eiro, bet 2014. gada decembrī viņš par savu tēla tiesību pārdošanu 2015.-2020.g. periodam esot nodokļos ietaupījis 31 miljonu eiro.

Aizdomās tiek turēts arī Žuzē Morinju, kurš caur Britu Virdžīnu salās reģistrētu ofšoru savā bankas kontā Šveicē esot pārskaitījis 12 miljonus eiro. Par šo darījumu Spānijā jau tika veikta pārbaude, kas beidzās ar to, ka Morinju nācās šķirties no 4,4 miljoniem eiro. Savukārt Radamels Falkao, vēl spēlēdams Madrides "Atletico", caur nodokļu paradīzēm pārskaitījis 1,3 miljonus eiro.

Aizdomās tiek turēta vēl virkne spēlētāju – Hamess Rodrigess, Pepe, Fabiu Kuentrau, Rikardu Karvalju -, kuri visi ir Žoržes Mendeša klienti. Tieši portugāļu superaģents ir visas šīs afēras epicentrā – tiek uzskatīts, ka Mendešs palīdzējis saviem klientiem izvairīties no nodokļu samaksas. Tiek pieminēts arī bijušais Madrides "Real" pussargs Mesuts Ezils.

Football Leaks septiņus mēnešus ilgo izmeklēšanu veica sadarbībā ar 12 medijiem, tostarp Der Spiegel, Mediaset, The Sunday Times, Express u.c. Izmeklēšanas procesā esot iegūta 1,9 terabaitus plaša informācija, kas satur 18,6 miljonus dokumentu – spēlētāju oriģinālos līgumus, ieskaitot slepenās starpvienošanās, epastus, Excel tabulas un Word failus. Tiek solīts, ka sīkāka informācija par iesaistītajiem spēlētājiem un viņu negodīgajām darbībām tiks publicēta tuvāko nedēļu laikā.

Izmantotie resursi:
Football Leaks enthüllt schmutzige Geschäfte im...
Cristiano Ronaldo: Er schleuste Millionen über...
Football Leaks -
Ronaldo, Falcao...

     [+] [-]

, 2016-12-03 17:00, pirms 7 gadiem
se tev bija

  +2 [+] [-]

, 2016-12-03 17:05, pirms 7 gadiem
visus cietumā, kopā ar punduri.

  +3 [+] [-]

, 2016-12-03 17:06, pirms 7 gadiem
ak tu redz kā, tagad nabagi kas bļaustās ka Messi ir vienīgais nelietis varēs pievērt mutes

     [+] [-]

, 2016-12-03 17:13, pirms 7 gadiem
basiiiccc rakstīja: visus cietumā, kopā ar punduri.
Spānijā par to neiet cietumā

  +1 [+] [-]

, 2016-12-03 17:35, pirms 7 gadiem
Nu, no morāles viedokļa sarežģīta problēma...no vienas puses futbolisti ir pārmaksāti un saņem neadekvāti daudz naudas, bet viņi saņem tikai mazu daļu no kopīgā ienākuma, ko sadala saimnieki...un pēc tam nodokļu nauda nonāk pie deputātiem...uij, kur sāpīgi!

     [+] [-]

, 2016-12-04 08:45, pirms 7 gadiem
Zog arī tur. Nekā jauna šaj pasaulē