Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Spānijā būs kolektīvais TV līgums, klubu ienākumi izlīdzināsies

Rolands Eliņš

Spānijā būs kolektīvais TV līgums, klubu ienākumi izlīdzināsies
Djego Simeone
Foto: AFP/Scanpix

Spānijas valdība apstiprinājusi likumu, kas paredz no 2016. gada ieviest Spānijas futbolā centralizētu televīzijas līguma noslēgšanu, kas nozīmē, ka grandi Madrides „Real” un „Barcelona” vairs nevarēs noslēgt savus īpašos līgumus ar televīzijas kanāliem.

„Real” un „Barcelona” līdz šim varēja savu maču translēšanas tiesības pārdot pēc saviem ieskatiem un spēja šajā ziņā radīt daudz lielāku peļņu nekā pārējie Spānijas klubi. Jaunā, centralizētā sistēma joprojām darbosies lielo klubu labā, piedāvājot tiem lielāku peļņas daļu, taču vairs ne tik lielu kā iepriekš.

Paredzēts, ka 90% ienākumu no pārraides tiesību pārdošanas tiks novirzīts „La Liga” komandu rīcībā, bet pārējā summa – pirmās līgas klubiem. „La Liga” komandas pusi ieņēmumu sadalīs līdzvērtīgi, bet pārējie 50%, kā paziņoja Spānijas sporta ministrs Hosē Ignasio Verts, tiks novirzīti, ņemot vērā dažādus kritērijus, kā piemēram, kluba lielumu, panākumus pēdējos piecās sezonās u.c.

„La Liga” ir vienīgā Eiropas augstāka līmeņa futbola līga, kurā klubi paši vienojās par savu spēļu raidtiesības pārdošanu, taču pret šo sistēmu jau ilgāku laiku bija protestējušas mazākās komandas, pieprasot centralizētu sistēmu, kas izlīdzinātu ienākumu sadali.

Lai arī aptuveni aprēķini liecina, ka klubu kopējie ienākumi TV raidtiesību pārdošanā varētu pieaugt no pašreizējiem 700 miljoniem eiro līdz vienam miljardam, abu lielo Spānijas klubu ieņēmumi, visticamāk, krasi samazināsies. Piemēram, „Barcelona” uz nākamo sezonu noslēgusi individuālo līgumu ar ”Telefonica” par 140 miljoniem eiro, "Real" šosezon ir līgums par 150 miljoniem, kas ir ir trīsreiz vairāk nekā jebkurai citai Spānijas komandai.

„Šis jaunievedums bija nepieciešams, lai Spānijas futbols varētu sekot mūsdienu prasībām,” izteicās sporta ministrijas pārstāvis Migels Kardenels. „Pagājušajā sezonā Premjerlīgas pēdējās vietas ieguvēja nopelnīja vairāk nekā pašreizējā Spānijas čempione „Atletico”.”

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Spain approves new law on the sale...

     [+] [-]

, 2015-05-01 09:02, pirms 9 gadiem
Beidzot tas ir noticis

  -1 [+] [-]

, 2015-05-01 09:18, pirms 9 gadiem
Sen bij laiks
2 klubiem gan 100 vārti sezonā gan visā Tv nauda
Spānijas čempionāts kļūs daudz interesantāks

  +2 [+] [-]

, 2015-05-01 09:28, pirms 9 gadiem
Nedaudz mulsina fakts, ka 50% tiks sadalīti pēc kaut kāda mistiska kritērija - kluba lielums + pēdējo 5 sezonu panākumi... izskatās ka lobijs joprojām labi strādā Bet nu solis uz priekšu ir

  -1 [+] [-]

, 2015-05-01 09:40, pirms 9 gadiem
Tas ir ļoti svarīgi. Ja tas tā turpināsies, Barsas un Real dominance drīz var beigties.

  +1 [+] [-]

, 2015-05-01 10:00, pirms 9 gadiem
septembris rakstīja: Tas ir ļoti svarīgi. Ja tas tā turpināsies, Barsas un Real dominance drīz var beigties.
nedomāju ka tā,tam kam bija un ir nauda,tam arī būs viņa,tiem kuriem nau bijusi nekad arī nebūs!!!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-01 10:13, pirms 9 gadiem
Ja Barsai un Real atņemtu 100 m ienākumu, tad viņi vairs tik ļoti nedominētu transfēru tirgū. Par dominanci biju domājis attiecībā pret citiem Eiropas top klubiem, ne Spānijas komandām.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-01 10:15, pirms 9 gadiem
Real un Barca dominance nekad nebeigsies Spānijas teritorijā. Vienīgi citiem būs daudz lielākas iespējas veidot ilglaicīgas komandas, nepārdot līderus pa lēto ne tikai abiem grandiem, bet arī uz to pašu epl. Līdz ar to augs konkurence līgā un intriga. Tikai tam būs vajadzīgi vēl kādi 5 gadi lai "salabotu" to ko paši sabojāja.

     [+] [-]

, 2015-05-01 10:56, pirms 9 gadiem
ABa rakstīja: Nedaudz mulsina fakts, ka 50% tiks sadalīti pēc kaut kāda mistiska kritērija - kluba lielums + pēdējo 5 sezonu panākumi... izskatās ka lobijs joprojām labi strādā Bet nu solis uz priekšu ir
Tā nav nekāda mistika un lobijs - naudu saņems tiem, kurus skatās.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-01 11:03, pirms 9 gadiem
ma4o rakstīja: Tā nav nekāda mistika un lobijs - naudu saņems tiem, kurus skatās.
50 procentus?!? Tad jau varēja neko nemainīt, jo citus tāpat neviens neskatās Kā tad lai tie citi panāk ka viņus skatās ārpus sava stadiona, ja divi grandi šos visu laiku "aplaupa"?

  +2 [+] [-]

, 2015-05-01 13:44, pirms 9 gadiem
Nu nevajag sacerēties, ka tagad viss izlīdzināsies, bet nu solis uz lielāku intrigu Eiropā tas viennozīmīgi ir. Ja sezonā nopirks par vienu Krosu mazāk, tas jau būs labi

  -1 [+] [-]

, 2015-05-02 14:57, pirms 9 gadiem
Jā, šādam TV naudas sadalījumam vajadzētu būt jau agrāk, bet nu tā kopējā summa, salīdzinot ar citām līgām ir nožēlojama. Ministrijas pārstāvis minēja, ka Atletico pēc titula iegūšanas saņēma mazāk par PL pēdējo vietu. Ar jauno līgumu praktiski visi saņems mazāk par PL pēdējo vietu.