Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Grupu turnīra teorija: vai Nigērijas un Irānas likteni izšķirs izloze?

Grupu turnīra teorija: vai Nigērijas un Irānas likteni izšķirs izloze?
Vai Irānai būs jāpiedalās šaušalīgā izlozē?
Foto: AFP/Scanpix

2014. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā izspēlētas grupu turnīra pirmās divas kārtas. Šai materiālā par to, kas jāizdara komandām pēdējā kārtā, lai kvalificētos izslēgšanas spēlēm. Protams, runa par komandām, kuru liktenis vēl nav izšķirts...

Pirmkārt, vēlreiz īpaši jāuzsver, ka vienāda punktu gadījumā kā pirmais papildus rādītājs tiks ņemta vērā kopējā vārtu starpība visās trīs spēlēs. Pēc tam seko kopā gūto vārtu skaits visās trīs spēlēs un tikai tad savstarpējās spēles(-ļu) rezultāts.

A grupā pilnībā cerības zudušas Kamerūnai. Ļoti tuvu iekļūšanai 1/8 finālā ir mājiniece Brazīlija, kurai atliek nospēlēt vismaz neizšķirti ar Kamerūnu. Negaidīta zaudējuma gadījumā Brazīlijai atliks cerēt, ka vai nu Meksika pārspēj Horvātiju, vai arī Horvātija pārspēj Meksiku tā, ka meksikāņiem vārtu starpība galu galā ir sliktāka nekā Brazīlijai. Šobrīd Meksikai +1, Brazīlijai +2.

Atmetot sarežģītos variantus ar Brazīlijas zaudējumu Kamerūnai un pieņemot, ka mājinieki tādu šoku nepiedzīvos, otrās ceļazīmes liktenis izšķirsies savstarpējā spēlē starp Meksiku un Horvātiju. Un šeit viss ir vienkārši - Meksikai, lai iekļūtu 1/8 finālā, pietiks ar neizšķirtu, kamēr Horvātijai obligāti jāuzvar. Horvātiem neizšķirta gadījumā atliek cerēt uz Kamerūnas brīnumu paralēlajā mačā.

B grupā viss ir beidzies, proti, Čīle un Nīderlande iet tālāk, kamēr Spānija un Austrālija brauc mājās. Tiesa, Nīderlandes - Čīles savstarpējā spēlē izšķirsies 1. vietas liktenis - oranžajiem pietiks ar neizšķirtu, lai uzvarētu grupā. Pieņemot, ka A grupā 1. vietu izcīnīs Brazīlija (visdrīzāk pietiks ar jebkādu uzvaru pār Kamerūnu), B grupas 2. vietai 1/8 finālā būs jātiekas ar mājinieci, un šobrīd tam tuvāk ir Čīle.

C grupā 1/8 finālu garantējusi Kolumbija, bet pārējās trīs izlases cer uz pēdējo vietu 1/8 finālā. Labākajās pozīcijās ir Kotdivuāra, kurai ir trīs punkti, kamēr Grieķijai un Japānai pa vienam. Kotdivuārai pēdējā kārtā jātiekas ar Grieķiju un, iespējams, pietiks ar neizšķirtu. Uzvara Kotdivuārai 100% dos izkļūšanu no grupas, bet neizšķirta gadījumā Kotdivuārai jācer, ka Japāna nepārspēj Kolumbiju ar vienu vārtu ļoti rezultatīvu uzvaru (vismaz 3:2, pieņemot, ka Kotdivuārai ar Grieķiju 0:0) vai vismaz divu vārtu pārsvaru.

Attiecīgi Japānai noteikti jāpieveic Kolumbija un tad derēs šādi varianti: 1) Kotdivuāras zaudējums, 2) Kotdivuāras neizšķirts, pieņemot, ka Japāna uzvarēs ar vismaz diviem vārtiem (vai 3:2, ja Kotdivuārai 0:0; vai 4:3, ja Kotdivuārai 1:1 utt.). Grieķijas situācija ir vieglāk uztverama - jāuzvar tiešā konkurente Kotdivuāra, kā arī jācer, ka Japāna nepieveic Kolumbiju. Ja nu gadījumā grieķiem negaidīti izdodas sagraut Kolumbiju ar vismaz trīs vārtiem, tad Grieķijai parādās varianti arī japāņu uzvaras scenārijā.

D grupā 1/8 finālu sensacionāli garantējusi Kostarika, kamēr Anglija šādas cerības jau zaudējusi. Otrās ceļazīmes liktenis izšķirsies Urugvajas un Itālijas savstarpējā duelī, un eiropiešiem pietiks ar neizšķirtu. Kostarikai pat zaudējums pret Angliju (it sevišķi, ja tiks zaudēts minimāli), ļoti iespējams, dos 1. vietu grupā, pateicoties šī brīža labajai vārtu starpībai.

E grupā tikai zinātniskā fantastika pieļauj, ka 1/8 finālā varētu netikt Francija. Frančiem tad vismaz ar četriem vārtiem jāzaudē Ekvadorai, turklāt vienlaicīgi tad Šveicei jāpieveic Hondurasa tādā veidā, lai šveiciešiem būtu labāka vārtu starpība (šobrīd Francijai +6, Šveicei -2...).

Pārējo izskaidrot nav vienkārši. Skaidrojot vispārīgi, Ekvadoras un Šveices konkurencē (abām pa trim punktiem), pirmkārt, izšķiroši būs, kura no komandām pēdējā kārtā iegūs vairāk punktu (Šveicei pretī pastarīte Hondurasa, kamēr Ekvadorai jācīnās ar lidojošo Franciju...), bet, ja iegūs vienādu punktu skaitu, tad izšķirs kopējā vārtu starpība (šobrīd Šveicei -2, Ekvadorai 0).

Šeit svarīgi piebilst, ka savas cerības ir arī Hondurasai, turklāt nemaz arī ne tik nereālas. Hondurasai jāpieveic Šveice, kā arī jācer uz Ekvadoras zaudējumu Francijai, tiesa, Hondurasai vienlaikus arī jānodrošina labāka vārtu starpība nekā abām konkurentēm (šobrīd Hondurasai -4, Šveicei -2, Ekvadorai 0).

F grupā 1/8 fināls garantēts Argentīnai, savukārt cerības pazaudējusi vienīgā turnīra debitante Bosnija un Hercegovina. Par otro ceļazīmi konkurē Nigērija un Irāna un daudz labākās pozīcijās ir Āfrikas komanda, kurai šobrīd ir par trim punktiem vairāk nekā Āzijas pārstāvei. Tiesa, Nigērijai pēdējā kārtā jātiekas ar spēcīgo Argentīnu, tomēr, domājams, nigērieši var itin pamatoti cerēt, ka Irāna nespēs uzveikt bosniešus. Turklāt Nigērijai var derēt arī zaudējums Argentīnai ar vieniem vārtiem un Irānas uzvara pret Bosniju ar vieniem vārtiem - pie nosacījuma, ka Nigērija gūst vairāk vārtu nekā Irāna (piemēram, Nigērija zaudē ar 1:2, Irāna uzvar ar 1:0).

Ļoti interesanti būs, ja Nigērija Argentīnai zaudēs ar vieniem vārtiem un tieši ar tādu pašu rezultātu, taču uzvarēs Irāna (piemēram, Nigērijai 0:1, Irānai 1:0 vai 1:2 un 2:1 utt.). Tad, ņemot vērā, ka visi papildus rādītāji būs vienādi, 1/8 fināla dalībniece tiks noteikta... ar izlozes palīdzību.

G grupā interesanti ir tas, ka Vācijai un vācieša Jirgena Klinsmana vadītajai ASV pēdējā kārtā savstarpēji atliks nospēlēt neizšķirtu, lai abas garantētu 1/8 finālu. Ja nu tomēr neizšķirta nebūs, tad mača zaudētājai iekļūšana izslēgšanas spēlēs būs apdraudēta - to varēs iegūt otra mača (Portugāle - Gana) uzvarētāja pie nosacījuma, ka tā nodrošina labāku vārtu starpību nekā Vācijas - ASV zaudētāja. Šobrīd Vācijai +4, ASV +1, Ganai -1, Portugālei -4.

Skaidrs, ka Vācijai zaudējums, piemēram, ar vieniem vārtiem, visticamāk, neliegs 1/8 finālu, jo diezgan nereāli ir, ka Gana uzvar Portugāli ar vismaz četriem vārtiem, vai Portugāle sasit Ganu ar septiņiem vārtiem (ja godīgi, Vācijai arī divu vārtu zaudējums lielu risku neradīs). Reāli Ganai un Portugālei jācer uz ASV zaudējumu. Ja ASV zaudē ar tikai vieniem vārtiem, Ganai var pietikt ar minimālu uzvaru (+2 uzvara tad 100% dos ceļazīmi), kamēr Portugālei jāuzvar ar vismaz četriem vārtiem Gana. Starp citu, arī Portugāles/ASV likteni var izšķirt izloze - piemēram, variantā ar 2:0 Portugāles uzvaru un 0:3 ASV zaudējumu.

H grupā 1/8 finālu nodrošinājusi Beļģija, bet otro ceļazīmi būtībā savstarpēji dalīs Krievija un Alžīrija - neizšķirts derēs Āfrikas komandai. Šeit gan vēl jāņem vērā, ka mazas cerības ir arī Dienvidkorejai, kurai ir pat divi varianti (otrais gan nešķiet reāls): 1) korejieši pieveic Beļģiju un Krievija uzvar Alžīriju, bet Āzijas komandai vienlaikus jānodrošina labāka vārtu starpība nekā Krievijai (šobrīd Dienvidkorejai -2, Krievijai -1), 2) korejieši ar vismaz trim vārtiem pieveic Beļģiju un Alžīrija ar Krieviju nospēlē neizšķirti.


, 2014-06-23 04:49, pirms 10 gadiem
FIFA krabji varēja noteikt, ka neizšķirta gadījumā tālāk tiek, komanda ar vismazāk dzeltenajām/sarkanajām kartiņām. Vai citu kritēriju, kas saistīts ar pašu futbola spēli, neviss silikona pupi lozēs uzvarētāju.
, 2014-06-23 04:52, pirms 10 gadiem
, 2014-06-23 06:42, pirms 10 gadiem
Saprastu,ja šāds savārstījums rastos jāņu rītā...manas fūgainās smadzenes līdz galam neapjēdz šīs sakarības..
, 2014-06-23 07:37, pirms 10 gadiem
Interesanti sanāks, ja gadījumā Brazīlija A grupā tomēr paliks 2. vietā - tad Nīderlande ar Čīli savstarpējā duelī varētu neizrādīt pārāk lielu vēlmi uzvarēt... (c)

Autor! Tāds variants nepastāv! Jo vispirms spēlēs B Grupas komandas un tikai pēc viņām vietu sadalīs A grupa!!!
, 2014-06-23 07:40, pirms 10 gadiem
marka3x3 rakstīja: FIFA krabji varēja noteikt, ka neizšķirta gadījumā tālāk tiek, komanda ar vismazāk dzeltenajām/sarkanajām kartiņām. Vai citu kritēriju, kas saistīts ar pašu futbola spēli, neviss silikona pupi lozēs uzvarētāju.
Drīzāk, Tālāk iet tā komanda kurai vairāk neieskaitītu vārtu dēļ kļūdainām aizmugurēm tiesnešu kļūdu dēļ!!!
, 2014-06-23 07:58, pirms 10 gadiem
LTpirags rakstīja: Saprastu,ja šāds savārstījums rastos jāņu rītā...manas fūgainās smadzenes līdz galam neapjēdz šīs sakarības..
Tad kādā sakarā "savārstījums", ja pašam problēmas uztvert? Ar rakstu viss ir kārtībā, nav nemaz tik sarežģīti.
, 2014-06-23 08:08, pirms 10 gadiem
Jāpiebilst gan, ka G grupā spēles Vācija - ASV zaudētājas vieta būs apdraudēta tikai tad, ja zaudēs ASV. Vācija jau nu gan ar savu vārtu starpību nekur nepazudīs arī zaudējot ar 1-2 vārtiem.
, 2014-06-23 08:21, pirms 10 gadiem
Kas tā pa sistēmu, ka savstarpējā spēle neiet visam pa priekšu?
, 2014-06-23 08:30, pirms 10 gadiem
yankeezulu rakstīja: Jāpiebilst gan, ka G grupā spēles Vācija - ASV zaudētājas vieta būs apdraudēta tikai tad, ja zaudēs ASV. Vācija jau nu gan ar savu vārtu starpību nekur nepazudīs arī zaudējot ar 1-2 vārtiem.
Tikai jācer, ka šie tur kapāsies nevis gaidīs neizšķirtu.
, 2014-06-23 08:59, pirms 10 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Kas tā pa sistēmu, ka savstarpējā spēle neiet visam pa priekšu?
Nekas jauns nav izdomāts,tā jau ir bijis,ka visu izšķir vārtu attiecība.Manuprāt,savstarpējā spēle ir godīgāk,bet arī šādi nav slikti-spiež uz rezultivitāti,kura šajā čempionātā ir līmenī.
, 2014-06-23 09:00, pirms 10 gadiem
Man ieteikums drusku autoram pasekot līdzi arī ko raksta un pašam turnīram. Piemērs- kaut vai par B grupu, pēdējo kārtu...

.....ja gadījumā Brazīlija A grupā tomēr paliks 2. vietā - tad Nīderlande ar Čīli savstarpējā duelī varētu neizrādīt pārāk lielu vēlmi uzvarēt....

Es aizrādītu, ka NED spēlē ar Čīli četras stundas ātrāk nekā Braz, tas taču znāms jau sen, tā kā neko holandieši nevarēs zināt.. Tas visu maina.
, 2014-06-23 09:07, pirms 10 gadiem
Starp citu, arī Portugāles/ASV likteni var izšķirt likteni - piemēram, variantā ar 2:0 Portugāles uzvaru un 0:3 ASV zaudējumu.

????? Autor, palabo!
, 2014-06-23 09:19, pirms 10 gadiem
RMX69 rakstīja: Nekas jauns nav izdomāts,tā jau ir bijis,ka visu izšķir vārtu attiecība.Manuprāt,savstarpējā spēle ir godīgāk,bet arī šādi nav slikti-spiež uz rezultivitāti,kura šajā čempionātā ir līmenī.
Nu, bet, piemēram, paskaties no Spānijas viedokļa. Pirmajā dienā 1-5 un tev bilance sačakarēta uz visu turnīru un tev pat neko nedotu divas minimālas uzvaras. Savstarpējās būtu vinnējuši ar +1 un tolka nekāda.
, 2014-06-23 09:48, pirms 10 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Kas tā pa sistēmu, ka savstarpējā spēle neiet visam pa priekšu?
šai sistēmai ir jēga, jo ilgāk saglabājas intriga gan visā turnīrā, gan atsevišķās spēlēs. Tagad, teiksim bija tā, ka vakar Koreja plēsās par katru golu, lai arī spēle bija zaudēta. Un tāpat pēdējām spēlēm tagad vēl ir jēga, jo var izvilkt sasitot daudz golu, un izlidot, ielaižot daudz golu. Ja skatītos savstarpējās, tad daudzām komandām jau vairs nebūtu cerību.
, 2014-06-23 09:52, pirms 10 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Nu, bet, piemēram, paskaties no Spānijas viedokļa. Pirmajā dienā 1-5 un tev bilance sačakarēta uz visu turnīru un tev pat neko nedotu divas minimālas uzvaras. Savstarpējās būtu vinnējuši ar +1 un tolka nekāda.
tāds scenārijs ir iespējams, bet ļoti reti gadās. Bet es to nosauktu par sistēmas priekšrocību, jo spiež cīnīties līdz galam katrā spēlē, nevis padoties pie -2
, 2014-06-23 09:53, pirms 10 gadiem
nahimovs rakstīja: šai sistēmai ir jēga, jo ilgāk saglabājas intriga gan visā turnīrā, gan atsevišķās spēlēs. Tagad, teiksim bija tā, ka vakar Koreja plēsās par katru golu, lai arī spēle bija zaudēta. Un tāpat pēdējām spēlēm tagad vēl ir jēga, jo var izvilkt sasitot daudz golu, un izlidot, ielaižot daudz golu. Ja skatītos savstarpējās, tad daudzām komandām jau vairs nebūtu cerību.
Nu nez. Ja divām komandām ir vienāds punktu skaits, tad uzskatu, ka jāskatās savstarpējā. Tā tas vismaz ir citos sportos.
, 2014-06-23 10:36, pirms 10 gadiem
Justs rakstīja: Interesanti sanāks, ja gadījumā Brazīlija A grupā tomēr paliks 2. vietā - tad Nīderlande ar Čīli savstarpējā duelī varētu neizrādīt pārāk lielu vēlmi uzvarēt... (c)

Autor! Tāds variants nepastāv! Jo vispirms spēlēs B Grupas komandas un tikai pēc viņām vietu sadalīs A grupa!!!
Nīderlande un Čīle spēlē pirms Brazīlijas tā kā nekādas iespējas ko mainīt viņiem nav
, 2014-06-23 11:44, pirms 10 gadiem
Interesanti sanāks, ja gadījumā Brazīlija A grupā tomēr paliks 2. vietā - tad Nīderlande ar Čīli savstarpējā duelī varētu neizrādīt pārāk lielu vēlmi uzvarēt...

Aha, aha, tikai autors vispār neseko laikam līdzi kalendāram, jo organizatori speciāli Nīderlandes-Čīles spēli ielikuši pirms Brazīlijas spēles!
, 2014-06-23 12:23, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Interesanti sanāks, ja gadījumā Brazīlija A grupā tomēr paliks 2. vietā - tad Nīderlande ar Čīli savstarpējā duelī varētu neizrādīt pārāk lielu vēlmi uzvarēt...

Aha, aha, tikai autors vispār neseko laikam līdzi kalendāram, jo organizatori speciāli Nīderlandes-Čīles spēli ielikuši pirms Brazīlijas spēles!
Tikai cik skatos, ka brazīļi arī daudz nevar ietekmēt, vai viņi būs pirmie vai otrie. Pirmie jā- uzvara vai neizšķirts, zaudējums, lai neuzskrietu NED? Tas var riskanti beigties.
, 2014-06-23 13:26, pirms 10 gadiem
Šāda sistēma ir bijusi arī vairākos iepriekšējos PK turnīros, tāpēc protams nekāds jaunums nav. Vienīgi līdzjutējiem jauc prātus tas, ka Eiropas čempionātos priekšroka ir savstarpējām spēlēm.
Bet šeit tomēr ir vairākas pozitīvās puses - vairāk variantu un lielāka intriga pirms pēdējās kārtas, lielāka nozīme katriem vārtiem un motivācija nepadoties vai neapstāties katrā spēlē pat pie lielākas starpības. Līdzjutējiem līdz ar to intetesantāk.
Izlozi gan vajadzēja aizstāt ar ko citu, piem. kartīšu skaitu.
, 2014-06-23 16:05, pirms 10 gadiem
Labs raksts. Paldies
, 2014-06-23 17:28, pirms 10 gadiem
Nepatik man tada izloze, lai kaut vai ar pendelu palidzu noskaidro kura komanda tiek talak, jo tur vajag ari meistaribu neviss aklu veikmi.
, 2014-06-23 20:32, pirms 10 gadiem
Vai Kamerūna spēs atteikties no totalizatoru naudas? Ārzemju presē par šo spēli Bra-Cam kā par iespējamo toto ietekmēto apraksta...
Foto: AFP/Scanpix
118

FIFA "Ballon d'Or" otro gadu pēc kārtas saņem Ronaldu

Šovakar svinīgā ceremonijā Cīrihē (Šveice) tika nosaukts 2014. gada FIFA "Ballon d'Or" ieguvējs. Starptautiskās futbola asociāciju federācijas (FIFA) un žurnāla "France Football" kopīgo balvu otro gadu pēc kārtas saņēma portugāļu futbolists Krištianu Ronaldu.
Mario Gece
Foto: AFP/Scanpix
8

Mario Geces futbolzābaks labdarības izsolē nopirkts par diviem miljoniem eiro

2014. gada Pasaules kausa finālturnīra finālmača uzvaras vārtu autora, vācieša Mario Geces futbolzābaks labdarības izsolē nopirkts par diviem miljoniem eiro.
Antonio Konte
Foto: LaPresse/Scanpix
2

Konte apstiprināts par Itālijas galveno treneri

Par Itālijas futbola valstsvienības galveno treneri šodien oficiāli tika nosaukts Antonio Konte, kurš iepriekš darbojās valsts čempionvienībā Turīnas "Juventus". Ar Konti ir parakstīts divu gadu līgums.