Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2908, Did:0, useCase: 3

B grupa: Spānija, Portugāle, Maroka un Irāna

Agris Suveizda

B grupa: Spānija, Portugāle, Maroka un Irāna
Abas izlases pēdējoreiz savā starpā tikās "Euro 2012" pusfinālā, un toreiz pendelēs līksmoja Spānija, Ronaldu pēdējā sitiena iespēju nemaz nesagaidot
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules kausa apskatu sēriju turpinām ar B grupu, kurā, protams, spilgti izceļas pēdējā laikā jaunu elpu atguvusī Spānija, kura ir starp finālturnīra galvenajām favorītēm, un Eiropas čempione Portugāle, taču arī Marokas un Irānas izlasēs netrūkst Eiropas klubos sevi jau pierādījušu spēlētāju. Šajā grupā grandi Spānija un Portugāle savā starpā tiksies jau pirmajā spēļu kārtā.

Ceļš uz Pasaules kausu

Portugāle pēc kļūšanas par Eiropas čempioni kvalifikāciju Pasaules kausam sāka diezgan nepatīkami, jau pirmajā spēlē izbraukumā pelnīti zaudējot Šveicei (0:2). Abas komandas turpinājumā nezaudēja ne punkta, un viss izšķīrās pēdējā mačā Portugālē. Šveicei, lai nosargātu pirmo vietu un aizsūtītu Portugāli uz pārspēlēm, derēja arī neizšķirts, taču portugāļi bija pārāki ar 2:0 un izrāva automātisko ceļazīmi uz finālturnīru. Eiropas čempionus ar spilgtāko zvaigzni Krištianu Ronaldu priekšgalā gandrīz tieši pirms gada redzējām arī Rīgā, un Latvijas izlase abos mačos zaudēja ar trīs vārtu starpību.

Izbraukuma spēlē Faru latvieši gan uz mirkli lika portugāļu faniem pamatīgi panervozēt, jo 67. minūtē Artūrs Zjuzins panāca izlīdzinājumu 1:1, taču jau pēc trim minūtēm Viljams Karvalju atguva vadību, un Portugāle uzvarēja ar 4:1. Rīgā Ronaldu mūsu cietoksni ieņēma pirmā puslaika izskaņā, un portugāļi bija pārāki ar 3:0. Spānija finālturnīram kvalificējās pārliecinošāk, vienīgos punktus zaudējot Itālijā (1:1) un izšķirošajā cīņā par pirmo vietu itāliešus mājās sakaujot ar 3:0, beigās sāncenšus apsteidzot par pieciem punktiem.

Maroka pirms izšķirošās fāzes "play-off" kārtā tika galā ar Ekvatoriālo Gvineju (2:0, 0:1), bet grupu turnīru, kurā ceļazīme pienācās tikai labākajai no četrām apakšgrupas komandām, sāka ar bezvārtu neizšķirtiem pret Gabonu un Kotdivuāru. Maroka uz pirmo vietu pakāpās priekšpēdējā kārtā, kurā sagaidīja Kotdivuāras klupienu pret pastarīti Mali (0:0), bet pati ar 3:0 pieveica Gabonu. Pēdējā kārtā gaidīja viesošanās pie tiešās konkurentes Kotdivuāras, kura bija spēlējusi trīs Pasaules kausos pēc kārtas, un Maroka, kurai derēja arī neizšķirts, izbraukumā uzvarēja ar 2:0.

Irāna nosacīti sarežģītajai Āzijas atlases sistēmai cauri izsoļoja diezgan veikli. Pirmajā grupu turnīrā Irāna ieguva 20 no 24 punktiem un par sešiem apsteidza Omānu, bet izšķirošajā fāzē tika pie 22 no 30 punktiem un par septiņiem apsteidza Dienvidkoreju. Irāna atlasē nezaudēja nevienā spēlē un mājās neuzvarēja tikai vienā mačā, pēc astoņiem panākumiem pēc kārtas pēdējā un vairs neko neizšķirošā cīņā kompensācijas laikā izlaida uzvaru pār Sīriju (2:2), kurai šis punkts deva vietu pārspēlēs.

Iepriekš Pasaules kausu finālturnīros

Sastāvi

Lai arī pēdējās dienās bukmeikeru skatījumā galvenās favorītes statusā Vāciju nomainīja Brazīlija, tieši Spāniju šobrīd varētu saukt par komandu uz viļņa. Spānijai varētu būt sabalansētākais un pieredzējušākais sastāvs turnīrā, un tās vidējo līniju par spīti Čavi un Injestas ēras beigām (lai arī Injesta arvien ir izlasē un var spēlēt lielu lomu) joprojām var tikai apskaust. Un, kas galvenais, spāņi pēc diviem neveiksmīgiem finālturnīriem atkal demonstrē gan ļoti baudāmu, gan arī ļoti kvalitatīvu futbolu. Ko vien vērts bija graujošais 6:1 pār Argentīnu pārbaudes spēlē. Zaudējums "Euro 2016" astotdaļfinālā Itālijai (0:2) joprojām ir pēdējā spāņu neveiksme, un Sarkanā fūrija jaunā galvenā trenera Julena Lopetegi vadībā 19 spēlēs izcīnījusi 13 uzvaras, sešreiz spēlējusi neizšķirti un guvusi 60 vārtus.

Tiesa gan, pēdējās četrās spēlēs arī ielaisti seši vārti, un Spānija nesenajos mačos nav spējusi nosargāt vadību nedz pret Krieviju (3:3), nedz Vāciju (1:1) un Šveici (1:1). To gan var norakstīt uz koncentrēšanās zudumu, kam svarīgos mačos vairs nevajadzētu būt aktuālam. Lielu pārsteigumu sastāvā nav, ja vien par tādu neuzskata neuzticēšanos centra uzbrucējam Alvaro Moratam, kurš aizvadīja vāju sezonu Anglijā. Taču bažas rada labās malas aizsarga Dani Karvahala savainojums Čempionu līgas finālā. Viņa traumas dēļ Spānija uz Krasnodaru ir devusies 25, nevis 23 spēlētāju sastāvā un 24 stundas līdz pirmajam mačam drīkstēs Karvahalu aizstāt ar citu spēlētāju. Piesardzības nolūkos uz Krieviju devušies rezervisti Hesuss Valjeho (Madrides "Real" centra aizsargs) un Rodri ("Villarreal" centra pussargs), un sliktākajā gadījumā favorīts uz Karvahala aizstāšanu esot tieši Rodri, nevis Valjeho, lai nodrošinātos vidējā līnijā – sākumsastāvā Karvahalu drīzāk aizstātu Sesars Aspilikveta vai Načo.

Lai cik tas dīvaini neskanētu, zinot, ka Portugāle ir Eiropas čempione, tā uz šo finālturnīru dosies ar pavisam citām ambīcijām nekā pirms diviem gadiem. Triumfs "Euro 2016" bija uzskatāms par sensāciju, un tās zelta paaudze tobrīd vēl bija visai nepieredzējusi un zaļa, liekot domāt, ka tās īstais pļaujas laiks būs šajā Pasaules kausā vai vēl vēlāk. Bet nu virkne šo spēlētāju ir kārtīgi apbružājušies augstākā līmeņa klubos un var pretendēt jau uz ko vairāk kā tikai Ronaldu klavieru pienesēju statusu. Tās potenciāls un galvenā trenera Fernandu Santuša izvēle uzbrūkošo spēlētāju grupā – sākot no malējiem aizsargiem līdz pat centra uzbrucējam, kas ilgus gadus bija Portugāles klupšanas akmens -, ir iespaidīga, taču bažas rada aizsardzība.

Gan aizsardzības centrs, kur Brunu Alvešs, Pepe un Žuzē Fonte ir 34-36 gadus veci un ar lejupslīdošu līkni karjerā, gan, iespējams, arī pamatvārtsargs Rui Patrisiu, kurš skandālu un fanu draudu dēļ nolēmis vienpusēji lauzt līgumu ar Lisabonas "Sporting" un finālturnīrā varētu nebūt labākajā mentālajā stāvoklī. Portugāles sastāvā neiekļuva uz Romas "Lazio" pārgājušais Nani un "Barcelona" spēlētāji Andrē Gomešs un Nelsons Semedu, bet "Euro 2016" labākais jaunais spēlētājs Renatu Sanšešs pēc vairākām sliktām sezonām finālturnīram nebija pat tuvumā. Patrisiu (nu jau bijušais) kluba biedrs Fabiu Kuentrau pēc nogurdinošas sezonas pats atteicās no pretendēšanas uz izlasi, jo neuzskata, ka atbilstu finālturnīra līmenim. Portugāle ne pārāk labi aizvadījusi pēdējās sešas spēles, zaudējot Nīderlandei (0:3), izlaižot divu vārtu pārsvaru pret Tunisiju (2:2) un tikai ar diviem Ronaldu vārtiem kompensācijas laikā pieveicot Ēģipti (2:1).

Iespējams, tieši šajā grupā ielozēta stiprākā ceturtā groza komanda (serbi un nigērieši par to gan labprāt pastrīdētos). Pēc četru finālturnīru pauzes Pasaules kausā atgriezusies Maroka, kas franču trenera Ervē Renāra (viņa lielākais panākums - sensacionāls triumfs Nāciju kausā ar Zambijas izlasi) vadībā nav zaudējusi jau 17 mačos pēc kārtas (13-4-0). Jā, marokāņi šajā periodā nav spēlējuši ar augstākā kalibra izlasēm, taču visnotaļ labais sniegums un arī pieklājīgais sastāvs mudina domāt, ka arī Spānijai un Portugālei vieglas spēles nav gaidāmas. Starp pazīstamākajiem spēlētājiem var minēt "Juventus" aizsargu Medhi Benatiju un bijušo Francijas čempionu Junesu Belhandu, bet "Ajax" pretinieku aizsargi zinās teikt, cik milzīgas galvassāpes var sagādāt Hakima Ziješa dribls.

Irānu ārpus Āzijas daudzi nenovērtē, taču arī tai netrūkst Eiropā pudu sāls apēdušu spēlētāju. Īpaši izceļas uzbrucēju un uzbrūkošo pussargu līnija. Ja atlasē ar 14 spēlēs gūtiem 11 vārtiem rezultatīvākais Irānas rindās bija Kazaņas "Rubin" futbolists Sardars Azmuns, tad Irāna var palepoties arī ar Nīderlandes čempionāta labāko vārtu guvēju Alirezu Džahanbahšu, kurš "Alkmaar" labā 33 spēlēs guva 21 vārtus, un arī Grieķijas Superlīgas otro labāko vārtu guvēju Karimu Ansarifardu, kurš Pirejas "Olympiacos" kreklā 26 spēlēs guva 17 vārtus. Tāpat Irānai ir arī Grieķijas čempions un vēl virkne pārstāvju no Krievijas, Nīderlandes, Grieķijas un Zviedrijas. Irānas problēma Pasaules kausā gan būs spēles stils – tai droši vien vajadzēs krietni vairāk aizsargāties, nekā tā ir pieradusi darīt Āzijā, kur uz meistarības pārākuma rēķina var spēlēt uzbrūkoši un dominēt. Jāpiebilst, ka Irānu jau septīto gadu vada portugālis Karlušs Keirošs, kurš bijis gan Aleksa Fērgusona asistents Mančestras "United" un Pasaules kausā bijis galvenais treneris trim dažādām izlasēm - Dienvidāfrikai, Portugālei un Irānai.

Spānija

PozīcijaSpēlētājsVecKlubsS/V
VārtsargiPepe Reina35+Napoli (Itālija)36
Davids de Hea27+Man. United (Anglija)28
Kepa Arrisabalaga23+Athletic Bilbao1
AizsargiSerhio Ramoss32Real Madrid151/13
Žerārs Pikē31Barcelona97/5
Džordi Alba29Barcelona61/8
Sesars Aspilikveta28+Chelsea (Anglija)22
Načo Monreals32Arsenal (Anglija)22/1
Načo28Real Madrid16
Dani Karvahals26Real Madrid15
Alvaro Odriosola22+Real Sociedad3/1
PussargiAndress Injesta34Vissel Kobe (Japāna)126/14
Davids Silva32Man. City (Anglija)120/35
Serhio Busketss29+Barcelona102/2
Koke26Atletico39
Tjagu Alkantara27Bayern (Vācija)28/2
Isko26Real Madrid27/10
Marko Asensio22Real Madrid11
Sauls Njigess23+Atletico10
UzbrucējiDjēgu Kosta29+Atletico19/7
Jago Aspass30+Celta9/4
Lukass Vaskess26+Real Madrid6
Rodrigo Moreno27Valencia5/2

Portugāle

PozīcijaSpēlētājsVecKlubsS/V
VārtsargiRui Patrisiu30bez kluba69
Betu36Goztepe (Turcija)14
Antonī Lopešs27+Lyon (Francija)7
AizsargiBrunu Alvešs36+Rangers (Skotija)96/11
Pepe35Besiktas (Turcija)95/5
Žozē Fonte34+Dalian Yifang (Ķīna)31
Sedriks Suarešs26+Southampton (Anglija)29/1
Rafaels Gerreiru24+Borussia D (Vācija)24/2
Rikardu Pereira24+Leicester (Anglija)4
Mariu Rui27Napoli (Itālija)4
Rubens Diašs21Benfica1
PussargiŽuau Motinju31+Monaco (Francija)110/7
Viljams Karvalju26Sporting43/2
Žuau Mariu25West Ham (Anglija)36/2
Bernardu Silva23+Man. City (Anglija)25/2
Adrjēns Silva29Leicester (Anglija)23/1
Manuels Fernandešs32Lokomotiv (Krievija)14/3
Brunu Fernandešs23+Sporting6/1
UzbrucējiKrištianu Ronaldu33Real Madrid (Spānija)150/81
Rikardu Kvarežma34+Besiktas (Turcija)77/9
Andrē Silva22+Milan (Itālija)23/12
Želsons Martinšs23Sporting18
Gonsalu Gedešs21+Valencia (Spānija)10/3

Maroka

PozīcijaSpēlētājsVecKlubsS/V
VārtsargiMunirs Mohamedi29Numancia (Spānija)26
Jasins Bunū27Girona (Spānija)11
Ahmeds Reda22Tanger2
AizsargiMedhi Benatija31Juventus (Itālija)56/2
Nabils Dirars32Fenerbahce (Turcija)34/3
Manuels da Košta32Basaksehir (Turcija)27/1
Romēns Saiss28Wolverhampton (Anglija)23/1
Hamza Mendils20+Lille13
Ašrafs Hakimi19+Real Madrid (Spānija)9/1
PussargiMbarks Busufa33+Al Jazira (AAE)58/7
Karims El Ahmadi33Feyenoord (Nīderlande)50/1
Juness Belhanda28Galatasaray (Turcija)44/3
Nordins Amrabats31Leganes (Spānija)43/4
Fajsals Fažrs29+Getafe (Spānija)23/2
Mehdi Karsela-Gonsaless28+Standard (Beļģija)20/1
Hakims Ziješs25Ajax (Nīderlande)17/8
Jusefs Ait Benasers21+Caen (Francija)13
Amins Harits20+Schalke (Vācija)5
Sofjans Amrabats21+Feyenoord (Nīderlande)5
UzbrucējiHalids Butaibs31Yeni Malatyaspor (Turcija)17/7
Jusefs En-Nesiri21Malaga (Spānija)15/1
Azizs Buhaduzs31St. Pauli (Vācija)14/3
Ajubs El Kaabi24+Berkane3/2

Irāna

PozīcijaSpēlētājsVecKlubsS/V
VārtsargiAlireza Beiranvands25+Persepolis21
Mohammads Mazaheri29Zob Ahan3
Amirs Abedzade25Maritimo (Portugāle)1
AizsargiPedžmans Montazeri34+Esteghlal46/1
Ramins Rezaejans28Oostende (Beļģija)27/2
Morteza Puraligandži26Al Sadd (Katara)26/2
Milads Mohammadi24+Akhmat (Krievija)18
Mohammads Hanzade27Padideh11/1
Ruzbe Češmi24+Esteghlal9/1
Madžīds Hoseini21+Esteghlal1
PussargiEhsans Hadžsafi28Olympiacos (Grieķija)93/6
Masūds Šodžaei33+AEK (Grieķija)73/8
Aškans Dežaga31+Nottingham F (Anglija)45/9
Alireza Džahanbahšs24+Alkmaar (Nīderlande)37/4
Vahīds Amiri30Persepolis35/1
Omīds Ebrahimi30Esteghlal29
Saeids Ezatolahi21+Amkar (Krievija)25/1
Mehdi Torabi23+Saipa16/4
Samans Godoss24+Ostersund (Zviedrija)7/1
UzbrucējiKarims Ansarifards28Olympiacos (Grieķija)63/16
Reza Gūčannedžhads26Heerenveen (Nīderlande)42/17
Sardars Azmuns23Rubin (Krievija)32/23
Mehdi Taremi25+Al Gharafa (Katara)25/11

Pārbaudes spēles

KomandaPilsētaPretinieceRezVārtu guvēji
SpānijaVilarealaŠveice1:1Odriosola
KrasnodaraTunisija09.06.
PortugāleBragaTunisija2:2Andrē Silva; Mariu
BriseleBeļģija0:0
LisabonaAlžīrija3:0Gedešs 2; B. Fernandešs
MarokaŽenēvaUkraina0:0
ŽenēvaSlovākija2:1El Kaabi; Belhanda
TallinaIgaunija09.06.
IrānaTeherānaUzbekistāna1:0Češmi
StambulaTurcija1:2Dežaga
MaskavaLietuva08.06.

Spēļu kalendārs

DatumsPilsētaSpēleLaiks
15.06.SanktpēterburgaMaroka – Irāna18:00
15.06.SočiPortugāle – Spānija21:00
20.06.MaskavaPortugāle – Maroka15:00
20.06.KazaņaIrāna – Spānija21:00
25.06.SaranskaIrāna – Portugāle21:00
25.06.KaļiņingradaSpānija – Maroka21:00

11.lv vērtējums par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef1Koef2Koef3
Spānija1.061.457.00
Portugāle1.202.9525.00
Maroka5.0015.75400.00
Irāna7.0031.00500.00

"OlyBet" vērtējums par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef1Koef2Koef3
Spānija1.061.507.00
Portugāle1.223.0026.00
Maroka5.0017.00501.00
Irāna6.5034.00501.00

Sportacentrs.com prognoze – grupā uzvarēs Spānija

AutorsSpānijaPortugāleMarokaIrāna
Reinis Alksnājs1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Arkādijs Birjuks1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Ulvis Brože1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Celmiņš1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Gatis Druvietis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands Eliņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Freimanis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kārlis Justovičs1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Gatis Liepiņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Juris Miņins1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Pēteris Neimanis2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Edmunds Novickis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Emīls Ozerinskis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Pārums1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Kristaps Pildiņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Krišjānis Pundurs1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Andrejs Siliņš2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Agris Suveizda1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Vidēji1.111.943.283.67

Jūnijā abonē "Vienos Vārtos" sadaļu, lai sekotu mūsu žurnālistu Arkādija Birjuka un Edmunda Novicka speciālreportāžām no Krievijas.

Vai Spānija un Portugāle izkļūs no grupas?

  • 102

  • 17

  • 6

  • 4


  -1 [+] [-]

, 2018-06-08 16:45, pirms 6 gadiem
Diezgan neinteresanta grupa, jo divas izteiktas līderes.

     [+] [-]

, 2018-06-08 16:54, pirms 6 gadiem
@LAtvija dzīvojošais latvietis ar visiem izteiktiem līderiem, Justovičš liek Maroku virs Portugāles 😅
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-06-08 17:10, pirms 6 gadiem
irāņi- tumšais zirdziņš ar vairākiem speciem

     [+] [-]

, 2018-06-08 17:26, pirms 6 gadiem
Beidzot Patrisiu pametīs Sporting, sen bija laiks, jo, manuprāt, viņš tur bija pārāk aizsēdējies. Viņam noteikti ir jāspēlē kādā no top 5 līgām un noteikti ne lejasdaļas klubā. Liverpool viņš nav interesants?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-06-08 18:17, pirms 6 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Beidzot Patrisiu pametīs Sporting, sen bija laiks, jo, manuprāt, viņš tur bija pārāk aizsēdējies. Viņam noteikti ir jāspēlē kādā no top 5 līgām un noteikti ne lejasdaļas klubā. Liverpool viņš nav interesants?
Pool cik lasīju gaida uz Alisonu,bet tas gaida ko Madride darīs un Kurtuā

  -2 [+] [-]

, 2018-06-08 18:31, pirms 6 gadiem
sanok_aita_105194377047570 rakstīja: Liverpoole pat par shteinboru shobrid interesejas
Kas pa muļķībām? Esmu ko palaidis?

  +2 [+] [-]

, 2018-06-08 18:44, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Kas pa muļķībām? Esmu ko palaidis?
Tu jau ilgi SC troļļu komentus ņem nopietni?

     [+] [-]

, 2018-06-08 20:10, pirms 6 gadiem
kaspars_boze_1757906974478702 rakstīja: @LAtvija dzīvojošais latvietis ar visiem izteiktiem līderiem, Justovičš liek Maroku virs Portugāles 😅
Tas tāpēc, ka Ronaldu viņam bimbulīti neiedeva!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-06-09 00:42, pirms 6 gadiem
Bostonietis rakstīja: Pool cik lasīju gaida uz Alisonu,bet tas gaida ko Madride darīs un Kurtuā
Liverpool otrs meerkjis vaartos esot ar Silesens no Barcas,tik diez vai tas notiks,jo Barca,laikam nedaudz atriebjoties par Kautinjo transfeeru, netaisaas nomest kaut euro no vinja izpirkuma maksas 60.mil

     [+] [-]

, 2018-06-09 09:47, pirms 6 gadiem
sanok_aita_105194377047570 rakstīja: Liverpoole pat par shteinboru shobrid interesejas
HMB par aitu pārtapis.