Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Džakam un Šačiri par provocējošu žestu var piespriest divu spēļu diskvalifikāciju

Džakam un Šačiri par provocējošu žestu var piespriest divu spēļu diskvalifikāciju
Granits Džaka un Džerdans Šačiri
Foto: EPA/Scanpix

Nākamajos divos mačos, pieņemot, ka izdosies kvalificēties izslēgšanas turnīra fāzei, Šveices izlasei, iespējams, nāksies iztikt bez diviem līderiem - pussargiem Granita Džakas un Džerdana Šačiri. FIFA gatavojas piemērot futbolistiem divu spēļu diskvalifikāciju par parādīto žestu pēc gūtiem vārtiem mačā pret Serbiju.

Aizvakar notikušajā E apakšgrupas mačā Šveice principiālā cīņā ar 2:1 pārspēja Serbiju. Šveicieši spēja atspēlēties no 0:1, pa vieniem vārtiem gūstot komandas līderiem - centra pussargam Granitam Džakam un malējam pussargam Džerdanam Šačiri.

Abi futbolisti gūtos vārtus atzīmēja, ar rokām atveidojot ērgļa formu. Gan Džaka, gan Šačiri ir etniski Kosovas albāņi, un divgalvainais ērglis, ko futbolisti rādīja serbu faniem, ir Albānijas simbols, kas attēlots valsts karogā. Šačiri piedzima Kosovā, uz Šveici ar ģimeni emigrējot 1992. gadā, savukārt Šveicē dzimušā Džakas vecāki ir albāņi, turklāt tēvs bijis politiskais gūsteknis un sēdējis cietumā par pavēršanos pret Dienvidslāvijā valdošo režīmu.

Jāatzīmē, ka 20. gadsimta beigās bijušo Dienvidslāvijas republiku teritorijā rosījās nemieri, un represijas pret albāņu tautu izbeidzās tikai 1999. gadā ar NATO spēku iejaukšanos. Džaka un Šačiri pēc gūtajiem vārtiem vērsās pie Serbijas izlases faniem ar albāņu ērgļa žestu. Pēc FIFA noteikumiem, par politisku provokāciju veikšanu pienākas divu spēļu diskvalifikācija, kā arī 5000 Šveices franku liels naudas sods. Pats Šačiri gan noliedza, ka šīs vārtu guvuma svinības nozīmētu ko vairāk: ''Tās ir tikai emocijas. Esmu priecīgs, ka guvu vārtus un uzvarējām. Neko vairāk. Nedomāju, ka tagad par to vajadzētu runāt.''

FIFA vēl lemj par to, vai šādu rīcību var traktēt kā politisku provokāciju. Tāpat iespējamas sankcijas var tikt piemērotas Serbijas Futbola federācijai par fanu uzvedību, izkliedzot uzbrūkošus un politiskus saukļus. ''Nekad nevajadzētu jaukt futbolu ar politiku. Svarīgi ir just līdzi savai komandai un cienīt vienam otru. Spēles laikā stadionā bija lieliska atmosfēra, un tieši tādam arī būtu jābūt fanu mērķim - to radīt,'' pēc spēles atklāja Šveices izlases galvenais treneris Vladimirs Petkovičs.

Sods, iespējams, tiks piemērots arī serbu galvenajam trenerim Mladlenam Krstajičam par izteikumiem pēc mača ar Šveici un vācu tiesneša Fēliska Briha kritizēšanu, proti, par nepiešķirto 11 metru soda sitienu otrā puslaika vidū: ''Es viņam nedotu ne dzelteno, ne sarkano kartīti. Nosūtītu viņu uz Hāgu - tur viņu varētu nostādīt tiesas priekšā, tāpat kā viņi reiz to izdarīja mums.'' Atsaucoties uz Hāgu, Krstajičs bija domājis Hāgas krimināltiesu, kur tika tiesāti Dienvidslāvijas kara noziedznieki.

Izmantotie resursi:
BBC
AFP


, 2018-06-24 15:03, pirms 6 gadiem
Ja FIFA tiešām nolems šamējos diskvalificēt, tad pati uzkarsēs politisko kontekstu un sevi nostādīs absolūtu muļķu lomā. Kāpēc lai kāds pēc gūtiem vārtiem nedrīkstētu rādīt kādus putniņus vien vēlas? Tas nav diskriminējošs, rasistisks vai fašistisks žests. Jā, patriotisks. Un tas ir ok! Jā, visi zin par Serbijas un Kosovas attiecībām. Bet vai tiešām FIFA grib politiski atbalstīt Serbiju pretstatā 111 valstīm, kas atzinušas Kosovas neatkarību?
Krstajiča debilo salīdzinājumu ar Hāgu gan būtu vērts izmeklēt - vai arī serbu nevēlēšanās atzīt savus kara noziegumus un izmantot salīdzinājumos ar sportu FIFAi liekas ok??
, 2018-06-24 15:08, pirms 6 gadiem
Tad Daugaviņam par putniņdeju mūža diskvalifikāciju? Pasaule lēnām jūk prātā aizvien vairāk.
, 2018-06-24 15:10, pirms 6 gadiem
FIFA varētu aizliegt fanot par savām valstīm, lai nerastos politiskas provokācijas!
, 2018-06-24 15:13, pirms 6 gadiem
Beidzot arī Serbu faniem sods par Politiskiem saukļiem mača laikā!
, 2018-06-24 15:53, pirms 6 gadiem
Jāsaprot tas, ka šādi, protams, čaļi provocēja serbus. Tāpēc no vienas puses var saprast FIFA, kas jau saknē cenšas iznīdēt jebkādu politisku provokāciju. Sports ir sports, un tādiem žestiem, kas veltīti pretinieku faniem, sportā nav vietas. No otras puses nekas tāds jau tas nebija. Kā jau minēts, tur nav nekā rasistiska, fašistiska utt. Turklāt žesta ''upuri'' patiesībā ir tie sliktie zēni visā tajā farsā Balkānos. Domāju labākais būtu naudas sods un brīdinājums.
, 2018-06-24 15:57, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Tad Daugaviņam par putniņdeju mūža diskvalifikāciju? Pasaule lēnām jūk prātā aizvien vairāk.
Kurā futbola izlasē tāds Daugaviņš spēlē? Pēc uzvārda vajadzētu būt latvietim, bet neatminos tādu...
, 2018-06-24 16:00, pirms 6 gadiem
Bet norm, serbs vēl Hāgu pieminējis, kārtīgi daudz politikas ap vienu spēli. Prieks, ka serbi zaudēja, veiksmi horvātiem!
, 2018-06-24 16:03, pirms 6 gadiem
Swordsman rakstīja: Kurā futbola izlasē tāds Daugaviņš spēlē? Pēc uzvārda vajadzētu būt latvietim, bet neatminos tādu...
Nu tad minies tālāk!
, 2018-06-24 16:07, pirms 6 gadiem
Jo tãlãk, Jo stulbãk!
Lai cînãs pret rupjîbu, nevis źestiem UN kãdu frãsi.
, 2018-06-24 16:13, pirms 6 gadiem
Peecis30 rakstīja: Nu tad minies tālāk!
Nu ko es tagad visas pasaules valstis minēšu, kur kāds ar latviešu izcelsmi izlasē varētu būt ticis? Nu starp pasaules labākajām nav. Varbūt Kanāda? Tur dzīvo daudz latviešu. Bet tikpat labi kādā āzijas izlasē..
, 2018-06-24 16:30, pirms 6 gadiem
Tad jau Neymaram vispar jadod dq par yo zestu pec gutajiem vārtiem ,vins kādam rādija ka nogalinās kādu,vai jau nogalināja,hvz īpaši uz to neiespringu
, 2018-06-24 16:44, pirms 6 gadiem
organizacijai, kas riko pč raškā , vispār nav nekādu morālu tiesību kādu sodīt par kaut kādiem provocējošiem žestiem. fifa vēl varētu pasludināt, ka ir pret korupciju, lai lielāki smiekli
, 2018-06-24 17:11, pirms 6 gadiem
Tas gan būtu stulbi sodīt par šādiem žestiem, kas neko nenozīmē visai pasaulei, izņemot saujiņu Balkānu iedzīvotāju.
, 2018-06-24 17:31, pirms 6 gadiem
Lai riktīgi dabū trūkties tie pseidošveicieši, te ir sports ne politika, nav brīnums ka tā d.rsu plēsa tieši šajà spēlē
, 2018-06-24 17:33, pirms 6 gadiem
Tad jautājums kāpëc nespēlë savas dzimtenes izlasē ja tādi briesmīgi patrioti... mūdži, tāpēc jau arī riebjas tā šveices izlase dēļ tādiem...
, 2018-06-24 17:42, pirms 6 gadiem
Jāpiedomā pie tā kā tu atzīmē vārtu guvumu un vai tam nebūs sekas...
Agrāk vārtus atzīmēju noraujot maiku, tagad par to dzeltenā, tāpēc vairs to nedaru. Visiem jāpiedomā un nebūs nekādu sodu.
, 2018-06-24 17:51, pirms 6 gadiem
Lai vairāk nerāda, viss! Kompromiss
, 2018-06-24 18:04, pirms 6 gadiem
Kādai gan vircai jābūt paurī, lai sakrusrotas rokas uzskatītu par provokāciju? Kāds, nahren ērglis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-24 18:53, pirms 6 gadiem
wyll rakstīja: Viennozīmīgi jābūt maksimālajam sodam. Ka kāds rādītu nacistu sveicienu, nedomājot būtu sods. Ar ko šis atšķiras? Ne ar ko.
Albāņi ir veikuši genocīdu pret kādu tautu?
, 2018-06-24 20:30, pirms 6 gadiem
neputns rakstīja: Albāņi ir veikuši genocīdu pret kādu tautu?
pret Serbiem!
, 2018-06-24 21:01, pirms 6 gadiem
Divgalvainais ērglis ir arī krieviem ģērbonī... Varbūt pret viņiem vērsās?
, 2018-06-24 21:53, pirms 6 gadiem
wyll rakstīja: Viennozīmīgi jābūt maksimālajam sodam. Ka kāds rādītu nacistu sveicienu, nedomājot būtu sods. Ar ko šis atšķiras? Ne ar ko.
Tāda "nacistu sveiciena" nemaz nav. Ir tikai romiešu sveiciena interpretācija ar attiecīgo saukli. Varbūt arī tualetes podus aizliegt, ja reiz Hitlers tos lietoja? Pilnīgi normāla prasība no manas puses
, 2018-06-24 21:55, pirms 6 gadiem
oxa rakstīja: pret Serbiem!
Nekas tāds nekad nav noticis. Sākumā iepazīsties ar vārdu "genocīds".
, 2018-06-25 10:41, pirms 6 gadiem
Smieklīgi sāk palikt, jo, piemēram, man šis žests neizsaka pilnīgi neko. A ja es ko tādu rādītu izrādot godu manam pirms nedēļas mirušajam papagailim, tad mani arī varētu sodīt?
, 2018-06-25 14:32, pirms 6 gadiem
nē, draugi mīļie, te ir viss daudz savādāk, ne tik vienkārši kā jūs domājat. tas nebija kautkāds nenozīmīgs vienkārš žests, tā bija klaja necieņas un naida izrādīšana no šo divu albāņu pid.ru puses. vēlreiz atkārtoju, te ir sports nevis politika un serbu futbola izlase ne viņu līdzjutēju nabaga albānīšiem nebija neko sliktu izdarījuši lai viņiem veltītu šādus žestus. pelnīts sods, žēl ka tāda izlase kā Šveice vispār te piedalās, daudz labāk būtu piem Itālija šo sūdu vietā, bet nu neko darīt. bet šādas lietas nedrīkst pieļaut futbola spēļu laikā
, 2018-06-25 15:01, pirms 6 gadiem
, 2018-06-25 15:51, pirms 6 gadiem
Ir jāsoda.

Ņemot vērā šo futbolistu tā saucamo "failu", te skaidri redzams, ka nekāds nejaušs un neaizvainojošs žests nebija domāts. Pietam abi divi, identiski. Tiešām tik akli esam, cilvēki? Saņemās! Ir jādomā ko darīt uz laukuma, tai skaitā par politiskajām sankcijām..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Luka Modričs, saņemot UEFA Gada spēlētāja balvu 
Foto: SIPA / Scanpix
26

Gada labākā futbolista balvai izvirzīti Ronaldu, Modričs un Salāhs

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) paziņojusi trīs kandidātus uz Gada labākā futbolista balvu - Turīnas "Juventus" un Portugāles izlases superzvaigzne Krištianu Ronaldu, Madrides "Real" un Horvātijas izlases pussargs Luka Modričs, kā arī "Liverpool" un Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs.
Kilians Mbapē
Foto: Sipa USA/Scanpix
14

Latvijai FIFA rangā 129. vieta, par jauno līderi kļūst Francija

FIFA publicējusi pirmo pasaules rangu kopš Pasaules kausa noslēguma, un par līderi kļuvusi Francijas izlase, kas finālā ar 4:2 pieveica Horvātiju. Tikmēr Latvijas valstsvienība saglabājusi 129. vietu.