Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Top 5: Horvātiem garšo grandi, Argentīnas antirekordi, atkal Poulsens

Top 5: Horvātiem garšo grandi, Argentīnas antirekordi, atkal Poulsens
Šādi izskatās viens no skumjākajiem vakariem Argentīnas futbolā.
Foto: Reuters/Scanpix

Sportacentrs.com turpina atskatīsies uz Pasaules kausa finālturnīra dienas spilgtākajām epizodēm, kuras futbola fani turpinās apspriest arī nākamajā dienā, kopā ar kolēģiem dzerot kafiju, satiekot paziņu sabiedriskajā transportā vai atpūšoties kopā ar draugiem pie alus glāzes.

1. HORVĀTIJA SĀK ATCERĒTIES 1998. GADU

Šī ir tikai otrā reize, kad Horvātijai izdevies uzvarēt pirmajās divās finālturnīra spēlēs. 1998. gadā Francijā horvāti debitantu statusā pirmajos mačos pieveica Jamaiku un Japānu, bet vēlāk negaidīti sasniedza pusfinālu. Uzvara ar 3:0 pār Argentīnu ir otra pārliecinošākā horvātu uzvara Pasaules kausa finālturnīros. Jau minētajā 1998. gadā ar 3:0 ceturtdaļfinālā tika sakauta Vācija, bet pirms četriem gadiem grupu turnīrā ar 4:0 tika sagrauta Kamerūna. Bez jau minētajām uzvarām pār Argentīnu un Vāciju horvātiem piecu finālturnīru laikā izdevies pieveikt vēl divas futbola lielvalstis - 1998. gada mačā par trešo vietu Nīderlandi, bet 2002. gada grupu turnīrā Itāliju. Jāpiebilst, ka šī Horvātijai bija pirmā uzvara Pasaules kausa finālturnīros pār Dienvidamerikas komandu. Iepriekšējās četrās reizēs tika piedzīvoti zaudējumi, ieskaitot negaidīto neveiksmi 2002. gadā pret Ekvadoru (0:1), kas liedza iekļūt astotdaļfinālā.

2. ARGENTĪNAS ANTIREKORDI UN NEEFEKTĪVĀ PERU

Argentīna pirmoreiz kopš 1974. gada finālturnīra nav spējusi izcīnīt uzvaru pirmajās divās spēlēs. Turklāt zaudējums Horvātijai ar 0:3 ir lielākais grupu turnīra pirmajā posmā kopš 1958. gada, kad ar 1:6 tika kapitulēts Čehoslovākijai. Starp citu, pamatlaikā argentīnieši finālturnīros nav uzvarējuši jau četrās spēlēs pēc kārtas. Lionels Mesi, kurš pirmajā mačā pret Islandi izpildīja 11 sitienus, vienīgo reizi horvātu vārtsargu patraucēja mača 64. minūtē. Dienvidamerikas komandu neveiksmes turpina Peru valstsvienība, kas kļuvusi tikai par otro šīs pasaules daļas komandu pēdējos trīs finālturnīros, kurai nav izdevies pārvarēt grupu turnīra posmu. 2014. gadā Brazīlijā no grupas neizkļuva Ekvadoras izlase. Peruāņi pa pretinieku vārtiem izdarījuši 27 sitienus, taču vārtus gūt nav izdevies. Par vienu sitienu vairāk bez vārtu guvuma izpildījuši Marokas futbolisti.

3. NEVEIKSMINIEKS POULSENS

Dānijas izlases uzbrucējs Jusufs Poulsens mačā pret Austrāliju par spēli ar roku savā soda laukumā nopelnīja 11 metru soda sitienu. Arī finālturnīra pirmajā spēlē Poulsens nopelnīja pendeli uz dāņu vārtiem, toreiz nogāžot savā soda laukumā Peru futbolistu. Turklāt abos gadījumos pārkāpuma fiksēšanā talkā nāca tiesneša video asistents. Pret peruāņiem viņš tika cauri sveikā (Kristiāns Kueva nerealizēja 11 metru soda sitienu), turklāt vēlāk guva uzvaras vārtus. Bet austrālieši Poulsenam nepiedeva, un Mile Jedinaks panāca neizšķirtu 1:1. Poulsens kļuvis par pirmo spēlētāju kopš serba Milana Dudiča 2006. gada finālturnīrā, kas nopelnījis divas pendeles vienā turnīrā.

4. MBAPĒ VISU LAIKU JAUNĀKAIS, LORISAM 100. SPĒLE

Francijas izlase jau septiņās spēlēs pēc kārtas pret Dienvidamerikas komandām nav ielaidusi vārtus. Pēdējoreiz kāda no Dienvidamerikas izlasēm francūžiem iesita 1986. gadā - ceturtdaļfināla spēlē to izdarīja Brazīlija, tomēr pēcspēles sitienos uzvarēja Francija. Vienīgo vārtu autors uzvarā pār Peru izlasi Kilians Mbapē kļuva par visu laiku jaunāko Francijas izlases vārtu guvēju Pasaules kausa finālturnīros - 19 gadi un 183 dienas. Viņš ir pirmais vārtu guvējs Francijas valstsvienībā, kas dzimis pēc francūžu 1998. gada triumfa Pasaules kausā. Tikmēr 100. spēli Francijas izlases rindās aizvadīja vārtsargs Igo Loriss, pievienojoties simtnieka klubiņa biedriem Liliānam Tiramam (142), Tjerī Anrī (123), Marselam Desaī (116), Zinedinam Zidānam (108), Patrikam Vjerā (107) un pašreizējam galvenajam trenerim Didjē Dešānam (103).

5. ŠMAIHELA "SAUSĀS" SĒRIJAS BEIGAS

Austrāliešu futbolists Mile Jedinaks guva vārtus ar 11 metru soda sitienu jau otrajā mačā pēc kārtas. Pirmajā spēlē viņš iesita pendeli Francijas izlases vārtos. Finālturnīru vēsturē austrālieši ar 11 metru soda sitieniem guvuši 31% no visiem vārtiem (4/13), kas ir augstākais rādītājs no visām komandām, kuras iesitušas vismaz desmit vārtus. Dāņu vārtsargs Kaspers Šmaihels pēc deviņām stundām un 31 minūtes (571 minūte) starptautiskajos mačos beidzot tomēr tika pārspēts. Taču tas tika izdarīts tikai ar 11 metru soda sitiena palīdzību. Tikmēr Austrālijas izlases ielaida vārtus jau 12. finālturnīru spēlē pēc kārtas, kas ir dalīta garākā sērija līdzās Saūda Arābijas valstsvienībai.

1. DIENAS TOP 5, 2. DIENAS TOP 5, 3. DIENAS TOP 5, 4. DIENAS TOP 5, 5. DIENAS TOP 5, 6. DIENAS TOP 5, 7. DIENAS TOP 5


, 2018-06-22 07:16, pirms 6 gadiem
Atkal PK sāk pārvērsties kaut kādā Eiropas čempionātā. Pārējie kontinenti ar katru četrgadi atpaliek aizvien vairāk un vairāk.
, 2018-06-22 07:31, pirms 6 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Atkal PK sāk pārvērsties kaut kādā Eiropas čempionātā. Pārējie kontinenti ar katru četrgadi atpaliek aizvien vairāk un vairāk.
Pasaules čempionāts nozīmēs Eiropa + Brazīlija.
Lai nu kā, cīņas ir gana sīvas. Un ir interesanti redzēt darbībā blices, par kurām ikdienā i nojausmas nava ...
, 2018-06-22 12:05, pirms 6 gadiem
man garso vistas wok un coca cola
, 2018-06-22 12:18, pirms 6 gadiem
Argentīnu kopā ar Mesi horvāti nolīdzināja līdz ar zemi... Bez variantiem!
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Luka Modričs, saņemot UEFA Gada spēlētāja balvu 
Foto: SIPA / Scanpix
26

Gada labākā futbolista balvai izvirzīti Ronaldu, Modričs un Salāhs

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) paziņojusi trīs kandidātus uz Gada labākā futbolista balvu - Turīnas "Juventus" un Portugāles izlases superzvaigzne Krištianu Ronaldu, Madrides "Real" un Horvātijas izlases pussargs Luka Modričs, kā arī "Liverpool" un Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs.
Kilians Mbapē
Foto: Sipa USA/Scanpix
14

Latvijai FIFA rangā 129. vieta, par jauno līderi kļūst Francija

FIFA publicējusi pirmo pasaules rangu kopš Pasaules kausa noslēguma, un par līderi kļuvusi Francijas izlase, kas finālā ar 4:2 pieveica Horvātiju. Tikmēr Latvijas valstsvienība saglabājusi 129. vietu.