Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Futbola svētki klāt - 32 izlases dodas cīņā par Pasaules kausu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Futbola svētki klāt - 32 izlases dodas cīņā par Pasaules kausu
Kura izlase cels šo trofeju virs galvas?
Foto: AP/Scanpix

14. jūnijā 18:00 ar Krievijas un Saūda Arābijas izlašu dueli oficiāli tiks dots starts Pasaules kausa izcīņas futbolā finālturnīram, kas pirmoreiz norisināsies Krievijā. Cīņā par čempiontitulu dosies 32 komandas, kas sadalītas astoņās apakšgrupās.

Pasaules kauss pirmoreiz Krievijā

21. pasaules meistarsacīkšu finālturnīra rīkošanas tiesības Krievija ieguva pirms astoņiem gadiem, kad divās balsojuma kārtās pārspēja Portugāles/Spānijas, Beļģijas/Nīderlandes un Anglijas pieteikumus. Tiesa, neilgi pēc tiesību rīkošanas gaisā uzvirmoja pirmās intrigas un skandāli - FIFA un Krievijas futbola funkcionāri tika apsūdzēti korupcijā un balsu manipulēšanā.

Tomēr, par spīti skandāliem un baumām, finālturnīra norises vieta mainīta netika. 32 valstsvienības spēles aizvadīs 11 pilsētās un 12 renovētos vai no jauna uzceltos stadionos: Maskavā (2 stadioni), Sanktpēterburgā, Sočos, Samārā, Saranskā, Volgogradā, Kazaņā, Ņižņijnovgorodā, Rostovā pie Donas, Jekaterinburgā un Kaļiņingradā. Pasaules kausa atklāšanas mačs starp Krieviju un Saūda Arābiju, kā arī finālspēle notiks Lužņiku stadionā Maskavā, kas ir arī pārliecinoši pirmajā vietā ietilpības ziņā un ir spējīgs uzņemt ap 81 tūkstoti futbola līdzjutēju.

Cīņā par Pasaules kausu dosies 32 valstsvienības - piecas no Āzijas Futbola konfederācijas, piecas no Āfrikas, trīs no Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību salu reģiona, piecas no Dienvidamerikas, kā arī 14 no Eiropas, tai skaitā arī Krievija kā rīkotājvalsts. Izlases sadalītas astoņās apakšgrupās.

Pasaules kauss 2018, apakšgrupu sadalījums

A grupaB grupaC grupaD grupaE grupaF grupaG grupaH grupa
KrievijaPortugāleFrancijaArgentīnaBrazīlijaVācijaBeļģijaKolumbija
Saūda ArābijaSpānijaAustrālijaHorvātijaŠveiceMeksikaAnglijaPolija
ĒģipteMarokaPeruIslandeSerbijaZviedrijaPanamaJapāna
UrugvajaIrānaDānijaNigērijaKostarikaDienvidkorejaTunisijaSenegāla

Turnīra galvenie favorīti

Čempiona kauss ir tikai viens, bet gribētāju to iegūt - daudz. Pašreizējā titula īpašniece ir Vācija, kas 2014. gada finālturnīrā ar 1:0 finālā apspēlēja Argentīnu. Jāatzīmē, ka šogad vāciešu rindās neredzēsim fināla Zelta vārtu autoru Mario Geci, tomēr skaidrs, ka Vācija uz Krieviju nedodas ar citu domu kā vien titulu nosargāt, savukārt Argentīna ar Lionelu Mesi priekšgalā - revanšēties par neveiksmi pirms četriem gadiem.

Ar pašām augstākajām ambīcijām uz finālturnīru ieradušās arī 2016. gada Eiropas čempione Portugāle un fināliste Francija, kas pulcējušas ļoti spēcīgus sastāvus. Krištianu Ronaldu pirms diviem gadiem izcīnīja pirmo lielo titulu valstsvienības rindās, kas apetīti pēc Pasaules kausa trofejas tikai audzējis. Francijas izlase ir pati vērtīgākā komanda turnīrā - izlases 23 futbolistu kopējā vērtība sasniedz 1081 miljonu eiro.

Turnīra priekšvakarā mierīgie ūdeņi vareni sašūpojušies Spānijas izlases nometnē, kad divas dienas pirms pirmās spēles no saviem pienākumiem tika atbrīvots spāņu galvenais treneris Hulens Lopetevi. Spēlētāji iestājušies par to, lai treneris paliktu ar komandu, tomēr federācijas nostāja bijusi nelokāma. Krietni nobriedušāks, taču ne mazāk talantīgs sastāvs kā pirms četriem gadiem ir Beļģijas izlasei, kuras tikšana vismaz labāko četriniekā noteikti nebūtu pārsteigums. Ikkatrā finālturnīrā favorītu pulkam jāpieskaita arī Anglijas valstsvienība, tomēr pēdējos gados angļi nav spējuši attaisnot uz sevi liktās cerības.

Visu laiku titulētākā Pasaules kausu komanda Brazīlija par čempioni pēdējoreiz kļuva 2002. gadā, bet savu skatītāju priekšā pirms četriem gadiem izcīnīja tikai ceturto vietu, toreiz aizvadot pagalam neizteiksmīgu turnīra noslēguma fāzi - pusfinālā pret Vāciju piedzīvots graujošākais zaudējums komandas vēsturē ar 1:7, savukārt spēlē par trešo vietu ar 0:3 atzīts Nīderlandes pārākums. Brazīlijas izlase ir galvenā turnīra favorīte bukmeikeru vērtējumā.

Tumšie zirdziņi

Vēsture liecina, ka teju katrā Pasaules kausa finālturnīrā par sevi skaļi liek runāt kāda izlase, no kuras diži lielus panākumus neviens negaida. Spilgtākais un svaigākais piemērs no 2014. gada finālturnīra ir Kostarika, kas kā pirmā izkļuva no ''nāves grupas'', pārspējot itāļus, angļus un urugvajiešus, un izstājās vien 1/4 finālā. Vēl viens veiksmes stāsts ir Kolumbijas izlase, kura visa turnīra garumā demonstrēja ļoti skatāmu futbolu un arī izstājās ceturtdaļfinālā. Kolumbijas līderis Hamess Rodrigess kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju ar sešiem precīziem sitieniem.

Pirms katra turnīra futbola līdzjutējiem tiek atgādināts, ka finālturnīru vēsturē labāko četriniekā nav iekļuvusi neviena Āfrikas komanda. Varbūt tas izdosies kontinenta čempionei Ēģiptei ar bombardieri Mohamedu Salāhu priekšgalā? Noteikti pārsteigt var arī Horvātijas izlase, kura pulcējusi augstākās raudzes futbolistus it visās līnijās. Vai atkal futbola pasauli šokēs kolorītie islandieši? Vai mājas sienas palīdzēs Krievijas izlasei?

Bet šādi Kolumbijas un Kostarikas veiksmes stāsti jau tāpēc ir interesanti - tos pirms turnīra paredzēja vien retais.

Finālturnīrs bez Bufona, Sančesa un Robena

2018. gada PK izcīņa noteikti būs īpaša arī ar to, ka dalībnieku sarakstā iztrūks vairāku komandu, kuras ierasti nāktos pieskaitīt pie galvenajām favorītēm. Kvalifikācijas kārtu nepārvarēja četrkārtējā Pasaules kausa ieguvēja Itālija, kura pārspēlēs atzina Zviedrijas pārākumu. Tāpat bešā palika arī iepriekšējā finālturnīra trešās vietas laureāti holandieši, nemaz netiekot līdz pārspēlēm.

Krievijā neredzēsim laukumā arī pašreizējos Dienvidamerikas čempionus - Čīles izlasi, kas ieņem devīto vietu FIFA rangā.

Pirmā spēle - Krievija pret Saūda Arābiju

Pirmā finālturnīra spēle tiks aizvadīta rīt pulksten 18:00, kad Lužņiku stadionā spēkiem mērosies Krievijas un Saūda Arābijas izlases. Mājinieku līdzjutēji turnīru gaida ar lielām cerībām, jo krievi ielozēti gana parocīgā apakšgrupā.

''Šis notikums ir īpašs jebkurai valstij, mums tas atstās neizdzēšamas pēdas - visi atjaunotie stadioni, uzlabotā infrastruktūra aizraus arvien vairāk bērnu, kuri gribēs trenēties futbolā,'' par finālturnīra nozīmi stāsta Krievijas izlases līderis Fjodors Smolovs, ''jau nevaru sagaidīt, kad tas sāksies! Turnīra sākums ir ļoti svarīgs - ja labi nospēlēsim pirmo spēli, sniegums turpināsies arī turnīra gaitā.''

Un šovs var sākties!

Kā jau ierasts, galvenā futbola turnīra pirmā spēle tiks izdaiļota ar krāšņu šovu neilgi pirms galvenā tiesneša pirmās svilpes. Par enerģisko atmosfēru pirms Pasaules kausa atklāšanas spēles starp Krieviju un Saūda Arābiju parūpēsies britu mākslinieks Robijs Viljamss, krievu soprano dziedātāja Aīda Garifuļina un Brazīlijas futbola zvaigzne Ronaldu. Tāpat līdzjutējus izklaidēs arī 2018. gada finālturnīra talismans - vilks Zabivaka.

Turnīrs sāksies 14. jūnijā ar Krievijas un Saūda Arābijas izlašu A apakšgrupas spēli, bet fināls paredzēts 15. jūlijā.

Pasaules kausa izcīņa futbolā, pēdējo piecu turnīru rezultāti

GadsNorises vietaČempioneFināliste
2014.BrazīlijaVācijaArgentīna
2010.DienvidāfrikaSpānijaNīderlande
2006.VācijaItālijaFrancija
2002.Dienvidkoreja/JapānaBrazīlijaVācija
1998.FrancijaFrancijaBrazīlija

Zelta Bumbas (vērtīgākais spēlētājs jeb MVP) ieguvēji

GadsFutbolists
2014.Lionels Mesi (Argentīna)
2010.Djego Forlans (Urugvaja)
2006.Zinedins Zidāns (Francija)
2002.Olivers Kāns (Vācija)
1998.Ronaldu (Brazīlija)

Zelta Buča (labākais vārtu guvējs) ieguvēji

GadsSpēletājsVārti
2014.Hamess Rodrigess (Kolumbija)6
2010.Tomass Millers (Vācija)5
2006.Miroslavs Kloze (Vācija)5
2002.Ronaldu (Brazīlija)8
1998.Davors Šukers (Horvātija)6

Titulētākās izlases Pasaules kausu finālturnīros

IzlaseSk.
Brazīlija5
Itālija4
Vācija4
Argentīna2
Urugvaja2
Francija1
Spānija1
Anglija1

Visu laiku rezultatīvākie futbolisti Pasaules kausu finālturnīros

FutbolistsVārti
Miroslavs Kloze (Vācija)16
Ronaldu (Brazīlija)15
Gerds Millers (Vācija)14
Žists Fontēns (Francija)13
Pelē (Brazīlija)12
1 2 3 4 5 166 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2018-06-13 22:23, pirms 6 gadiem
Par Vāciju!
Sieg Heil!

 +10 [+] [-]

, 2018-06-13 22:27, pirms 6 gadiem
Veiksmīgu visiem turnīru!

 +12 [+] [-]

, 2018-06-13 22:30, pirms 6 gadiem
Par interesantāko turnīru vēsturē. Un cerams mani nenoliks, ja teikšu, ka atbalstu Angliju.

  -4 [+] [-]

, 2018-06-13 22:31, pirms 6 gadiem
Ir kādam info kurš no aktīvajiem spēlētājiem (piedalīsies arī šajā) ir rezultatīvākais un varētu tikt top5 apsteidzot Pelē ?

  +5 [+] [-]

, 2018-06-13 22:32, pirms 6 gadiem
Atklāšanas spēlē būtu jāietur klusuma brīdis par godu Ukrainā bojā gājušajiem un krievu notriektās pasažieru lidmašīnas upuriem.

  +2 [+] [-]

, 2018-06-13 22:33, pirms 6 gadiem
Teemo rakstīja: Ir kādam info kurš no aktīvajiem spēlētājiem (piedalīsies arī šajā) ir rezultatīvākais un varētu tikt top5 apsteidzot Pelē ?
https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_...

Pēc šī sanāk, ka Millers teorētiski var apsteigt.
Slēpts komentārs: rudy_Latvija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-06-13 22:48, pirms 6 gadiem
PAR BEĻĢIEM UN ŠVEICIEŠIEM!!!

  +1 [+] [-]

, 2018-06-13 22:48, pirms 6 gadiem
un protams par krievu zāģi, kur nu bez tā
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461
Slēpts komentārs: Modritis
Slēpts komentārs: comon88
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

  -2 [+] [-]

, 2018-06-13 22:53, pirms 6 gadiem
Par Franciju un Beļģiju!
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

  +2 [+] [-]

, 2018-06-13 22:55, pirms 6 gadiem
Mani favorīti ir Beļģi unArgentīna. No tumšajiem zirdiņiem noteikti ir pieskaitāma Senegāle , Horvāti , Islande
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-06-13 22:56, pirms 6 gadiem
Par Portugāli!
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

  +2 [+] [-]

, 2018-06-13 22:59, pirms 6 gadiem
PatriotGuy rakstīja: Par Vāciju!
Sieg Heil!
Deutschland, Deutschland über alles,
Über alles in der Fußball Welt!

     [+] [-]

, 2018-06-13 23:04, pirms 6 gadiem
PatriotGuy rakstīja: Par Vāciju!
Sieg Heil!


es par spāņiem
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

     [+] [-]

, 2018-06-13 23:13, pirms 6 gadiem
Par Vāciju, Meksiku un Franciju!
Slēpts komentārs: LUX_04

  -3 [+] [-]

, 2018-06-13 23:18, pirms 6 gadiem
Patiesi novēlu visiem izdevušos turnīru!

Man personīgi ļoti simpatizē Francija, tāpēc arī novēlu viņiem kausu

  +1 [+] [-]

, 2018-06-13 23:34, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Patiesi novēlu visiem izdevušos turnīru!

Man personīgi ļoti simpatizē Francija, tāpēc arī novēlu viņiem kausu
neliekas pārāk nepieredējušs sastavs lielām lietām?
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

  +5 [+] [-]

, 2018-06-13 23:39, pirms 6 gadiem
Vācija gan jau atkal paņems. Ja nu Brazīlija patraucēs. Putinieši tikmēr nograbēs.
Slēpts komentārs: lauvas_sirds_dinamo_102265443997461

     [+] [-]

, 2018-06-13 23:41, pirms 6 gadiem
Beidzot ilgi gaidītais PK.
Rīt vajadzētu būt aizraujošai spēlei un saprātīgi domājot Krievija rīt uzvarēs 2-1 vai 2-0, to saku kā neitrāls futbola fans.

  +3 [+] [-]

, 2018-06-13 23:42, pirms 6 gadiem
Par kādu negaidītu sensāciju!!

Bet klusībā ceru par Beļģiju...

  +4 [+] [-]

, 2018-06-13 23:49, pirms 6 gadiem
BertrupsValdis rakstīja: Par kādu negaidītu sensāciju!!

Bet klusībā ceru par Beļģiju...
labi, ka klusībā. karogs arī nenodod

  -2 [+] [-]

, 2018-06-13 23:49, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: neliekas pārāk nepieredējušs sastavs lielām lietām?
Nu jāpiekrīt laikam jau ir, taču neskatoties uz vecumu, jau tagad viņi spēlē galvenās lomas gan klubos, gan izlasē, vai tā būs problēma pret vairāk pieredzējošākām komandām? Redzēsim, bet es par 🇫🇷

     [+] [-]

, 2018-06-14 00:10, pirms 6 gadiem
Kaut kādā nojauta, ka šoreiz Argentīnai zvaigznes sakritīs. Par Vāciju šaubos, pēdējās spēles nepārliecināja. Mans tumšai zirdziņš varētu būt Peru vai Polijā. Otrajiem pateicīga grupa, kas varētu dod ņemamu pretinieku ⅛.
Zelta Bucis Neymaram.
Labākais jaunais spēlētājs varētu būt Mbape
Zelta bumba...tur gan grūti. Kas tiks finālā, tur kāds pakers
1 2 3 4 5 166 komentāri