Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Top 5: Keins atkal iesit, zviedri atkal neielaiž, statistika nedarbojas

Top 5: Keins atkal iesit, zviedri atkal neielaiž, statistika nedarbojas
Garets Sautgeits kā spēlētājs "Euro 1996" pusfinālā izjuta, ko nozīme nerealizēt pēcspēles sitienu. Ēriks Daiers otrdienas vakarā beidzot ļāva angļiem uzvarēt pendelēs.
Foto: PA Wire/PA...

Sportacentrs.com turpina atskatīsies uz Pasaules kausa finālturnīra dienas spilgtākajām epizodēm, kuras futbola fani turpinās apspriest arī nākamajā dienā, kopā ar kolēģiem dzerot kafiju, satiekot paziņu sabiedriskajā transportā vai atpūšoties kopā ar draugiem pie alus glāzes.

1. OTRĀ UZVARA VĒSTURĒ PĒCSPĒLES SITIENOS

Šī bija tikai otrā Anglijas izlases uzvara pēcspēles sitienu sērijā Pasaules kausa vai Eiropas čempionāta finālturnīros. Līdz otrdienas vakaram vienīgais panākums pendelēs tika gūts 1996. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā savās mājās pret Spāniju. Pamatlaika kompensācijas laikā angļi vārtus ielaida pirmoreiz finālturnīru vēsturē. Taču neizšķirts pēc pamatlaika nebija pārsteigums, jo Anglijai astoņos no pēdējiem 15 izslēgšanas mačiem ar 90 minūtēm uzvarētāja noskaidrošanai bijis par maz.

2. ZVIEDRIJA NEIELAIŽ JAU TREŠAJĀ SPĒLĒ

Zviedrijas valstsvienība Pasaules kausa finālturnīra ceturtdaļfinālu sasniegusi pirmoreiz kopš 1994. gada ASV. Toreiz zviedri ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienos pieveica Rumāniju, bet pusfinālā zaudēja nākamajiem čempioniem brazīliešiem. Zviedri pamatlaikā uzvarējuši divās spēlēs pēc kārtas pirmoreiz kopš 1958. gada, kad finālturnīrs risinājās Zviedrijā. Četrās turnīra spēlēs Zviedrija jau trešo reizi savus vārtus saglabāja neskartus. Tas ir tikpat, cik iepriekšējos 24 finālturnīru mačos kopā. Interesanti, ka astoņus no pēdējiem deviņiem vārtiem finālturnīros Zviedrijas futbolisti ir iesituši otrajā puslaikā.

3. DODIET KEINAM KAPTEIŅA APSĒJU

Harijs Keins kļuvis par pirmo futbolistu kopš Tomija Lotona 1939. gadā, kam izdevies gūt vārtus sešās valstsvienības spēlēs pēc kārtas. Keins šajā finālturnīrā ir guvis sešus vārtus un ir labākais snaiperis, turklāt viņš izpildījis tikai sešus sitienus vārtu rāmī. Savās pirmajās trīs spēlēs Pasaules kausa finālturnīrā viņš ir iesitis jau sešus vārtus. Vairāk vārtu savās pirmajās trīs spēlēs finālturnīros guvuši tikai ungārs Šāndors Kočišs (deviņi), vācietis Gerds Millers (septiņi) un argentīnietis Giljermo Stavile (septiņi). Mačā pret Kolumbiju pret Keinu noteikumi tika pārkāpti deviņas reizes. Pēdējoreiz kādu angļu futbolistu tik bargi apstrādāja 1998. gada finālturnīrā, kad tunisieši 11 reizes neatļauti kavēja Alanu Šīreru. Keins tagad ir iesitis 14 vārtus desmit spēlēs Garetu Sautgeita vadītajā Anglijas izlasē. Turklāt viņš ir guvis vārtus visos astoņos mačos, kad valkājis kapteiņa apsēju.

4. ŠVEICE JOPROJĀM BEZ UZVARĀM PLAY-OFF

Līdz otrdienai Šveice bija vienīgā valsts no konkrētā zara, kura atrodas FIFA pasaules ranga desmitniekā. Šveice nebija piedzīvojusi zaudējumu kopš pērnā gada oktobra, kad kvalifikācijas turnīra mačā tika zaudēts portugāļiem. Tas bija vienīgais zaudējums pēdējās 25 spēlēs. Taču otrdien pret Zviedriju tika piedzīvota neveiksme, tādējādi šveicieši joprojām finālturnīru vēsturē nav uzvarējuši nevienā no septiņām izslēgšanas spēlēm, ieskaitot zaudējumus astotdaļfinālā pēdējos četros finālturnīros (1994, 2006, 2014, 2018). Šis bija tikai ceturtais zaudējums pēdējās 15 finālturnīru spēlēs, turklāt trijās no tām zaudēts tieši ar 0:1.

5. LABĀK SIST OTRAJIEM?

Spānija, Dānija, tagad arī Kolumbija. Šajā finālturnīrā par spīti gluži pretējai statistikai pēcspēles sitienu sērijā allaž uzvarējusi komanda, kas sitienus izpildījusi otrā. Kolumbija tagad zaudējusi trijos no četriem izslēgšanas mačiem finālturnīros – iepriekš arī astotdaļfinālā 1990. gadā un ceturtdaļfinālā 2014. gadā. Centra aizsargs Jerri Mina guvis vārtus visās trīs spēlēs, kurās viņš piedalījies, turklāt visi vārti gūti ar galvu.

1. DIENAS TOP 5, 2. DIENAS TOP 5, 3. DIENAS TOP 5, 4. DIENAS TOP 5, 5. DIENAS TOP 5, 6. DIENAS TOP 5, 7. DIENAS TOP 5, 8. DIENAS TOP 5, 9. DIENAS TOP 5, 10. DIENAS TOP 5, 11. DIENAS TOP 5, 12. DIENAS TOP 5, 13. DIENAS TOP 5, 14. DIENAS TOP 5, 15. DIENAS TOP 5, 16. DIENAS TOP 5, 17. DIENAS TOP 5, 18. DIENAS TOP 5


Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Luka Modričs, saņemot UEFA Gada spēlētāja balvu 
Foto: SIPA / Scanpix
26

Gada labākā futbolista balvai izvirzīti Ronaldu, Modričs un Salāhs

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) paziņojusi trīs kandidātus uz Gada labākā futbolista balvu - Turīnas "Juventus" un Portugāles izlases superzvaigzne Krištianu Ronaldu, Madrides "Real" un Horvātijas izlases pussargs Luka Modričs, kā arī "Liverpool" un Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs.
Kilians Mbapē
Foto: Sipa USA/Scanpix
14

Latvijai FIFA rangā 129. vieta, par jauno līderi kļūst Francija

FIFA publicējusi pirmo pasaules rangu kopš Pasaules kausa noslēguma, un par līderi kļuvusi Francijas izlase, kas finālā ar 4:2 pieveica Horvātiju. Tikmēr Latvijas valstsvienība saglabājusi 129. vietu.