Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Statistika: vērtīgākās PK2018 izlases - Francija, Spānija un Brazīlija

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Statistika: vērtīgākās PK2018 izlases - Francija, Spānija un Brazīlija
PSG komandas biedri Kilians Mbapē un Neimārs ir starp sešiem PK2018 vērtīgākajiem futbolistiem, turklāt abi spēlē TOP3 vērtīgākajās izlasēs
Foto: imago/PanoramiC / Scanpix

Jau rīt sāksies PK2018 finālturnīrs. Pat no futbola attāliem cilvēkiem apmēram ir skaidrs, kuras izlases pretendēs uz Pasaules kausu - principā tās pašas, kas parasti, proti, tradicionālie futbola grandi. Tāpat vairumam skaidrs, ka futbolu nespēlē uz papīra. Tomēr palūkosimies, kuras tad ir vērtīgākās futbola izlases - galu galā, interesanti pavērtēt un salīdzināt ne tikai lielās izlases, bet arī vidusmēra komandas un saprast, kas ir kas.

Izmantosim "Transfermarkt" noteiktās futbolistu vērtības. Uzreiz jāatzīst, ka, izmantojot šos datus, mīnuss ir pieredzējušo futbolistu nedabiski mazā vērtība, ja skatāmies no futbola prasmju viedokļa - veterānu karjeras tuvojas finišam un attiecīgi tirgus vērtība ir neliela, bet konkrēti šai brīdī, vienā turnīrā, viņi var dot lielu labumu. Tā, piemēram, neapšaubāmi talantīgā angļu pussarga Deles Alli (22 gadi) tirgus vērtība ir 100 miljoni, kamēr Rikardu Kvarežma (34 gadi) vērtība noteikta divu miljonu apmērā un pat izcilais Andress Injesta (34) ir vien 10 miljonu vērts.

Tomēr, summējot katras izlases 23 futbolistu vērtības, domājams, var iegūt pietiekami precīzu ainu, turklāt pēc tam palūkosimies uz komandu vērtībām vēl citos griezumos. Ja runājam par komandu vidējo vecumu, tad ir trīs izteikti gados jaunas komandas - Nigērijai, Francijai un Anglijai ir 25.9-26.0 gadi. Savukārt pārējām komandām vecums ir robežās no 26.5 līdz 29.6 gadiem.

Izlašu kopējā vērtība
Trim vērtīgākajām izlasēm kopējā vērtība ir nedaudz virs vai zem miljarda eiro, un tās ir Francija, Spānija un Brazīlija. Tālāk seko Anglija un pasaules čempione Vācija, bet sestajā septītajā pozīcijā tuvu viena otrai ir Beļģija un Argentīna. Ja Argentīnas vērtība vēl sastāda 64% no vērtīgākās izlases Francijas vērtības, tad tālāk ir paliels pārrāvums un astotās izlases Portugāles vērtība ir vairs tikai 43% no Francijas vērtības. Un tālāk vēl viens pārrāvums - Urugvaja sastāda tikai 34% no Francijas. Tātad principā varam apstāties pie lielā septītnieka. Futbolu it kā nespēlē uz papīra, bet, tavu brīnumu, arī bukmeikeru kotējumos ir izteikts lielais sešinieks, kurā no lielā septītnieka neiekļūst Anglija (pareizāk sakot, uz angļiem ir septītais cerīgākais koeficients, taču procentuāli atpalicība no TOP6 ir paliela).

Ierasts, ka par PK titulu cīnās vadošās Eiropas izlases, plus Brazīlija un Argentīna. Jau minēts, ka devītā vērtīgākā izlase ir Urugvaja, bet no ne-Eiropas un ne-Dienvidamerikas izlasēm pamatīgi izceļas Senegāla - ir vērts pievērst uzmanību šai komandai, kura turklāt nonākusi, šķiet, spēku samērā visai līdzīgā grupā ar Kolumbiju, Poliju un Japānu. Senegāla ir ne tikai vienīgā ne-Eiropas un ne-Dienvidamerikas izlase starp TOP15 vērtīgākajām izlasēm, bet ar 297 miljoniem ieņem respektablo 11. vietu. Nākamā ir Ēģipte, taču tikai 17. vietā un arī, pateicoties vienai superzvaigznei - ja Senegālai ir seši futbolisti ar tirgus vērtību 15 miljoni un vairāk, Ēģiptei tāds ir tikai viens.

Pavisam zemu vidēji kotējas Ziemeļamerikas (CONCACAF) un Āzijas (AFC) izlases - šo zonu astoņas valstsvienības satilpušas astes gala 13 komandu pulkā. Pārējās piecas ir Maroka, Tunisija, Zviedrija, Islande un Peru. Mājiniecei Krievijai ir 18. lielākā vērtība un trešā mazākā starp Eiropas izlasēm aiz minētajām Zviedrijas un Islandes.

Izlašu 23 futbolistu kopējā vērtība.

Izlašu 23 futbolistu kopējā vērtība.

TOP15 futbolistu tirgus vērtības
Diezgan droši var teikt, ka gandrīz visās izlasēs būs futbolisti, kuri finālturnīrā pie spēles laika netiks. Ja futbola lielvalstis var nokomplektēt sastāvu no krietni vairāk nekā 23 spēlētājiem ar daudzmiljonu tirgus vērtību, tad ir pietiekami spēcīgas izlases, kurai ir spēcīgs vienpadsmitnieks, bet trūkst sastāva dziļuma (bez kura finālturnīrā varbūt pat var iztikt). Pieņemsim, ka katras izlases kodolu veidos 15 futbolisti un paskatīsimies, kāda izlašu vērtība iznāk, ja atmet astoņus mazāk vērtos spēlētājus katrā komandā.

Protams, kopējā aina nemainās, bet lielākās zaudētājas šādā aprēķinā (kas nozīmē, ka tām ir dziļāks sastāvs un būs vērtīgi futbolisti, kurus izmantos pamaz) ir Francija, Spānija, Vācija, Anglija un arī Saūda Arābija ar Panamu. Savukārt Ēģiptei astoņi nevērtīgākie futbolisti veido tikai 3% no izlases kopējās vērtības, kas gan atkal saistīts ar Mohameda Salāha fenomenu. No favorītēm astes gala astoņiem spēlētājiem mazs tirgus vērtības īpatsvars ir Brazīlijai un Argentīnai - daļēji saistīts ar to, ka pārstāv Dienvidamerikas klubus (karstākais klubu tirgus ir un paliek Eiropā), daļēji ar veterānu klātesamību. Tādējādi, ja Spānijas 23 futbolisti ir par 53 miljoniem vērtīgāki nekā Brazīlijai, TOP15 futbolisti par 34 miljoniem jau vērtīgāki Brazīlijai.

TOP15 (no 23) katras izlases vērtīgāko futbolistu kopējā vērtība.

Katras izlases astoņu vismazāk vērtīgāko spēlētāju īpatsvars no izlases kopējās vērtības.

3.-15. futbolistu kopējā vērtība
Katram skaidrs, ka Lionela Mesi un Krištianu Ronaldu nozīme Argentīnas un Portugāles izlasēs nav pārvērtējama, bet tai pašā laikā skaidrs, ka pat 200 miljonu vērts spēlētājs nevar būt tiešā nozīmē puse komandas vai tamlīdzīgi. Kaut vai divi piemēri - Salāhs, netiekot apgādāts ar bumbu pietiekami kvalitatīvi, nepalīdzēs Ēģiptei izslēgt Krieviju, savukārt Keilors Navass, ja tiks ļauts sist no bīstamām pozīcijām, nespēs no grupas izvilkt Kostariku. Galu galā būtiska ir katras komandas "kritiskā masa". Saprotams, ka to veido arī superzvaigznes, bet mūsdienu futbola tirgū viņu vērtība brīžiem uzlec tādā kosmosā, ka paliek grūti salīdzināt divas it kā salīdzināmas komandas. Tāpēc papildus iepriekšējai darbībai ar astoņu mazāk vērtīgāko spēlētāju izslēgšanu vēl arī eksperimentālā kārtā izslēdzu katras komandas divus vērtīgākos futbolistus.

Pašsaprotami, ka vislielākā zaudētajā šajā variantā ir Ēģipte, kuras vērtība, noņemot TOP2 spēlētājus, samazinās par 84%! Dienvidkoreja Hinmina Sona dēļ zaudē 73%, Kostarika Navasa dēļ 60%, Islande Gilvi Sīgurdsona dēļ 56%, Serbija Sergeja Milinkoviča-Saviča dēļ 55%. Salīdzinot ar pirmo apskatīto aprēķinu (23 spēlētāju kopējā vērtība), šajā Ēģipte no 17. vietas nolaižas uz 25. Savukārt mazākās zaudētājas, kas nozīmē, ka sastāvā salīdzinoši ar pārējiem spēlētājiem nav superdārgu futbolistu, ir Spānija, Krievija, Vācija, Horvātija un Francija.

Un šādā aprēķinā vērtīgākā iznāk tieši Spānijas izlase, kuras divi vērtīgākie futbolisti Serhio Busketss un Marko Asensio (attiecīgi 80 un 75 miljoni) nav tik dominējoši savā komandā kā Francijai Kilians Mbapē un Antuāns Grīzmans (120 un 100 miljoni).

Katras izlases divu vērtīgāko spēlētāju īpatsvars no izlases kopējās vērtības.

Katras izlases 3.-15. vērtīgākā futbolista kopējā vērtība

Pasaules kausa izcīņas finālturnīra TOP12 vērtīgākie spēlētāji (vērtība 100 vai vairāk miljoni eiro)

VSpēlētājsIzlaseVērtība
1.-2.L.MesiArgentīna180
1.-2.NeimārsBrazīlija180
3.-5.M.SalāhsĒģipte150
3.-5.K.de BreineBeļģija150
3.-5.H.KeinsAnglija150
6.K.MbapēFrancija120
7.-8.P.DibalaArgentīna110
7.-8.E.AzārsBeļģija110
9.-12.K.RonalduPortugāle100
9.-12.A.GrīzmansFrancija100
9.-12.F.KoutinjuBrazīlija100
9.-12.D.AlliAnglija100

Secinājums
Šos skaitļus var grozīt kā gribi, taču visos variantos izkristalizējas vienas un tās pašas vērtīgākās izlases - Spānija, Francija, Brazīlija, Vācija, Anglija, Beļģija un Argentīna. Vai starp tām meklējama PK2018 čempione? Visticamāk, bet noteikti ne par 100%.

     [+] [-]

, 2018-06-13 09:17, pirms 6 gadiem
Viss it kā būtu labi, līdz tam.brīdim, kad saproti, ka kāds, las šos datus veidoja, ierakstījis ka Ronaldu ir divas reizes mazāk vērtīgs kā Messi un vienā vērtibas līmenī ar Koutinjo un Deli Ali. Līdz ar to jebkāda ticamība kādam no šeit minētajiem datiem ir zudusi, raksts atzīstams par bezjēdzīgu un falsificetu mēslu un nav saprotams kāpēc tā autors vispār terejis laiku, lai kaut ko tādu veidotu.

     [+] [-]

, 2018-06-13 09:26, pirms 6 gadiem
Viss jau būtu labi, ja nebūtu tāda lieta kā reālā dzīve, nevis dzīve uz papīra. Tāpēc arī futbols ir tiks skaists, ka viss šis raksts ir bezjēdzīgs, jo iespējams scenārijs, ka Panama var tikt tālāk, bet Francija nē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2018-06-13 10:03, pirms 6 gadiem
No Latvijas virslīgas diemžēl neviena.

  +2 [+] [-]

, 2018-06-13 10:09, pirms 6 gadiem
Secinājums
Šos skaitļus var grozīt kā gribi, taču visos variantos izkristalizējas vienas un tās pašas vērtīgākās izlases - Spānija, Francija, Brazīlija, Vācija, Anglija, Beļģija un Argentīna. Vai starp tām meklējama PK2018 čempione? Visticamāk, bet noteikti ne par 100%.

Tieši tā un izspētot spēles kārtību izslēgšanas mačos,ja nebūs sensācijas,tad tieši šīs septiņas un pluss Portugāle iekļūs 1/4 finālā.
Tomēr katrā čempī gadās pārsteigumi un kāpēc tad lai šis tāds nebūtu?

  +3 [+] [-]

, 2018-06-13 11:22, pirms 6 gadiem
janis_peteris_berzins_391430614629513 rakstīja: Viss it kā būtu labi, līdz tam.brīdim, kad saproti, ka kāds, las šos datus veidoja, ierakstījis ka Ronaldu ir divas reizes mazāk vērtīgs kā Messi un vienā vērtibas līmenī ar Koutinjo un Deli Ali. Līdz ar to jebkāda ticamība kādam no šeit minētajiem datiem ir zudusi, raksts atzīstams par bezjēdzīgu un falsificetu mēslu un nav saprotams kāpēc tā autors vispār terejis laiku, lai kaut ko tādu veidotu.
Mēs lasījām vienu rakstu? Skaidri un gaišī ir teikts - Uzreiz jāatzīst, ka, izmantojot šos datus, mīnuss ir pieredzējušo futbolistu nedabiski mazā vērtība, ja skatāmies no futbola prasmju viedokļa - veterānu karjeras tuvojas finišam un attiecīgi tirgus vērtība ir neliela, bet konkrēti šai brīdī, vienā turnīrā, viņi var dot lielu labumu.

Tas, ka tavu mazo Ronaldo pazemināja, nenozīmē, ka raksts bija slikts, jo tāds tas tiešām nav...

  +3 [+] [-]

, 2018-06-13 12:02, pirms 6 gadiem
Aj, aj, Edmund. Tabulā Āzijas valstis dzeltenas, Āfrikas valstis melnas...Racist!

     [+] [-]

, 2018-06-14 10:05, pirms 6 gadiem
Bet lai nu kaa,laukumaa tomeer tiekas tikai cilveeki. Protams komandu speeleetaaaju veertiiba kaut ko liecina a arii par komandu speeku. Tik nevajag aizmirst,Ka tas ir PK. Diez vai arii laukumaa buus tik liela atskiriiba speeles zinjaa ,kaa strap dazu labu izlashu veertiibu.