Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Krievija pirms Pasaules kausa zaudē klubus: "Toties būs tanki, iznīcinātāji un raķetes"

Krievija pirms Pasaules kausa zaudē klubus: "Toties būs tanki, iznīcinātāji un raķetes"
"Tosno" pret Permas "Amkar"
Foto: fc-amkar.org

Krievijas futbola kluba "Tosno" ģenerālsponsora "Fort Group" dibinātājs Maksims Ļevčenko ar Facebook starpniecību vakar oficiāli paziņoja par kluba likvidāciju. Jau tuvākajās dienās izšķirsies cita Krievijas futbola kluba Permas "Amkar" liktenis.

"Tosno" 9. maijā sensacionāli ieguva Krievijas kausu un teorētisku ceļazīmi uz UEFA Eiropas līgas grupu turnīru, finālā ar 2:1 pārspējot zemākas līgas komandu Kurskas "Avangard". Jau uzreiz gan bija skaidrs, ka "Tosno" finansiālu problēmu dēļ nav nekādu variantu iegūt licenci dalībai Eirokausos, bet tieši mēnesi pēc triumfa kausā klubs, kas izkrita no Premjerlīgas, ir beidzis savu pastāvēšanu. Ļevčenko to skaidroja ar naudas trūkumu un nespēju atrast citus sponsorus – šo gadu laikā klubu lielākoties sponsorēja tikai "Fort Group" -, taču apsolīja vismaz izpildīt finansiālās saistības pret darbiniekiem un spēlētājiem.

Lai arī Permas "Amkar" pēc pārspēlēm pret "Tambov" (2:0, 1:0) nosargāja vietu Premjerlīgā un pat izgāja licencēšanas procesu, tiek gaidīts, ka 12. vai 13. jūnijā par kluba izformēšanu paziņos arī Permas vadītāji. Iemesls – "Amkar" ir atkarīgs no valsts naudas, bet Permas novada jaunais gubernators Maksims Rešetņikovs, kurš amatā stājās pagājušā gada septembrī, nevēlas sponsorēt "Amkar".

29 gadus vecais "Amkar" aizsargs Nikolajs Zaicevs sniedza emocionālu interviju laikrakstā Sport-Express: "Ap "Amkar" tagad ir tik daudz negatīvisma, tā nekad vēl nebija bijis… Atceros, ka mums alga kavējās piecus sešus mēnešus, bet tik slikti nebija tik un tā. Komandā esmu jau trīs gadus. Man algu nemaksāja trīs mēnešus, bet mēs visi par to īsti nemaz nedomājām – gājām laukumā un spēlējām. Bet tagad apkārt tikai un vienīgi negatīvisms. Sanāk, ka gubernators pameta komandu. Un kas? Izveidos komandu "Zvezda", pieteiks to 2. divīzijai. Un, ja kāds ko teiks, cilvēkiem aizvērs muti: "Bet mēs taču, lūk, izveidojām jaunu klubu". Prātā var sajukt. Un tas viss Pasaules kausa priekšvakarā!

Un pēc tam brīnāmies, kādēļ izlase nespēlē un mums nav neimāru un ronaldu. Nav tādēļ, ka Krievijā aizvērt klubu var piecās sekundēs. Toties mēs visi brauksim ar tankiem, lidosim ar iznīcinātājiem, peldēsim ar zemūdenēm un laidīsim raķetes. Un tas attiecas ne tikai uz futbolu, arī citās sfērās var atrast kaudzi piemēru. Esmu "Amkar" futbolists, tādēļ šo situāciju ņemu pie sirds. Tātad Permā lidos ar raķetēm, brauks ar tankiem, bet profesionālo futbolu acīmredzot nokaus. Nupat bankrotēja "Kuban", pēc tam "Tosno". Tagad "Amkar" – komanda ar tādu vēsturi! Lai gan "Tosno" stāsts laikam bija gaidāms. Bet "Amkar" taču jau 15 gadus ir Premjerlīgā un allaž atrod futbolistus, kuri ir gatavi sisties un cīnīties, nevis izlidot. Gadu no gada aizkavē algas un saka, ka "Amkar" ir ģimene, bet pēc tam ņem un izformē klubu. Tas Krievijai ir ļoti tipiski – uzbūvēt un tad iznīcināt vienā mirklī.

Nebūs tagad "Amkar". Kas gan Permā vispār paliks? Basketbola kluba "Ural Great" vairs nav. Hokeja kluba "Molot-Prikamye" arī nav. Pilsēta tagad var palepoties vienīgi ar "Amkar". Ar ko gan vēl? Ar zonu [Permā ir īpaši stingra režīma kolonija uz mūžu notiesātajiem – A.S.]? Nevar visu vainu novelt tikai uz gubernatoru, taču viņu kāds atbalsta. Man šķiet, ka finansēšanas modelim būtu jābūt 50%-50% - puse no valsts naudas, puse sponsoru naudas. Taču kā notiek pie mums? Kluba ģenerāldirektors iet prasīt naudu uz rūpnīcu, taču tās saimnieks dzīvo Kiprā vai Maskavā. Galvaspilsēta atņem visu naudu reģioniem. Maskavā ar finansēm viss ir kārtībā, ceļ bērnudārzus un skolas, taču jādomā arī par reģioniem. Arī Permā dzīvo cilvēki, kuri strādā katru dienu. Katru dienu iet uz rūpnīcu, maksā nodokļus, bet viņiem vienā brīdī atņem futbola komandu. Parastie cilvēki skrien uz Maskavu. Tāda situācija bija arī Novorosijskā, kad tur dzīvoju."

Ja Permas "Amkar" pēdējā brīdī netiks glābts, paredzams, ka kluba vietu Premjerlīgā ieņems Mahačkalas "Anzhi", kas pārspēlēs ar 0:3 un 4:3 piekāpās Vladimira Kameša Krasnojarskas "Enisey". Kamešs savulaik Premjerlīgā spēlēja tieši "Amkar" rindās, bet šoziem uz Permas klubu devās arī Artūrs Karašausks, kurš vēlāk stāstīja, ka brauciens izvērties par murgu.

Izmantotie resursi:
https://www.sport-express.ru/footba...
https://www.facebook.com/photo.php?...


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-10 14:14, pirms 6 gadiem
Putina slavinātājies šitas galīgi neies pie sirds.. Tāda nu ir to uzvarētāju ikdiena, vieni vienīgi sūdi.
, 2018-06-10 14:36, pirms 6 gadiem
Par šādu atklātumu visu ''Amkar'' ģimeni var mierīgi pārcelt pāris kilometru attālajā zonā spēlēt līdz mūža galam.Putinosi kritiku necieš, kur nu vēl ja to pasniedz militārā mērcē.Taču atzīsim, ka krievi paši pie šādas situācijas vainīgi.Cars Puķins jau nav pasaku burvis, kas bez darba ieguldīšanas izveidos piena upes ķīseļa krastos, kā to ļoti gribētu lielākā daļa - uz visu gatavu.
, 2018-06-10 14:57, pirms 6 gadiem
Rietumu pasaulē sporta uzdevums ir aizstāt karu. Krievijā sporta mērķis ir radīt tautā sajūsmu par nākamo karu. (Tāds pats mērķis, protams, ir arī leģendārajai dopinga programmai.) Soču olimpiāde bija perfekts piemērs. Zubkovs, Tretjakovs, Krima.
, 2018-06-10 15:53, pirms 6 gadiem
Papildus ienākumi PK laikā un arī pēc ....
Noskaties video, reģistrējies bez maksas, līdz pat 45£ peļņa kas ļaus iegādāties mēneša abonementu 17£

profitaccumulator.co.uk
, 2018-06-10 16:18, pirms 6 gadiem
Krievijas futbola un arī visa sporta pēdējā laika lielākā problēma ir tā, ka valsts nauda pamazām, bet pārliecinoši iet prom no profesionālā sporta, kas kopumā, protams, ir pareizi, taču tikpat saprotami, ka tas ir sāpīgs process.

Sāpīgs tas ir tāpēc, ka esošā sistēma nemaz neparedz tādu ideju, ka privātās komandas varētu spēlēt un gūt panākumus. "Tosno" tam ir piemērs - komanda, kas pati sevi uzturēja, no zemākajām līgām tika līdz Premjerlīgai un izcīnīja kausu. Normālā čempionātā tas nozīmētu, ka komanda saņem lielu naudu no turnīra organizētājiem un garantē vietu eirokausos, bet te nekā tāda nebija, jo "Tosno" vieta eirokausos pēc Krievijas futbola vadības domām nepienācās, bet par kausu neko nesamaksāja.

Valsts dotētām komandām tas būtu vienalga, bet te tas kļuva par beigu sākumu.

Krievijas sports, lai arī vārdos visi ir par pašfinansēšanos, nav paredzēts tādam modelim. Nemaz nerunājot par to, ka pašas naudas jau arī tagad nav tik daudz un tas, atkal, ir tikai tāpēc, ka savulaik valsts grūda futbolā milzīgus līdzekļus, neprasot nekādu atdevi, kaut vai sportisko, atpakaļ.
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Vitālijs Mutko. Foto: TASS / Scanpix

Mutko pamet Krievijas Futbola federācijas prezidenta amatu

Krievijas Futbola federācijas prezidents Vitālijs Mutko, kurš ir arī Krievijas premjerministra vietnieks, turējis iepriekš doto solījumu un paziņojis par atkāpšanos no amata.
Viens no pasaules čempiones Francijas līderiem Pols Pogbā. Foto: EMPICS Sport/Scanpix
35

Pētījums: populārākā sporta veida statusu Latvijā atguvis futbols

Kā liecina mediju aģentūras "Mindshare" veiktā pētījuma rezultāti, kā populārāko no sporta veidiem Latvijas iedzīvotāji 2018. gadā ierindojuši futbolu. Apjomīgais “Latvijas sporta veidu tops” šoruden izveidots jau septīto reizi, un tajā apkopoti dati par sporta nozares aktualitātēm un attīstības tendencēm kopš 2009. gada. Šogad pētījuma ietvaros analizēti 55 sporta veidi, kuru popularitātes indekss noteikts, balstoties uz sabiedrības aktīvo un pasīvo līdzdalību, sporta veidu statistiskajiem rādītājiem, kā arī kopējo sporta notikumu auditoriju TV un interneta vidē.