Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Alksnājs

Septiņi padsmitnieki, kuri dodas uz Pasaules kausu Krievijā

Septiņi padsmitnieki, kuri dodas uz Pasaules kausu Krievijā
Kilians Mbapē
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules kauss futbolā sāksies pēc nepilnas nedēļas. Starp planētas labākajiem futbolistiem uz šo pamatīgo sporta notikumu devušies arī septiņi 19 gadus veci spēlētāji. Tomēr vecums nedrīkst maldināt, daži no šiem jauniešiem jau ir valstsvienības pamatsastāva vērtības.

Šis ir pirmais Pasaules kauss kopš 1990. gada, kad neviens 18 gadus vecs vai jaunāks futbolists nav ticis izsaukts uz finālturnīru. Pagājušā turnīrā jaunākais bija kamerūnietis Fabriss Oblinga, kuram tikai tā gada maijā palika 18. Viņš gan nevienā spēlē nepiedalījās, bet cits astoņpadsmitgadnieks anglis Lūks Šo aizvadīja pat pilnu maču (Anglija pret Kostariku, tai gan vairs nebija nekādas nozīmes un beidzās bez vārtiem).

Pats jaunākais futbolists, kurš ir izgājis laukumā Pasaules kausa mačā, ir Ziemeļīrijas uzbrucējs Normens Vaitsaids. Viņš 1982. gadā debitēja sākumsastāvā pret Dienvidslāviju (0:0) 17 gadu un viena mēneša vecumā. Tomēr pats veiksmīgākais jaunietis turnīra vēsturē bezšaubāmi ir brazīliešu leģenda Pelē, kurš 17 gadu vecumā iesita divus vārtus 1958. gada Pasaules kausa finālā (5:2), lai uzvarētu pirmo no saviem trīs prestižajiem kausiem.

Vienīgais 1999. gadā dzimušais spēlētājs, kurš piedalīsies 2018. gada Pasaules kausā, ir Austrālijas uzbrucējs Danjels Arzani. Jaunais ''Melbourne City'' futbolists aizvadītajā sezonā tika iekļauts Austrālijas spēcīgākās līgas simboliskajā vienpadsmitniekā, kā arī atzīts par labāko jauno spēlētāju. Tas viņam izpelnījās karjeras pirmo izsaukumu uz pieaugušo nacionālo izlasi, kurā viņš debitēja pirmajā jūnijā pret Čehiju (4:0). Vakar, devītajā jūnijā, Arzani izgāja uz maiņu pret Ungāriju (2:1) un uzreiz savā pirmajā minūtē atklāja rezultātu.

Nav šaubu, ka spilgtākais tīnis gaidāmajā čempionātā ir Francijas uzbrucējs Kilians Mbapē. Viņš ir aizvadījis divas teicamas sezonas klubu rindās. 2017. gadā Mbapē palīdzējā ''Monaco'' sasniegt pārsteidzošu Čempionu līgas pusfinālu, iesitot sešus vārtus izslēgšanas spēlēs, kā arī triumfēt Francijas ''Ligue1''. Tas viņam izpelnījās īri uz Parīzes ''Saint-Germain'', ar ko Mbapē kļuva par atkārtotu valsts čempionu. Šovasar PSG viņu iegādāsies un padarīs jaunekli par otru visu laiku dārgāko futbolistu.

Lielisko sniegumu klubos Mbapē ir saglabājis arī Francijas izlasē, kur jau ir izcīnījis pamatsastāva vietu. Neskatoties uz ievērojamo skaitu franču augstākā līmeņa uzbrucēju, Mbapē ir izlaidis tikai vienu valstsvienības spēli kopš 2017. gada sākuma.

Marokānis Ašrafs Hakimi ir vēl viens spēlētājs, kurš, neskatoties uz vecumu, ir izlases pamatsastāvā. Kopš 2006. gada viņš ir pasaulslavenās Madrides ''Real'' sistēmā, un pagājušogad talantīgais aizsargs tika paaugstināts uz pirmo komandu. Marokānis kopā laukumā izgāja 17 mačos, tai skaitā aizvadīja divas pilnas spēles Čempionu līgas grupu turnīrā pret ''Tottenham Hotspur''.

Līdzīgi Mbapē 2017. gadā, arī angļu labās malas aizsargs Trents Aleksandrs-Arnolds ieguva futbola pasaules uzmanību Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs. Lai arī sezonas pirmajā pusē viņš tikai periodiski izgāja ''Liverpool'' sastāvā, kopš februāra Aleksandrs-Arnolds ir izlaidis tikai trīs spēles visos turnīros. Tikai viena no izlaistajām bija Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs, kur angļu jauneklis palīdzēja ''Liverpool'' sasniegt finālu (1:3 pret Madrides ''Real''). Atšķirībā no abiem iepriekš minētajiem talantiem, Aleksandrs-Arnolds uz izlasi pirmoreiz tika izsaukts vien šā gada maijā, bet septītajā jūnijā viņš debitēja pret Kostariku (2:0).

Vidējam futbola atbalstītājam mazāk zināms gan ir Nigērijas vārtsargs Fransiss Uzoho, kurš pagājušo sezonu lielākoties spēlēja Spānijas kluba ''Deportivo'' dublieros. Tomēr septembrī pirmās komandas pamatvārtsargs Rubens Martiness nopietni savainoja pirkstu, bet raženais Kostels Pantilimons nerādīja pārliecinošu sniegumu. Galvenais treneris izvēlējās riskēt un sūtīja tobrīd 18 gadus veco Uzoho ''La Liga'' mačā pret ''Eibar''. Viņš nelika vilties un debitēja sausā (0:0). Nigērietis vārtus sargāja arī nākamajā spēlē pret ''Girona'' (1:2), bet pēc tam viņa vietu pārņēma Pantilimons un vēlāk Martiness. Uzoho iespaidīgā debija nepalika nepamanīta, un Nigērijas valstsvienības galvenais treneris Gernots Rors izsauca jauno vārtsargu uz oktobra un novembra spēlēm. Uzoho netika uzticēts neviens kvalifikācijas mačs, bet pārbaudes spēlē viņam deva iespēju uzspēlēt otrajā puslaikā pret Argentīnu. Uzoho nostāvēja sausā, palīdzot Nigērijai uzvarēt (4:2, ar Uzoho laukumā 3:0). Šis sniegums nenopelnīja viņam vietu kādā no sekojošajām kvalifikācijas spēlēm, tomēr šajā kalendārajā gadā jaunais spēlētājs ir sargājis vārtus visos piecos pārbaudes mačos.

Interesanti domāt, ka ja 35 gadus vecais Vinsents Enjeama neizdomātu beigt karjeru izlasē tik ātri, ja Karls Ikeme nebūtu saslimis ar leikēmiju, ja treneris Rors uzticētos krietni vairāk pieredzējušiem vārtsargiem Ikečukvu Ezenvam un Danjelam Akpeji, vai ja ''Deportivo'' pirmais numurs Martiness neiedzīvotos savainojumā, Fransiss Uzoho šobrīd, iespējams, sēdētu mājās un skatītos Pasaules kausu pa TV. Tomēr cits notikums noveda pie cita un nu jauneklis ir Nigērijas pirmais numurs vārtos.

Arī Panamas talantīgā uzbrūkošā pussarga Hosē Luisa Rodrigesa stāsts ir ārkārtīgi interesants. 2017. gadā viņš ar savu draudzeni un vienu gadu veco dēlu pameta dzimteni un devās uz Beļģiju, lai pievienotos ''Gent'' jauniešu komandai. Tā kā Rodrigess neizpelnījās nevienu spēli pieaugušo komandā, cerības uz tikšanu izlasē bija niecīgas. Tomēr nedaudz vairāk nekā mēnesi pirms Pasaules kausa viņš pārspēja pats sevi un iesita ''hat-trick'' pret ''Lokeren'' jauniešiem, palīdzot savai komandai uzvarēt ar graujošu 8:0. Šis sniegums ar Youtube (VIDEO) un Rodrigesa Instagram konta palīdzību ātri kļuva par sensāciju Panamā.

Acīmredzot šo video redzēja arī valstsvienības galvenais treneris, kurš izvēlējās nepieredzējušo spēlētāju izsaukt uz pārbaudes spēlēm pirms Pasaules kausa. Rodrigess izgāja sākumsastāvā pret Ziemeļīriju (0:0) un aizvadīja 60 minūtes. Treneris noteikti bija apmierināts ar redzēto un dienu vēlāk iekļāva Rodrigesu starp 23 spēlētājiem, kuri dosies uz Pasaules kausu. Šo emocionālo momentu puisis nofilmēja un publicēja savā Instagram kontā (VIDEO).

Arī senegālietis Musa Vagē aizvadītajā sezonā spēlēja Beļģijā. Aizsargs palīdzēja ''Eupen'' saglabāt vietu valsts spēcīgākajā līgā. Vagē visticamāk nebūs Senegālas izlases sākumsastāvā visos mačos, bet viņš gan ir milzīga vērtība uz valstsvienības rezervistu soliņa, jo spēj spēlēt gan abās aizsardzības pusēs, gan arī laukuma vidusdaļā.

PozīcijaSpēlētājsKlubsIzlaseSpēlesVārti
Flanga uzbrucējsDanjels ArzaniMelbourne CityAustrālija21
Smailes un flanga uzbrucējsKilians MbapēPSGFrancija154
Labās malas aizsargsAšrafs HakimiReal MadridMaroka101
Labās malas aizsargsTrents Aleksandrs-ArnoldsLiverpoolAnglija10
VārtsargsFransiss UzohoDeportivoNigērija6-
Labās malas pussargsHosē Luiss RodrigessGent IIPanama20
Labās malas aizsargsMusa VagēEupenSenegāla80

Resursi:
https://www.sportskeeda.com/footbal...
Nigeria's Uzoho inclusion further indictment of...
https://www.bbc.com/sport/football/...
https://www.focus.de/sport/fussball...

Kuram jaunietim galvenokārt plāno sekot Pasaules kausā?

  • 209

  • 16

  • 46

  • 9

  • 5

  • 8

  • 7



, 2018-06-10 22:53, pirms 6 gadiem
Godājamie autori. Cieniet taču latviešu valodu. Kāpēc jāraksta tīneidžeri, ja var uzrakstīt pusaudži?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-11 08:00, pirms 6 gadiem
Shadow_92 rakstīja: Godājamie autori. Cieniet taču latviešu valodu. Kāpēc jāraksta tīneidžeri, ja var uzrakstīt pusaudži?
Vai arī šajos rakstos netiek cienīta latviešu valoda?
Nosaukti pasaulē bagātākie tīneidžeri - DELFI
Ķīnas akciju cenu kāpumā vainojami papuči un...
, 2018-06-11 15:46, pirms 6 gadiem
Shadow_92 rakstīja: Godājamie autori. Cieniet taču latviešu valodu. Kāpēc jāraksta tīneidžeri, ja var uzrakstīt pusaudži?
19 gadīgi čaļi vairs nav pusaudži, bet jau pieaugušie- pēc daudzu valstu likumiem.

tāpēc, turpinot Tavu aicinājumu, 19-gadīgos būtu pareizāk latviešu valodā apzīmēt par padsmitniekiem, nevis par tīneidžeriem.
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Vitālijs Mutko. Foto: TASS / Scanpix

Mutko pamet Krievijas Futbola federācijas prezidenta amatu

Krievijas Futbola federācijas prezidents Vitālijs Mutko, kurš ir arī Krievijas premjerministra vietnieks, turējis iepriekš doto solījumu un paziņojis par atkāpšanos no amata.
Viens no pasaules čempiones Francijas līderiem Pols Pogbā. Foto: EMPICS Sport/Scanpix
35

Pētījums: populārākā sporta veida statusu Latvijā atguvis futbols

Kā liecina mediju aģentūras "Mindshare" veiktā pētījuma rezultāti, kā populārāko no sporta veidiem Latvijas iedzīvotāji 2018. gadā ierindojuši futbolu. Apjomīgais “Latvijas sporta veidu tops” šoruden izveidots jau septīto reizi, un tajā apkopoti dati par sporta nozares aktualitātēm un attīstības tendencēm kopš 2009. gada. Šogad pētījuma ietvaros analizēti 55 sporta veidi, kuru popularitātes indekss noteikts, balstoties uz sabiedrības aktīvo un pasīvo līdzdalību, sporta veidu statistiskajiem rādītājiem, kā arī kopējo sporta notikumu auditoriju TV un interneta vidē.