Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Pasaules kausa gaidītākās un potenciāli (ne)interesantākās spēles

Pasaules kausa gaidītākās un potenciāli (ne)interesantākās spēles
Lionels Mesi
Foto: AP/Scanpix

Pasaules kausa finālturnīrs pietuvojies jau pavisam tuvu, un līdzjutēji arvien aktīvāk sarosās lielā futbola gaidās. Teju katram Pasaules kausā ir savi favorīti un savi „nedraugi”, taču šajā materiālā atlasītas spēles, kurām vajadzētu būt īpaši interesantām neitrālajiem futbola skatītājiem, kā arī tieši pretēji – piecas spēles, kuras ar milzu intrigu un ažiotāžu nevar lepoties. Vērā ņemti kritēriji no PK finālturnīru neapmeklējoša Latvijas futbola līdzjutēja skatupunkta, un, protams, pilnīgi nopietni tos varbūt arī nevajadzētu uztvert.

Piecas potenciāli visinteresantākās PK spēles

Spānija-Portugāle, 15. jūnijs
Jau uzreiz pēc grupu turnīra izlozes bija skaidrs, kura spēle piesaistīs vislielāko uzmanību un būs arī viena no visvairāk zvaigžņu pārstāvētajām. Kaimiņvalstis un futbolā principiālās konkurentes Spānija un Portugāle sacentīsies jau grupu turnīra pirmajā mačā, līdz ar to teorētiski vēl būs daudz nezināmā. Ja tā būtu grupas pēdējā spēle, ļoti viegli var iztēloties scenāriju, ka portugāļi un spāņi cīņā ar Maroku un Irānu jau iepriekš nodrošinājuši vietu astotdaļfinālā, kas spēlei atņemtu lielu daļu spriedzes, bet tagad Eiropas čempionei Portugālei ar Krištianu Ronaldu priekšgalā un iespaidīgu sastāvu nokomplektējušajai Spānijai būs visa motivācija Sočos notiekošajā mačā gūt uzvaru. Tā būs abu izlašu pirmā savstarpējā spēle kopš 2012. gada Eiropas čempionāta pusfināla, kad pendelēs uzvarēja spāņi.

Brazīlija – Šveice, 17. jūnijs
E grupā galvenās favorītes saliktas vienā mačā, kas norisināsies Rostovā, jau pirmajā kārtā. Šī būs vienīgā Pasaules kausa grupu turnīra spēle, kurā satiksies izlases no FIFA ranga labāko sešinieka – Brazīlija ir otrajā vietā, bet Šveice ir sestā. Šveice aizvadīja lielisku kvalifikācijas turnīru, kurā spēkojās arī ar Latviju, bet teicami nospēlēja arī Brazīlija savā reģionā. Šveice savu augsto vietu rangā gan sasniegusi, pārsvarā pateicoties stabilajam sniegumam pret vidusmēra izlasēm, kamēr ar grandiem spēlējusi krietni retāk. Vai PK pirmajā mačā pret Brazīliju izdosies pārsteigt pretiniekus? Tas ir svarīgs jautājums abām komandām, domājot jau par potenciālo astotdaļfinālu, kurā pretī nāks F grupas komandas ar Vāciju priekšgalā.

Ēģipte – Krievija, 19. jūnijs
Krievijas izlase FIFA rangā atrodas viszemākajā vietā no visām PK dalībniecēm, bet tas nav traucējis krievu sporta funkcionāriem izvirzīt augstus mērķus savai izlasei. A grupā objektīva favorīte ir Urugvaja, nosacīta pastarīte ir Saūda Arābija, līdz ar to visai ticams scenārijs, ka otrā vieta grupā un astotdaļfināla dalībniece izšķirsies tieši Krievijas un Ēģiptes mačā, kas notiks Sanktpēterburgā. Tā būs abu komandu pirmā savstarpējā spēle un nes sevī daudz nezināmā, turklāt abās nometnēs tiek turēta roka uz pulsa par Mohameda Salāha atveseļošanās ziņām. Nav šaubu par spēles karstasinīgo gaitu un vietējo līdzjutēju ažiotāžu, tāpat arī laikam lieki noliegt, ka arī Latvijas futbola sekotāji Krievijas izlases veiksmēm un neveiksmēm pievērsīs īpašu uzmanību.

Argentīna – Horvātija, 21. jūnijs
Nižņijnovgorodā paredzētā spēle būs otrajā kārtā D grupā. Argentīna un Horvātija ir grupas favorītes, kuru sastāvos netrūkst augstākā līmeņa zvaigžņu, protams, ar Lionelu Mesi priekšgalā. Horvātija tikmēr pretim gatavojas likt Luku Modriču, Ivanu Rakitiču, Mateo Kovačiču un Mario Mandžukiču, visus ļoti labi pazīstamus grandu klubu spēlētājus. Abas izlases iepriekš satikās 2014. gadā pārbaudes spēlē, bet šoreiz likmes būs daudz augstākas, it īpaši, ja ņem vērā D grupas spēku – Argentīnas un Horvātijas pirmo neveiksmi noteikti būs gatavas izmantot Nigērija un Islande.

Anglija -Beļģija, 28. jūnijs
Vai līdz 28. jūnijam G grupā vēl būs palikusi intriga par favorītu beļģu un angļu tikšanu astotdaļfinālā? Tā noteikti ir ticama iespēja, lai gan iebilst grasās gan Tunisija, gan Panama. Taču Anglijas un Beļģijas satikšanās grupas pēdējā spēlē, kas turklāt norisināsies vistuvāk Latvijai un arī Rietumeiropai, proti, Kaļiņingradā, būs viena no visgaidītākajam šajā turnīrā. Kopumā paredzēti tikai divi mači, kuros grupu turnīrā satiksies komandas no PK desmit galveno favorītu (bukmeikeru vērtējumā) loka – šis mačs un iepriekš pieminētā spēle starp Pireneju pussalas grandiem.

Anglijas un Beļģijas mačā netrūks visaugstākā līmeņa zvaigžņu abās nometnēs, taču šī būs arī savā ziņā simboliska satikšanās – vai Premjerlīgā spēlējošās beļģu zvaigznes Edens Azārs, Romelu Lukaku, Kevins de Breine un Tibo Kurtuā spēs pierādīt, ka spēku samēri starptautiskajā arēnā mainījušies?

Un piecas potenciāli neinteresantākās vai mazāk skatītākās PK spēles

Maroka – Irāna, 15. jūnijs
Ja dažas stundas iepriekš gaidāma Mohameda Salāha un Luisa Svaresa izrāde Urugvajas un Ēģiptes mačā, bet vakarā paredzēta Eiropas futbola grandu Spānijas un Portugāles divcīņa, grūti iztēloties argumentus, ar kuriem likt neitrālajam līdzjutējam izvēlēties Sanktpēterburgā paredzēto Marokas un Irānas maču. Lai arī Marokas sastāvā pārsvarā ir Eiropā spēlējoši futbolisti, ikdienas futbola sekotājam tāpat pazīstams tikai ļoti retais uzvārds, kamēr Irānas izlase droši vien lielākajai daļai ir pilnīgi tumša bilde.

Argentīna-Horvātija, 21. jūnijs
Paga, bet kā? Šī spēle taču jau tika pasludināta par vienu no gaidītākajām un interesantākajām! Tas tiesa, nevar noliegt, ka Lionela Mesi un Argentīnas zvaigžņu teju katra spēle tiks sagaidīta ar lielu interesi, tāpat arī Horvātijai ir ļoti skaļiem vārdiem nokomplektēta izlase, kas arī vairo ažiotāžu ap šo tikšanos. Taču šai spēlei ir vislielākais potenciāls pievilt tieši parādītā futbola ziņā. Tā būs otrās kārtas spēle, kurā abām komandām vajadzēs kārtīgi piedomāt pie turnīra tabulas, un maz ticams, ka horvāti ielaidīsies atklātā futbolā, tā vietā ļaujot Argentīnai spēlēt ar bumbu, bet soda laukuma tuvumā viņus nelaižot. Argentīnai tā nācās spēlēt gandrīz visos savos PK atlases mačos, un tajos uzbrukuma noslēgšana bija visai pieticīga – 18 spēlēs gūti tikai 19 vārti. Arī slavenie dienvidnieku ātrumi saspēlē šobrīd Argentīnas izlasei īsti neatbilst, jo vidējā līnijā bumba pārvietojas visai lēni, un parasti vienīgais, kurš mēģina saasināt situāciju, ir Mesi.

Trīs Līgo vakara mači
Kāpēc FIFA un UEFA nekad neņem vērā, ka 23. jūnija vakarā latviešiem paredzētas cita veida izklaides? Šoreiz maģiskajā Līgo vakara datumā ieliktas veselas trīs spēles. Dienu sāks Beļģijas tikšanās ar Tunisiju, kas, visticamāk, būs tikai pārbaudījums Tunisijas aizsardzībai, cik ilgi tā spēs izturēt beļģu spiedienu. Latvijas līdzjutējiem eksotisks mačs paredzēts vēlāk starp Dienvidkoreju un Meksiku, kamēr pašā vakarā jau sagaidāma futbola ziņā, visticamāk, aizraujoša spēkošanās starp Vāciju un Zviedriju. Vietā gan jautājums, vai ar to pietiks Latvijas līdzjutēju uzmanības nosargāšanai?

Tunisija – Panama, 28. jūnijs
Šeit var atkārtot iepriekšējo jautājumu - vai līdz 28. jūnijam G grupā vēl būs palikusi intriga par favorītu beļģu un angļu tikšanu astotdaļfinālā? Ja Panama vai Tunisija parūpēsies par lielu sensāciju un atbildēs pozītivi būs šo jautājumu, tad arī savstarpējā spēle būs pavisam citā kategorijā. Daudz ticamāks gan variants, ka Panamas un Tunisijas mačs būs vairs tikai par trešo vietu grupā, turklāt ja vēl ņem vērā, ka tas notiks vienlaicīgi ar Anglijas un Beļģijas zvaigžņu dueli...

Īpašā atkāpe: Krievija – Saūda Arābija, 14. jūnijs
Pasaules kausa atklāšanas spēle piesaistīs milzīgu uzmanību visā pasaulē, par to nav pat mazākās jēgas strīdēties. Lužņiku stadionā droši vien nebūs vietas, kur adatai nokrist, un 80 tūkstoši skatītāju noteikti parūpēsies par iespaidīgu atmosfēru, atbalstot mājinieku komandu. Taču šeit runa par citu lietu – spēles kvalitāti. Šī būs viena no vispieticīgākajām spēlēm PK finālturnīru vēsturē, ņemot vērā komandu spēku. Krievija FIFA rangā ieņem 72. vietu, bet Saūda Arābija - tikai 67. Šajā ziņā abas ir vājākās visā turnīrā. Krievija turklāt uz finālturnīru ieradīsies ar septiņām neuzvarētām spēlēm pēc kārtas, taču tāpat būs liela favorīte pret Saūda Arābiju.


, 2018-06-08 11:04, pirms 6 gadiem
neko maģisku nredzu ka savā stārpā spēlēs Brāzīlija vs Šveice un Ēģipte pret KRIEVIJU grupu turnīrā .
Tad jau labāk vērts pieminēt mačū Kolumbija vs Polija vai Francija vs Dānija
, 2018-06-08 11:17, pirms 6 gadiem
Nedomāju, ka Argentīna baigi spiedīs Horvātus.
, 2018-06-08 11:18, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: neko maģisku nredzu ka savā stārpā spēlēs Brāzīlija vs Šveice un Ēģipte pret KRIEVIJU grupu turnīrā .
Tad jau labāk vērts pieminēt mačū Kolumbija vs Polija vai Francija vs Dānija
Diez vai Francija vs Dānija ir pieminama šeit, ja nu vienīgi paskatīties cik ilgi dāņu defs noturēsies
, 2018-06-08 11:24, pirms 6 gadiem
doksnomarsa rakstīja: Nedomāju, ka Argentīna baigi spiedīs Horvātus.
ka tik otrādi vēl neiznāk , jo nu Mids Horvātiem ir krietni labāks par Argentīnas
, 2018-06-08 11:29, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: ka tik otrādi vēl neiznāk , jo nu Mids Horvātiem ir krietni labāks par Argentīnas
Argentīnas def arī ir ļoti ''labs''
, 2018-06-08 11:31, pirms 6 gadiem
Āfrikas un D-amerikas komandu spēles vienmēr bijušas skatāmas.Cerams šogad būs tāpat.
, 2018-06-08 11:40, pirms 6 gadiem
Horvātija ir "kosmoss" uz papīra, bet pagaidām nav sanācis neko realizēt.
, 2018-06-08 11:45, pirms 6 gadiem
ISlande pret Nig unHorvātij ar būs laba,cerams.Spēcīgāka grupa
, 2018-06-08 11:48, pirms 6 gadiem
Tā būs otrās kārtas spēle, kurā abām komandām vajadzēs kārtīgi piedomāt pie turnīra tabulas, un maz ticams, ka horvāti ielaidīsies atklātā futbolā, tā vietā ļaujot Argentīnai spēlēt ar bumbu, bet soda laukuma tuvumā viņus nelaižot.

Tas ir kapec lai Horvatija(nemot vera vinu pusragu liniju) atdotu bumbu Argentinai?
, 2018-06-08 12:09, pirms 6 gadiem
No pirmajam divam dienam:

Argentina-Islande
Vācija-Meksika
Horvātija-Nigērija
Argentina-Horvatija

Bet Spanija-Portugale, pilna nopietniba, kaut ka nesauktu par interesantako speli...
, 2018-06-08 12:10, pirms 6 gadiem
Modritis rakstīja: Tā būs otrās kārtas spēle, kurā abām komandām vajadzēs kārtīgi piedomāt pie turnīra tabulas, un maz ticams, ka horvāti ielaidīsies atklātā futbolā, tā vietā ļaujot Argentīnai spēlēt ar bumbu, bet soda laukuma tuvumā viņus nelaižot.


Tas ir kapec lai Horvatija(nemot vera vinu pusragu liniju) atdotu bumbu Argentinai?
Tiesi ta. Bet vispar bail padomat, kada izlase butu, ja vel Dienvidslavija eksistetu un horvati, serbi, bosniesi kopa speletu.
, 2018-06-08 12:16, pirms 6 gadiem
Domāju, ka Horvātija - Argentīna būs interesantāka un skatāmāka, kā Spānija - Portugāle.

Polija - Kolumbija noteikti pie interesantajām bija jāpiemin..
, 2018-06-08 12:29, pirms 6 gadiem
Pie interesantākajām var minēt visas H grupas spēles, tur tiešām visas komandas ir daudz maz līdzvērtīgas.
Es, piemēram, nesaprotu kāpēc autors uzskata Maroka-Irāna spēli par neinteresantu, abām komandām ir jāiet uz uzvaru, lai būtu kaut kādas cerības tālāk. Spānija-Irāna, piemēram, būs tipisks borefests, kur Irāna noliks busu un Spānija 90 minūtes pasosies savā starpā.
, 2018-06-08 12:36, pirms 6 gadiem
Modritis rakstīja: Tā būs otrās kārtas spēle, kurā abām komandām vajadzēs kārtīgi piedomāt pie turnīra tabulas, un maz ticams, ka horvāti ielaidīsies atklātā futbolā, tā vietā ļaujot Argentīnai spēlēt ar bumbu, bet soda laukuma tuvumā viņus nelaižot.


Tas ir kapec lai Horvatija(nemot vera vinu pusragu liniju) atdotu bumbu Argentinai?
Piekrītu, Modrits, manuprāt Horvātu pipariem Rakitič, Kovačič, Modrič, Perišič, Mandžukič, plus tie paši Kramarič un Kalinič - nu mierīgi var un domāju, ka pabojās spēli Argentīnai. Tā pat arī citām grandīgajām komandām, kas nāks pretī...
, 2018-06-08 12:38, pirms 6 gadiem
Ļoti gaidu no Sportacentra KONKURSU!!!
, 2018-06-08 12:55, pirms 6 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Tiesi ta. Bet vispar bail padomat, kada izlase butu, ja vel Dienvidslavija eksistetu un horvati, serbi, bosniesi kopa speletu.
Ja vel sakrigu treneri kas varetu tiesham saliedet sho blici,tad tas butu kosmoss! To pashu varetu teikt par britu salam!
, 2018-06-08 13:06, pirms 6 gadiem
Modritis rakstīja: Ja vel sakrigu treneri kas varetu tiesham saliedet sho blici,tad tas butu kosmoss! To pashu varetu teikt par britu salam!
Mazajam Balkanu nacijam ir ar ko lepoties. Tie pasi krievi var skaudiba kost pirkstos.
, 2018-06-08 14:05, pirms 6 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: No pirmajam divam dienam:

Argentina-Islande
Vācija-Meksika
Horvātija-Nigērija
Argentina-Horvatija


Bet Spanija-Portugale, pilna nopietniba, kaut ka nesauktu par interesantako speli...
būs neskatāma spēle domāju
, 2018-06-08 14:06, pirms 6 gadiem
Bostonietis rakstīja: Argentīnas def arī ir ļoti ''labs''
Rojo un Otamendi ir itkā normāli , bet nu ja kāds gūst traumu no šie, tad gan varētu būt čabīgi + kaste Argentīnai vispār žopā ir
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-08 15:04, pirms 6 gadiem
"Vai līdz 28. jūnijam G grupā vēl būs palikusi intriga par favorītu beļģu un angļu tikšanu astotdaļfinālā? Tā noteikti ir ticama iespēja, lai gan iebilst grasās gan Tunisija, gan Panama."

-Kuram no mums kumārī???
, 2018-06-08 15:34, pirms 6 gadiem
Kaut kā maza interese par Spānijas - Portugāles spēli. PČ vairāk interesē kad savā starpā tiekas komandas no dažādām pasaules daļām. Arī no tabulas viedokļa Pireneju pussalas komandu spēle nav tik saistoša.
, 2018-06-08 16:17, pirms 6 gadiem
autoram- jānorāda spēļu vietas- pilsētas
, 2018-06-08 18:43, pirms 6 gadiem
sanok_aita_105194377047570 rakstīja: GER pret mexikanciem bus nizcasg spele,e STROGA
HMB tev nesanak noslepties, kas saka no cilveka laukus nevar izvilkt araa
, 2018-06-08 19:21, pirms 6 gadiem
Nu Argentīnai uzbrukums, protams, ir kosmoss, bet nu pussardziba-aizsardzība ir stipri vidēja. Ja treneris ir atradis, kā Dibalam-Messi-Aguero-DiMaria atrast kopīgu valodu kopā, tad golus viņi dauzīs, bet ja atkal b;us vecais stāsts, ka gaidīs ko nu Messi viens izdarīs, tālāk par 1/4 var necerēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-09 02:07, pirms 6 gadiem
Šoreiz diezgan uiņīgs raksts. Ja šis čalis par saviem vārdiem uzliktu vismaz 1k, tad būtu reāls bazars.
Cerams, ka Lielie Grandi savstarpējās spēlēs neklapēs bumbu laukuma vidū un mazākā pieskāriena rezultātā nekritīs gar zemi uz 15min teatrālu pauzi.
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Vitālijs Mutko. Foto: TASS / Scanpix

Mutko pamet Krievijas Futbola federācijas prezidenta amatu

Krievijas Futbola federācijas prezidents Vitālijs Mutko, kurš ir arī Krievijas premjerministra vietnieks, turējis iepriekš doto solījumu un paziņojis par atkāpšanos no amata.
Viens no pasaules čempiones Francijas līderiem Pols Pogbā. Foto: EMPICS Sport/Scanpix
35

Pētījums: populārākā sporta veida statusu Latvijā atguvis futbols

Kā liecina mediju aģentūras "Mindshare" veiktā pētījuma rezultāti, kā populārāko no sporta veidiem Latvijas iedzīvotāji 2018. gadā ierindojuši futbolu. Apjomīgais “Latvijas sporta veidu tops” šoruden izveidots jau septīto reizi, un tajā apkopoti dati par sporta nozares aktualitātēm un attīstības tendencēm kopš 2009. gada. Šogad pētījuma ietvaros analizēti 55 sporta veidi, kuru popularitātes indekss noteikts, balstoties uz sabiedrības aktīvo un pasīvo līdzdalību, sporta veidu statistiskajiem rādītājiem, kā arī kopējo sporta notikumu auditoriju TV un interneta vidē.