Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2912, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Andoras futbola izlases veiksmes stāsts

Andoras futbola izlases veiksmes stāsts
Koldo Alvaress
Foto: EPA/Scanpix

Andoras futbola izlase, ņemot vērā tās resursus, izcili sākusi Nāciju līgu, pirmajās divās spēlēs atņemot punktus gan Latvijai (0:0), gan Kazahstānai. Viens no Spānijas vadošajiem sporta medijiem AS aicināja uz sarunu Andoras izlases galveno treneri Koldo.

Andora ir viena no nedaudzajām Spānijas robežvalstīm, un AS atgādina, ka Andorā ir tikai 77 tūkstoši iedzīvotāju. Neskatoties uz to, Andoras futbola izlase ir spējusi sakrāt piecu(!) nezaudēto spēļu sēriju - pārbaudes mačos 1:0 pret Lihtenšteinu, 0:0 pret 2013. un 2015. gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīra dalībnieci Kaboverdi, 0:0 pret 2015. gada Āzijas kausa izcīņas trešās vietas ieguvēju AAE, bet Nāciju līgā 0:0 pret Latviju un 1:1 pret Kazahstānu. Šāda sērija, protams, sasniegta pirmo reizi, savā vēsturē Andorai lielākoties krājot iespaidīgas zaudējumu sērijas. Andoras izlase ir viena no tikai sešām izlasēm Eiropā, kas 2018. gadā pamatlaikā vēl nav piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu - tas izdevies vēl tikai Spānijai, Maķedonijai, Rumānijai, Ukrainai un Kosovai.

Andoras izlases galvenais treneris Koldo, kurš savā amatā ir jau astoņus gadus, AS teic, ka nekad nebūtu iztēlojies, ka iespējama šāda nezaudēto spēļu sērija. Starp citu, arī neielaisto vārtu sērija Andorai bija fantastiska - kopš Igora Tarasova gūtajiem vārtiem 4:0 uzvarā pagājušā gada oktobrī, Andora nebija ielaidusi vārtus 455 minūtes, līdz aizvakar 68. minūtē vārtus pret pundurvalsti beidzot guva Kazahstāna. Ja kazahi šai mačā nebūtu guvuši vārtus, Andoras vārtsarga sausuma periods pārsniegtu vienu gadu.

Dzimis Spānijā, Basku zemā, Koldo sevi uzskata par andorieti un vārtsarga pozīcijā Andoras izlasē aizvadījis 79 spēles un 2003. gadā tika atzīts par Andoras pēdējo 50 gadu labāko futbolistu. 2010. gadā kļuva par izlases galveno treneri un, kā pats saka, kopš tā laika neizsīkstoši strādājis pie izlases progresa.

Koldo uzsver, ka nezaudēto spēļu sērija ir Andoras Futbola federācijas liels nopelns, kas ieviesusi dažas izmaiņas, ieskaitot ieguldījumus treneros un jaunatnes audzināšanā, kas pēdējā laikā ļāvis lielajai izlasei pievienot dažus U-21 izlasē rūdījušos futbolistus [šeit jāmin labs piemērs - pagājušā gada vasarā tikai vienu dienu pēc Andoras sensacionālās uzvaras pār Ungāriju ar 1:0 Jelgavā ieradās trīs tā mača dalībnieki, lai Andoras U-21 izlasei palīdzētu noturēt 0:0 pret Latvijas U-21]. Šobrīd Andoras izlasē izveidojies labs pieredzes un jaunatnes sakausējums.

Tiek pieminēta arī 38 gadus vecā izlases kapteiņa un centra aizsarga Ildefonsa Limas pašaizliedzība. Viņš ar savu piemēru un raušanos spēlēt izlasē ir ne tikai svarīga figūra Koldo sistēmā, bet arī iedvesmo pārējos izlases futbolistus.

Koldo par Andoras izlases pagrieziena punktu min 2017. gada februāra uzvaru pārbaudes spēlē viesos pret Sanmarīno ar 2:0. "Pēc šīs uzvaras mēs aptvērām, ka iepriekšējā garā sērija bez uzvarām [tā ilga vairāk nekā 12 gadus - aut.] vairs nav svarīga, un mums nokrita šī nasta no pleciem. Kopš tā brīža kļuvām labāki un labāki."

Vienlaikus Koldo apzinās reālijas: "Mums nav tādas spēlētāju izvēles kā citām izlasēm. Piemēram, Islandei [kuras sasniegumus futbolā daudzi apbrīno, ņemot vērā tās nelielo iedzīvotāju skaitu] viena futbolista izvēle ir 10 reizes lielāka nekā Andorai [iedzīvotāju Islandē gan ir "tikai" četrarpus reizes vairāk nekā Andorā - aut.]." Tiek gan piebilsts, ka pēdējā laikā konkurence arī Andoras izlasē paaugstinās, ņemot vērā ieplūstošo jaunatni.

Andora bieži kaitina ar laika vilcināšanu un totāla aizsardzības futbola piekopšanu. Pirmo tematu Koldo neskar, bet otro apgalvojumu apstiprina: "Protams, cenšamies neatdot viegli bumbu pretiniekam, taču saprotam, ka mūsu izredzes sasniegt kaut ko pozitīvu pieaug tad, ja aizsardzībā spēlējam pēc iespējas kompaktāk. Mūsu spēle aizsardzībā ir spēcīga un spēļu laikā progresējam - zinām, ka jebkurā brīdī var parādīties iespēja gūt vārtus."

Koldo ir liels Nāciju līgas fans un slavē šī turnīra formātu: "Ja katrā spēlē esi konkurētspējīgs, tas veicina progresu daudz jūtamāk. Mūsu mērķis Nāciju līgā ir nospēlēt pēc iespējas labāk. Jau tagad pierādām, ka esam konkurētspējīgi, zinām, ko laukumā darām un nokļūstam spēļu beigu fāzē ar izredzēm uzvarēt." Par neizšķirtiem pret Latviju un Kazahstānu Koldo nosaka: "Sākums mums nevarēja būt vēl labāks par šo."

Andoras izlases visas uzvaras

DatumsTurnīrsSpēleRezultāts
26.04.2000Pārb.Andora - Baltkrievija2:0
17.04.2002Pārb.Andora - Albānija2:0
13.10.2004PK2006 kval.Andora - Maķedonija1:0
22.02.2017Pārb.Sanmarīno - Andora0:2
09.06.2017PK2018 kval.Andora - Ungārija1:0
21.03.2018Pārb.Lihtenšteina - Andora0:1

Andoras nezaudēto spēļu skaits pa gadiem kopš debijas 1996. gadā

Piezīme: 2018. gads vēl nav galā un Andorai paredzētas vēl četras spēles - divreiz pret Gruziju un pa reizei pret Latviju (19. novembrī) un Kazahstānu.

Izmantotie resursi:
https://en.as.com/en/2018/09/12/foo...


, 2018-09-12 23:34, pirms 6 gadiem
Jā, protams Andorai patlaban ir veiksmes brīdis, pacēlums - bet nevajadzētu arī to pārspīlēt, ka izveidojuši kaut kādu savu unikālu sistēmu vai milzīgs progress.

Diezgan droši, ka gandrīz katrai izlasei var atrast tādu ļoti veiksmīgu spēļu posmu ar labiem, negaidītiem rezultātiem - sakrīt spēlētāju un trenera sadarbība, veiksmes faktors, saprot kas nes rezultātu un kādu brīdi ievāc augļus ..

Tieši patlaban man vairāk interesētu Luksemburgas stāsts - pirms gadiem jau bija veiksmīgs posms, tad bedre un tagad atkal izskatās kaut ko atraduši - gan klubi labi nospēlēja, gan izlase.
, 2018-09-13 01:06, pirms 6 gadiem
Latvijai vajadzētu pāriet uz totālo futbolu. Gan jau būtu rezultāti ar.
, 2018-09-13 01:08, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: Jā, protams Andorai patlaban ir veiksmes brīdis, pacēlums - bet nevajadzētu arī to pārspīlēt, ka izveidojuši kaut kādu savu unikālu sistēmu vai milzīgs progress.

Diezgan droši, ka gandrīz katrai izlasei var atrast tādu ļoti veiksmīgu spēļu posmu ar labiem, negaidītiem rezultātiem - sakrīt spēlētāju un trenera sadarbība, veiksmes faktors, saprot kas nes rezultātu un kādu brīdi ievāc augļus ..

Tieši patlaban man vairāk interesētu Luksemburgas stāsts - pirms gadiem jau bija veiksmīgs posms, tad bedre un tagad atkal izskatās kaut ko atraduši - gan klubi labi nospēlēja, gan izlase.
Redzēs kādus augļus ievāks pret Gruziju.
, 2018-09-13 01:34, pirms 6 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Redzēs kādus augļus ievāks pret Gruziju.
Andora sasit Gruziju un grupā viss kājām gaisā.
, 2018-09-13 01:38, pirms 6 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Andora sasit Gruziju un grupā viss kājām gaisā.
Nebūtu slikti.
, 2018-09-13 01:39, pirms 6 gadiem
Andorai gada rekords 5 nezaudētas spēles.
, 2018-09-13 11:38, pirms 6 gadiem
Informācija pārdomām - Koldo trenē izlasi jau 8 gadus un Andoras veiksmes stāsts nav saistīts ar nemitīgām treneru maiņām, kā pie mums te daži cer. Arī Luksemburgas izlases treneris Luks Holcs ir šajā amatā jau kopš 2010.gada.
, 2018-09-13 13:47, pirms 6 gadiem
otins rakstīja: Informācija pārdomām - Koldo trenē izlasi jau 8 gadus un Andoras veiksmes stāsts nav saistīts ar nemitīgām treneru maiņām, kā pie mums te daži cer. Arī Luksemburgas izlases treneris Luks Holcs ir šajā amatā jau kopš 2010.gada.
It kā nekas īpašs Koldo. 8.gadā tikai labi rezultāti.
, 2018-09-13 13:49, pirms 6 gadiem
Mums ilglaicīgākais izlašu treneris futbolā liekas Kazakēvičš.
, 2018-09-13 16:04, pirms 6 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Mums ilglaicīgākais izlašu treneris futbolā liekas Kazakēvičš.
Nē, bet viņš var par tādu kļūt. Kazakēvičs U21 trenera amatā ir pavadījis 5 gadus un 2 mēnešus, bet Starkovs galveno izlasi vadīja no 2007. aprīļa līdz 2013.gada jūlijam, tātad vairāk nekā 6 gadus.
Mirklis no Lietuvas un Gibraltāra spēles Portugāles pilsētā Faru. Foto: Gibraltar Football Association

Lietuviešiem vēl viena neliela uzvara pār Gibraltāru un dalība Nāciju līgas C līmenī

Arī otrajā UEFA Nāciju līgas C un D divīziju pārspēlē Lietuva ar 1:0 pieveica Gibraltāru, nodrošinot rudenī gaidāmo spēkošanos pret Kipras, Rumānijas un Kosovas valstsvienībām.
Amerikānis Kristians Pulišičs cīņā pret jamaikieti Daišonu Bernardu. Foto: Julio Cortez/AP/Scanpix

Nāciju līgas pusfinālā ASV izglābjas pret Jamaiku un nodrošina klasisko finālu

Ziemeļu un Centrālamerikas zonas (CONCACAF) Nāciju līgas trešās sezonas finālā spēkosies iepriekšējo divu turnīru uzvarētāja ASV un Meksika, kas ir kļuvis par ierastu dueli šīs pasaules daļas sacensību pēdējās spēlēs.
Itālis Mateo Retegi pēc vārtu guvuma. Foto: Claudio Villa/AFP/Scanpix
3

Portugāle iesit piecus zviedriem, Retegi divi vārti Itālijai, Lietuva uzvar pārspēlē

Portugāles valstsvienība uzvarējusi visās 11 spēlēs jaunā galvenā trenera Roberto Martinesa vadībā, šovakar Gimaraišā ar 5:2 pārspējot Zviedrijas futbolistus.