Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

Jāsāk pelnīt jaunu līgumu Hamburgā

Jāsāk pelnīt jaunu līgumu Hamburgā
Artjoms Rudņevs
Foto: Witters

Rīt pēcpusdienā sezonas 2. apli Vācijas bundeslīgā sāks Latvijas izlases uzbrucēja Artjoma Rudņeva pārstāvētā "Hamburger SV". Gan daugavpilietim, gan Ziemeļvācijas klubam sezonas atlikušajās 17 spēlēs jācenšas no visas sirds, lai nākotne būtu kaut cik droša un paredzama.

HSV nākotne trenera-iesācēja miljonāra rokās

Vispirms patīsim filmu mazliet atpakaļ – 2014. gada vasarā vienīgais Latvijas pārstāvis Eiropas TOP3 līgās Artjoms RUDŅEVS (27) pēc pusgada īres atgriezās Hamburgā un sev pazīstamā Mirko Slomkas vadībā cerēja atgūt vietu HSV pamatsastāvā vai – sliktākajā gadījumā – tikt kaut pie stabila spēles laika cīņu otrajos puslaikos, ko mūsu uzbrucējam arvien retāk bija atvēlējuši Slomkas priekšgājēji. Tomēr poļu izcelsmes vācu trenera vadībā īsti nekas neizdevās ne komandai, ne Rudņevam. Trijos mačos komanda tika pie punkta, neguva nevienus vārtus, spēlēja bezcerīgi – īsāk sakot, nekas nebija mainījies kopš briesmīgās pagājušās sezonas, kad HSV izglābās no izkrišanas uz 2. bundeslīgu.

Slomkas vietā pie komandas stūres septembrī stājās 44 gadus vecais Jozefs Cinnbauers, kuru gan visur, izņemot oficiālos dokumentos, sauc par Džo Cinnbaueru. Hamburgas kluba vadība izšķīrās par pēdējā laika modes tendenci vācu futbolā – iespēju dot kluba dublieru jeb U-23 komandas trenerim. Priekšrocības – tiek ietaupīta nauda un laiks jauna un zināma trenera meklējumos, dublieru treneris jau pārzina klubu un pirmo komandu, kā arī ir motivēts un azartiski ķeras pie darba, jo iespēja trenēt bundeslīgas klubu paveras pirmoreiz karjerā. Mēnesi vēlāk par tādu pašu soli izšķīrās arī HSV niknākā sāncense Brēmenes "Werder", kas piedzīvo līdzīgi grūtus laikus un, cerot uz emocionālu grūdienu, komandas grožus nodeva ukrainim Viktoram Skripņikam.

Tikai vasarā uz Hamburgu pārvilinātā Cinnbauera zibenīgie sasniegumi ar komandas dublieriem – astoņos mačos astoņas uzvaras – lika cerēt, ka jaunajam trenerim varētu izdoties no purva pamazām izvilkt ārā arī HSV galveno komandu. Cinnbauers stājās amatā, uzreiz paziņojot, ka nebaidīsies dot iespēju arī jaunajiem spēlētajiem, kurus tika trenējis dublieros – ja vien kādam no labi apmaksātajiem profesionāļiem nebūs lustes vai pārliecības, tad auklēšanās nebūs. No vienas puses, nekā īpaša profesionāļu ikdienā līdz ar trenera nomaiņu neienāca, ko parāda arī ne visai spožie rezultāti pirmā apļa turpinājumā. No otras puses, komandas spēlē pamazām varēja atpazīt rokrakstu, treneris patiešām iesaistīja daudzus jauniņos un ar emocionalitāti parādīja, ka viņam HSV nav vienaldzīga. Psiholoģiskie testi, spēlētāju pašnovērtējums pēc mačiem – treneris izmantoja daudz metožu, lai labāk iepazītu spēlētājus. Arī solītie bargie lēmumi, ja kādai dīvai kaut kas nepatiks, neizpalika – nesenais Vācijas izlases vārtsargs Renē Adlers turpināja sildīt soliņu aiz pieredzējušā čeha Jaroslava Drobnija muguras, arī Rafaelam van der Vārtam laukumā netika garantēta uzbrūkošā pussarga vieta.

Jautāsiet – kā nevienam nezināms jauniņais tik šķietami vienkārši spēja apieties un tikt galā ar iesūbējušām zvaigznēm? Cinnbauera dzīves stāsts jautājumu daļēji atbild. Kā futbolists Cinnbauers gan neko dižu nesasniedza – viduvējs 2. bundeslīgas līmeņa spēlētājs, kurš tikai mazliet paguva apostīt arī augstākās līgas gaisu. Tomēr paralēli futbolam Džo ļoti veiksmīgi darbojās citā pasaulē. Nodibinot savu firmu un rušinoties finanšu, tūrisma un nekustamo īpašumu tirgos, tikai mazliet vairāk nekā 20 gadu vecais Cinnbauers uz 2. līgas treniņiem 90-to gadu sākumā varēja braukt savā dārgajā Mercedes kabrioletā un kā pāvs zīmēties tolaik traki modīgos un krāsainos uzvalkos. Šobrīd, skatoties fotogrāfijas, trenerim ar kautrīgu smaidu uz lūpām gribas pēc iespējas ātrāk novērsties un palūgt sarunu biedru mainīt tematu. Tomēr šī zīmuļa daba un miljonāra dzīve Cinnbaueram nesagādā problēmas kā līdzīgs ar līdzīgu apieties ar slavenajiem miljonāriem komandā. Uz treniņiem veiksmīgais biznesmenis nu mēdz braukt arī ar divriteni vai mazo Fiat 500, trenera karjeras sākumā nevajadzīgi neizrādoties ar saviem Porsche un Ferrari. Slavenais Dortmundes "Borussia" treneris Jirgens Klops par jauno kolēģi pastāstījis kādu interesantu faktu no abu kopīgā laika 90-tajos gados Maincā: "Džo bija pirmais man zināmais cilvēks, kam tolaik bija trīs mobilie telefoni vienlaicīgi… Man pašam nebija neviena."

Artjoms Rudņevs ar komandas biedru, ASV izlases spēlētāju Džulianu Grīnu (Foto: Instagram.com/jgreen_37)

Rudņevs atalgots par centību

Daudz kas, kam Džo dzīvē ir pieķēries un pieskāries, ir izdevies ļoti veiksmīgi. Vai tas notiks arī ar HSV, rādīs laiks. Lai gan Cinnbauers četros ar pusi mēnešos fanu pulkā radījis daudz simpātiju – emocionāls un stingrs jaunās paaudzes treneris, bieži redzama taktiskā kārtība komandas sniegumā, neizšķirti pret "Bayern" un "Schalke", uzvara pret Dortmundi un Leverkūzeni, iesaistīti komandas jaunie spēlētāji no dublieriem utt. –, komanda līdz ziemai turpināja tūļāties pa tabulas apakšu, jo nespēja apspēlēt tiešos konkurentus. Tāpēc ar Cinnbauera slavēšanu nu jāapstājas un jāpagaida, kā attīstīsies komandas rezultāti. Mērķis šosezon gan ir vien vietas saglabāšana līgā bez lieka stresa.

No trenera stingrās bezkompromisa rokas gan pirmajā aplī trūkās vairāki šķietami neizstumjami pamatsastāva spēlētāji. Arī Artjomam Rudņevam pēc treneru nomaiņas spēles laiks divus mēnešus bija niecīgs. Divos mačos uzbrucējs pat palika ārpus pieteikuma. "Es sagaidu no viņa pretreakciju," tolaik savu lēmumu Rudņevu atstāt tribīnēs skaidroja treneris, norādot, ka Latvijas futbolista sniegums treniņos nav bijis apmierinošs: "Nezinu nevienu treneri, kurš brīvprātīgi iztiek bez kāda spēlētāja, kurš rādītu lielisku sniegumu. Ar neiekļaušanu sastāvā es viņu mēģinu mazliet provocēt. To arī turpināšu darīt." Vai patiešām Artjoma sniegums treniņos bijis neapmierinošs, droši gan nav zināms. Iespējams, iemesls Cinnbauera lēmumam bija meklējams faktā, ka Rudņevs pēc sarkanās kartītes mačā pret Islandi uzreiz nedevās atpakaļ uz Hamburgu, bet gan palika ar Latvijas izlasi līdz mačam pret Turciju, par ko viņu vēlāk kluba vadība kritizēja.

Tomēr pieminēto pretreakciju Cinnbauers acīmredzot sagaidīja – Rudņevs treniņos centās un arvien biežāk guva vārtus, pamazām tiekot pie spēles laika, jo vārguļoja viņa galvenais konkurents Pjērs Mišels Lasoga. Nevar noliegt, ka vācu uzbrucējam reizēm pietrūka veiksmes, taču papildus tam arī viņam laukumā nolaidās rokas un ik pa laikam gadījās pa mikrotraumai. Turklāt tika baumots arī par konfliktu ar treneri. Tā rezultātā Artjoms spēlēja visas 90 minūtes pirmā apļa pēdējos piecos mačos. Vai iespēju izmantoja? Daļēji. Ar uzvaras vārtiem derbijā pret Brēmenes "Werder" Rudņevs ātri vien atkal atguva daļēji zudušās fanu simpātijas, sagādājot tiem vienu no pagājušā gada patīkamākajiem mirkļiem. Līdz tam arī līdzjutēji bija ievērojuši, ka jau četri dažādi treneri pēc kārtas īsti Rudņevam nav uzticējušies, tāpēc sprieda, ka laikam jau arī mūsu uzbrucēja kvalitātes nav gluži augstākās klases. Diemžēl vārti pret Brēmeni Artjomam pirmajā aplī palika vienīgie. Lai gan HSV pirmā apļa trūcīgajā bilancē – 9 vārti 17 mačos – vainojams visas komandas uzbrukums, kritikas liesmās lielākoties ir abi uzbrucēji – Lasoga un Rudņevs. Nebija tā, ka abi šķērdēja iespēju pēc iespējas, taču vairāk nekā pāris vārtu guvumus gaidīja no abiem.

Uzbrukuma nasta Hamburgā pagaidām gulstas uz Artjoma Rudņeva un Pjēra Mišela Lasogas pleciem. Artjoms ar 10. numuru HSV spēlēja pirmo pusotru gadu, Lasoga – kopš pagājušā gada. Pa kreisi - divi HSV fani ar abiem iepriekšējajiem 10. numura īpašniekiem (Foto: Instagram.com/jule_1887 / Witters)

Cerībā uz labāku uzbrukumu un eiforiju pilsētā

Vārgais uzbrukums kluba vadībai ziemas pāreju laikā licis meklēt pastiprinājumu. Tika baumots arī par iespējamo Lasogas (interese no Ņūkāslas "United") un/vai Rudņeva (Francijas "Lille" un Itālijas "Lazio") izīrēšanu vai pārdošanu, taču reāla pamata baumām nebija. Pēc tam, kad Leverkūzenes "Bayer 04" uzbrucēju Josipu Drmiču iegūt neizdevās, Hamburga mēģināja īstenot plānu par horvātu vecmeistara Ivicas Oliča ("Wolfsburg") atgriešanos komandā. Ļoti iespējams, šajā nedēļas nogalē pāreja arī notiks – lēts, taču kvalitatīvs papildinājums, kas gan īsti nav meklētais tehniskais priekšējās līnijas spēlētājs. Taču kādam perspektīvam ārzemju līgu bombardierim HSV trūkst naudas, līdz ar to kluba vadībai meklējumos ir visai sasietas rokas.

Ja Rudņeva konkurents Lasoga sagatavošanās posmā atkal mocījās ar savainojumiem, tad Rudņevs pilnvērtīgi aizvadīja gan treniņnometni Dubajā, gan nodarbības Hamburgā. Esot ļoti labā fiziskajā formā (30 metru sprinta testos otrs labākais laiks komandā aiz pussarga Nikolaja Millera), Artjoms pārbaudes spēlē pret Frankfurtes "Eintracht" pat tika atzīts par mača labāko spēlētāju. Tomēr acīs krīt četros pārbaudes spēlēs gūto vārtu ailīte – tur Rudņevam pretī diemžēl nullīte. Uzbrucēja devumu komandai ne vienmēr var izteikt gūtajos vārtos, tomēr ne velti Džo Cinnbauers treniņnometnē Dubajā pēc nu jau atsijātā pārbaudāmā uzbrucēja Inosenta Emegaras neprecīzā sitiena nikns bļāva: "Man vajadzīgi uzbrucēji, kuri gūst vārtus!"

Kamēr Lasoga tikai nesen atgriezies komandā pēc savainojuma izārstēšanas un nevienu jaunu uzbrucēju HSV vēl nav iegādājusies (ja Oličs paspēs parakstīt līgumu līdz sestdienai, nez vai viņu uzreiz iesviedīs pamatsastāvā), sestdien pret Ķelni no pirmajām minūtēm laukumā iziet labas iespējas ir tieši Artjomam, kuram pamazām jāsāk domāt arī par savu nākotni. Līgums ir spēkā vēl pusotru gadu, un tieši atlikušajā sezonas laikā parādītais sniegums varētu ļaut saprast, vai vasarā HSV gribētu līgumu pagarināt, nogaidīt vai uzbrucēju pārdot uzreiz un kaut ko nopelnīt, pirms sācies līguma pēdējais gads. Mūsu futbolistam tāpat kā visai Hamburgas komandai ne tikai sevis labad būtu jāpieliek maksimālas pūles, lai tiktu izcīnīta uzvara (tātad – arī gūti vārti). Pilsētā patlaban valda sen nebijis pozitīvs noskaņojums, kuru sagandēt nevajadzētu. Par eiforiju pilsētā parūpējušies divi "naudas maisi", kas iemīļotajai komandai palīdzējuši grūtajos laikos. 77 gadus vecais miljardieris Klauss Mihaels Kīne jau iepriekš aizdotos 18,75 miljonus eiro neprasīs no kluba atpakaļ, bet gan par to pieņems 7,5 % klubam piederošo akciju.

Papildus tam Kīne nākamos četrus gadus par kopā aptuveni 16 miljoniem eiro (gadā ap 4 milj. eiro) nopircis stadiona nosaukuma tiesības. Un tur vasarā sponsora "Imtech" uzrakstu lepni nomainīs veco laiku un tradīciju apvītais Volksparksstadion (tulkojumā – tautas parka stadions). Tradicionālais nosaukums rotāja stadionu līdz 2001. gadam, kad klubs pieņēma lēmumu šo daļu tradīciju mainīt pret sponsoru miljoniem. Kīne nolēmis līdzjutējiem dāvāt stadiona veco nosaukumu, nevis nosaukt arēnu, piemēram, sava loģistikas uzņēmuma "Kühne + Nagel" vārdā. Otrs minētais "naudas maiss" ir Aleksanders Oto, kurš ziedojis 10 miljonus eiro kluba jaunatnes komandu bāzes celtniecībai. "Mēs nepeldam naudā, taču esam stabilizējuši situāciju," atviegloti uzelpo HSV boss Dītmārs Beiersdorfers. Nu astoņu dienu laikā HSV gaida trīs svarīgas spēles pret "sava līmeņa" pretiniekiem Ķelni, Paderbornu un Hannoveri. Cinnbauers preses konferencē ceturtdien atzina, ka mājasdarbus viņš un komanda ziemā esot izpildījusi. Laiks to rādīt laukumā, jo labo noskaņojumu ar vāju sniegumu un ilgstošu čammāšanos tabulas apakšgalā sabojāt ir viegli…

Cerams, ka prieka mirkļu pēc gūtajiem vārtiem 2015. gadā Artjomam būs vairāk nekā pērn (Foto: Witters)

Aplausi Malandam

Bundeslīgas otrais aplis startēs jau šovakar, kad plkst. 21.30 turnīra tabulas 2. vietā esošā "Wolfsburg" uzņems bundeslīgas līderi Minhenes "Bayern". Pirms spēles stadionā tiks godināts janvāra sākumā autoavārijā traģiski bojā gājušais beļģu talantīgais futbolists Žuniors Malanda (20). Klusuma minūtes vietā skatītāji stadionā aicināti minūti aplaudēt bijušajam "Wolfsburg" pussargam.

Vācijas bundeslīgas 18. kārta

DatumsSpēle
30.01.2015.Wolfsburg - Bayern München
31.01.2015.Freiburg - Eintracht Frankfurt
31.01.2015.Hamburger SV - FC Köln
31.01.2015.Mainz 05 - Paderborn
31.01.2015.Schalke 04 - Hannover 96
31.01.2015.VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach
31.01.2015.Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund
01.02.2015.Werder Bremen - Hertha Berlin
01.02.2015.Augsburg - Hoffenheim

Hamburger SV nākamās spēles

DatumsSpēle
31.01.2015.Hamburger SV - 1. FC Köln
04.02.2015.SC Paderborn 07 - Hamburger SV
07.02.2015.Hamburger SV - Hannover 96
14.02.2015.FC Bayern München - Hamburger SV
22.02.2015.Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach
28.02.2015.Eintracht Frankfurt - Hamburger SV
07.03.2015.Hamburger SV - Borussia Dortmund
14.03.2015.TSG Hoffenheim - Hamburger SV
20.03.2015.Hamburger SV - Hertha BSC

Turnīra tabula

VKlubsSUNZVārtiP
1.Bayern München17143041:445
2.VfL Wolfsburg17104333:1734
3.Bayer Leverkusen1777328:2028
4.Borussia M'Gladbach1776425:1627
5.Schalke1783628:2127
6.Augsburg1790822:2127
7.Hoffenheim1775529:2526
8.Hannover1773721:2624
9.Eintracht Frankfurt1765634:3423
10.SC Paderborn1745621:2619
11.Köln1754817:2319
12.FSV Mainz1739519:2318
13.Hertha BSC1753924:3518
14.Hamburger SV174579:1917
15.VfB Stuttgart1745820:3217
16.Werder Bremen1745826:3917
17.Borussia Dortmund17431018:2615
18.SC Freiburg1729617:2515

Izmantotie resursi:
Home - bundesliga.de - die offizielle Webseite...
ZEIT ONLINE | Nachrichten, Hintergründe und...
Aktuelle Nachrichten -
Bild.de

Offizielle Website des Hamburger SV


, 2015-01-30 09:03, pirms 9 gadiem
Lūk, kādi raksti jāraksta par mūsējo gaitām! Lai arī reti, tomēr ar šiem dažiem rakstiem pārsit pieckārtīgi pārējos rakstniekus!
, 2015-01-30 09:22, pirms 9 gadiem
Un lūdzu pietiek ar šitajiem "Dirsā to krievu!", tie kas nacionālisti.
Atceraties, kuras valsts vārdu viņš nes pasaulē!
Un raksts super.
, 2015-01-30 09:37, pirms 9 gadiem
Oličs parakstīja līgumu ar HSV un droši vien sestdien jau spēlēs.

Die "Wölfe" verlassen wird Ivica Olic. Der Kroate bestätigte dem "Kicker" seinen bevorstehenden Wechsel zum Hamburger SV. Olic soll beim HSV einen Vertrag bis 2016 unterschreiben und am Samstag im Heimspiel gegen den 1. FC Köln bereits auflaufen.
, 2015-01-30 10:25, pirms 9 gadiem
Šovakar Wolfsburg vs Bayern, 1. pret 2.v Bundeslīgā, jābut kam labam pēc ilgās pauzes !!
, 2015-01-30 10:27, pirms 9 gadiem
anshmits rakstīja: Un lūdzu pietiek ar šitajiem "Dirsā to krievu!", tie kas nacionālisti.
Atceraties, kuras valsts vārdu viņš nes pasaulē!
Un raksts super.
Intervijas pasulē viņš nes, ka viņam latviešu valoda nav vajadzīga, kas par patriotu, cilveks par kuru katram latvietim būtu jāzin !
, 2015-01-30 10:29, pirms 9 gadiem
Esmu nacionālists, bet vienmēr ar respektu izturos pret tiem, kas Latvijas vārdu nes pasaulē. Rudņeva gadījums ir sarežģītāks viņa izteikumu dēļ.
, 2015-01-30 10:49, pirms 9 gadiem
Nereali. Dzheks polija max 10 golus pa swzonu sistu
, 2015-01-30 10:57, pirms 9 gadiem
Par Dortmundi vien jāsmejas Tāda vien juša,ka Lewandowski bija vienīgais kurš spēlēja Dortmundā ex yr!
, 2015-01-30 11:02, pirms 9 gadiem
Lielisks raksts, paldies!
, 2015-01-30 11:20, pirms 9 gadiem
Tada skrobe, ka viss sadi izverties, pec pirmas sezonas tadas ceribas tika liktas, bet gan viss izdosies.
, 2015-01-30 11:21, pirms 9 gadiem
Ragnars
Roiss, vini abi ar Lewiju vilka Borisu, kamer sogad Roisu moca traumas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-01-30 15:44, pirms 9 gadiem
Nu par Rudnev Vācijā jau no paša sākuma teica, ka viņš nekas nav, tad brīnījās, kad sāka sist iekšā, vienubrīd runāja pozitīvi, bet visbeidzot, kad vairs negāja, atviegloti nopūtās un noteica - nu, jā, tā jau mēs zinājām... pretēji Anatolijam gan domāju, ka Oličs varētu būt labākā dāvana, jo Rudnev nekad nav veiksmīgi darbojies uzbrukumā vienatnē (labākais laiks bija, kad blakus bija Hinmin Sons).
, 2015-01-30 15:57, pirms 9 gadiem
mndvolk rakstīja: Nu par Rudnev Vācijā jau no paša sākuma teica, ka viņš nekas nav, tad brīnījās, kad sāka sist iekšā, vienubrīd runāja pozitīvi, bet visbeidzot, kad vairs negāja, atviegloti nopūtās un noteica - nu, jā, tā jau mēs zinājām... pretēji
Un pārstāja sist pēc tam ,kad sāka par šo dziedāt!

https://www.youtube.com/watch?v=Csh...
, 2015-01-30 16:00, pirms 9 gadiem
Andris5 rakstīja: Un pārstāja sist pēc tam ,kad sāka par šo dziedāt!

https://www.youtube.com/watch?v=CshNTifwwiU
Es ir beigts, kas par dziesmu
, 2015-01-30 16:42, pirms 9 gadiem
Lielisks raksts! Rudņeva vieta IR Bundeslīgā, cerams viņš to pierādīs jau nākošajā spēlē!
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai

Dāvis Ikaunieks neiesit pendeli un nepaglābj Šauļus no zaudējuma

Lietuvas futbola meistarsacīkšu otrā apļa pirmajā spēlē Aivara Emša un Klāva Kramēna pārstāvētā Marijampoles "Sūduva" izbraukumā pieveica (1:0) Dāvja Ikaunieka komandu "Šiauliai".
Alvis Jaunzems. Foto: FKS Stal Mielec

Jaunzemam pirmais vārtu guvums Ekstraklasē, komandai pamatīga sakāve Poznaņā

Savā 20. spēlē Polijas futbola Ekstraklasē pirmos vārtus šajā turnīrā iesitis Latvijas valstsvienības pussargs Alvis Jaunzems, kura panākums gan neko daudz cīņas beigās nedeva – Melecas "Stal" kapitulēja (2:5) Poznaņas "Warta" priekšā.
Ivans Baturins. Foto: Liisi Troska/Jalgpall.ee

Baturinam darbīga debija Lietuvas līgā, Dubras pārstāvētā čempione turpina klupt

Lietuvas futbola meistarsacīkšu pirmā apļa pēdējā spēļu kārtā Telšu "Džiūgas" rindās debitēja vārtsargs Ivans Baturins, bet aizsarga Kaspara Dubras "Panevėžys" turpina rādīt blāvu sniegumu.