Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

Jācenšas izrauties no rezervista lomas

Jācenšas izrauties no rezervista lomas
Cik augstu šosezon uzlidos HSV un Artjoms Rudņevs?
Foto: ndr.de

Sestdien Ķelnē trešo sezonu Vācijas bundeslīgā futbolā sāks vienīgais Latvijas pārstāvis Eiropas Top 5 līgās – uzbrucējs Artjoms Rudņevs. Pēc nepilna pusgada Hannoverē daugavpilietis ir atgriezies Hamburgā, un viss liecina, ka HSV fanu mīlulim viegli ar spēles laika izkarošanu neklāsies.

Pirms trijiem mēnešiem Vācijā tik tikko bija noslēgušās pārspēles par atlikušo vietu bundeslīgā. Atviegloti varēja uzelpot gan "Hamburger SV" klubā strādājošie, gan arī Latvijas uzbrucējs Artjoms RUDŅEVS (26). Viņš, tobrīd oficiāli vēl būdams izīrēts "Hannover 96" komandai, jau bija nolēmis vasarā atgriezties Hamburgā, kur labāk jūtas viņa ģimene un kur uzbrucēju gaidīja uzticamie Hamburgas līdzjutēji. Viņi klubam grūtajos laikos pat Artjoma prombūtnē bieži spēļu laikā skandēja "Rudnevs, Rudnevs!" un priecājās, ka uzbrucējs rudenī atkal spēlēs HSV kreklā – Vācijas pirmajā bundeslīgā, kurā vietu klubs bija nosargājis ar lielu veiksmes devu.

Izmaiņas raisa cerības

Kas Hamburgā mainījies pa šiem trim mēnešiem? Pagājušajā sezonā vērojot kluba lejupslīdi, cilvēkiem Hamburgā tapa skaidrs, ka pēc sezonas kaut kas kardināli jāmaina. Neilgi pēc pārspēlēm notika HSV struktūru reforma, kuras galvenie mērķi bija kluba vadībā iesaistīt zinošus cilvēkus un plašāk pavērt vārtus investoriem, lai mazāks kļūtu milzīgais parādu slogs, bet lielāka – komandas konkurētspēja bundeslīgā. Tik lielam klubam kā HSV cīnīties par vietas saglabāšanu līgā nudien nepienākas. Darbu saglabājis treneris Mirko Slomka, taču pēc tam, kad par kluba bosu kļuva bijušais sporta direktors Dītmārs Beiersdorfers (pārvilināts no Sanktpēterburgas "Zenit"), izsviests tika līdzšinējais sporta direktors Olivers Kroicers. Tāpat ir jauna uzraudzības padome, futbola kluba lietās teikšanas vairs nav nu jau bijušajam HSV bosam Karlam Edgaram Jarhovam. Īsāk sakot, mainījusies teju visa futbola kluba vadība, izņemot treneru sastāvu.

Vācijas presē bieži lasāms, ka tad, ja kāds spēj glābt kādreiz spožo HSV, tad tas ir tieši Beiersdorfers. No 2002. līdz 2009. gadam HSV sporta direktora amatā pabijušais speciālists ir atzīts sava lauciņa profesionālis, kuram ir arī cieša emocionālā saikne ar klubu. Manāmākie darbi pagaidām bijuši transfēru jomā – kamēr HSV nav sporta direktora, Beiersdorfers veic arī šos pienākumus un ir izdevis jau 26 miljonus eiro (vairāk bundeslīgā šovasar izdevušas tikai divas vienības). Aizvadītajā sezonā īrētais uzbrucējs Pjērs Mišels Lasoga tika pārliecināts par HSV daudzsološo nākotni un par 8,5 miljoniem eiro izpirkts no Berlīnes "Hertha". Klāt nākuši arī Šveices izlases centra pussargs Valrons Behrami no "Napoli", Vācijas izlases kandidāts Nikolajs Millers no "Mainz", kā arī Vācijas līmenim pieklājīgie aizsargs Matiass Ostžoleks ("Augsburg") un pussargs Zoltans Štībers ("Greuther"). Šonedēļ līgumu parakstīs brazīliešu centra aizsargs Klebers ("Corintians"), kurš, visticamāk, kļūs par vasaras pēdējo jaunpienācēju.

No pamatsastāva spēlētājiem aizgājis vien nekaunīgi pāreju provocējušais turku talants Hakans Čalanoglu – par viņu HSV no Leverkūzenes "Bayer 04" saņēma 14,5 miljonus eiro. Talantīgais standartsituāciju speciālists par katru cenu vēlējās pamest Hamburgu un nepiedalījās komandas pirmajā treniņnometnē, paņemot "slimības lapu" pēc tam, kad HSV aizliedza turkam pāriet uz Leverkūzeni. Kad HSV tomēr salūza "Bayer 04" vilinošā piedāvājuma dēļ, turka slimība uzreiz pagaisa. Skaidrs, ka HSV faniem slinkuma kārtīgi izsvilpt pussargu "Bayer 04" viesošanās laikā Hamburgā nebūs. Vēl Hamburgu pametuši un Anglijas "Championship" turpmāk spēlēs aizsargs Maikls Mensjēns un pussargs Roberts Teše, kuri komandai pērn palīdzēja nosargāt vietu bundeslīgas pārspēlēs, taču pirmās vijoles nekad nespēlēja. Kā brīvais aģents klubu pametis venecuēliešu pussargs Tomass Rinkons.

Karjeras smagākā gatavošanās sezonai

Kluba struktūru un sastāva pārmaiņas ļāvušas faniem noticēt tam, ka nākamajā sezonā HSV par vietas saglabāšanu nebūs jācīnās. Jau izķerti vairāk nekā 25 tūkstoši sezonas mājas spēļu abonementu, kreklu pārdošana plaukst un zeļ, katru treniņu klātienē vēro vairāki simti cilvēku. Sen neredzēti labā formā beidzot ir komandas kapteinis un līderis Rafaels van der Vāŗts. Arī spēlētāju atzīšanās, ka Slomkas vadītais sagatavošanās cikls fiziski bijis grūtākais, kāds pieredzēts, līdzjutējiem liek smaidīt – lai miljonāri pasvīst, varbūt sezonā vismaz būs pietiekami daudz spēka paskriet… "Skaidrs, smagā sagatavošanās kājās ir jūtama. Pat visā ķermenī. Taču man patīk vakarā iekrist gultā pilnīgi sagurušam. Esmu pārliecināts, ka fiziski būsim ļoti gatavi, kad sāksies sezona. Mums tādiem arī jābūt, lai varētu spēlēt tā, kā to vēlas treneris," sagatavošanās cikla vidū jūlija beigās sarunā ar Goal.com klāstīja Artjoms Rudņevs.

Labā noskaņojumā pēc pagājušās sezonas nav vienīgi naudīgie kluba atbalstītāji – pagaidām pārdota vien puse VIP ložu. Šāds prieks maksā 90 000 eiro sezonā (ložā ir 12 sēdvietu), un klubs, meklējot iespējas piepildīt arī šīs stadiona daļas, piedāvājis ar atlaidi iegādāties pa ložai… saviem spēlētājiem. Rafaels van der Vārts gan šādu prieku atļaujas jau kopš 2012. gada, nu viņam pievienojušies arī aizsargi Deniss Dīkmeiers un Žoens Džurū, bet vēl vairāki līdz galam nav izlēmuši. Ja nauda ir pietiekami, kāpēc gan radiniekiem un draugiem nedāvāt iespēju teju ik nedēļu pavērot komandas spēles dzīvajā

Rudņevs – pagaidām vien otrā plāna aktieris

Treneris Mirko Slomka, kurš, pagājušajā gadā strādājot Hannoverē, mūsu futbolistu vēlējās iegūt savas komandas rindās, acīmredzot bijis svarīgs iemesls, kāpēc Artjoms vēlējās atkal spēlēt HSV. "Manuprāt, manas pozīcijas klubā ir krasi pamainījušās. Pērn treneri Hamburgā deva priekšroku citiem spēlētājiem. Nejutu, ka man būtu labas izredzes tikt pie spēles laika. Tagad jūtu Slomkas uzticību – nu viss atkarīgs no manis paša un parādītā snieguma treniņos," skaidro Rudņevs. Viņa loma komandā, tuvojoties sezonai, gan īsti skaidra nav kļuvusi. Pārbaudes spēlēs Latvijas spēlētājs nespīdēja, kombinācijās piedalījās reti un pat uzticamajiem faniem bieži radīja priekšstatu – ja Artjoms nav guvis vārtus, tad var teikt, ka tajā dienā HSV spēlējusi desmit cilvēku sastāvā. Žurnālisti pat spriedelēja, ka iekšējā uzbrucēju rangā Rudņevs ir tikai trešais aiz Žaka Zuā. Kā neapšaubāms uzbrukuma līderis ir ieplānots Lasoga, un izskatās, ka Rudņeva spēles laiks būs atkarīgs no konkurenta veselības (Lasoga bieži gūst savainojumus) un Slomkas taktikas izvēles. Artjoms izteicies, ka labprāt spēlētu arī kopā ar Lasogu uzbrukumā – šāds variants pārbaudes spēlēs pāris reižu tika pamēģināts, taču nez vai sezonas laikā būs redzams bieži – abi ir pārāk līdzīga tipa uzbrucēji. Iespējams, vien tad, kad HSV otrajā puslaikā būs iedzinēju lomā un steigs atspēlēties.

Pirmdien Vācijas kausa izcīņas 1. kārtā HSV neizgāza sezonas sākumu un pēcspēles sitienos pārspēja Kotbusas "Energie". Tā kā pagarinājuma dēļ spēle ievilkās, komandai mājās bija jādodas ar autobusu, nevis lidmašīnu. Spēlētāji Hamburgā iebrauca vien pussešos no rīta... Rudņevs Kotbusā spēlēja visas 120 minūtes, pēc Lasogas uznākšanas laukumā darbojoties kā labās malas uzbrūkošais pussargs. Līdz šim Rudņevu vienmēr bija ierasts redzēt uzbrukuma smailē vai blakus otram uzbrucējam. Kamēr savainoti ir Millers un Štībers, treneris Slomka Rudņevu labajā malā varētu laist spēlēt biežāk – tātad nākamās pāris nedēļas un varbūt pat pamatsastāvā rīt Ķelnē. Līdzīgi kā visa komanda arī mūsu uzbrucējs pirmdien nespīdēja un neizcēlās, taču aizvadīja pietiekami solīdu spēli, izkārtoja pāris vārtu gūšanas iespējas partneriem un galu galā realizēja izšķirošo pendeli pēcspēles sitienu sērijā. Vismaz otrā uzbrucēja vietai komandā vajadzētu būt drošai, jo kamerūnietis Zuā, kurš izteikts smailes uzbrucējs nemaz nav, pretinieku vārtus apdraud reti. Lomas savā ziņā gan skaidri sadala arī plika statistika – Lasogam bundeslīgas karjerā vieniem vārtiem vajadzējis 158 minūtes, Rudņevam – 240 minūšu, bet Zuā – 831 minūti…

Mazāk nozīmīga pārmaiņa ir tā, ka Rudņevs turpmāk spēlēs ar iecienīto 16. numuru, bet viņa līdzšinējo desmito Hamburgā valkās Lasoga. Pēdējās dienās uzvirmoja baumas, ka Artjomu labprāt īrētu Gdaņskas "Lechia", taču tās bija tikai tukšas runas. Rudņevs jau poļu medijiem pavēstījis, ka patiešām vēlas kādu dienu atgriezties Polijā, taču tikai un vienīgi Poznaņas "Lech" un ne tuvākajos pāris gados. Līdz transfēru loga beigām vēl desmit dienu – painteresējoties pie Hamburgas žurnālistiem, tapa skaidrs, ka Rudņeva pārdošanu pilnībā izslēgt tomēr nevar. Ietaupīt aptuveni pusotru miljonu eiro lielo gada algu HSV būtu pa prātam, taču tad uzreiz būtu jāatrod lētāks un ne sliktāks aizstājējs. Vai tas augustā vēl izdosies, turklāt tiks atrasts arī Artjomam vilinošs pircējs – gan ļoti apšaubāmi.

Tāda nu pagājis laiks starp pagājušo un jauno sezonu – bez lieliem skandāliem, bez liekiem solījumiem tikt eirokausos, taču ar jaunām vēsmām. Iespējams, Hamburgā pamazām sāksies augšupeja un klubs vismaz nostabilizēsies turnīra tabulas vidusdaļā. Ja sezona tiks iesākta neveiksmīgi, iespējamās sekas gan ir grūti paredzēt.

Rezumē: Ja Rudņeva uzbrukuma konkurents Pjērs Mišels Lasoga būs vesels, izkonkurēt vietu pamatsastāvā Artjomam šosezon būs ļoti grūti. Visticamāk, nāksies samierināties ar otrā uzbrucēja lomu un pārdesmit minūtēm spēļu otrajos puslaikos, nomainot Lasogu vai pastiprinot uzbrukumu. Abus pamatsastāvā uzbrukuma smailē vienlaicīgi treneris Slomka diez vai laidīs. Uzbrūkošo malējo pussargu deficīta gadījumā mūsu futbolists šad tad var izpalīdzēt arī labās malas uzbrūkošā pussarga pozīcijā.

"Bild" žurnālista Babaka Milani sezonas prognoze: Ja HSV ātri vien kļūs par vienotu mehānismu un līderi būs veseli, komanda var aizsniegties līdz 9. vietai. Katrā ziņā ar cīņu par vietas saglabāšanu līgā HSV nebūs darīšanas.

HSV tuvāko bundeslīgas spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
23.08.2014.16:301. FC Köln - Hamburger SV
30.08.2014.16:30Hamburger SV - SC Paderborn 07
14.09.2014.18:30Hannover 96 - Hamburger SV
20.09.2014.16:30Hamburger SV - FC Bayern München
24.09.2014.21:00Borussia Gladbach - Hamburger SV
28.09.2014.18:30Hamburger SV - Eintracht Frankfurt

Izmantotie resursi:
transfermarkt.de
Aktuelle Nachrichten -
Bild.de

Goal.com


, 2014-08-22 11:53, pirms 10 gadiem
nukaut izdotiesbut nr.1
, 2014-08-22 12:25, pirms 10 gadiem
Gan jau Artjoms "noēdīs" Lasogu!
, 2014-08-22 13:48, pirms 10 gadiem
Lasoga pirmajā sezonā bija labs. Rudņevs arī pirmajā nospēlēja pieklājīgi. Iespējams arī tāpat turpinātu, ja treneri viņam uzticētos. Man interesanti, ko Lasoga parādīs šajā sezonā. Diez vai "Hertha" viņu HSV pārdeva tikai domājot par naudu...
, 2014-08-22 17:22, pirms 10 gadiem
Es varu derēt, ka Lassoga izgāzīsies.
, 2014-08-22 17:28, pirms 10 gadiem
Spēļu prakse viņam būs, pāredesmit minūtes uz maiņu arī ir labi tādā līmenī.
Pie uzbrucēju deficīta tik un tā izlasē pie teikšanas tiks (ja gribēs).
, 2014-08-22 18:22, pirms 10 gadiem
Veiksmi!!!
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai
1

Dāvis Ikaunieks neiesit pendeli un nepaglābj Šauļus no zaudējuma

Lietuvas futbola meistarsacīkšu otrā apļa pirmajā spēlē Aivara Emša un Klāva Kramēna pārstāvētā Marijampoles "Sūduva" izbraukumā pieveica (1:0) Dāvja Ikaunieka komandu "Šiauliai".
Alvis Jaunzems. Foto: FKS Stal Mielec

Jaunzemam pirmais vārtu guvums Ekstraklasē, komandai pamatīga sakāve Poznaņā

Savā 20. spēlē Polijas futbola Ekstraklasē pirmos vārtus šajā turnīrā iesitis Latvijas valstsvienības pussargs Alvis Jaunzems, kura panākums gan neko daudz cīņas beigās nedeva – Melecas "Stal" kapitulēja (2:5) Poznaņas "Warta" priekšā.
Ivans Baturins. Foto: Liisi Troska/Jalgpall.ee

Baturinam darbīga debija Lietuvas līgā, Dubras pārstāvētā čempione turpina klupt

Lietuvas futbola meistarsacīkšu pirmā apļa pēdējā spēļu kārtā Telšu "Džiūgas" rindās debitēja vārtsargs Ivans Baturins, bet aizsarga Kaspara Dubras "Panevėžys" turpina rādīt blāvu sniegumu.