Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Vaņins: "Gekass nav aizmirsis spēles pret Latviju"

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vaņins: "Gekass nav aizmirsis spēles pret Latviju"
Foto: watson.ch

Latvijas izlases pamatvārtsargs Andris Vaņins marta vidū Šveicē tika iesaistīts krietni vairāk diskusijās, nekā viņam pašam būtu labpaticis. Pēc skandalozās spēles starp "Sion" un Bernes "Young Boys" (2:3) Šveices futbola sabiedrība vairākas dienas strīdējās par simulantu sodīšanu, tiesāšanas kvalitāti un nepamatoti sodīto spēlētāju attaisnošanu. Vai simulēšana ir vērtējama kā taktiska viltība vai tomēr kā sodāma darbība arī pēc mača? Vai video izskatīšana pēc cīņas neatņemtu futbolam daļu burvības un neierobežotu tiesnešu lēmumu autentiskumu? Galu galā – kāpēc joprojām futbolā spēkā ir trīskāršā sodīšana pat nepamanītas simulācijas gadījumos (11 metru soda sitiens, sarkanā kartīte un vismaz vienas spēles diskvalifikācija)?

Sarkanā kartīte par neko

Diskusiju un strīdu pamatā bija epizode minētajā spēlē – "Young Boys" uzbrucējs Miralems Suleimani krita soda laukumā, bet Andris VAŅINS (35) tika noraidīts, lai gan pretinieku nemaz nebija skāris. Turklāt mirkli iepriekš tiesneši nogulēja aizmuguri, situāciju Sionai padarot vēl nepieņemamāku. Loģiski, ka "Sion" prezidenta Kristiāna Konstantēna mērs bija pilns. Viņš jau mača gaitā esot domājis par komandas saukšanu nost no laukuma, taču, to neizdarījis, bija jo negantāks pēc mača: "Šīs situācijas dēļ mēs vairs nepiedalāmies cīņā par 2. vietu un iespējamajiem miljoniem par iekļūšanu Čempionu līgā. Tiesnesis pavisam noteikti ir korumpēts, un es viņu sūdzēšu tiesā. Viņa karjera būs galā, un pēc tam es pieprasīšu pārspēli!"

Skaidrs, ka Konstantēna plāni diez ko nopietni uztverti nevar tikt - ne pirmā un ne pēdējā reize futbolā, kad tiesnesis iekrīt uz meistarīgu simulāciju, norakdams otras komandas cerības uzvarēt. Tāpat kā kļūdās spēlētāji, perfektu spēli nekad neaizvada arī tiesneši. Taču "Sion" prezidents plinti krūmos nemet – jau izsludināta 25 tūkstošu Šveices franku (nepilni 23 tūkstoši eiro) atlīdzība ikvienam, kura rīcībā ir informācija par tiesneša negodprātīgo rīcību. "Iespējams, kāds ir nofilmējis epizodi citā rakursā, bet varbūt kādam ir ziņas par tiesnešu līdzdalību spēļu manipulēšanā," pamato Konstantēns. "Vaņins pavisam noteikti ir jāattaisno – nedrīkst tikt piespriesta pat vienas spēles diskvalifikācija, jo viņš ir nevis noteikumu pārkāpējs, bet gan Suleimani aktierspēles upuris," pēc spēles rakstīja Šveices avīze "Blick". Diskvalifikācija gan tika piespriesta, un Andris bija spiests no malas noskatīties, kā "Sion" nedēļas nogalē piekāpās turnīra līderei "Basel" (0:1).

"Varu teikt, ka tiesnešu līmenis Šveicē ir vājš. Katrā kārtā ir pāris epizožu, kurās tiesnesis vai viņa asistents kļūdās, un līdzīgi skandāli bijuši jau iepriekš," sarunā ar Sportacentrs.com stāsta Vaņins, kurš sarkano kartīti pēc pretinieka simulācijas saņēma pirmoreiz karjerā. "Piecas kameras fiksēja, ka atrāvu rokas atpakaļ un nepieskāros Suleimani... Varbūt, ja aiz vārtiem būtu tiesneši kā Čempionu un Eiropas līgā, mani nenoraidītu. Bet arī “Chelsea” un “Valencia” spēlē jauniešu Čempionu līgā pēcspēles sitienu sērijā šveiciešu tiesnesis neredzēja, ka bumba šķērsojusi vārtu līniju. Tas arī kaut ko izsaka par Šveices tiesnešu līmeni [smejas]. Tiesneša dēļ zaudējām spēli, un bija dīvaini, ka arī mirkli iepriekš netika fiksēta aizmugure. Acīmredzot viņi neieņem labāko pozīciju." Starp citu, mača galvenais arbitrs Saša Amhofs pēcāk saņēmis gan nāves draudus, gan naida pilnas e-pasta vēstules, un Šveices Futbola savienība, labu gribēdama, tiesnesi distancēja no valsts čempionāta, aizsūtot tiesāt spēli Austrijā. Amhofa brigāde pirms pāris dienām arī tur parūpējās par skandālu, nefiksējot aizmuguri vienīgo vārtu guvumā, un nu diez vai tik drīz tiks pie nākamā izsaukuma.

Zaudētā spēle pret "Young Boys" Sionai atņēma reālas cerības pacīnīties par labāko trijnieku Šveicē. Tomēr sezonu Andris tik un tā sauc par veiksmīgu, pateicoties dalībai UEFA Eiropas līgā: "Šī ir bijusi īpaša sezona. Sekmīgi nostartējām Eirokausos, tikām ārā no grupas. Jā, zaudējam Bragai, bet bijām cienīgi pretinieki, un daudz netrūka, lai mēs kvalificētos tālāk. Protams, spēle Liverpūlē paliks atmiņā ilgi. Taču arī viss turnīrs kopumā – atmosfēra, kurā notiek spēles, ir pavisam citāda. Ažiotāža ir lielāka – tas vienkārši ir jāizjūt. Spēlēt čempionātā pret “Vaduz” un “Thun” vai arī Eiropas līgā - tās ir nesalīdzināmas lietas."

Gekass pateicas Latvijai

Ziemā "Sion" piesaistīja jauno krievu vārtsargu Antonu Mitrjuškinu, kura pāreja presē tika pasniegta kā kluba gatavošanās Vaņina nomaiņai drīzā nākotnē. Pagaidām 20 gadus vecais krievs gan sargājis "Sion" vārtus vien dublieru rindās. "Pirms tam par tādu vārtsargu biju dzirdējis krievu medijos – Krievijas futbola nākotne, it kā Akinfejeva aizstājējs būšot. Varbūt viņam apsolīja, ka viņš šeit spēlēs. Protams, ka man pret to ir pretenzijas [smejas]. Ko man teikt – nāc un stājies manā vietā? Skaidrs, ka palīdzu viņam ar tulkošanu un iejušanos komandā, arī ārpus futbola dažādos jautājumos. Bet viss būs atkarīgs no manis – ja spēlēšu labi, tad kāpēc trenerim kaut kas jāmaina? Konkurence man nāks tikai par labu. Mans mērķis, protams, ir pagarināt līgumu un spēlēt, cik vien ilgi varēšu!"

Tāpat "Sion" uzbrukumu janvārī papildināja Latvijas futbola faniem labi zināmais grieķis Teofanis Gekass. Jautāts par to, vai arī Gekass atminas dueļus ar Latvijas izlasi, Andris atbildēja apstiprinoši: "Viņš teica: “Jā, jā, jā, es atceros! Vienmēr bija grūti spēlēt Rīgā.” Sacīju, ka viņš ir vienīgais, kurš man sasitis tik daudz vārtu, uz ko Gekass atbildēja – paldies Latvijas komandai, ka varēju kļūt par labāko bombardieri ciklā! Protams, biju pārsteigs par viņa pievienošanos – jau domāju, ka beidzis karjeru. Taču viņš ir diezgan labā formā un mums palīdz, gūst vārtus. Gekass ir tāds spēlētājs, kurš daudz neko nedara, neskraida, taču atrodas tur, kur soda laukumā atlec bumba. Vārtu izjūta viņam ir. Treniņos gan viņš pret mani negūst tik daudz vārtu [smejas], katrs sitiens nav gols."

"Sion" prezidents Konstantēns ziemā parūpējās arī par skaļām baumām – prese ziņoja par viņa vēlmi iegūt serbu slaveno aizsargu Nemaņu Vidiču un brazīliešu zvaigzni Robinju. "Zinu, ka Konstantēns speciāli lidoja uz Brazīliju veikt pārrunas ar Robinju. Ja reiz viņš pats uz turieni lido, tad skaidrs, ka interese bija nopietna. Acīmredzot kaut kas nesanāca. Vai ir žēl par to? Nezinu gan, kā Robinju te iejustos," baumu komentēja Vaņins.

Būs simts spēļu, ja būs veselība

Latvijas futbolā iepriekšējos mēnešos daudz diskutēts īpaši par gaidāmo jaunā stadiona būvniecību un LFF prezidenta vēlēšanām. Izlases kapteinis Kaspars Gorkšs stadiona jautājumā asi nosodīja plānoto projektu, un komandas biedram pievienojās arī valstsvienības vicekapteinis Vaņins, vienlaicīgi uzsverot arī pašas izlases atbildību: "Pilnībā piekrītu Kasparam. Pats atceros, ka biju “Daugavas” stadionā skatīties “Skonto” pret “Barcelona”. Pilns stadions, tādas emocijas… Arī man kādreiz gribētos Rīgā spēlēt 15-20 tūkstošiem skatītāju, un tas būtu super. Diemžēl pēc mūsu rezultātiem diez vai ir iespēja, ka savāktos tik daudz. Būtu labi, ja savāktos tie paši 7-8 tūkstoši. Domāju, ka daudz atkarīgs no mums pašiem. Ja spēlēsim labi un būs rezultāts, ja cīnīsimies ar lielajām komandām par izkļūšanu no grupas, tad arī līdzjutēji gribēs nākt skatīties. Būtu jau labi kaut vai septiņi tūkstoši vietu jaunajā stadionā. Bet 5 700 sēdvietu? Atbrauks kāda liela valsts, un būs uz pusi vairāk gribētāju [tikt uz spēli]. Domāju, jābūt vismaz “Skonto” stadiona ietilpībai. Mākslīgais laukums? Ja ir laba kvalitāte un jaunākie segumi, tad man nav nekādu iebildumu – patīkami spēlēt, īpaši vēlā rudenī, kad dabīgie laukumi ir bēdīgā kvalitātē."

Savukārt LFF prezidenta vēlēšanu sakarā Andris negāja Gorkša pēdās un šo tēmu atteicās komentēt plašāk: "Zinu, ka būs vēlēšanas un [bez Indriksona] ir viens kandidāts. Es par tādu Kļaviņu gan pirmo reizi izdzirdēju tagad Sportacentrā. Atteikšos atbildēt uz jautājumu, kurš no abiem būtu cienīgāks kandidāts. Es to negribu komentēt. Turklāt es abus kandidātus nepazīstu diez ko labi, arī Gunti Indriksonu ne."

Latvijas izlasē 2015. gada labākais valsts futbolists Vaņins aizvadījis 70 spēļu. Vai izdosies sasniegt arī simtu, tāpat kā citus augstus mērķus? Aprīlī Andrim aprit 36 gadi... "Mums ir gados jauna izlase, taču daudzi spēlētāji spēlē ārzemēs, turklāt patiešām spēlē, nevis kā agrāk, kad sēdēja uz soliņa. Varam cīnīties par iekļūšanu finālturnīros, kas ir mans mērķis. Man pašam gribētos nospēlēt, cik vien daudz spēļu var. Protams, līdz simtam vēlos tikt. Vēl 30 spēļu… Tas ir diezgan daudz, kādi 3-4 gadi. Dod, Dievs, veselību! Uz izlasi vienmēr braucu ar prieku un turpināšu to darīt. Baltijas kauss pēc klubu sezonas? Tas ir mūsu turnīrs – noteikti vēlos tur spēlēt, nevis atpūsties."

Andris Vaņins nepamatoti tiek noraidīts no laukuma

Izmantotie resursi:
Nachrichten aus der Schweiz und aller Welt - Blick
20 Minuten - News von jetzt!
NZZ News – aktuelle Nachrichten, Hintergründe,...

 +10 [+] [-]

, 2016-03-22 09:07, pirms 8 gadiem
Labs, kvalitatīvs raksts. Paldies, Miķeli!
Tas noraidījums tik tiešām izsmiekls, bet tā cena - milzīga. Žēl, ka Vaņins paliek bez ČL.

  -4 [+] [-]

, 2016-03-22 11:02, pirms 8 gadiem
Par stimulēšanu vajadzētu diskvalificēt uz mēnesi,lai padomā. Istenu vīru nesavtīgai spēlei bez simulācijām par piemēru ir jāņem City!

  +6 [+] [-]

, 2016-03-22 11:16, pirms 8 gadiem
Daba mīl līdzsvaru - līnijtiesnesis nesaredzēja to, kas bija, bet galvenais tiesnesi saredzēja to, kā nebija.

  +3 [+] [-]

, 2016-03-22 15:36, pirms 8 gadiem
100 punkti tienesis nekad nav spēlejis pats vai arī ir bijis tiešām uzpirkts, jo pat ja Andris būtu viņu aizķēris aiz kājis, viņš nenokristu tāka nokrita šeit viņš ar labo kāju varēja mierīgi izdarīt soli, bet viņš viņu nolika pie zemes uzreiz un pat gribot kājās tā nenostāvētu, tas ir tas ko pat treniņos iemācas. Un neizskatās, tas tiesnesis pēc jauna gurķa, kurš nekad neko tādu nebūtu redzējis. Žēl ''Sion'', bet nu vismaz tuvākajā laikā noteikti neviens tiesnesis negrbēs notiesāt pret ''Sion''.

  +3 [+] [-]

, 2016-03-22 16:05, pirms 8 gadiem
Neredzu nekādu burvību simulēšanā un neuzskatu, ka simulantu skarba sodīšana pēc spēles nebūtu attaisnojama. Tas ir viens no futbola melnajiem traipiem, kas ir gandrīz līdzvērtīgs spēļu sarunāšanā.
Runājot par konkrēto epizodi tiešām izbrīna Šveices līgas tiesāšanas un vadības līmenis, jo tik acīmredzamas divas tiesnešu kļūdas vienā epizodē palikt nosacīti nepamanītas... Ja vēl galvenais varēja uzķerties uz simulāciju, tad ko tas antons malā ar karodziņu dara? Pozīcija viņam bija pareiza un aizmugures nefiksēšana tiešām vairāk izskatās pēc ļaunprātības.

     [+] [-]

, 2016-03-22 17:30, pirms 8 gadiem
Šeit pilns tās spēles apskats labā kvalitātē
https://www.youtube.com/watch?v=TSl...

     [+] [-]

, 2016-03-22 18:30, pirms 8 gadiem
Tās ir divas lielākās problēmas,kas ir palikušas neatrisinātas. Goal decision ieviesa,kas ir labi. Par simulēšanu vēl jādomā ilgi,lai kaut ko atrisinātu. Aizmugures fiksēšanai varētu izmantot kā Olimpiskajās spēlēs sensoru uz vienas sliedes laukuma malā,kas seko pēdējam spēlētājam un bez kļūdām nosaka aizmuguri.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-22 22:27, pirms 8 gadiem
Sankcijām, bez šaubām, šeit būtu jābūt, un ne par to, ka nokrita, bet par to,ka apmetis kūleni leca augšā un dedzīgi metās prasīt pendeli, labi apzinoties, ka pārkāpuma nebija.

     [+] [-]

, 2016-03-22 22:35, pirms 8 gadiem
viennozīmīgi-labākais mūsu futbolists beidzamajos gados 5