Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Latvietis Itālijas futbolā: Zommers nav atmetis sapni kopā ar Parmu būt A sērijā

Latvietis Itālijas futbolā: Zommers nav atmetis sapni kopā ar Parmu būt A sērijā
Kristaps Zommers
Foto: pordenonecalcio.com

20 gadus vecais latviešu vārtsargs Kristaps Zommers, pirms tam meistarību slīpējis Dānijas pilsētā Orhūsā, jau trešo sezonu pavada Itālijā. Vairs gan ne slavenajā Parmas klubā, ar kuru uzvarēja D sērijā un kuram palīdzēja iekļūt arī B sērijā. Par to, kur atrodas tagad un kādi viņam ir mērķi tuvākajiem gadiem, Zommers pastāstīja intervijā Sportacentrs.com.

Pagājušās sezonas vidū "Parma" nolēma sastāvu pastiprināt ar pieredzējušu vārtsargu Pjērluidži Fratali, kurš bija B sērijas kluba "Avellino" pirmais numurs un kuram decembrī apritēs 32 gadi, un Zommers zaudēja vietu vārtos un līdz sezonas beigām sēdēja rezervē. Šosezon viņš ir devies īrē uz "Pordenone", kurai ir līdzīgs mērķis kā pagājušajā sezonā "Parma" – triumfēt līgā un tikt uz B sēriju. Lai arī par Zommera pāreju tika paziņots jau jūlija izskaņā, viņš tikai septembrī, atgriezies no Latvijas U21 izlases, pirmoreiz tika komandas pieteikumā un divās spēlēs palika rezervē.

"Nebija nokārtojies īres transfērs, un nācās kausa spēles un sezonas pirmo spēli sēdēt tribīnēs," vēl augusta beigās skaidroja Zommers, kad ar viņu tikāmies pēc viena no Latvijas U21 izlases treniņiem. "Cik saprotu, starp klubiem bija domstarpības naudas lietās. Taču es pats jau biju "Pordenone" un mēnesi tajā trenējos. Bija arī citi varianti. Bija iespēja, ka mani varētu arī nopirkt, bet es izvēlējos palikt Parmas spēlētājs. Tas bija loģiskākais variants."

"Pordenone" spēlē tajā pašā zonā, kurā bija "Parma" (iepriekšējā sezonā "Parma" ieņēma otro vietu, bet "Pordenone" - trešo, un tieši "Parma" pārspēļu pusfinālā tai aizlika priekšā kāju), un starp abām pilsētām ir nedaudz vairāk nekā 200 kilometru. No Pordenones līdz Udīnei ir ap 50 kilometriem, un tuvu ir Austrijas, Slovēnijas, Horvātijas un Šveices robežas. Zommers atzīst, ka arī ģeogrāfiskais aspekts bija būtisks: "Parmā man ir daudz draugu, un es izvēlējos palikt tās tuvumā. Pārāk negribējās braukt uz Itālijas dienvidiem, jo zinu, kādi tur ir apstākļi. Tāpēc izvēlējos ziemeļus. Pordenonē viss ir kārtībā. Treniņprocess ir augstā līmenī, ir arī treniņbāze, par ko es biju ļoti lielā sajūsmā,- pieci laukumi, un vienu vēl būvēs. Viss ir sakārtots. Biju domājis, ka būs švakāk, bet viss mani patīkami pārsteidza. Fanu gan, protams, ir mazāk nekā Parmā, taču Pordenone ir ļoti skaista un mierīga pilsēta. Tieši tas, kas man bija vajadzīgs, lai izvēdinātu galvu."


Foto: pordenonecalcio.com

Kamēr Zommera transfērs kavējās, "Pordenone" ļoti labi iesāka sezonu, pārvarot trīs kārtas Itālijas kausa izcīņā, kur novembra beigās viesosies pie A sērijas kluba "Cagliari", un pirmajās četrās spēlēs līgā iegūstot desmit no divpadsmit punktiem. Visās šajās spēlēs vārtus sargāja 22 gadus vecais itālietis Simone Perilli. Arī viņam tā ir pirmā sezona Pordenonē, taču viņš iepriekš bija pamatvārtsargs "Reggiana", kur strādāja kopā ar pašreizējo galveno treneri Leonardo Koluči. Vārtsargu treneris gan ir cits.

Zommers apzinās, ka šādā situācijā par vietu laukumā būs jācīnās divtik sparīgi: "Runāju ar klubu, un, protams, ka viņi mani uzreiz neliks vārtos, jo tas nebūtu īsti taisnīgi pret otru cilvēku. Es to pilnībā saprotu. Tāpēc es strādāju, strādāšu un gribu pēc iespējas ātrāk atgriezties laukumā un tikt pie spēlēšanas. Treneris ar mani rēķinās, un man ar viņu īsā laikā ir izveidojušās ļoti labas attiecības. Viņš teica, ka vienu kausa spēli pat būtu iedevis uzspēlēt, ja vien būtu atnācis transfērs. Tā ka viss būs atkarīgs no manis. Protams, arī no citām lietām. Esmu bieži runājis ar treneri, un viņš ļoti daudz prasa spēlēt ar kājām. Ļoti daudz. Viņu pat vairāk interesē spēle ar kājām nekā, piemēram, bumbas atsišana. Manām kājām attiecības ar bumbu ir ļoti labas. Labi strādā gan kreisā, gan labā."


Foto: pordenonecalcio.com

Kaut arī Zommera ceļi ar Parmas komandu pēc divu gadu sadarbības šobrīd ir šķīrušies un "Parma" šai sezonai tika pie diviem jauniem rezerves vārtsargiem, Kristaps uzsver, ka viņa mērķis neapšaubāmi ir pēc gada atgriezties. "Viņi ar mani joprojām rēķinās. Direktors arī šosezon man piedāvāja palikt Parmā, bet, kā runājām, man gribējās arī kādu lielāku vai mazāku procentu spēles laika. Priekšā ir pieredzējis vārtsargs, ar kuru konkurēt ir grūtāk. Neteiksim, ka viņš ir daudz, daudz augstāka līmeņa vārtsargs, bet Itālijā vispār priekšroku bieži dod pieredzējušajiem. Gribēju kaut kādas garantijas. Kluba direktors teica, ka man, kā jaunam vārtsargam, šajā sezonā būtu jānospēlē 15-20 spēles. Tas būtu normāli, jo es būšu īrē un īrētam spēlētājam vienmēr ir grūtāk, jo nepiederi tam otram klubam.

Runa ir par 15-20 spēlēm, un atkarībā no tā, kā es tās aizvadīšu, un, ja "Parma" tiks uz A sēriju, tad es varētu būt tur ar klubu. Man vēl ir līgums uz šo un nākamo gadu. Labi jāaizvada šī sezona, tad jārunā ar klubu par līguma parakstīšanu. Cerams, ka viņi būs A sērijā, un tad es varētu būt jau tur augšā. Ja viņi paliek B sērijā, tad kāpēc gan ne arī tur – arī tā ir stipra līga. Parma ir tas klubs, kurā esmu iesācis un kurā arī vēlos vēl ilgi turpināt savu karjeru. Tur pavadīju divus gadus, un tur ir ļoti patīkami atrasties. Pazīstu daudz cilvēku, un arī mani tur ļoti labi atpazīst. Arī aizejot īrē, par mani ir labas atsauksmes, tā ka visi mani gaida atpakaļ." Sezonu sākusi ar divām uzvarām, tagad "Parma" gan ir piedzīvojusi trīs zaudējumus pēc kārtas un B sērijā ir vien 14. vietā. Lai cerētu uz ceļazīmi, jāiekļūst vismaz labāko astotniekā.


Foto: LFF.lv

Arī Latvijas U21 izlasē Zommers pašlaik ir tikai otrais vārtsargs, pārsvarā no malas vērojot Vladislava Kurakina spēli vārtos. Ņemot vērā, ka pēc spēka trešajā līgā izlašu laikā pārtraukuma nav, arī tas varētu nenākt par labu Zommera izredzēm klubā. Tomēr jaunais vārtsargs negrasās atteikt valstsvienības aicinājumam: "Parmai ļoti nepatika, ka es braucu uz izlasi. Jo īpaši tādēļ, ka čempionātā tikmēr turpinājās spēles. Taču es esmu patriots un vienmēr gribu braukt uz izlasi – neatkarīgi no tā, kāda ir situācija.

Pordenonē ir pavisam citādi – ja "Parma" jau bija pieradusi pie spēlētājiem, kuri braukā uz izlasēm, tad jaunajā klubā tas viņiem ir kas īpašs. Iepriekšējā sezona morāli bija ļoti grūta, bet es to pārvarēju. Uz izlasi nebraucu ar domu, ka nespēlēšu. Tieši pretēji, braucu ar domu, ka spēlēšu un cīnīšos par pirmā vārtsarga vietu. Cenšos sevi pierādīt katrā izlases treniņā un likt trenerim pieņemt sarežģītu izvēli. Gribu strādāt tā, lai es pats ar sevi treniņos būtu apmierināts, un tad jau viss būs atkarīgs no trenera. Neesam ar galveno treneri Daini Kazakeviču] runājuši par manu lomu izlasē, jo treneris pats skatās nodarbības, vēro spēlētājus un neko nedos par brīvu. Pats es, protams, rēķinos ar spēlēšanu, jo esmu ļoti ambiciozs un man nekad dzīvē nepatīk sēdēt malā. Domāju, ka jebkuram jābūt šādai mentalitātei. Es vēl esmu jauns, un visa karjera man vēl ir priekšā."


, 2017-09-20 18:07, pirms 7 gadiem
Lai veicas, jā, kad biju sīks Parma vinnēja supercoppa!!
, 2017-09-21 09:30, pirms 7 gadiem
Lai veicās,Kristap ,ja labi strādāsi "A" sērijā būsi !!!!!
, 2017-09-21 10:11, pirms 7 gadiem
būtu jau forši
, 2017-09-21 11:46, pirms 7 gadiem
Uz Dinamo Petersa vietā
, 2017-09-21 22:37, pirms 7 gadiem
Nez, neesmu redzējis ne minūti no šī gurķa spēles, bet domājams, ka Itālijas B sērijā vārtos stāvēt šādu tādu ārzemnieku neviens pat tuvumā nelaistu. Tāpēc izbrīna fakts, ka šis čalis izlasē sēž aiz muguras tādam mūžīgajam "brīnumdarim" kā Kurakins.
Raimonds Krollis. Foto: MFK Vyškov
1

Kroļļa komandai otrais panākums piecu dienu laikā

Čehijas otrajā spēcīgākajā līgā otro uzvaru ar rezultātu 1:0 pēc kārtas izcīnīja Raimonda Kroļļa pārstāvētā Viškovas komanda, izbraukumā pieveicot Prostejovas futbolistus.
Roberts Uldriķis. Foto: SC Cambuur

Uldriķis piedalās pēdējā pusstundā, "Cambuur" zaudē "Ajax" jauniešiem un stagnē

Nīderlandes otrajā spēcīgākajā futbola līgā jeb "Eerste Divisie" otro zaudējumu pēc kārtas cietusi Leuvardenas "Cambuur", izbraukumā ar 1:2 piekāpjoties Amsterdamas "Ajax" jauniešu komandai.
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai

Ikaunieks iesit, kad jau ūdens smeļas mutē, Sorokins atgriežas sākumsastāvā

Lietuvas A līgā futbolā Šauļu komandas zaudējumā (1:2) pret Telšu "Džiūgas" Dāvis Ikaunieks guva vārtus otrā puslaika kompensācijas laika piektajā minūtē.