Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Latvijas futbolistu leģions sāks Polijas Ekstraklases cīņas

Rolands Eliņš

Latvijas futbolistu leģions sāks Polijas Ekstraklases cīņas
Deniss Rakels
Foto: Cracovia.pl

Polijas futbola sezonas sākumu un beigas šķir tikai 40 dienas, un jau šovakar tiks dots starts 201./16. gada Ekstraklases sezonai, kurā jau atkal savu vērtību centīsies apliecināt vairāki Latvijas futbolisti. Kā pirmais no viņiem spēli aizvadīs Deniss Rakels, kura "Cracovia" šodien cīnīsies ar "Lechia" (sākums 21:30). Eduards Višņakovs sāks rīt (16:30) pret Lenčnu, bet Igors Tarasovs, Aleksandrs Fertovs un Vladislavs Gabovs tiksies savstarpējā mačā svētdien (16:30).

Sezonas sākumā Ekstraklases komandu sastāvos sagaidāmi seši Latvijas futbolisti - Deniss Rakels Krakovā, Eduards Višņakovs Hožuvā, Igors Tarasovs Bjalistokā, Aleksandrs Fertovs un Vladislavs Gabovs Kjelcē, kā arī jaunais aizsargs Antonijs Černomordijs Poznaņā. Pēdējam gan iespraukties čempiones "Lech" sastāvā varētu būt visai grūts uzdevums, taču atšķirībā no otra "Daugavpils" futbolista Vladislava Fjodorova viņš palicis Poznaņā un turpinās cīnīties rezerves sastāvā.

Polijā sevi iepriekšējās sezonās veiksmīgi pierādīja vārtsargs Pāvels Šteinbors, bet vasarā viņš pārcēlās uz Kipru, tiesa, Ekstraklases debiju sagaida Vladislavs Gabovs. Visi iepriekš pieminētie futbolisti, izņemot Černomordiju, regulāri ir Latvijas izlases kandidātu sarakstā un, piemēram, mačā pret Nīderlandi laukumā devās četri no viņiem, kamēr no Virslīgas tikai trīs un no citām līgām nebija vairāk par vienu pārstāvi.

Šī sezona īpaša būs Denisam Rakelam, kuram pēdējais gads līgumā. Par Denisu vasarā bija interese no ārzemju klubiem, arī Vācijas pirmās bundeslīgas, taču viņš jau sezona beigās pauda apņēmību palikt Krakovā līdz līguma beigām, ko apstiprinājis arī tagad poļu medijiem: "Bija piedāvājumi, taču īpaši par tiem neinteresējos. Man šeit ir līgums un vēlos to atstrādāt. Aizbraukšanai uz labāku klubu vēl būs labākas iespējas. Man ir 23 gadi, viss vēl priekšā."

"Labākas iespējas" gan uzbrucējam pašam būs jānopelna un jāpierāda, ka iepriekšējā sezonā gūtie 11 vārti nebija nejaušība. Rakels pats atzina, ka veiksme viņam stāvēja blakus, turklāt jāņem vērā, ka "Cracovia" nav līgas elitē un arī vasaras transfēri neliecina par lielām ambīcijām. Tiesa, jaunā trenera atnākšana sezonas beigās izvērtās lieliska. Rakelu jau pašā sezonas sākumā sagaidīs Krakovas derbijs - 24. jūlijā pret "Wisla".

Daudz ko pierādīt arī ir Eduardam Višņakovam, jo iepriekšējā sezona viņam izvērtās visai vāja - bumba spītīgi negāja vārtos un sezonas beigās arvien biežāk viņš palika rezervē. "Ruch" jaunus uzbrucējus starpsezonā nav iegādājusies, vairāki aizgājuši, un pagaidām kopā ar Višņakovu par vārtu gūšanu rūpēsies 23 gadus vecais polis Mihals Efirs (iepriekšējā sezonā 23 spēlēs trīs vārti). Poļu mediji par šo duetu nav sajūsmā un paredz Hožuvai grūtus laikus.

Taču tieši komandas grūtajos laikos Eduards izkaroja sev vietu Polijā, pārstāvot pastarīti Lodzas "Widzew". Šī kluba pārstāvju neprasme daļēji vainojama Višņakova neveiksmēs pagājušajā sezonā, kad tika izjaukts viņa transfērs uz Vāciju, taču šosezon Latvijas uzbrucējam jābūt gatavam atkopties un pierādīt savu lietderību. Tiesa, sliktāk kā "Widzew" viņam noteikti neklāsies - šī komanda ar pazemojošu blīkšķi izkrita arī no pirmās līgas, vairāk nekā piecu miljonu eiro (!!) lielo parādu dēļ nesaņēma licenci otrajai līgai un pēc 105 gadu ilgas pastāvēšanas bankrotēja, lai ar jauno nosaukumu atgrieztos pēc spēka piektajā līgā...

Ambicioza tikmēr ir Igora Tarasova "Jagiellonia", kura grasās aizstāvēt savas bronzas medaļas. Latvijas aizsargs izskatās nostiprinājies kluba sākumsastāvā, jo starpsezonā pārdots pamatsastāva aizsargs Pazdans. Eiropas līgas dēļ komanda gan visai nopietni pastiprinājusies, un tieši Tarasovam no Latvijas futbolistiem ir labākās cerības cīnīties par augstām vietām sezonas beigās.

Vēl viena iespēja sevi apliecināt ārzemēs pienākusi Vladislavam Gabovam, kura spēlēšana Krievijas 1. divīzijas klubam "Sokol" noslēdzās daudz ātrāk nekā cerēts. Viņš "Korona" vienībā spēlēs kopā ar Aleksandru Fertovu, taču komandas pamatvārtsarga lietuvieša Vitauta Čerņauska aiziešana uz Bukarestes "Dinamo" un neskaidrā situācija kluba valdē nemudina domāt, ka uzvaras būs ierasta parādība, un poļu mediji savās prognozēs "Korona" atvēl cīņu par palikšanu līgā.

Izplatītas tika arī baumas par Valērija Šabalas izīrēšanu kādam Polijas klubam, taču vismaz pagaidām tās nav apstiprinājušās.

Izmantotie resursi:
Deniss Rakels: Derby już w 2. kolejce?...
Ekstraklasa, piłka nożna, relacje live, wyniki...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja