Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Sezona kā pa amerikāņu kalniņiem

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Sezona kā pa amerikāņu kalniņiem
Artjoms Rudņevs pēc sezonas pēdējā vārtu guvuma priecājas kopā ar komandas biedriem (Foto: HAZ)

Savu otro sezonu Vācijas bundeslīgā futbolā aizvadījis Latvijas vadošais uzbrucējs Artjoms Rudņevs. Divās dažādās pilsētās pavadot pa vienam bundeslīgas aplim, daugavpilietim pēc vilšanās pilnā sezonas sākuma tomēr izdevās noslēgt futbola gadu ar smaidu uz lūpām. Viss liecina, ka Rudņevs vasarā atkal atgriezīsies Hamburgā neatkarīgi no tā, vai komanda būs noturējusi vietu pirmajā bundeslīgā.

Labs dinozaurs lec tikai tik augstu, cik tas nepieciešams – šādi pēdējās dienās par Hamburgu joko vācu prese. Par bundeslīgas dinozauru sauktā "Hamburger SV", kas iesauku izpelnījusies par to, ka vienīgā visā valstī pirmajā bundeslīgā spēlējusi kopš tās dibināšanas 1962. gadā, patiešām šosezon dara minimālo un ne kripatiņu vairāk, lai, izsmieta un lamāta, tomēr pa taisno neizlidotu no bundeslīgas. 27 punkti pēc 34 spēlēm šogad brīnumaini ļāvuši piedalīties pārspēlēs, nevis izlidot pa taisno uz 2. bundeslīgu. "Neticami, ka mums pēc pirmā apļa bija 28 punkti, bet HSV sezonas beigās ir 27," trāpīgi noteicis bundeslīgas jaunpienācējas Berlīnes "Hertha" treneris Joss Lūkajs. Un arī pirmajā pārspēlē savā laukumā pret Firtas "Greuther" Hamburga vakar tika cauri ar vieglu izbīli – neizteiksmīgs 0:0, un svētdien viesos izšķirsies komandas liktenis. Gluži kā ar mistikas piegaršu vakar neilgi pēc mača elektrības traucējumu dēļ izdzisa slavenais Hamburgas stadiona pulkstenis, kas skaita, cik ilgi HSV jau ir bundeslīgā – proti, 50 gadus, 264 dienas…

Uz Hamburgā notiekošo noteikti vienaldzīgi nenoskatās Latvijas futbolists Artjoms RUDŅEVS (26). Viņš līdz jūnija beigām ir izīrēts "Hannover 96", ar kuru vēl aizvada pēcsezonas pārbaudes spēles pret zemāko līgu vienībām. Taču vasarā Artjoms ar ģimeni vēlas atgriezties Hamburgā – neatkarīgi no tā, kurā līgā komanda būs. Kā jau futbolā un īpaši Hamburgā ir ierasts, situācija var izmainīties ļoti ātri. Ziemā Artjoms Hamburgai vajadzīgs nebija. Tagad HSV trenē Mirko Slomka, kurš ļoti labprāt Rudņevu komandā redzētu nākamsezon. Tā kā Slomka amatā paliks arī tad, ja komanda izlidos no bundeslīgas, bet Hamburgai naudas, ko ieguldīt spēlētāju pārejās, nav tikpat kā nemaz, Artjoms var cerēt pat uz uzbrukuma līdera lomu.

Šķiet, tas bija tik sen, kad HSV vēl trenēja Torstens Finks un Rudņevs pirms sezonas izteicās, ka vēlas pārspēt savā pirmajā bundeslīgas sezonā gūto vārtu atzīmi – 12. Atcerēsimies, ka jau sezonas pirmajā pusē tikai retais neredzēja HSV problēmas, komanda spēlēja vāji, bet Rudņevam no 17 spēlēm tikai vienā tika dota iespēja iziet pamatsastāvā – neuzticējās neviens no trijiem trenerim (Finks, Kardoso, van Mārveiks), kuri paguva komandu vadīt līdz ziemas pārtraukumam. Rezultātā Rudņevs un klubs vienojās par pusgada īri Hannoverei, bet Artjoms, prom ejot, pravietiski noteica, ka Hamburgai sezonas turpinājumā būs problēmas. Turpretī Hannoverē Rudņevs atkal varēja atgūt futbola garšu, 12 no 17 spēlēm sāka kluba pamatsastāvā un sakrāja pietiekami pieklājīgu statistiku (4 vārti un 4 piespēles) par spīti personīgajai un komandas krīzei otrā apļa vidū, kad vienubrīd šķita, ka problēmas būs pašai Hannoverei. Tāds Artjomam sanāca otrais gads bundeslīgā – kā braucot pa amerikāņu kalniņiem, kad katram kāpumam sekoja straujš kritums, taču tad – atkal pakāpeniska augšupeja.

"Rudņevs uzreiz iekļāvās komandā un ļoti labi aizvadīja pirmās spēles. Īpaši mačā pret "Wolfsburg" Artjoms atspēkoja līdzšinējo priekšstatu, ka ar viņu ir grūti kombinēt – viņš komandas biedriem palīdzēja tikt pie vairākām iespējām [gūt vārtus]. To, ka Rudņevs ir ātrs un labi spēlē pretuzbrukumos, visi zināja, un viņš to pierādīja lieku reizi," sarunā ar Sportacentrs.com stāsta Hannoveres vadošā laikraksta "Hannoversche Allgemeine Zeitung" sporta nodaļas redaktors Jergs Grusendorfs. "Pēc tam visas komandas un arī Rudņeva forma sāka slīdēt uz leju, Artjomam manāmi trūka pārliecības, tehniskās nepilnības izcēlās vēl biežāk. Sezonas beigās viņš tāpat kā visa komanda atkal kļuva stiprāks, taču bija zaudējis vietu pamatsastāvā."

Tieši nestabilais komandas sniegums vairāku "Hannover 96" spēlētāju nākotni ietina biezā miglā, un līdz aprīļa beigām Hannovere nebija tikusi skaidrībā arī par to, vai ir vērts izpirkt Rudņeva līgumu no HSV par diviem miljoniem eiro. Tā kā arī Artjoms neslēpa, ka ģimenes dēļ labprātāk atgrieztos Hamburgā, bet Hannoverei divi miljoni eiro ir liela nauda, tika nolemts pēc sezonas sadarbību neturpināt. Visticamāk, izšķirošā bija galvenā trenera Taifūna Korkuta nostāja – viņa nākotnes modelī Rudņeva tipa uzbrucējam vieta acīmredzot neatrastos. Kluba prezidents Martins Kinds presei izteicās, ka Artjomu labprāt paturētu komandā, jo uzbrucējs savu kvalitāti un vērtību apliecināja, taču citi kluba vadībā tā nedomājot. "Varu ļoti labi saprast kluba lēmumu, jo diviem miljoniem eiro Rudņeva sniegums nepietika – viņš drīzāk nākotnē būtu bijis rezerves uzbrucējs. Man gan arī radās iespaids, ka klubs cer HSV izkrišanas gadījumā Rudņevu dabūt vēl lētāk, tāpēc aprīļa beigās neizmantoja iespēju līgumu izpirkt," domas izsaka žurnālists Grusendorfs.

Viņam par Latvijas uzbrucēju pēc sezonas caurmērā palicis pozitīvs iespaids: "Treniņos un spēlēs Rudņeva attieksme vienmēr bija nevainojama. Viņš nekad nenokāra galvu – pat tad, kad īsti spēle negāja. Artjomu iepazinām kā pieklājīgu un draudzīgu cilvēku." Arī līdzjutēju vidū Rudņevam tomēr izdevās izkarot simpātijas – lai gan pavisam vēlu. Lielā mērā pateicoties spožajam sniegumam sezonas noslēgumā Lejassaksijas kluba atbalstītāji interneta forumos diezgan vienbalsīgi izteica domas, ka aprīļa beigās pieņemtais lēmums līgumu neizpirkt bijis maldīgs. Vēl pirms mēneša fanu domas bija pretējas. Starp citu, sezonas pēdējā mačā pret "Freiburg" (3:2) parādītais sniegums ļāva Rudņevam pirmo un vienīgo reizi sezonā iekļūt pazīstamā izdevuma "Kicker" kārtas simboliskajā izlasē. Un vārti pēdējā mačā (VIDEO) Artjomam ļāva parādīt zem formas krekla uzvilkto t-kreklu ar meitas bildi par godu viņas trešajai dzimšanas dienai. Šis krekls bija sagatavots jau pāris spēļu pirms tam.

Artjoms Rudņevs pēc sezonas pēdējā mačā gūtajiem vārtiem rāda zem formas krekla esošo t-kreklu par godu meitas trešajai dzimšanas dienai (Foto: HAZ)

Hannoveres foruma lietotāja "Wuchtbrumme80" domas pēc sezonas pēdējās spēles, manuprāt, vislabāk apkopo fanu sajūtas: "Nja, šodien [Rudņevam] atkal vārti un piespēle. Par spīti tam, ka dažās situācijās pa vidu gribējās plēst matus. Acīmredzami Rudi labi iederējās komandā un klubā. Man patiešām atklāts paliek jautājums, vai nevajadzēja viņa līgumu izpirkt. Divi miljoni mūsdienās par uzbrucēju, kurš savu meistarību skaidri ir pierādījis, nav daudz. Foršs cīnītājs, simpātisks cilvēks, svarīgi vārti šodien un otrā apļa sākumā. Paldies, Rudi, lai veicas turpmāk, un varbūt redzēsimies drīz!" Pēdējā piebilde domāta, ja HSV izkrišanas gadījumā Rudņevs tomēr vēlētos turpināt spēlēt pirmajā bundeslīgā un atgriezties Hannoverē. Sporta direktors Dufners izteicies: "Ja viņš tomēr teiks, ka vēlas palikt, tad varam runāt vēlreiz." Īpaši ticami gan tas neizskatās. Hamburgā Rudņevs un viņa ģimene jutās labi un, pēc visa spriežot, Artjoms ilgstošā krīzē esošajam lielklubam vēlas palīdzēt, ja vien tiks uzskatīts par vajadzīgu.

Bet kā tieši viss ritēs tālāk? Pagaidām vēl Rudņevs ir Hannoveres rīcībā un aizvada pēcspēles draudzības spēles pret zemāko līgu vienībām. Divas no četrām paredzētajām jau aizvadītas, rezultāti nepārsteidz (7:1 un 9:2), Artjomam katrā mačā pa vieniem vārtiem. 19. maijā paredzēta pēdējā pārbaudes spēle pirms atvaļinājuma, un tad jau zināsim, kā HSV būs klājies svētdien otrajā pārspēlē par vietas saglabāšanu bundeslīgā. Ar vienu aci gan notikumiem Hamburgā jāturpina sekot arī pēc tam – HSV neatkarīgi no pārspēļu iznākuma ir lielu strukturālo un darbinieku pārmaiņu priekšvakarā. Ja trīs ceturtdaļas kluba biedru 25. maijā nobalsos par tā saukto HSVPlus reformu iniciatīvu, tad jau vasarā klubu sāks vadīt citi cilvēki un tiks piesaistīti investori, lai klubs paliktu konkurētspējīgs, taču vienlaikus pamazām dzēstu gandrīz 100 miljonu eiro lielās parādsaistības. Izredzes, ka koncepts tiks atbalstīts, ir visai lielas. Un tādā gadījumā cepure, visticamāk, būs jāpaceļ un iesildītā vieta jāatbrīvo gan kluba valdes priekšsēdētājam Karlam Edgaram Jarhovam, gan sporta direktoram Oliveram Kroiceram, kuru fani par Rudņeva atdošanu ziemā lamā vēl šobaltdien pēc katra mača, kurā Hamburgas uzbrukumā valda bezcerība. Kroicera vietā varētu stāties bijušais Vācijas izlases vārtsargs Jenss Lēmans. Turklāt Hamburgai vēl nav licences spēlēšanai profesionālajās Vācijas līgās nākamsezon – finansiālo saistību dēļ Vācijas Futbola savienība (DFB) to vēl nav piešķīrusi, taču, kā izskatās, HSV patiešām ir plāns, kā situāciju atrisināt. Tāpēc nosūtīšana uz reģionālo jeb ceturto līgu aktuāla nebūs.

Daudzi lasītāji nepiekrita, kad janvārī rakstīju, ka pāreja no Hamburgas uz Hannoveri Rudņevam ir solis atpakaļ, lai vēlāk, iespējams, spertu divus uz priekšu. Jā, sportiski Hannoverei šosezon izdevās tabulā apsteigt Hamburgu un spēlēt labāk. Taču HSV joprojām ir lielklubs – lai arī paklupis, taču vēl ne nogāzies ar seju dubļos. Tikko iznākušajā "Forbes" veidotajā pasaules vērtīgāko futbola klubu rangā Hamburga saglabā vietu divdesmitniekā, ieņemot 18. vietu uzreiz aiz šīs sezonas UEFA Čempionu līgas finālistes Madrides "Atletico". Tendence Hamburgai gan nav patīkama, taču nākotnes vārdā daudz var mainīt gan svētdienas pārspēļu iznākums, gan biedru kopsapulce 25. maijā. Un tad jau nākamsezon HSV atkal būs iespēja neatkarīgi no līgas mēģināt sākt rāpties atpakaļ kalnā. Sava loma būs arī Rudņevam, kurš nu varēs mēģināt spert divus soļus uz priekšu – lai dinozaurs nelektu tik augstu, cik nepieciešams minimālā plāna izpildīšanai, bet gan tik augstu, cik tas patiešām spēj.

Artjoma Rudņeva divas sezonas bundeslīgā

Lai gan salīdzināt Artjoma Rudņeva statistikas rādītājus abās sezonās bundeslīgā var tikai nosacīti (gan futbolista loma komandā, gan pārstāvētās komandas loma līgā bija atšķirīgas), ir redzams, ka nospēlētajās minūtēs Artjoms abās sezonās rezultativitātes punktus (vārti vai piespēles) guvis diezgan regulāri, uzlabojies ir piespēļu daudzums un procents, savukārt sliktāks ir sitienu realizācijas procents, arī pieskārienu skaits bumbai vidēji spēlē ir mazāks.

SezonaSpMinVRPSitieniReal.%DivcīņasUzv.divc.Piesp.Piesp.%BKNPINP
2013/14231 211443611.11%5.6531.78%7.7865.57%20.611.090.74
2012/13342 4281247416.22%6.8231.27%5.7962.94%22.941.680.79

Sp - aizvadītās spēles
Min - kopējais aizvadīto minūšu skaits
V - vārti
RP - rezultatīvas piespēles
Sitieni - kopējais izvadīto sitienu skaits sezonā
Real.% - sitienu realizācijas procents
Divcīņas - divcīņas vidēji spēlē
Uzv.divc. - uzvarēto divcīņu procents
Piesp. - vidēji spēlē veiktās piespēles
Piesp.% - piespēļu precizitātes procents
BK - bumbas kontakti vidēji spēlē
NP - noteikumu pārkāpumi vidēji spēlē
INP - izprovocētie noteikumu pārkāpumi vidēji spēlē

Izmantotie resursi:
sportdaten.bild.de
Home - NP - Neue Presse
Aktuelle Nachrichten - Hamburger Abendblatt
Information for the World's Business Leaders -...
Sportnachrichten - kicker online
Start - HAZ - Hannoversche Allgemeine

  +3 [+] [-]

, 2014-05-16 18:01, pirms 10 gadiem
Cerams ka paliks Bundeslīgā

     [+] [-]

, 2014-05-16 18:25, pirms 10 gadiem
Pēc HSV izdzīvošanas spēles būs skaidrāk. Nemaz tik nereāli nav, ka Hamburga izkritīs. Vakar apskatījos pēdējāš 20 minūtes un tur ornažie izskatījās pat svaigāki par HSV. Stress nākošā spēlē būs pamatīgs un tas vēl sanāks izbraukums.

  +1 [+] [-]

, 2014-05-16 18:40, pirms 10 gadiem
Lūk, kādi jāraksta raksti par mūsējiem

  +1 [+] [-]

, 2014-05-16 18:43, pirms 10 gadiem
Kā vienmēr saturiski labs raksts no Miķeļa, paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-05-17 23:50, pirms 10 gadiem
Skonto-Barcelona 3:0 rakstīja: Kurš tad ir labāks??
Rudy ir labākais Višņakovs vēl varētu pietuvoties, Šabala. Liels potenciāls Rakelam un Karašauskam, arī Turkovu nevar aizmirst, Gauračs ar Karlsonu ir izlases kontekstā apsverami.. Manuprāt Karlsons ir krietni lietderīgāks par Gauraču, tieši soda laukumā. Gauračam +, ka viņš ir aktīvāks presingā, kaut kur ielaužās, kaut ko uzsit, cīnās.. Bet Karlsons ir garais soda laukuma spēlētājs, kurš gana apdomīgi spēj izvērtēt situāciju, un nešauj pa labi, pa kreisi, kā to dara Gauračs . nu tas tā, katrā ziņā Rudy šobrīd ir labākais LV uzbrucējs. Un vēl ko gribēju teikt. Perepļotkins vēl ir labs, un var spēlēt uzbrukumā, ļoti labs pat. Kāpēc vienmēr viņu aizmirst?? Zjuzins izcils ir zem uzbrucējiem. Ir kas spēlē.. Izlasei sāksies zelta laiki atkal Jādabū vien prom daži sakārņi no aizsardzības, jācer ka Cauņa beidzot būs vesels. Lielākā bēda ir malējie aizsargi, bet nu jau Skonto aug daži pavisam perspektīvi. Derētu atcerēties tādu Ivanovu, kurš ir labāks par Gorkšu. Gorkšam manuprāt izlasē vietas nav vairs. Ok, pieredze, uz tās turās. bet viss, apstājies izaugsmē.
Kur vispār Karlsons ir palicis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja