Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Piecēlās un skaļi atgādināja par sevi

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Piecēlās un skaļi atgādināja par sevi
Artjoms Rudņevs šobrīd var baudīt stipru Hamburgas līdzjutēju atbalstu (Foto: dpa/welt.de)

Ar 154 nospēlētām minūtēm četrās spēlēs Latvijas izlases uzbrucējam Artjomam Rudņevam ir izdevies panākt, lai viņu uz rokām atkal nēsātu “Hamburger SV” līdzjutēji, bez robežām slavētu prese un visai gaišas izskatītos nākotnes perspektīvas. Mūsu futbolistam tās ir kopš pirmās Vācijā pavadītās sezonas neizjustas emocijas, un notikumi ap spēlētāju iepriekšējos mēnešos nupat veikto piecelšanos no aizmirstības un atgādināšanu par sevi padara krietni skaļāku.

“Liels paldies par atbalstu! Šobrīd es neko vairāk teikt nevēlētos, vispirms gribu savu sniegumu nostabilizēt,” pēc sestdienas spēles Vācijas Bundeslīgā ar HSV Twitter profila starpniecību pauda Artjoms RUDŅEVS. Pirms mēneša 28. dzimšanas dienu nosvinējušais futbolists aizvadītajā nedēļas nogalē kļuva par vienu no Bundeslīgas mača galvenajiem varoņiem, taču visai raksturīgi sev pēc dueļa cīņas komentēt nevēlējās – žurnālisti palika garu degunu, lai gan situācija pieprasīja gatavot stāstu par dažādas grūtības pārvarējušo uzbrucēju, kurš, vēl nesen nevienam nevajadzīgs, pēkšņi atkal ir HSV komandas vilcējs. “Droši vien izvilkt tos divus Twitter teikumus no Rudņeva mutes HSV preses dienestam prasīja ne mazumu pūļu,” sprieda NDR, kamēr Goal.com futbolista uzvedību saprot pilnībā – pēc pagājušajā rudenī atklātībā nonākušajām sportistam kaitīgajām baumām un sekojošo Rudņeva skaidrojumu par ģimenes traģēdiju esot pilnībā saprotams, kāpēc Artjoms četrus mēnešus pēc notikušā žurnālistiem iet garām klusēdams. Latvijas izlases spēlētāja negribēšana runāt gan lielu skādi nesagādāja – svētdien un pirmdien Vācijas lielākajos laikrakstos un interneta portālos netrūka materiālu, kuros Rudņeva uzvārds figurētu jau virsrakstā.

Skaidrs, ka ne tikai divi gūtie vārti un viena piespēle četrās pirmajās gada spēlēs daugavpilieti atkal iecēluši slavas saulītē. Daudz ievērojamāks par statistiku līdzjutēju un žurnālistu acīs ir futbolista ceļš līdz negaidītajam uzplaukumam. Izejas punkts – 2013. gada rudens. Kopš tā brīža HSV centusies atbrīvoties no Artjoma katrā spēlētāju pāreju logā un nav slēpusi, ka ar viņu īpaši nerēķinās. Pusgada īre Hannoverē, pēc kuras sekoja visai dziļa rezervista statuss divu gadu garumā, vainagojoties ar atstāšanu ārpus pieteikuma bez neviena paša izņēmuma pēdējā pusgada laikā. Ticis pāri grūtajam laikam privātajā dzīvē, Rudņevs pats “uzprasījās” uz spēļu prakses gūšanu HSV dublieros, un, ziemā sajutis konkurentu vārguļošanu, spēja uzlabot savu sniegumu tiktāl, lai treneris Bruno Labadija uzbrucēju atkal uzlūkotu kā nopietnu papildinājumu pirmajai komandai. Tāpēc Artjoma uzplaukšana šī gada sākumā visur tiek atzīmēta kā neliels varoņdarbs. Pēc uzvaras pret Menhengladbahas “Borussia” HSV kvēlākie fani Ziemeļu tribīnē pieprasīja kautrīgo futbolistu savā vidū, lai kopīgi sadziedātos. “Dažreiz viņam no tāda psihopāta kā manis ir vajadzīgs grūdiens, lai ietu pie faniem un saņemtu slavas dziesmas. Ja reiz līdzjutēji sauc Rudija vārdu, tad taču viņam vismaz jāaiziet apsveicināties,” pēc mača smējās Lūiss Holtbijs. Ilgi fanu tribīnē Artjoms neuzkavējās (skatīties video raksta apakšā), taču HSV atbalstītājiem bija pietiekami arī ar to. “Rudijs bija sensacionāls. Man viņa priekšā jānoņem cepure. Viņš pats sevi atalgoja par smago darbu pēdējās nedēļās,” sestdien pēc cīņas sacīja HSV vārtsargs Renē Adlers.

Visticamāk, ka ne tikai atzīstamais sniegums, bet arī pēdējo mēnešu fons pamudināja Bundeslīgas mājas lapas veidotājus nominēt Rudņevu 21. kārtas labākā spēlētāja titulam (balsojumā Artjoms patlaban ieņem 3. vietu). “Par Rudiju man ir īpašs prieks, jo pirmajā sezonas pusē viņam bija ne tikai ar futbolu saistības problēmas. Artjoms ir ļoti labs piemērs tam, kā var tikt atpakaļ apritē, pateicoties sniegumam treniņos, un izcīnīt iespēju,” pēc spēles komentēja Labadija. Hamburgas žurnālisti spriedelē, ka profesionālais futbols spēj būt bezpersoniski pretīgs, taču drīz pēc tam – atkal brīnumskaists. Skaidrs, ka šobrīd publika vēlas dzirdēt slavas dziesmas un būt daļa no to veidotājiem, jo viss taču sestdien bija lieliski. Jā, daugavpilietis izmantoja iespēju, kuru pats izcīnīja, taču pavisam iespējams, ka pie šādas iespējas Artjoms nemaz nebūtu ticis, ja parādos slīgstošais HSV uzbrucēju Josipu Drmiču būtu iegādājies jau ziemas treniņnometņu laikā, nevis īsi pirms transfēru loga aizvēršanās. Un, protams, nevar zināt, kā izvērstos situācija, ja pēdējos mēnešos manāmi nosēdies nebūtu Hamburgas uzbrukuma līderis “uz papīra” Pjērs Mišels Lasoga.

Lūiss Holtbijs pavada Rudņevu ceļā uz fanu tribīni (Foto: picture alliance/kicker.de)

Viens no retajiem ar kritisku skatu Rudņeva situācijas sakarā ir bijušais HSV futbolists un TV eksperts Štefans Šnors, kurš gan asus vārdus veltījis nevis Artjomam, bet gan Labadijam: “Priecājos, ka Rudņevs reiz ir kļuvis par spēles varoni. Fanu dziesmas viņš ir pelnījis. Klubā visi viņu vienmēr norakstīja, lai gan Artjoms nekad laukumā nav taupījies. Taču viņa likšana sastāvā taču neliecina par kluba vienotību. Labadijas teikto, ka spēles zvaigzne ir bijis Emirs Spahičs, es nespēju izprast. Pirmajā puslaikā Emirs tālās piespēles raidīja Rudņevam, kurš ir 1,83m garš un gaisa divcīņas uzvarēt nespēj. Labadija būtu parādījis cieņu, ja Rudņevu atzītu par labāko mača spēlētāju. Tā vietā viņš pirmajā aplī ne reizi netika pieteikts mačam, kaut arī uzbrukumam bija vajadzīgs temps un ātrums, kas ir Rudija stiprākā puse. Skaidrs, ka tad, ja spēlētājs jūt trenera uzticību, viņš ir pilnīgi citādi noskaņots un pārliecināts!”

HSV jau ir pieredze ar pašu norakstītiem spēlētājiem, no kuriem dažādu iemeslu dēļ nespēj tikt vaļā, bet galu galā šie paši futbolisti vēl izrādās visai noderīgi. Piemēram, aizsargs Slobodans Rajkovičs un pussargi Ivo Iličevičs un Gojko Kačars, kuri pērnās sezonas beigās palīdzēja HSV neizkrist no augstākās līgas, lai gan pirms tam tika ignorēti un atklāti pasludināti par nevajadzīgiem. Savā ziņā Artjomam paveicies, ka HSV treneris šobrīd ir Labadija, kurš sezonas pirmajā pusē Latvijas futbolistam nepievērsa uzmanību, taču vismaz uzsvēra, ka Rudņevs joprojām ir komandas sastāvdaļa. Iepriekšējo Hamburgas treneru laikā komandai nevajadzīgi futbolisti varēja arī netikt pielaisti treniņiem.

Ungārijas izlases pussargam un labam Rudņeva draugam Zoltānam Štīberam apnika gaidīt nākamo iespēju, un viņš pārcēlās uz Nirnbergu, taču ar Latvijas futbolistu kontaktējas joprojām: “Rudijs ir labs piemērs visiem, kuriem klajas grūti. Viņš pierāda, ko var panākt ar gribasspēku. Arī man. Daudzi neredzēja vai negribēja redzēt, ka Rudijs vienmēr atdeva visus spēkus un ilgāk trenējās teju pēc katra treniņa.” Turklāt labi apzinoties, ka viņam nav cerību tikt pieteikumā nākamajās spēlēs. Starp citu, Volksparkstadion par klasiku kļuvušo fanu izsaucienu “Rud-nee-eevs”, kas Hamburgā spēļu laikā regulāri tika skandēts pat Artjoma īres laikā Hannoverē, par biznesa sastāvdaļu attīstījusi kāda vācu firma, kas piedāvā iegadāties t-kreklu un džemperi ar šādu apdruku (skatīties ŠEIT).

Netiekot pie paša futbolista citātiem, plašsaziņas līdzekļi meklē otrā plāna aktierus. Vācu mediju milzis Bild Rudņeva senu atbalstītāju atradis HSV ekipējuma menedžera un autobusa šofera Miroslava Zadaha personā. Viņš ofisā poļu valodā ar Artjomu runājot teju katru dienu un esot iedrošinājis uzbrucēju arī grūtos laikos. “Saikne starp mums radās jau 2012. gadā, kad Artjoms pārnāca uz Hamburgu. Bieži runājam viens ar otru, un varu teikt, ka Rudijs nekad nav padevies. Viņš pat bija priecīgs par iespēju spēlēt dublieros. Artjomam vajadzīga simtprocentīga trenera uzticība, un tā viņam tagad ir. Ticu, ka Rudņevs vēl var iespēt lielas lietas. Viņam ļoti patīk Hamburga. Ja izdosies gūt vēl pāris vārtus, viss var notikt,” presei klāsta Zadahs.

Ar pēdējo teikumu ekipējuma menedžeris domā uzbrucēja līguma pagarināšanu. Vēlme vēl vismaz pusgadu palikt Hamburgā Rudņevam iepriekšējos mēnešos lika atteikties no piedāvājumiem Anglijā, Grieķijā un Turcijā. Iespējamā līguma pagarināšana vēl pirms pāris nedēļām patiešām šķita neticams notikumu pavērsiens, bet nu šo tēmu dienasgaismā izcēluši paši mediji. Vēl ziemā tika rakstīts par to, ka Rudņevam jācenšas vismaz aiziet no Hamburgas ar godu un mazliet uzlabot reputāciju līguma pēdējos mēnešos. “Tagad viņam ir kārtīgi jāstrādā. Pēc tam jau skatīsimies,” treneris Labadija līguma pagarināšanu ar Latvijas futbolistu neizslēdz. Pagaidām gan tās drīzāk ir iepriekšējo pāris spēļu atskaņas, un skaidrs, ka emocijas saprātu ilgtermiņā nediktēs. Tomēr, ja Artjoms tā turpinās, HSV bosiem pie līguma jautājuma patiešām var pat gribēties atgriezties. Jo vairāk tāpēc, ka citi komandas uzbrucēji buksē ne pirmos mēnešus. Bet jau piektdien Frankfurtē Rudņevam būtu jāspēlē HSV pamatsastāvā un jāizmanto nākamās iespējas.

Artjoms Rudņevs pēc spēles tiek aicināts sadziedāties ar faniem Ziemeļu tribīnē:

Izmantotie resursi:
HSV: Der rätselhafte Artjoms Rudnevs ...
Artjoms Rudnevs: "Rudis" Auferstehung...
HSV bezwingt Mönchengladbach dank Artjoms...
Hamburger SV: Artjoms Rudnevs schon wieder der...
Artjoms Rudnevs: Ewiger Streichkandidat zeigt...
https://www.ndr.de/sport/fussball/A...
Hamburger SV: Zeugwart redete Artjoms Rudnevs...
Der HSV-Blog » Blog Archive »...
Schnoor huldigt Rudnevs und schüttelt bei...
Jovanovs HSV: Immer wieder die Aussortierten...

     [+] [-]

, 2016-02-16 23:50, pirms 8 gadiem
ja slavē Rudņevu, tad automātiski jākritizē treneris un arī pats klubs - parādi jau 90 miljoni, bet visu laiku neveiksmīgi pērk dārgus špīlerus, bet uzticamo kapātāju ar lielu algu marinē rezervē ..

     [+] [-]

, 2016-02-16 23:51, pirms 8 gadiem
Rudņevs ir labs forwards un darba rūķis. Uz viņu ir jāspēlē un goli ies.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-17 00:01, pirms 8 gadiem
Galvenais golus izlasē☺

     [+] [-]

, 2016-02-17 00:02, pirms 8 gadiem
RUD ŅEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEVS!!!!!!!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2016-02-17 00:07, pirms 8 gadiem
rozens rakstīja: rudnevsa - ja znaju mnoga slova po ņemeckii Gamburg, ja, eins, zwei, drei, danke, gol

Viņš vispār vāciski māk runāt?
noteikti labāk par tevi

     [+] [-]

, 2016-02-17 00:11, pirms 8 gadiem
Jā, visiem patīk "underdog" uzlecošie stāsti, arī Vācijas presei.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-02-17 07:39, pirms 8 gadiem
rozens rakstīja: Drīzāk pēc Ivanuškas Duračoka, kas gāja ar babu jagu cīnīties
... kura nokoda mēli.

     [+] [-]

, 2016-02-17 08:30, pirms 8 gadiem
Pēc pāris gūtiem vārtiem ceļ debesīs, bet ja vienreiz uzsitīs virsū vārtsargam no labas situācijas, tad atkal atsāks veco dziesmu par "50% uzbrucēju", tehnikas trūkumu utt. Tas tipiski.

p.s. Nekad nav bijis šaubu, ka viņam būs šādi mirkļi, ja vien ļaus spēlēt.

     [+] [-]

, 2016-02-17 09:43, pirms 8 gadiem
Kas viņam ar ģimeni notika?!

  +2 [+] [-]

, 2016-02-17 10:08, pirms 8 gadiem
Atcerēsimies šõ: Rudņevam "hat-trick". Komentē Anatolijs Kreipāns

     [+] [-]

, 2016-02-17 11:40, pirms 8 gadiem
phKRIIII rakstīja: Kas viņam ar ģimeni notika?!
Bērns piedzima nedzīvs.

     [+] [-]

, 2016-02-18 11:57, pirms 8 gadiem
kegums rakstīja: Bērns piedzima nedzīvs.
psc