Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

Vaņins piekto sezonu Šveicē sāks "Sion" vicekapteiņa lomā

Vaņins piekto sezonu Šveicē sāks "Sion" vicekapteiņa lomā
Andris Vaņins "Sion" kapteiņa lomā
Foto: Photos-People.ch

Šovakar ar divām spēlēm sāksies jaunā "Raiffeisen" Šveices Superlīgas sezona futbolā. Jau piekto gadu pēc kārtas "Sion" kluba pamatvārtsargs būs Andris Vaņins, kura pārstāvēto komandu, kā ierasts, vasarā skāris ne mazums pārmaiņu.

Par Šveices Superlīgu

117. Šveices čempionātu futbolā šovakar plkst. 20.45 pēc Latvijas laika atklās divas spēles. Valsts čempione un arī jaunās sezonas favorīte "Basel" uzņems vienīgo Superlīgas jaunpienēcēju "Aarau", savukārt otrā mačā Bernē "Young Boys" mērosies spēkiem ar "Sion", kuras vārtos jau piekto sezonu neapstrīdams pirmais numurs ir ilūkstietis Andris Vaņins. Tāpat kā pērn arī šogad līgas ģenerālsponsors ir banku ķēde "Raiffeisen". UEFA līgu rangā Šveices čempionāts patlaban ir 13. vietā Eiropā, līdz ar to ceļazīmi uz Eirokausiem saņem četras labākās līgas komandas - divām iespēja startēt Čempionu līgas kvalifikācijas kārtā, bet divām (un vēl kausa ieguvējai) vieta Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā.

Gatuzo prom no "Sion", prezidents turpina pārsteigt

Vaņina pārstāvētajai "Sion", kā ierasts, vasarā vajadzēja piedzīvot dažādus interesantus pavērsienus, par ko atkal parūpējās kluba prezidents Kristiāns Konstantēns. Tradicionāli vērienīgas pārmaiņas ir komandas sastāvā - skaļākais, protams, ir Dženaro Gatuzo zaudējums - itālis turpmāk trenēs "Palermo". Pēc tam, kad pērn "Sion" kopumā notika septiņas treneru maiņas, Konstantēns negaidīti paziņojis, ka šībrīža trenerim Mišelam Dekastelam tiks dota visa sezona - no darba viņš pārsteidzīgi atlaists netikšot. Presē par "Sion" mērķi Konstantēns nosaucis vien vietas saglabāšanu līgā, lai gan visiem skaidrs, ka reāli komandai noteikti būtu jātiek augstāk par 6. vietu, kas tika gūta pērn.

Savukārt Konstantēna attiecības ar "Sion" līdzjutējiem, šķiet, vēl nekad nav bijušas sliktākas. Fani jau ilgu laiku publiski kritizē Konstantēnu, turklāt spēļu laikā tribīnēs izmanto pirotehniku, par ko klubam ikreiz jāmaksā sods. Reaģējot uz to, Konstantēns noteicis, ka turpmāk fanu blokā drīkstēs iekļūt tikai sezonas abonementu īpašnieki, skolēnu un studentu atlaides biļetēm ir likvidētas, bet pie stadiona ieejas notiks ID karšu pārbaude. Pēc kluba vadības vairākkārtējām sarunām ar fanu klubiem gan striktie noteikumi mazliet "pieslīpēti" fanu labā, taču Konstantēns uzstādījis jaunus noteikumus - faniem jāiztiek bez pirotehnikas un prezidenta apsaukāšanas mājas spēļu laikā... To kluba kaislīgākie līdzjutēji apsolīt nevar.

Vaņins - "Sion" vicekapteinis

Starpsezonā "Sion" uz divām sezonām "Lausanne-Sport" izīrēja līdzšinējo Vaņina dublieri Kevinu Fikenčeru, skaidri norādot uz nākotnes plāniem - jaunajam vārtsargam divu gadu laikā jāiekrāj spēļu prakse, lai 2015. gada vasarā nomainītu Vaņinu, kam tobrīd būs 35 gadi un beidzies līgums ar "Sion". Diezgan droši var teikt, ka mūsu vārtsarga pirmā numura loma klubā nākamajos divos gados apdraudēta nebūs. Šosezon viņam nāksies sargāt komandas vārtus kopā ar gandrīz pilnībā jaunu aizsargu četrotni. "Divas nedēļas bijām kalnos. Cik labi esam sagatavojušies sezonai, ir grūti pateikt - to parādīs pirmās spēles. Treniņos un pārbaudes spēlēs izskatās, ka jaunie spēlētāji varēs palīdzēt. Ar jaunajiem aizsargiem saprotamies labi, nav ne vainas," sarunā ar Sportacentrs.com pirms sezonas pastāstīja Vaņins.

Par jauno "Sion" kapteini pēc Gatuzo aiziešanas kļuvis vienīgais komandā palikušais aizsargs no pērnās sezonas kvarteta - ungārs Vilmoss Vančaks. Savukārt pirmais vicekapteinis šosezon būs tieši Vaņins - to nolēmis treneris Dekastels. Pārbaudes spēlē šonedēļ pret Marseļas "Olympique" Vančaka prombūtnes laikā tieši Andrim ap roku bija kapteiņa apsējs.

Neskaitot "Basel", par čempionāta favorītiem jau tradicionāli tiek uzskatīti Bernes "Young Boys", kā arī Cīrihes "Grasshopper" un "Zürich". Vai "Sion" beidzot izdosies aizvadīt stabilu sezonu un pacīnīties par trijnieku? Pagājušo sezonu nestabilitātes un problēmu dēļ eksperti Sionai paredz vietu tabulas otrajā pusē. Uz papīra komandas sastāvs noteikti ir pietiekami spēcīgs, lai aizsniegtu Eirokausus.

Raiffeisen Šveices Superlīgas 1. kārta

DatumsLaiks (LV)Spēle
13.07.2013.20:45FC Basel - FC Aarau
13.07.2013.20:45BSC Young Boys – FC Sion
14.07.2013.14:45FC Zürich – FC Thun
14.07.2013.14:45FC Luzern - FC Lausanne-Sport
14.07.2013.17:00FC St. Gallen – Grasshoppers

Šveices Superlīgas spēļu kalendārs (pdf fails).

Jaunās sezonas dalībnieces, pilsētas, stadioni un to ietilpība

KomandaPilsētaStadiona nosaukumsIetilpība
FC BaselBāzeleSt. Jakob-Park38 512
BSC Young BoysBerneStade de Suisse31 783
Grasshopper ClubCīriheLetzigrund23 605
FC ZürichCīriheLetzigrund23 605
FC St. GallenSanktgallenaAFG Arena19 694
FC LuzernLucernaSwissporarena17 500
FC SionSionaStade de Tourbillon16 500
FC Lausanne-SportLozannaStade Olympique de la Pontaise15 850
FC ThunTunaArena Thun10 000
FC AarauĀravaStadion Brügglifeld9 249

Iepriekšējo desmit sezonu čempioni

SezonaČempions
2003./2004.FC Basel
2004./2005.FC Basel
2005./2006.FC Zürich
2006./2007.FC Zürich
2007./2008.FC Basel
2008./2009.FC Zürich
2009./2010.FC Basel
2010./2011.FC Basel
2011./2012.FC Basel
2012./2013.FC Basel

Izmantotie resursi:
Schweizerischer Fussballverband -...
FC Sion


, 2013-07-13 08:49, pirms 11 gadiem
Andri, turies!
, 2013-07-13 09:52, pirms 11 gadiem
Žēl, ka Sion tā arī paliks griesti Andra spējām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-13 15:32, pirms 11 gadiem
Sveice ir labi dziives apstaakli, viss ir sakaartots un nevajag uztraukties - vienkaarsi spelee un dari savu darbu. Kadeel lai vartsargs saadaa vecumaa veel domaatu par kautkaadu paareju un kluba mainju? Smiekliigi.
, 2013-07-13 15:42, pirms 11 gadiem
madmatixx rakstīja: Sveice ir labi dziives apstaakli, viss ir sakaartots un nevajag uztraukties - vienkaarsi spelee un dari savu darbu. Kadeel lai vartsargs saadaa vecumaa veel domaatu par kautkaadu paareju un kluba mainju? Smiekliigi.
Vispār jau ap 33 gadu vecumu ir parasti vārtsargu augstākie karjeras punkti, tāpēc pamats tam pārmaiņām būtu.
, 2013-07-13 16:20, pirms 11 gadiem
alfredsson11 rakstīja: Vispār jau ap 33 gadu vecumu ir parasti vārtsargu augstākie karjeras punkti, tāpēc pamats tam pārmaiņām būtu.
Kurs tad vartsargs 33 gados no vidusmeera liigas, no tabulas vidusdaljas komandas paceljas liimeni augstaak? Piemeerus luudzu. Un nemini legendas vai top klases vaartsargus, jo Vanins taads tochna nav
, 2013-07-13 18:30, pirms 11 gadiem
Vismaz skaidri zināms, ka divas sezonas Andris vēl stabili būs Sion pamatvārtsargs. Šāds drošības garants futbolistam nav mazsvarīgs par nākotni, un Andris pats ir izteicies, ka Šveicē ar visu ir apmierināts. To, kas būs pēc tam, arī pēc tam lūkosim. Neviens jau nav teicis, ka gadījumā, ja Andris aizvada divas lieliskas sezonas Šveicē, kāds Bundeslīgas vai Ligue 1 klubs nevar noslēgt līgumu tajos pašos 35 gados + Andris vēl būs brīvais aģents. Bet tā visa ir vēl tāla nākotne...

Šobrīd jāvēl veiksmīgu sezonu, jāmērķē augstu, lai kaut ko sasniegtu, tāpēc medaļas, daudz sauso maču un, protams, mierīgu gaisotni kluba iekšienē. Lai veicas!
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai
1

Dāvis Ikaunieks neiesit pendeli un nepaglābj Šauļus no zaudējuma

Lietuvas futbola meistarsacīkšu otrā apļa pirmajā spēlē Aivara Emša un Klāva Kramēna pārstāvētā Marijampoles "Sūduva" izbraukumā pieveica (1:0) Dāvja Ikaunieka komandu "Šiauliai".
Alvis Jaunzems. Foto: FKS Stal Mielec

Jaunzemam pirmais vārtu guvums Ekstraklasē, komandai pamatīga sakāve Poznaņā

Savā 20. spēlē Polijas futbola Ekstraklasē pirmos vārtus šajā turnīrā iesitis Latvijas valstsvienības pussargs Alvis Jaunzems, kura panākums gan neko daudz cīņas beigās nedeva – Melecas "Stal" kapitulēja (2:5) Poznaņas "Warta" priekšā.
Ivans Baturins. Foto: Liisi Troska/Jalgpall.ee

Baturinam darbīga debija Lietuvas līgā, Dubras pārstāvētā čempione turpina klupt

Lietuvas futbola meistarsacīkšu pirmā apļa pēdējā spēļu kārtā Telšu "Džiūgas" rindās debitēja vārtsargs Ivans Baturins, bet aizsarga Kaspara Dubras "Panevėžys" turpina rādīt blāvu sniegumu.