Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Rudņevs liek kritiķiem apklust

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Rudņevs liek kritiķiem apklust
Artjomu Rudņevu pēc vārtu guvuma sveic HSV kapteinis Heiko Vestermans (Foto: AFP/Scanpix)

Divi vārti un uzvara viesos 80 645 skatītāju klātbūtnē pret Vācijas čempioni Dortmundes "Borussia" – Latvijas izlases un "Hamburger SV" uzbrucējam Artjomam Rudņevam aiz muguras ir perfekta nedēļas nogale. Daugavpilietis vārtus pēdējā laikā gūst tik regulāri, ka apklusuši ir pat nadzīgākie kritiķi.

Dara godu savai iesaukai

Šajās dienās, kas, iespējams, ir līdz šim Artjoma Rudņeva (25) karjeras visveiksmīgākās, Hamburgas kluba līdzjutējiem ļoti tīk atcerēties vārdus, ko daugavpilietim pirms sezonas vasarā un pēcāk rudenī veltīja vietējā prese un eksperti. Kā nav kauna tik netehniskam puikam dot prestižo 10. numuru? Neapkaunojiet horvātu Ivicu Oliču, mēģinot Rudņevu pielīdzināt kādam! Un iesauka Rudi, atminoties viena no Vācijas futbola vēstures spilgtākā uzbrucēja Rūdija Fellera zelta laikus – kādā sakarā tur vispār tiek meklētas līdzības?! Tiesa, Artjoma pirmās nedēļas Hamburgā daudz optimisma neizraisīja, taču nu viss sagriezies kājām gaisā, un arī kritiķiem mētelis jāmet uz otru pusi (viena pazīstama Hamburgas žurnālista taisnošanos lasiet raksta beigās). Sagaidījuši Latvijas futbolista sniegumā stabilitāti un regulārus vārtu guvumus, preses izdevumi nekautrējas slavēt vasarā par nepilniem četriem miljoniem nopirkto Rudņevu. "Ruuuuuuuudi jau atkal darīja godu savai iesaukai. Desmit trāpījumi 21 spēlē – tas ir vismaz tikpat iespaidīgi kā viņa paša izaugsme. Lielisks uzbrucējs!" šodien jūsmo Hamburgas lielākais laikraksts "Hamburger Abendblatt". Cits pilsētas izdevums "Hamburger Morgenpost" retoriski jautā – kurš gan būtu domājis, ka citi klubi apskaudīs HSV par šo futbolistu?

Lai arī Rudņevs ir komandas rezultatīvākais futbolists, vēl vairāk gan joprojām tiek slavēts viņa uzbrukuma partneris, 20 gadus vecais korejietis Hjunmins Sons. Viņš līdz šim izcēlies ar deviņiem goliem (tostarp dažiem iespaidīgiem tālsitieniem), ievērojami progresējis un šobrīd ir publikas mīlulis un uzlecošā Hamburgas zvaigzne. Kamēr par Rudņeva palikšanu Hamburgā nākamsezon šaubu nevienam nav, piecus gadus jaunākais Sons nesteidzas pagarināt līgumu (tas spēkā uz vēl vienu sezonu), un Anglijas premjerlīgā par korejieti vasarā kāds klubs varētu likt galdā pat 20 miljonus eiro – arī nebūtu slikti parādos esošajai Hamburgai…

Rudņevs: "Šosezon noteikti gribu gūt kādu hat-trick"

Lai arī Rudņevs par sniegumu pret Dortmundi izpelnījies vislabākās atzīmes un uzslavas, tas nav garantējis vietu visās kārtas simboliskajās izlasēs. Tāpat kā Artjoms arī Sons pret "Borussia" guva divus vārtus, taču, piemēram, Kicker simboliskajā kārtas izlasē vieta atradusies tikai Sonam. Citās izlasēs, kurās vērā tiek ņemta tikai statistika vai līdzjutēju viedokļi, ticis arī Artjoms – trešo reizi šosezon Bild simboliskajā izlasē (uzbrukumā līdzās Sonam un "Bayer 04" futbolistam Širlem), tāpat arī Sport Bild, goal.com un bundesliga.de vienpadsmitniekos. Vēl no Hamburgas futbolistiem visos figurē Sons, dažos – arī Ādlers, van der Vārts vai Jansens. Starp citu, Bundeslīgas oficiālajā mājas lapā līdz trešdienas vakaram ritēs balsojums par 21. kārtas labāko futbolistu. Pagaidām Artjomam aptaujā 3. vieta ar nepilniem 23% balsu.

Par statistiku runājot, aizvadītajā spēlē pret Vācijas čempioni Rudņevs 90 minūšu laikā noskrēja 11,72 km (otrs labākais rādītājs spēlē), veica 29 izrāvienus (trešais rādītājs mačā), piespēlēja ar sev neraksturīgu 71% precizitāti, tāpat krietni virs vidējā rādītāja bija efektivitāte (divi no trim sitieniem pārvērtās par vārtu guvumiem, kamēr sezonā precīzi bijuši 10 no 50 sitieniem jeb 20% Artjoma raidījumu). Vienīgi par uzvarēto divcīņu procentu 23,8% nav pamata sajūsmai. Starp citu, pirmoreiz Bundeslīgas karjerā Rudņevs guva vārtus ar kreiso kāju. Pēc mača gan no daugavpilieša, kā ierasts, runu plūdus neviens nesagaidīja: "Man ir skaidrs plāns sezonai. Neatklāšu, cik vārtu vēlos gūt. Pateikšu vien to, ka vēlos gūt kādu hat-trick!"

Citi spēlē futbolu, Rudņevs sit vārtus…

Šie vārdi pieder Tomasam Dollam – bijušais Hamburgas un Dortmundes galvenais treneris pēc abu komandu sestdienas mača viesojās raidījumā "Matz ab! Live" un par Latvijas futbolista sniegumu tāpat kā citi bija sajūsmā: "Domāju, ka Rudņevs ir lielākais ieguvējs no veiktajiem pārkārtojumiem taktiskajā sistēmā vidējā līnijā, tagad blakus ir Sons. Rudņevs nekad nebūs filigrāns tehniķis, taču tāpēc arī viņu neviens nepirka. Viņam jāgūst vārti, un tie šobrīd ir jau desmit. Neviens to neprognozēja, taču – kā viņš cīnās un strādā… Lien tur, kur var sāpēt. Piemēram, trešie vārti pret Dortmundi. Viņš cīnījās ar diviem aizsargiem, klāt varēja nākt arī vārtsargs Veidenfellers, taču Rudņevs vienalga palika uz vietas, noturēja galvu augšā. Tas ir iespaidīgi, taču var redzēt, ka Rudņevs tiek atalgots par to, ko iegulda. Noteikti palīdz tas, ka ir jūtama pilnīga trenera uzticība – arī pēc švaka puslaika viņš netiks nomainīts. Viņam tic! Varbūt tas ir saistīts ar zviedra Berga nespēju sastādīt pienācīgu konkurenci, kāda ir citās komandās. Skriešanas ziņā Rudņevs man atgādina publikas elku un mīluli Ivanausku [lietuviešu uzbrucējs, kas HSV spēlēja 90-tajos gados – aut.] – kas zina, varbūt Rudņevam izdosies iet viņa pēdās un gūt vēl vairāk vārtu. Viņš katrā ziņā ir ceļā uz to. Citi spēlē futbolu, Rudņevs sit vārtus."

Jau minēts, ka viens otrs kritiķis Hamburgā nu ir spiests ņemt atpakaļ agrāk teikto par Artjomu. Dīters Macs ("Hamburger Abendblatt"), kurš ir viens no pilsētas zināmākajiem žurnālistiem un pēdējā laikā fanu vidū tiek ķengāts par Rudņeva norakstīšanu vēl pirms sezonas sākuma, savā blogā jau pirms nedēļas apsveica visus, kas no sākuma ticēja Latvijas uzbrucējam, piebilstot, ka viņam pašam bija vajadzīgas nedēļas un mēneši, lai atzītu, ka kluba pirkums vasarā nav bijusi kļūda. Jau pieminētajā raidījumā, kuru pēc katra HSV mača vada pats Macs, žurnālists godīgi atzina: "Rudņevam sākumā no Hamburgas plašsaziņas līdzekļiem bija daudz jācieš. Pavisam godīgi, neviens taču neprognozēja desmit vārtu guvumus šajā brīdī. Un vasarā – to varbūt bloga lasītāji nav ievērojuši – es nebiju vienīgais, kas Rudņevu kritizēja. Arī [laikraksti] Welt, Bild, Morgenpost un citi – mēs visi bijām vienisprātis, ka no tā Rudņeva nekā nebūs. Un tagad viņam ir 10 vārtu, un viņš ķer rokā Mandžukiču ["Bayern" uzbrucējs, kurš ar 14 vārtiem ir rezultatīvākais čempionātā – aut.]."

Uzvara Dortmundē parūpējās par īstu eiforiju HSV nometnē, galu galā atkal dzīvs ir sapnis par Eirokausiem. HSV galvenais treneris Torstens Finks, kurš šo brīdi nodēvējis par labāko kopš stāšanās pie komandas stūres, spēlētājiem pēc mača ļāva iedzert alu un līksmot pēc sirds patikas. Rudņevam, kurš alkoholu nelieto, gan atļauja iedzert nekāda īpašā dāvana nebija, taču par vakara dāvanu sev laukumā parūpējās viņš pats. Un Hamburgas līdzjutēji jau vairākkārt pēdējā laikā skandējuši stiepto "Rud-ne-evs!" Tā, lūk – Hamburgā ne tikai prot smagi kritizēt smagos brīžos, bet arī slavēt, kad ir iemesls. Nākamā iespēja parūpēties, lai sezona turpinātos tikpat labi, HSV būs sestdien savā laukumā, kad plkst. 16.30 pēc Latvijas laika tiks uzņemta 8. vietā esošā Menhengladbahas "Borussia". Šo vienību Rudņevs ar vārtu guvumu sarūgtināja gan pirmajā aplī, gan ziemā pārbaudes spēlē. Lai izdodas atkal!

Bundeslīgas rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKlubsSkaits
1.Mario MandžukičsBayern München14
Štefans KīslingsBayer Leverkusen14
Roberts LevandovskisBorussia Dortmund14
4.Aleksanders MaiersEintracht Frankfurt12
Adams SalaiFSV Mainz12
6.Tomass MillersBayern München11
7.Vedads IbiševičsVfB Stuttgart10
Artjoms RudņevsHamburger SV10
10.Nils PētersensWerder Bremen9
Mame DiufsHannover9
Jakubs BlaščikovskisBorussia Dortmund9
Hinmins SonsHamburger SV9

Izmantotie resursi:
HSV.de -  Alle aktuellen Informationen und...
Aktuelle Nachrichten -
Bild.de

Aktuelle Nachrichten aus Hamburg, der Region...
Goal.com
bundesliga.de - Bundesliga - Die offizielle...
Der HSV-Blog

1 2 3 105 komentāri
Slēpts komentārs: anshmits
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2013-02-11 19:02, pirms 11 gadiem
Slēpts komentārs: LTpirags

  +9 [+] [-]

, 2013-02-11 19:03, pirms 11 gadiem
Sc Kritiķus pat velns nespētu apklusināt.

Malacis Rudņevs ,novēlu spožu atlikušo karjeru Klubu līmenī un Izlasē.

  +6 [+] [-]

, 2013-02-11 19:04, pirms 11 gadiem
tik tiešām ļoti interesants raksts. paldies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-11 19:06, pirms 11 gadiem
Nevaru to dienu sagaidīt,kad mēs beidzot iemācīsimies redzēt pāri ādas krāsai, seksuālajām piederībām un tautībai . Jābeidz cilvēkus šādi dalīt .....

 +10 [+] [-]

, 2013-02-11 19:07, pirms 11 gadiem
Savi 15 - 20 vārti beigās no Rudņeva ir sagaidāmi...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-02-11 19:09, pirms 11 gadiem
Labs raksts

 +13 [+] [-]

, 2013-02-11 19:10, pirms 11 gadiem
Žēl ka mums nav 3 ļoti labi pussargi tad arī izlase varētu iegūt kādu ceļazīmi

  +6 [+] [-]

, 2013-02-11 19:11, pirms 11 gadiem
magix rakstīja: Nevaru to dienu sagaidīt,kad mēs beidzot iemācīsimies redzēt pāri ādas krāsai, seksuālajām piederībām un tautībai . Jābeidz cilvēkus šādi dalīt .....
Ne jau tautības dēļ visas tās runas, bet attieksmes dēļ!

  +5 [+] [-]

, 2013-02-11 19:13, pirms 11 gadiem
anshmits rakstīja: Šamo pat latvieši sākuši cienīt.
Viņu neciena tikai tie kam fudbols ir vienaldzīgs

  -3 [+] [-]

, 2013-02-11 19:14, pirms 11 gadiem
1 rakstīja: Ne jau tautības dēļ visas tās runas, bet attieksmes dēļ!
Tu ar viņu pie galda sēdēji un parrunāji, ko viņam nozīmē Latvija un šeit dzīvojošie cilvēki??? Tukši spriedelējumi

  -3 [+] [-]

, 2013-02-11 19:15, pirms 11 gadiem
Rudņevs ar savu cītību ir pierādījis, ka var sasniegt daudz un aizbāzis ciet mutes nīdējiem. Bet skaidrs, ka šis ir tikai sākums, līdz zvaigznes statusam Bundeslīgā vēl tāls ceļš ejams. Domāju, ka pats Artjoms to apzinās vēl labāk nekā visi pārējie.

  +6 [+] [-]

, 2013-02-11 19:16, pirms 11 gadiem
Rudņevs neķer Mandžukiču, viņam Robis interesē

  -1 [+] [-]

, 2013-02-11 19:16, pirms 11 gadiem
Iespējams, bet tas noteikti nebūs latviešu valodā !

  -3 [+] [-]

, 2013-02-11 19:18, pirms 11 gadiem
Izcils futbolisti , kurš nestaigā ar auseklīti uz krūtīm ,bet nejau tāpēc es viņu uzskatīšu par mazāk lojālu.... Vienmēr steidz palīgā arī riskējot gūt traumas . Vissu cieņu Artjomam
Slēpts komentārs: T.G.H.

  -4 [+] [-]

, 2013-02-11 19:18, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Futbolists arī ir cilvēks
Cilvēks nav tikai futbolists
Jauns erudīts cilvēks, kas nemāk latviešu valodu, 20 gadu dzīvojot brīvā Latvijā, neliek apklust cilvēciskajiem kritiķiem
p.s.
sportiski es biju prognozējis 4-6 golus
viens kritiķis tomer vel nav apklusinats,ko vari perties par to valodu?

  +1 [+] [-]

, 2013-02-11 19:18, pirms 11 gadiem
Laiks Valsts valodas centrs sākt kritizēt, redzēs kādas kārtis liks galdā Rudnev.

Starp citu, uzmanieties, tā kā 2 poļus un turkus jau vācieši nocēla, tad 1 krievs viņiem ar varētu noderēt, kādai 3. izlasei.

  -2 [+] [-]

, 2013-02-11 19:22, pirms 11 gadiem
T.G.H. rakstīja: Soču sudrabam Ierīs tāpat, kā pirms 3.gadiem no kanādiešiem !
gan jau, ka krievi jau mēģina izmainīt nolikumu, lai nav ar kanādiešiem jāspēlē pusfinālā, jo no zviedriem viņi ar norausies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2013-02-11 19:23, pirms 11 gadiem
Dinamo džeks rakstīja: Gomesu Rudņevs ir labāks
Es tāpat kā T.G.H. aizrijos ar vafeli mutē un izspļāvu uz monitora , izlašot šo.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-02-11 19:27, pirms 11 gadiem
Atradushi ar ko salidzinat
Lietuvietim tik 13 varti- 91 spelee

en.wikipedia.org

  -2 [+] [-]

, 2013-02-11 19:38, pirms 11 gadiem
domlas...vai Tu pats proti latviešu valodu
Slēpts komentārs: boldes

  +5 [+] [-]

, 2013-02-11 19:41, pirms 11 gadiem
Spēlēja Ungārija - sita ieksā, spēlēja Polijā - sita iekšā, tagad Vācija arī sit itkā nebūtu rītdienas. Jāsāk domāt vai tie vispār ir viņa griesti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 105 komentāri