Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Tobers - kā simbols Gdaņskas "Lechia" kursa maiņai

Tobers - kā simbols Gdaņskas "Lechia" kursa maiņai
Kristers Tobers "Lechia" pārbaudes spēlēs Turcijā guva divus vārtus. Foto: http://lechia.pl.

Jau piektdien atsāksies Polijas Ekstraklases 2019./20. gada sezonas otrā daļa, un Vroclavā risināsies divu "Top8" komandu cīņa - "Slask" pret Gdaņskas "Lechia". Šai mačā Polijas čempionātā varētu debitēt 19 gadus vecais Kristers Tobers, bet pati "Lechia" komanda salīdzinājumā ar rudeni būs pārvērtusies ja ne gluži līdz nepazīšanai, tad tomēr visai jūtami.

Iepriekšējā materiālā jau stāstījām, ka, lai gan Gdaņskas "Lechia" pēc naudas ieņēmumu apjoma ir trešais lielākais klubs Polijā, 2019. gadā tas saskāries ar nopietnām finanšu problēmām, kas pat licis būtiski aizkavēt futbolistiem algas. Poļu mediji pēdējās nedēļās par šo tēmu klusē, bet skaidrs, ka bez sekām šie finanšu satricinājumi nav palikuši.

"Lechia" kopš rudens zaudējusi vairākus līderus - no dažiem atteikusies pati, uzsverot, ka šie spēlētāji nav attaisnojuši uz viņiem liktās cerības (labs jautājums, kāda būtu kluba rīcība, ja būtu iespējas turpināt uzturēt lielo algu budžetu), bet vēl kāds ticis pie karjeras paaugstinājuma. Tāpat nav izticis bez savainojumiem un slimībām. Polijas mediji ir vienisprātis, ka "Lechia" galvenajam trenerim Pjotram Stokovecam ir daudz galvassāpju. Tiek rakstīts, ka šoziem iezīmējusies kopēja tendence, ka daudzi spēlētāji pamet Ekstraklasi, taču tas, kas notiek "Lechia", "pārkāpj jebkādas robežas", jo trūkst vairāk nekā 10(!) spēlētāju, kuri bija pieejami rudenī.

Arturs Sobiehs un Slavomirs Peško ir bagātīgu karjeru īpašnieki, taču klubs no viņiem atsacījies, vienlaikus kaut cik atbrīvojoties no smagas algu nastas. Tāpat Gdaņska tikusi vaļā no Rafala Voļska. Vēl trīs spēlētāji, Lukāšs Haraslīns, Daniels Lukasiks un Adams Hžanovskis, ir pārdoti vai izīrēti. Šeit jāizceļ 23 gadus vecā slovāku malējā pussarga Haraslīna transfērs, kas kārtējo reizi pierāda, ka Ekstraklase ir labs tramplīns, lai nokļūtu spēcīgākā līgā - viņu formāli izīrēja (lai itāļu klubs ievērotu finansiālo "Fair Play"), bet pēcāk izpirks A Sērijas klubs "Sassuolo". Oficiāli summa nav zināma, bet poļu mediji min 2.5 miljonus eiro.

Vēl vairāki "Lechia" spēlētāji ir savainoti vai apslimuši, un kopējā situācija ir dramatiska:

Vakar "Lechia" savā mājas lapā publicēja interviju ar kluba prezidentu un treneri, kurā viņi neslēpj, ka šīs sastāva izmaiņas ir nevis īstermiņa sakritība, bet kluba kursa maiņa (taču ne stratēģijas maiņa). Visticamāk, tas saistīts ar "Lechia" ierobežotajām finansiālajām iespējām - šī naudas tēma tiek skarta arī šai intervijā, taču ne gluži kā galvenais iemesls.

"Lechia" prezidents Adams Mandziara: "Rudenī komandas rezultāti bija neapmierinoši, tāpēc kopā ar treneriem pieņēmām lēmumu ātrāk pārbūvēt komandu. Sapratām, ka vajadzīgas jaunas asinis. Saprotam, ka tas ir saistīts ar zināmu risku, taču tas ir nepieciešams, lai ieraudzītu jaunu "Lechia". Neredzējām iespēju ar esošo sastāvu stādīt augstus mērķus. "

"Lechia" treneris Stokovecs: "Jā, sastāva izmaiņas saistās ar risku, taču nolēmām tā rīkoties. Pagājušajā sezonā, kurā Ekstraklasē izcīnījām trešo vietu, ieguvām Polijas kausu un Superkausu, parādījās jaunie spēlētāji, kuri pierādīja, ka var dot komandai labumu. Man ir svarīgi redzēt futbolistus, kuri ir izsalkuši un vēlas gūt panākumus. Šīs ir lietas, kuras vēlamies panākt arī tagad."

Mandziara: "Tā nav stratēģijas maiņa, jo pārdevām vien dažus spēlētājus. Taču patiesība ir tāda, ka komandai gan ģērbtuvē, gan laukumā vajag vairāk svaigu asiņu, lai cīnītos par augstiem mērķiem. Vasarā mēs neveicām lielas izmaiņas, dodot vēl vienu iespēju tiem spēlētājiem, kuri guva panākumus pagājušajā sezonā, devām iespēju viņiem Eirokausos ["Lechia" sāka ar Eiropas līgas kvalifikācijas otro kārtu, kurā otrās spēles papildlaikā kapitulēja Dānijas "Brondby"]."

Stokovecs: "Komandas pārbūve nav viena transfēru loga jautājums, šim procesam nepieciešams vairāk laika. Saprotam to un vēlamies "Lechia" sajaukt rutīnu ar jaunatni. Stratēģija nemainās, vienkārši šai transfēru logā ir vairāk izmaiņu. Katrai izmaiņai ir savi iemesli - daži spēlētāji paši vēlējās aiziet, kāds, piemēram, Haraslīns piepildīja savus sapņus, un šīs izmaiņas bija pozitīvas gan viņam, gan klubam."

Mandziara: "Grūti noturēt futbolistu, ja viņam ir 23 gadi un sen zināms par viņa sapni spēlēt A Sērijā. Turklāt mēs saņēmām piedāvājumu, kurš bija finansiāli labs, tāpēc darījums bija abpusēji izdevīgs. Uz mūsu klubu turpina pienākt piedāvājumi par futbolistu iegādi, taču neizrādījām vēlmi pārdot vēl kādu. Bija piedāvājumi par Ļipski, Mladenoviču, Fiļu, taču šai transfēru logā mūsu komandu neviens vairs nepametīs.

Jā, pārdodot dažus spēlētājus, svarīgs bija arī finansiālais aspekts. Mūsu komanda izmaksāja dārgi [domātas algas - aut.], savukārt sportiskie rezultāti nebija atbilstoši. Tāpēc rīkojāmies šādi. Mūsu transfēru politika tiek uztverta negatīvi, taču palūgšu paturēt atmiņā faktu, ka pēdējo piecu gadu laikā "Lechia" sasniegusi labākos panākumus tās pastāvēšanas vēsturē.

Atgriezos prezidenta amatā decembrī tieši tāpēc, lai nostabilizētu "Lechia" naudas plūsmu. Tā ir viena no kluba prioritātēm. Šai īsajā laika posmā tas ir izdevies. Nav nekādu bažu par kluba turpmāko pastāvēšanu. Decembrī parakstījām jaunu līgumu ar mūsu galveno sponsoru, "Energa" grupu. Papildus janvārī mums izdevās noslēgt līgumu ar "PayTren", kā arī drīzumā noslēgsim jaunu līgumu ar Gdaņskas pilsētu. Pieliekot tam klāt Haraslīna transfēra maksu, varam garantēt, ka "Lechia" stāv uz stingrām kājām un jūtas labi. Jā, sastāvs šobrīd nav pārāk plašs, taču pēc pārdošanas darījumiem mums ir daudz iespēju gan transfēru tirgū, gan jaunatnes virzīšanā. Haraslīna aiziešana bija dabīga, un nākamais visdrīzāk būs Fiļa, kuru mums arī dabīgā veidā jāsagatavo pārejai [uz spēcīgāku klubu]. Tuvākajās dienās var sagaidīt, ka pastiprināsimies. Vēlos šeit pieminēt, ka gribam pastiprināt sastāvu ar tādiem spēlētājiem, kuri vēlas kaut ko ar "Lechia" sasniegt, nevis tikai ierasties pēc algas čeka."

"Lechia" šobrīd ieņem septīto pozīciju un pēc turnīra atsākšanās jāaizvada 10 kārtas, līdz 16 komandas tiks sadalītas divos astotniekos. Pašsaprotami, ka "Lechia" uzdevums ir nosargāt vietu "Top8", taču Gdaņskas komanda ir ļoti bīstamā pozīcijā, jo par 1-2 punktiem atpaliek uzreiz trīs aiz svītras esošas komandas:

VKlubsSUNZP
1Legia Warszawa20122638
2MKS Cracovia Kraków20113636
3MKS Pogoń Szczecin20105535
4WKS Śląsk Wrocław2097434
5KKS Lech Poznań2087531
6GKS Piast Gliwice2094731
7KS Lechia Gdańsk2086630
8Wisła Płock2093830
9Jagiellonia Białystok2085729
10Zagłębie Lubin2084828
11Raków Czestochowa20911028
12Górnik Zabrze2058723
13Arka Gdynia2056921
14Korona Kielce20631121
15Wisła Kraków20521317
16ŁKS Łódź20421414

Arī šodien "Lechia" trenerim Stokovecam bija daudz jārunā - pirms piektdien gaidāmā mača žurnālisti viņu preses konferencē iztaujāja gandrīz pusstundu. Protams, neiztika bez jautājuma par Toberu. Stokovecs: "Tas ir futbolists, kurš visu laiku ir spēlējis - vēl novembrī viņš spēlēja savā čempionātā. Nebija nekādas lielās pauzes bez futbola. Toberu redzēju Polijas un Latvijas spēlē Varšavā mača galotnē [Kristers nāca uz maiņu - aut.]. Viņš ir 2000. gadā dzimis futbolists, taču jau ar divu trīs gadu pieredzi pieaugušo futbolā. Jā, jāņem vērā, ka tā ir bijusi Latvijas līga, tomēr tas nemaina faktu, ka viņš spēlēja pilnas sezonas. Vēl viņam ir sešas spēles Latvijas izlases sastāvā. Tā ka tā ir mūsu investīcija nākotnē, un viņš parāda trendu [virzienu], kurā vēlamies doties - atklāt jaunus talantus, atklāt jaunus Haraslīnus un attīstīt viņus." Gdaņskas "Lechia" fanu lapās tiek prognozēts, ka Tobers jau piektdien izies sākumsastāvā.

Preses konferences beigās Stokovecam tika vaicāts, vai viņš pats septembrī būtu pagarinājis līgumu ar "Lechia", ja zinātu, ka klubs sāks tik strauju sastāva pārbūvi. Treneris runāja skaidru valodu: "Futbolā nevar visu paredzēt. Negaidīju, ka tas viss šādi notiks, jo sākotnēji bija doma pārmaiņas veikt pēc sezonas beigām. Taču nozīmīgu lomu nospēlēja rudens daļas pēdējie divi zaudējumi - savā laukumā zaudēt līgas jaunpienācējai ["Rakow", uz kuru vasarā pārcelsies Gutkovskis - aut.] ar 0:3 mums nepiedien. Nācās ielūkoties sirdsapziņā. Sapratām, ka reizēm labāk spert divus soļus atpakaļ, lai pēc tam spertu četrus soļus uz priekšu. Septembrī nezināju, ka notikumi tā attīstīsies. Futbolisti veido tagadni. Viņu sniegums izšķir, kā izskatās kluba struktūra. Nolēmām, ka jāveic izmaiņas un vajag jaunas asinis. Vēlamies "Lechia" futbolistus, kuri vēlas kaut ko sasniegt. Nevaram atļauties situāciju, kāda bija pēdējos gados, kad mūsu klubu uztvēra kā bankomātu. Spēlētājs atnāca, savāca naudu un aizgāja."


, 2020-02-06 09:39, pirms 4 gadiem
Lai Tobim veicas un viss izdodas!
, 2020-02-06 13:25, pirms 4 gadiem
Cik dzirdēts,čalim ar galvu vis kārtībā ,tātad veselību un pēc pāris gadiem viņš būs jau citā līmenī!
Raimonds Krollis. Foto: MFK Vyškov
1

Kroļļa komandai otrais panākums piecu dienu laikā

Čehijas otrajā spēcīgākajā līgā otro uzvaru ar rezultātu 1:0 pēc kārtas izcīnīja Raimonda Kroļļa pārstāvētā Viškovas komanda, izbraukumā pieveicot Prostejovas futbolistus.
Roberts Uldriķis. Foto: SC Cambuur

Uldriķis piedalās pēdējā pusstundā, "Cambuur" zaudē "Ajax" jauniešiem un stagnē

Nīderlandes otrajā spēcīgākajā futbola līgā jeb "Eerste Divisie" otro zaudējumu pēc kārtas cietusi Leuvardenas "Cambuur", izbraukumā ar 1:2 piekāpjoties Amsterdamas "Ajax" jauniešu komandai.
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai

Ikaunieks iesit, kad jau ūdens smeļas mutē, Sorokins atgriežas sākumsastāvā

Lietuvas A līgā futbolā Šauļu komandas zaudējumā (1:2) pret Telšu "Džiūgas" Dāvis Ikaunieks guva vārtus otrā puslaika kompensācijas laika piektajā minūtē.