Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Matīss: "Cik bieži mēs varam spēlēt pret Pasaules kausa trešās vietas ieguvējām?"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Matīss: "Cik bieži mēs varam spēlēt pret Pasaules kausa trešās vietas ieguvējām?"
Didzis Matīss. Foto: LFF

Septembrī Latvijas nacionālā sieviešu izlase uzsāks 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju. Pirmajā mačā nopietns pārbaudījums - Liepājā viesosies Pasaules kausa bronzas medaļu ieguvējas zviedrietes, kas sieviešu futbolā ir lielvalsts. Pirms nozīmīgā notikuma pārdomās ar Latvijas Futbola federāciju dalījās Latvijas sieviešu izlases galvenais treneris Didzis Matīss.

Kā jaunais kvalifikācijas formāts ietekmē Latvijas sieviešu izlasi sportiskā un līdzjutēju aspektā? Respektīvi, no vienas puses ir iespēja spēlēt pret grandiem, no otras puses - jāspēlē pret spēcīgākām pretiniecēm.
Pirmkārt, gribētos uzsvērt, ka uz šādu izspēles kārtību esam gājuši un mērķējuši jau iepriekš, taču noslēdzojušjā fāzē neesam sasnieguši vēlamo rezultātu. Tas vienmēr ir izšķīries pēdējās spēlēs, kuras diemžēl neuzvarējām. Tiesa, arī nezaudējām.

Šāda veida turnīri ir svarīgi, tādēļ ka labākās spēlētājas regulāri tiek pie starptautisko spēļu pieredzes, ne tikai reizi divos gados, kad notiek pirmskvalifikācijas turnīri. Līdz ar to viņas sevi var pilnveidot, redzēt augstāko līmeni, kā arī tiekties pēc profesionālas pieejas – sevis attīstīšanu profesionālajai futbola karjerai. Ceru, ka ar šo turnīru arvien vairāk klubu, komandu un pašu meiteņu (ne tikai esošās nacionālās izlases spēlētājas, bet arī jaunākās) vēlēsies sniegties pēc augstākiem mērķiem savā dzīvē, izvēloties profesionāles karjeru futbolā.

Šis būs ļoti grūts posms. Nevienam nav vēlmes zaudēt spēli, zaudēt to ar lielu rezultātu. Neviens nevēlas atrasties tabulas lejasgalā, to arī es un meitenes nevēlas, tāpēc centīsimies sasniegt katrā spēlē savu mērķi un turnīrā kopumā.

Mūsu vēstījums futbola sabiedrībai un arī līdzjutējiem ir izbaudīt futbola svētkus, novērtēt katras spēlētājs ieguldīto, jo viņas nav profesionālas spēlētājas, salīdzinot ar pretiniecēm. Tāpēc lūdzam atbalstīt mūsu komandu un spēlētājas, kuras vēlas būt novērtētas, nevis nopeltas. Mūsu mērķis ir augt, mācīties un dot iespēju jaunajai paaudzei sniegties pēc mērķa. Un šajā momentā Latvijā sieviešu futbolā ir pārmaiņu brīdis, kad spēlētājs sāk skatīties uz karjeras turpināšanu ārzemēs, kad klubu līmenī parādās arī pirmās citvalstu spēlētājs, arvien vairāk meiteņu nodarbojas ar futbolu, tādēļ šim posmam (tādām spēlēm kā pret Zviedriju, Islandi, Slovākiju, Ungāriju) ir jābūt. Grupa noteikti nav tā vieglākā.

Raksturo grupas pretinieču spēku!
Ir divas top-līmeņa komandas un divas vidusmēra komandas. Visas ar lieu pieredzi kvalifkācijas turnīros, bet, protams, ka grupas vislielākā favorīte ir Zviedrija, kura aizvadītajā pasaules kausā ieguva trešo vietu. Šī komanda sevišķus komentārus neprasa. Tad nāk Islandes izlase, kura, lai arī neiekļuva Pasaules kausa fināltrunīrā, ir piedalījusies Eiropas čempionātos un var iekost grandiem. Tad ir divas vidusmēra komandas Slovākija un Ungārija, kurām ir labas spēlētājas un kuras pēdējo gadu laikā attīstās straujiem soļiem.

Kāds ir mērķis visā kvalifikācijas ciklā un uzdevums katrā atsevišķā spēlē?
Šis kvalifikācijas turnīrs ir ne tikai laba iespēja Latvijas sieviešu futbolam, bet arī Latvijas futbolam ņemt to labāko, mācīties, jo - cik tad bieži mēs spēlējam kvalifikācijas turnīrā?!

Cik bieži mēs varam spēlēt pret Pasaules kausa trešās vietas ieguvējām un pret vienu no labākām sieviešu komandām Eiropā? Tas nenotiek ļoti bieži. Šī ir lieliska iespēja spēlētājām, lieliska iespēja treneriem, visu klubu treneriem, lieliska iespēja jaunajām spēlētājām un visiem atbalstītājiem. Šī ir fantastiska iespēja redzēt, kādā līmenī mēs esam. Un kādā līmenī ir visa mūsu futbola sabiedrība. Protams, tas būs grūti, bet, neskatoties uz to, es to redzu kā iespēju attīstīties. Bet par mazajiem mērķiem varam uzskatīt tuvošanos šīm vidusmēra komandām.

Kāds ir ideālais modelis, kā attīstīties Latvijas sieviešu futbolam? Jācenšas dabūt pēc iespējas vairāk spēlētāju ārzemēs vai tomēr primāri jāstiprina vietējais čempionāts?
Nav noteiktas receptes jeb ideāla modeļa, bet katrā momentā varētu būt cita rīcība saskaņā ar izdarītajiem secinājumiem. Neuzskatu, ka mums būtu jākopē kādas cita valsts pieeja, bet jājiet savs ceļš. Domāju, ka mēs esam uz pareizā ceļa. Ar katru gadu palielinās dalībnieču skaits, komandu skaits - tāpat. LFF sniedz zināmu palīdzību, pašvaldības sāk pievērst vairāk uzmanības arī sieviešu un meiteņu futbolam. Klubi arvien vairāk sāk pieiet savam darbam profesionālāk. Tas viss dod rezultātu. Protams, esam jau noteikuši darba virzienu, kuram vēlamies tuvākā laikā noteikti pievērst lielāku uzmanību. Tas būtu U-15 vecuma meitenes, kurām noteikti šajā vecumā ir jāiedod daudz informācijas, iespējas mācīties, un šobrīd Latvijā šis vecums ir, kad meitenes pāriet uz lielo futbolu. Par jau pieredzējušām spēlētājām - šeit viss atduras klubu mērķos un ambīcijās. Vai šie klubi varēs tuvākā nākotnē organizēt savu treniņprocesu pienācīgā līmenī? Vai arī samierināsies ar Latvijas čempionātu un, labākā gadījumā, kļūšanu par valsts čempionēm? Ja komandai ir trīs treniņi nedēļā, tad diemžēl es neredzu iespējas sekmīgi attīstīties un progresēt.

Vai un kā piedalījies spēļu kalendāra izveidē? Kādas bija Latvijas izlases intereses spēļu kalendāra veidošanā?
Biju devies arī uz kvalifikācijas izlozi. Zināms uztraukums, protams, bija, jo nekad nebijām šāda veida izlozēs piedalījušies, kur pēc tam būtu jāsastāda kalendārs. Jau pirms izlozes bija pāris varianti izstrādāti, kad ar ko varētu spēlēt, ar kura groza komandām un vai būs grupā sešas vai piecas komandas. Ņēmu vērā arī faktu par to, kuras komandas bija kvalificējušās Pasaules kausam. Tā arī sanāca, ka pirmo spēli vēlējāmies aizvadīt ar Pasaules kausa dalībnieci, jo laika atpūtai šīm komandām bija maz. Tā, piemēram, Zviedrijā jau ir vietējais čempionāts sācies un arī varēja cerēt uz pārmaiņām pēc Pasaules kausa, kad kāda spēlētāja varētu beigt karjeru. Kā arī bija jāņem vērā mūsu laikapstakļi, čempionāta sākums. Bija jāmāk pārliecināt pretinieku komandas pārstāvjus mums izdevīgākam kalendāram. Vienu brīdi jau likās, ka būs izloze, taču izdevās rast kompromisu ar Islandes pārstāvjiem.

Kuras Zviedrijas izlases spēlētājas vari izcelt? Un ko mūsu komanda var likt viņām pretī?
Zviedrija izlase ir ļoti pieredzējusi, kurā pieredzējušām spēlētājām ir jau 34 gadi, viņas jau spēlē ilgu laiku, un sastāva izmaiņas jau gadiem ir salīdzinoši nebūtiskas. Šoreiz uz Latviju neatbrauks divas izlases līderes Rolfo un Fišhere. Ļoti spilgti varu izcelt Jakobsoni, Aslani. Zviedrijas izlasei visas spēlētājas ir laba līmeņa. Bet ko likt pretī? Es domāju, ka atslēgas vārdi ir drosme, koncentrēšanās un pārliecība. Tas būs izaicinājums, jo mēs spēlēsim pret vienām no labākajām spēlētājām, bet šis faktors mūs neatturēs, neliks izkārt baltos karogus. Komandai un katrai spēlētājai būs jādara ļoti apjomīgs darbs aizsardzībā, jo no jebkura skatupunkta, lai kā arī mēs negribētu, pret šāda līmeņa komandām ir jāveic daudz aizsardzības darbību. Un jādara tas visas deviņdesmit minūtes, ne mirkli nezaudējot koncentrēšanos. Vēl viens ļoti svarīgs aspekts būs, kad bumba ir mūsu, jāsaprot, ka šie momenti ir tikpat svarīgi kā darbības aizsardzībā, mums būs jābūt aukstasinīgām, pārliecinātām ar bumbu, un mums tas ir labi jāizmanto.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/12096/didzis-m...

  +2 [+] [-]

, 2019-08-26 20:22, pirms 5 gadiem
Raksta autors varbūt varētu pierakstīt klāt kurā septembrī, lai cilvēki varētu arī klātienē paskatīties, tas taču nav grūti ko?

  +1 [+] [-]

, 2019-08-26 21:01, pirms 5 gadiem
didzis1 rakstīja: Raksta autors varbūt varētu pierakstīt klāt kurā septembrī, lai cilvēki varētu arī klātienē paskatīties, tas taču nav grūti ko?
3. Septembris. 19.oo
Daugavas stadions, Liepāja

     [+] [-]

, 2019-08-27 10:48, pirms 5 gadiem
Ilgu laiku jau domāju, ka vajadzētu kādu ķeksi sc lietotāja profilā - "Nerādīt ziņas par sieviešu futbolu".

Īstenībā arī citi ķekši noderētu, piemēram - "Nerādīt ziņas par Francijas līgu". Kas nu kuram. Personalizēt portālu.

  +1 [+] [-]

, 2019-08-27 12:03, pirms 5 gadiem
mndvolk rakstīja: Ilgu laiku jau domāju, ka vajadzētu kādu ķeksi sc lietotāja profilā - "Nerādīt ziņas par sieviešu futbolu".

Īstenībā arī citi ķekši noderētu, piemēram - "Nerādīt ziņas par Francijas līgu". Kas nu kuram. Personalizēt portālu.
Take skrullē pāri! Neviens ar varu neliek te nākt iekšā.