Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

LFF pēdējā brīdī pabeigtie statūti: padomes ieviešana un valdes funkciju maiņa

LFF pēdējā brīdī pabeigtie statūti: padomes ieviešana un valdes funkciju maiņa
LFF prezidents Kaspars Gorkšs. Foto: Oksana Džadana/F64

Rītdien paredzēts Latvijas Futbola federācijas kongress, kurā citu darba punktu starpā paredzēts arī balsot par federācijas statūtu nomainīšanu - federācijas vadība visdrīzāk gan nolems balsošanu atlikt. Galīgā statūtu versija LFF biedriem tika nosūtīta tikai vakardien, kamēr LFF komunikācijas kanālos tā nav pieejama joprojām. Portāls Sportacentrs.com publicē 43 lappuses garo statūtu projektu.

Sākotnēji LFF piedāvātā statūtu versija tika izsūtīta LFF biedriem aprīļa sākumā, taču rediģētā versija, kura būs jāapstiprina vai jānoraida piektdienas kongresā, LFF biedrus sasniedza tikai vakar, attiecīgi atstājot mazāk nekā 48 stundas šī dokumenta izvērtēšanai, par ko savu nepatiku publiski izteikuši pašreizējās LFF vadības opozīcijas pārstāvji un atsevišķi LFF biedri, kā arī LFF valdes loceklis Juris Keišs.

LFF nav uzskatījusi par vajadzīgu pirms kongresa jauno statūtu projektu izplatīt savus komunikācijas kanālos un nav padarījusi publisku. LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks sarunā ar Sportacentrs.com pirms nedēļas gan pastāstīja par aptuvenām plānotajām izmaiņām statūtos, bet galīgo statūtu projektu LFF Komunikāciju daļa nebija gatava nodot medijiem vēl šorīt.

Mūsu portāla rīcībā LFF statūtu projekts, kas vakar izsūtīts biedriem, gan tāpat nonāca. Publicējam statūtu projektu pilnā apjomā, tas pieejams ŠEIT, izceļot lielākās atšķirības salīdzinājumā ar pašreizējo LFF statūtu versiju, kuras pēdējā redakcija veikta 2015. gada pirmajā aprīlī pēc kongresa balsojuma, statūtus parakstot ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim.

Pirmais, kas jāizceļ, jauno statūtu projekts ir gandrīz divreiz apjomīgāks nekā pašreizējie statūti, tikušas konkretizētas vairākas vietas, kas iepriekš bija paskaidrotas īsi. Piemēram, šobrīd sadaļā „LFF mērķi” ir 13 punkti, bet jaunajā versijā tiek piedāvāti LFF mērķi 21 punktā. Pašreizējā statūtu redakcijā prasībās par LFF institūciju locekļiem ir trīs punkti, jaunajā versijā – astoņi, ieskaitot, ka LFF institūciju loceklim patstāvīgajai dzīvesvietai jābūt Latvijai, kas šobrīd nav obligāti, saskaņā ar statūtiem.

Pamatīgi paplašinātas ir arī LFF biedriem veltītās nodaļas – pašreizējie statūti biedru tiesībām velta trīs punktus, bet pienākumiem desmit punktus, kamēr jaunajā versijā tas aprakstīts daudz detalizētāk, proti, ar deviņiem punktiem par biedru tiesībām un 17 punktiem par pienākumiem.

Taču pašas galvenās un organizatoriski svarīgākās izmaiņas jaunajos statūtos meklējamas LFF struktūrā. Šobrīd LFF vada tās prezidents kopā ar valdi, kurā ģenerālsekretārs piedalās bez balsstiesībām, toties ar vairākiem organizatoriskajiem pienākumiem, piemēram, nodrošināt LFF valdes pieņemto lēmumu izpildi, kā arī tiesībām pārstāvēt LFF. Valde tiek ievēlēta reizē ar prezidentu LFF kongresā.

Jaunie statūti paredz, ka LFF pārvalde tiek sadalīta, nošķirot lēmējvaru un izpildvaru, proti, plānots ieviest LFF Padomi, stratēģisku pārraudzības institūciju, kuru vada prezidents, un LFF valdi, izpildinstitūciju, kuru vada ģenerālsekretārs. Padomi paredzēts veidot no 11 locekļiem, ieskaitot no LFF prezidenta un viceprezidenta, viņus ievēl kongresā uz četru gadu termiņu un ne vairāk kā uz trim termiņiem. Plānots, ka desmit valdes locekļi, neskaitot prezidentu, tiks apstiprināt pēc sistēmas 5+5, proti, pieci tiks ievēlēti uz četru gadu termiņu, piemēram, 2020. gadā, bet pieci - uz četru gadu termiņu 2022. gadā. Attiecīgi valde pilnā sastāvā netiks ievēlēta vienlaicīgi. Padomes pilnvarās ietilpst valdes locekļu apstiprināšana un atcelšana.

Valdē ietilpst trīs locekļi – prezidenta ierosināts un padomes apstiprināts ģenerālsekretārs, kā arī divi ģenerālsekretāra ierosināti un padomes apstiprināti locekļi. Valdes locekļu viena termiņa maksimums ir četri gadi, taču termiņu skaita limits nav noteikts. Statūtos minēts, ka valdes locekļu atalgojumu nosaka Padome, tāpat norādīts, ka valde vada LFF saskaņā ar Padomes un Kongresa lēmumiem.

Jāpiemin, ka jaunā statūtu redakcija paredz LFF pienākumu publicēt prezidenta un ģenerālsekretāra atalgojumu federācijas mājaslapā. LFF prezidenta atalgojumu nosaka Labas pārvaldības komiteja.

LFF statūtu maiņa rītdien notiks, ja par to nobalsos vairāk nekā divas trešdaļas klātesošo LFF biedru. Kongress būs pieejams Sportacentrs.com tiešraidē.


, 2019-04-25 15:25, pirms 5 gadiem
Super!Beidzot bus kartiba!

Tikai Kaspar,nepievil mus Latviešus!
, 2019-04-25 15:37, pirms 5 gadiem
Madzigais rakstīja: Super!Beidzot bus kartiba!

Tikai Kaspar,nepievil mus Latviešus!
latvieši ar mazo l
, 2019-04-25 16:45, pirms 5 gadiem
Latvijas futbola postu sitīsim un satrieksim ar statūtiem! Kā īsti vilki ņemsim spalvu un uzmetīsim vēl daiļākus statūtus, bet pēc tam ar šiem statūtiem apsegsim Gibraltāra pārbaudes spēles protokolu! Un nākamo spēļu protokolus pie reizes arī. Svarīgākais futbolā ir sakārtota dokumentācija. Bez sakārtotas dokumentācijas futbols būtu barbariska bumbas spārdīšana un bezmērķīga skraidīšana.
, 2019-04-25 16:56, pirms 5 gadiem
Gribētos cerēt, ka LFF kongresa balsstiesīgiem biedriem pietiks prāta rīt nepieņemt šos Latvijas futbolam tik nozīmīgo dokumentu tādā steigā. Parasti ar tādu dokumentu organizācijas biedri jāiepazīstina savlaicīgi, jo tas ir jāizpēta un jāizanalizē.
, 2019-04-25 17:02, pirms 5 gadiem
, 2019-04-25 17:16, pirms 5 gadiem
"Tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka, ņemot vērā pēdējā laika neskaidro situāciju, kongresa laikā var tikt rosināta visas LFF valdes un prezidenta atkāpšanās."

Tas tagad būs regulāri? Sava veida tradīcija?
, 2019-04-25 17:46, pirms 5 gadiem
Avoti ziņo, ka rīt tomēr nenotikšot balsošana par jaunajiem, steigā sastādītajiem statūtiem. Priecē, ka tik daudz prāta ir pieticis.
, 2019-04-25 17:49, pirms 5 gadiem
Nebutu tik daudz laika japavada cinoties ar krievelu frakciju, gan jau butu ari paspejusi normali statutus uzrakstit. Bail, ka nepietiks speka un izmetis Gorksu ara un pie varas naks Vadiks, kas atlaus visiem Zhukiem izaimniekot naudu velarvien visadas Staiceles un Stadionos.
, 2019-04-25 18:11, pirms 5 gadiem
Indriksona dvīņu marionetes turpina nepārsteigt!
Slēpts komentārs: varenais_eksperts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-04-26 03:45, pirms 5 gadiem
kas_es_856436297640153088 rakstīja: sūdīgākais kapteinis, vēl sūdīgāks prezidents. lai viņam veicas smerdelim
Viens sū.a smirdošs kremļa trollis iepīkstèjās.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
60

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.