Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Krievijas stilā spēlē Latvija vai tomēr Lietuva? Slovākijā nesaprot

Krievijas stilā spēlē Latvija vai tomēr Lietuva? Slovākijā nesaprot
Andris Vaņins un Kaspars Gorkšs spēlē pret Lietuvu
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Bratislavā un Trnavā gaidot Slovākijas-Latvijas futbola maču, nācās novērot, ka tā līdz galam slovāku līdzjutēji tomēr nav droši, pret ko tieši viņi spēlēs – Latviju vai Lietuvu? Taču Slovākijas futbolisti un treneris bija pārliecināti par ko citu, proti, ka Latvija spēlē izteiktā Krievijas izlases stilā.

„Latvijas izlasi pazīstam jau kopš iepriekšējā EČ atlases cikla,” slovāku medijos citēts Peters Pekarīks, izlases aizsargs, kurš nesen Bundeslīgā nospēlēja pilnu maču pret Artjomu Rudņevu un HSV. „Esam nonākuši pie secinājuma, ka latvieši ir mums neērts pretinieks. Viņiem ir stabila aizsardzība, ko ātri var pārvērst bīstamā uzbrukumā. Noteikti, ka mūsu treneris varēs izmēģināt vairākas jaunas lietas.”

Savukārt slovāku uzbrucējs Mihals Djurišs savā raksturojumā bija nedaudz tiešāks: „Atceros iepriekšējo maču starp mūsu izlasēm Rīgā, kur izlaidām vadību 2:0 un spēlējām 2:2. Arī tagad Trnavā nebūs viegli. Tā tomēr ir bijusī krievu skola, līdzīga spēles maniere, skaidrs, ka būs grūti. Ar interesi gaidu, kādā kondīcijā Latvija ieradīsies uz spēli.”

Latvijas salīdzināšanu ar Krieviju, kas daudziem mūsu valstī nav īpaši patīkama, tomēr var saprast. Kā nekā, arī Latvijā bieži vien visas Balkānu valstis tiek mestas vienā katlā, savukārt Latvijas futbola sabiedrībā un arī izlasē krievu valodas netrūkst. No iepriekšējās Latvijas spēles pret Slovākiju pamatsastāva 11 vīriem vairums ērtāk parasti sazinās krievu valodā, līdz ar to nav brīnums, ka Latvijas izlasi tikai laukumā redzējušajiem slovākiem palicis šāds iespaids. Cita runa, ka viņi šo iespaidu pārceļ arī uz spēles stilu un laukumā parādīto.

„Kāpēc pārbaudes spēlei vēlējāmies Latviju? Jo tā palīdzēs gatavoties nākamajiem turnīriem,” vakar preses konferencē apstiprināja slovāku galvenais treneris Jāns Kozāks. „Latvija, Lietuva, Igaunija – visas trīs Baltijas valstis spēlē Krievijas stilā, un pret Krieviju mums sagaidāma spēle „Euro 2016” finālturnīrā. Savukārt pret Lietuvu spēlēsim nākamajā PK atlases ciklā, tā kā sanāks pārbaude uzreiz divām nākamajām spēlēm pret līdzīga stila pretiniecēm.”

Protams, līdzīgs vai nelīdzīgs spēles stils ir subjektīvs jautājums, taču kaut kā grūti iztēloties Mariana Pahara vadīto komandu, izmantojot tik plašu uzbrukumu klāstu kā Krievijai un kontrolējam bumbu tik lielu spēles laiku. Vairāk tomēr gribas saukt Latviju par aizsardzības un pretuzbrukumu tipa komandu, ko diemžēl nesen sanāca novērot arī nesenajā spēlē pret „pastarīti” Kazahstānu, kad Latvija ieguva iniciatīvu, bet kvalitatīvos uzbrukumos to pārvērst nespēja. Taču interesanta arī cita lieta – automātiska Baltijas valstu ielikšana vienā spēles stilā un to salīdzināšana, kas savukārt noveda pie citas problēmas, vairs ne ar futbolu saistītas.

Kad, ierodoties uz spēli, Bratislavā piereģistrējos viesnīcā, pamanīju, ka pie maniem personas datiem norādīts „Litva”. Valstu rakstība dažādās valodās, protams, atšķiras, taču liktenim labpaticies, ka dažus vārdus kopīgajā poļu/slovāku/čehu mēlē pazīstu, un „Litva” likās visai lietuviska. Taču uzņemšanā sēdošais čalis man ļoti pārliecinoši izskaidroja, ka Slovākijā nav tā kā citās valodās. Viņam bija 100% skaidrs, ka Latvija ir Baltijas vidējā valsts un ka tur ir Rīga, un jā, to saucot par „Litvu” un lai es nesatraucoties. Vēlāk savā istabiņā paskatījos interneta meklētājā, kur slovāku vārdam „Litva”, protams, bija karogs dzeltenās un zaļās krāsās.

Ilgi gan nesanāca brīnīties par šo ģeogrāfijas brīnumbērnu. Vakara gaitā devos pieredzējušāku kolēģu pēdās un centos slovāku futbola noskaņas iepazīt sporta bāros. Kārtīgu fanu grupiņa tur man apstiprināja, ka gaida savas izlases spēli, un bija priecīgi, ka no ārzemēm esmu ieradies tieši uz šo maču. Taču atkal – es angliski par „Latvia” runāju, šie savukārt „Litvu” piesauc. Pavaicāju, vai tad tiešām „Lotyšsko” nebūtu tā īstā valsts.

Atkal sākās diskusijas un skaidrojumi par Rīgu, sarkanbaltsarkano karogu un citiem mūsu simboliem, taču puse slovāku sita dūri galdā, ka tā ir „Litva”, bet otra puse tomēr pārdomāja, ka dzirdēts cits variants. „Wi-Fi” tobrīd, kā par spīti, bija noplīsis un nekādu apstiprinājumu uz vietas neguvām. Beidzot iejaucās bārmenis un pateica, ka te nav ko diskutēt – viņam labs draugs esot no Latvijas jeb no „Lotyšsko”. Uz brīdi atviegloti nopūtos, taču tikai uz brīdi, jo izrādījās, ka šim draugam ir tipiskais latviešu vārds „Mindaugas Žukauskas”.

Problēmas ar valstu jukšanu radās vēl vairākās situācijās, taču šīs divas izcēlu īpaši, jo tajās laipnie slovāki, par spīti visiem saviem centieniem un pārdomām, tā arī palika pie kļūdainās versijas, ka esmu no „Litva”. Divās citās reizēs un vietās gan palīdzēja tas, ka pie sienas goda vietā kā dekorācija bija piestiprināta hokeja nūja. Satiktie slovāki, kuri sevi sauca par sporta aktīvistiem, pēc „Latvia” sasaistes ar hokeju uztvēra, par ko ir runa, taču ne uz brīdi nepieļāva domu, ka hokejs Slovākijā ir sports numur viens – tas viennozīmīgi esot futbols. Statistika gan rāda, ka hokeja spēles Slovākijā apmeklē vairāk cilvēku nekā futbola. Starp citu, pēc sarunas par pie sienas esošo hokeja nūju, noteicu, ka arī Latvijā hokejam labāki panākumi nekā futbolam un mums ir spēcīga izlase. Nezinu, kā tieši viņi uztvēra vārdus „elite team”, taču par vārdu „spēcīga” slovāku puiši gan saskatījās aizdomīgi, pakasīja galvu un pieklājīgi neko neteica.

Lai nu kā, Latvijas-Lietuvas problēma mani ieinteresēja tiktāl, ka vakardienas preses konferencē par to pavaicāju arī izlases trenerim Kozākam, sak, vai jums nav kā jūsu tautiešiem, ka šīs divas valstis jūk savā starpā. Kozāks līdz tam uz katru slovāku žurnālista jautājumu bija atbildējis teju nāvīgā nopietnībā, skatoties sev priekšā uz savām rokām, taču, kad viņam pārtulkoja manis teikto, sāka pārsteigti smaidīt un ar acīm sameklēja jautātāju (protams, nevaru galvot, ka laipnais smaids bija atzinīgs – varbūt vienkārši brīnījās, kurš te tērē laiku muļķībām).

„Man visvairāk sanāk domāt par futbolu,” sacīja Kozāks. „Un Latvijas un Lietuvas izlases atšķiru pēc tā, ka Latvijai ir sarkanas, bordo krāsas formas, bet Lietuvai – dzeltenas un zaļas. Zinu, ka Latvijas galvaspilsēta ir Rīga, jo esmu tur bijis un atceros iepriekšējo spēli pret Latviju. Rīga ir ļoti skaista pilsēta, tā man ļoti patika, taču viena lieta tajā man tomēr nepatika – rezultāts. Bijām vadībā 2:0, taču tomēr ielaidām divus vārtus un nospēlējām neizšķirti 2:2. To labi atceros, tāpēc arī varu atšķirt Latviju no Lietuvas.”

Pēc tam ar slovāku izlases preses sekretāru varējām pajokot, ka, re, problēma atrisināta. Protams, nākamajā teikumā angliski ļoti labi runājošais vīrs atgādināja, ka šodienas mačs pret „Lotyšsko” būs laba gatavošanās nākamā PK atlases cikla spēlēm pret „Latvia”. Tobrīd nopūtos bezcerīgi...


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-03-25 13:04, pirms 8 gadiem
Jāsagaida tas laiks, kad futbola laukumā Latvija kaut ko iespaidīgu (izņemot EURO2004) parādīs, tad visi lietuviešu sauktu par latviešiem.
, 2016-03-25 13:05, pirms 8 gadiem
Germany rules rakstīja: Mes spēlejam San-Marino stila proti no aizsardzibas
Vācija spēlē turku stila futbolu.
, 2016-03-25 13:18, pirms 8 gadiem
Interesanti, kā tad būs uz biļetēm/tablo/reklāmām uzrakstījuši?
, 2016-03-25 13:20, pirms 8 gadiem
Mindaugas Žukauskas
, 2016-03-25 14:00, pirms 8 gadiem
ieteiktu troļļot slovāku fanus, trenerus, žurnālistus un visus pārējos, kuri nemāk atšķirt abas valstis un prasīt kā viņuprāt izlasei ies smagajā D grupā
, 2016-03-25 14:03, pirms 8 gadiem
100% slovāki būtu dusmīgi, ka mēs viņus visu laiku jauktu ar slovēņiem.
, 2016-03-25 14:15, pirms 8 gadiem
ffwrd rakstīja: ieteiktu troļļot slovāku fanus, trenerus, žurnālistus un visus pārējos, kuri nemāk atšķirt abas valstis un prasīt kā viņuprāt izlasei ies smagajā D grupā
sauc viņus par čehoslovākiem, ar to pietiks.
, 2016-03-25 14:38, pirms 8 gadiem
karlis1993 rakstīja: 100% slovāki būtu dusmīgi, ka mēs viņus visu laiku jauktu ar slovēņiem.
Vai tad nejaucam? Un parastam fanam nemaz nav jāzina ar ko spēlē, bet tikai jājūt līdzi. Galu gala, pasaulē jau vispār zina tikai Baltijas valstis, sīkāk nemaz parasti nedala.
, 2016-03-25 15:00, pirms 8 gadiem
Vajadzēja pajautāt, kā nokļūt viņu galvaspilsētā Ļubļanā.
Ja nelīdz, tad atcerēties, ka īstā galvaspilsēta ir Prāga.

Un, protams, apgalvot, ka tādu Bratislavu pirmoreiz mūžā dzird. Presburga tak tāda Vīnes piepilsēta vien ir.

Ak, jā, vēl var pajūsmot par maģāriem un gulāšu kā vietējo nacionālo ēdienu.
, 2016-03-25 15:55, pirms 8 gadiem
Tā tak Bratislava Slovēnijā, kur par dolāru tu kļūsti par kingu un par dažiem centiem vari nopirkt veselu viesnīcu.
, 2016-03-25 16:23, pirms 8 gadiem
Nedēļas vidū ieejot krogā nemaz nevarētu sakarīgus un izglītotus cilvēkus atrast! Kam tas interesē tas arī zin. Lai vai kā - SARAUJ LATVIJA!
, 2016-03-25 16:42, pirms 8 gadiem
Stils - tas ir kā lamājas spēles laikā...ja fako, tad britu stils..ja bļģ un matj, tad krievu stils...vēl protams ir spāņu, vācu un itāļu, kà arī čigānu stils...var vienpadsmit blondi ar zilām acīm latvieši iznākt spēlēt laukumā un uzreiz dzirdams, ka tad ir krievu stils!
, 2016-03-25 18:55, pirms 8 gadiem
Mixes rakstīja: Tā tak Bratislava Slovēnijā, kur par dolāru tu kļūsti par kingu un par dažiem centiem vari nopirkt veselu viesnīcu.
Nu tu geografs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-03-25 20:22, pirms 8 gadiem
Mixes rakstīja: Tā tak Bratislava Slovēnijā, kur par dolāru tu kļūsti par kingu un par dažiem centiem vari nopirkt veselu viesnīcu.
O , mūsu intelektuāļi aktivizējās
, 2016-03-26 18:40, pirms 8 gadiem
Stiliņš mums ir labs - paši nespēlējam, un arī citiem neļaujam spēlēt. Līdzīgi kā Indriksons - pats neko nevar izdarīt, un arī Kļaviņam neļauj neko darīt.
P.S. Es neesmu Kļaviņš. Arī Krišjānis neesmu. Ja kāds apvainojās, pats vainīgs. Iešu atkorķēšu aliņu
Raimonds Krollis. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF
191

Latvijas izlase sāk drausmīgi, Krollis panāk neizšķirtu pret Lihtenšteinu

Šovakar Kiprā otro pārbaudes spēli jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā aizvadīja Latvijas futbola valstsvienība, kam neizdevās pieveikt Lihtenšteinu – 1:1. Pirmajās sekundēs Mārcis Ošs iesita bumbu savos vārtos, bet turpinājumā izlīdzinājumu panāca Raimonds Krollis.
Latvijas U19 valstsvienība. Foto: LFF
1

Latvieši nenotur pārsvaru un Elites posma turnīru noslēdz ar vienu punktu

Šā gada Eiropas U19 meistarsacīkšu kvalifikācijas sacensības ar neizšķirtu (1:1) pret Elites posma septītās apakšgrupas mājinieci Ziemeļmaķedoniju noslēdza Viktora Dobrecova trenētie Latvijas futbolisti.
Foto: LFF
1

Latvijas U17 meitenes sagrauj Gruziju, tomēr neiekļūst A līgā

Latvijas WU-17 meiteņu izlase sestdien noslēdzošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas B līgas otrās kārtas turnīra mačā Fēru salās ar rezultātu 5:0 (3:0) uzvarēja Gruziju un savā apakšgrupā ierindojās trešajā vietā, ziņo Latvijas Futbola federācija.