Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Asumiem bagātā spēlē Latvijas jaunieši zaudē Gruzijai

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Asumiem bagātā spēlē Latvijas jaunieši zaudē Gruzijai
Renārs Varslavāns
Foto: FS "Metta"

Igora Stepanova vadītā Latvijas U17 izlase šodien aizvadīja pirmo spēli UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Gruzijā. Mačā pret mājiniekiem mūsējiem nācās piedzīvot minimālu zaudējumu.

Kopā ar Latviju un Gruziju 13. kvalifikācijas grupā ir arī Itālijas un Melnkalnes jauniešu izlases. Pirms turnīra grupas izlozi varēja vērtēt kā salīdzinoši veiksmīgu, jo pretī iegūta otrā vājākā komanda no otrā groza [ja ņem vērā UEFA jauniešu izlašu koeficientus] Gruzija un jauniešu līmenī nesekmīgā Melnkalne. Latvija un Melnkalne ir divas no septiņām UEFA dalībvalstīm, kas nekad nav piedalījušās Eiropas jauniešu čempionātu finālturnīros [U17, U19, U21, WU17 un WU19].

2018. gada U17 Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies Anglijā un tajā 4. reizi pēc kārtas piedalīsies 16 labākās kontinenta komandas. Zīmīgi, ka 2017. gada finālturnīram, pārvarot divas atlases kārtas, kvalificējās Fēru Salas, kļūstot par mazāko Eiropas valsti, kas jebkad ir kvalificējusies jaunatnes sacensību izšķirošai daļai. Šogad pirmajā kvalifikācijas kārtā piedalās 52 izlases, kas ir sadalītas 13 apakšgrupās. Otrajā kvalifikācijas kārtā jeb Elites raundā tiek katras grupas divas labākās komandas un četras trešās vietas ieguvējas, kurām būs labāki rezultāti pret savas apakšgrupas pirmajām divām vietām. 30 komandām Elites raundā pievienosies Vācija un Portugāle, kuras ir atbrīvotas no kvalifikācijas 1. kārtas augstā UEFA koeficienta dēļ.

Latvijas U17 izlase pēdējo reizi Elites raundam spēja kvalificēties 2013. gada rudenī, kad spēlēja 1997. gadā dzimušie futbolisti. 2015. gadā neveiksmi piedzīvoja tā sauktā "Skonto" zelta paaudze, mājas turnīra izšķirošajā spēlē pārliecinoši zaudējot Polijai [0:4]. Pērn bijušā "Arsenal" futbolista Igora Stepanova vadītā komanda palika 3. vietā grupā, piekāpjoties Krievijas un Bosnijas vienaudžiem.

Spēle starp Latvijas un Gruzijas jauniešiem tika aizvadīta ietilpīgajā "Mihaila Meshi" stadionā Tbilisī. Latvijas komandas pamatsastāvā devās Virslīgā spēlējošie Renārs Varslavāns [8 spēles FK "Metta/LU"] un Rihards Ozoliņš [6 spēles "Metta/LU", no kurām četras pamatsastāvā]. Tāpat jāizceļ komandas kapteinis Leonīds Truskovskis, kurš aizvada veiksmīgu sezonu BFC "Daugavpils" pieaugušajā komandā. Kopumā komandas pamatsastāvā izgāja pieci "Mettas" jaunieši, trīs daugavpilieši, divi liepājnieki un viens Ventspilī spēlējošais futbolists.

Pirmais puslaiks ritēja ar Gruzijas jauno futbolistu ievērojamu pārsvaru, ko 21. minūtē izdevās pārvērst rezultatīvā sitienā: pēc piespēles no kreisās malas neveiksmīgi bumbu izsist ārā mēģināja Kristers Lībeks, no kura tā nonāca pie gruzīnu uzbrucēja Hvičas Kvaratskhelijas, kurš sita spēcīgi un precīzi. Pirmajā puslaikā Gruzijai bija vēl divas lieliskas iespējas gūt vārtus - vienā no epizodēm no vārtu līnijas bumbu izsita mūsu aizsargs, bet pēc Ivas Gelašvili sitiena latviešus glāba vārtu pārliktnis.

Pēc pārtraukuma labs uzbrukums padevās Latvijas izlasei. 46. minūtē izdevīgā pozīcijā bumbu ieguva Krists Villers, taču viņa sitienam trūka precizitātes. Otrajā puslaikā spēle kļuva atklātāka, abām komandām regulāri veidojot labas vārtu gūšanas iespējas. 52. minūtē Raivis Viļumsons pat guva vārtus, taču izdarīja to, atrodoties aizmugurē. Dažus mirkļus vēlāk mūsu vārtsarga Ivana Dubodelova modrību ar sitienu no vidējās distances pārbaudīja gruzīni. Mačā netrūka asu izklupienu un divcīņu, viena no kurām izraisīja pamatīgu grūstīšanos, tajā iesaistoties teju visiem abu komandu laukuma spēlētājiem. Agresīva spēle turpinājās arī turpmāk un 71. minūtē pēc pārkāpuma pretinieku soda laukumā pie otrās dzeltenās kartītes tika gruzīnu pussargs Iraklijs Azarovs. Atlikušajās 10 minūtēs vairākumu pārvērst vārtu guvumā mūsu komandai neizdevās, galu galā atzīstot laukuma saimnieku pārākumu ar 0:1.

Citā grupas spēlē Itālija pārliecinoši tika galā ar Melnkalni 3:0.

Gruzija - Latvija 1:0 (1:0)

Vārti: Kvaratskhelija '21
Noraidījums: Azarovs '71
Latvija: Dubodelovs - Kirkils, Lībeks, Fedorovičs, Truskovskis - Varslavāns, Ozoliņš, Villers, Krjukovičs (Kalniņš '55) - Magrins, Sidorovs (Viļumsons '26)

Latvijas U17 izlases spēles 2017. gadā

DatumsSacensībasPretinieksRezultātsVārtu autori
27.04UEFA Attīstības turnīrs (Baltkrievija)Baltkrievija2:0Fedorovičs Silvestrovs
29.04UEFA Attīstības turnīrs (Baltkrievija)Moldova2:2Kalniņš Varslavāns
01.05UEFA Attīstības turnīrs (Baltkrievija)Gruzija1:1Drāznieks
29.06Baltijas kauss (Somija)Igaunija0:3
30.06Baltijas kauss (Somija)Lietuva3:0Drāznieks Fedorovičs Sidorovs
02.07Baltijas kauss (Somija)Somija1:2Varslavāns
16.08Viktora Banņikova piemiņas turnīrs (Ukraina)Slovākija1:2Sidorovs
17.08Viktora Banņikova piemiņas turnīrs (Ukraina)Izraēla0:2
19.08Viktora Banņikova piemiņas turnīrs (Ukraina)Slovēnija3:1Sidorovs Varslavāns Truskovskis
20.08Viktora Banņikova piemiņas turnīrs (Ukraina)Igaunija1:2Varslavāns
24.10Eiropas čempionāta kvalifikācija (Gruzija)Gruzija0:1
27.10Eiropas čempionāta kvalifikācija (Gruzija)Itālija
30.10Eiropas čempionāta kvalifikācija (Gruzija)Melnkalne
Bilance: +3=2-6 (14:16)

Latvijas U17 izlases sastāvs

FutbolistsVecumsPozīcijaKlubs
Ivans Dubodelovs16VārtsargsBFC "Daugavpils"
Alvis Sorokins16VārtsargsFS "Metta"
Viktors Grigorjevs16AizsargsFA "Ventspils"
Gabriels Kirkils16AizsargsFS "Metta"
Daniels Fedorovičs16AizsargsFS "Metta"
Leonīds Truskovskis16AizsargsBFC "Daugavpils"
Deniss Žuravļovs16Aizsargs"Rīgas Futbola skola"
Oskars Bambals16AizsargsFS "Metta"
Kristers Lībeks16AizsargsFK "Liepāja"
Krists Villers16PussargsFK "Ventspils"
Kirils Iļjins16PussargsBFC "Daugavpils"
Maksims Sidorovs16PussargsFK "Liepāja"
Rihards Ozoliņš16PussargsFK "Metta/Latvijas Universitāte"
Raivis Viļumsons16PussargsFK "Liepāja"
Aleksejs Krjukovičs16PussargsFS "Metta"
Markuss Kalniņš16PussargsRCD "Mallorca" S. A. D. (Spānija)
Roberts Magrins16UzbrucējsBFC "Daugavpils"
Renārs Varslavāns16UzbrucējsFK "Metta/Latvijas Universitāte"
Kristers Silvestrovs16UzbrucējsFA "Ventspils"
Aleksandrs Kartišovs16UzbrucējsFS "Metta"

     [+] [-]

, 2017-10-24 19:36, pirms 6 gadiem
kur Roberta Viiksnes filma pazuda?