Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Latvijas U-21 Polijā

Latvijas U-21 Polijā
Deniss Rakels
Foto: zaglebie-lubin.pl

Šodien bija tas gods kopā ar Latvijas U-21 futbola izlasi doties uz Poliju, kur mūsējiem otrdien jāaizvada pārbaudes mačs ar Polijas vienaudžiem. Par pirmās dienas novērojumiem šajā blogā.

Priekšvārds

Neliela fona informācija: Latvijas U-21 izlase jūnijā sāks 2015. gada Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas turnīru, kurā 5. grupas ietvaros sacentīsies ar Šveices, Ukrainas, Horvātijas un (negribas šo valsti pieminēt, bet nākas) Lihtenšteinas U-21 izlasēm. "Play-off" iekļūs katras grupas uzvarētāja un četras labākās no desmit 2. vietu ieguvējām, tomēr Latvijas U-21 izlases sakarā pēc pesimistiskā EČ2013 cikla diemžēl nenākas runāt par augstākajiem mērķiem... Atgādināšu, ka iepriekšējais sasaukums Mihaila Zemļinska un Antona Jores vadībā EČ2013 noslēdza pēdējā vietā savā grupā aiz Francijas, Slovākijas, Rumānijas un Kazahstānas ar briesmīgu 1:21 vārtu attiecību. Lūkosim, kā klāsies Marianam Paharam ar palīgiem Andri Rihertu un Vitāliju Astafjevu.

Minētā trio pirmie pīrāgi pamatīgi piedega, jo Sadraudzības kausa izcīņā nācās palikt pirmspēdējā 11. vietā. Tomēr toreiz Pahars vien īsu brīdi pirms turnīra sākuma kļuva par jauno treneri un atzina, ka dažus spēlētājus līdz tam nemaz nav pazinis. Tagad izlase ir sapulcējusies otrreiz, lai īsi pirms Virslīgas sākuma aizvadītu pārbaudes maču pret Polijas U-21 izlasi. Izsaukti 18 spēlētāji (saraksts tabulā). Jāmin, ka pēdējā brīdī notikusi viena izmaiņa - eksāmena dēļ uz Poliju nav devies Artis Ojārs Ostrovskis ("Metta"/LU) un viņa vietā līdzi paņemts Bogdans Petruks ("Liepājas metalurgs").

Polijas U-21 izlase pirms pāris dienām ar 3:0 uzvarēja Lietuvas vienaudžus. Kā man pastāstīja poļu Futbola asociācijas ārštata cilvēks, 1. puslaiks bijis līdzīgs un noslēdzies 0:0, kas skaidrojams ar to, ka šim poļu sasaukumam tā bija tikai pirmā spēle. Tomēr uzreiz pēc pārtraukuma Polijai izdevās gūt vārtus un beigās uzvarēt itin pārliecinoši, lai gan godīgāks rezultāts būtu bijis 3:1. Jāmin, ka šo spēli Polijā (citā pilsētā, nevis Legionovo, kur spēlēs Latvija) klātienē noraudzījās 1 600 skatītāji, spēli translējušas divas televīzijas un arī žurnālistu interese esot bijusi ievērojama. Tā futbolu mīl Polijā. Starp citu, Polijas U-21 mērķis ir ne tikai uzvarēt grupā (kurā ir portugāļi, krievi...), bet arī uzvarēt "play-off" un vēlāk tikt finālturnīra trijniekā, lai kvalificētos 2016. gada Olimpiskajām spēlēm. Ambiciozi.

Latvijas U-21 Polijā

Lai gan izlases sastāvu veido ļoti dažādu klubu spēlētāji (visbagātāk ar četriem spēlētājiem pārstāvēts "Liepājas metalurgs") un izlases iekšienē aktīvi virmo divas valodas (latviešu un krievu), komanda ir vienota un draudzīga. Tikai viens piemērs - Kārlis Plendišķis, kurš ir "Werder" sistēmas futbolists un netika uz Sadraudzības kausa izcīņu, krievu valodā nesaprot praktiski nevienu vārdu. Visi viņam palīdz un arī krievu puiši, cik vien spēj, runā ar viņu latviski. Tāpat silti tika sagaidīts Deniss Rakels - Polijā spēlējošais futbolists arīdzan nepiedalījās Sadraudzības kausa izcīņā un acīmredzot izlases biedri ļoti bija pēc viņa noilgojušies - draugi. Papildus draudzībai minēšu arī disciplīnu un režīmu - piemēram, vakariņu galdu visi pamet reizē un tagad, kad plkst.21:30 pēc Polijas laika rakstu šīs rindiņas, viesnīcā ir pilnīgs klusums, visi ir savās istabiņās un koncentrējas rītdienai, kad būs pēdējā treniņu diena pirms gaidāmās otrdienas spēles ar Poliju.

Polijas - Latvijas spēli visdrīzāk klātienē skatīsies mazāk līdzjutēju, jo ar leišiem tika spēlēts sestdienā, kamēr mūsējo cīņa būs darba dienas vidū, turklāt tai pašā dienā arī pieaugušo PK kvalifikācijas spēles (Polijai spēle ar Sanmarīno). Un tomēr stadiona telpās redzamais plakāts, kurā reklamēta Polijas un Latvijas U-21 izlašu spēle, informē: "Skatītāju vietu skaits ir ierobežots". Treniņlaukumā, kurā pirms "Euro2012" trenējās Grieķijas izlase, ir 2 500 skatītāju vietas.

Šovakar Latvijas U-21 izlase aizvadīja pirmo treniņu Polijā. Īpaši man patika daļa, kurā divpusējā spēlē Pahars slīpēja taktiku un ik pa laikam ar svilpi pārtrauca cīniņu, liekot visiem palikt savās vietās un norādot uz pozīcijas izvēles kļūdām. Liels uzsvars tika likts uz ātru kombināciju izspēli pēc pārtvertām bumbām. Abi vārtsargi Grigorjevs un Čižovs strādāja Andreja Piedela vadībā.

Pretinieku rindās (cerams, arī mūsējo...) noteikti būs nākamās zvaigznes. Piemēram, 2006. gadā, kad Polijas U-21 uzvarēja Latvijas U-21 ar 3:1, uzvarētāju sastāvā spēlēja Jakubs Blaščikovskis (guva arī vārtus), Lukašs Piščeks (abi šobrīd spēlē Dortmundes "Borussia"), vārtus sargāja Lukašs Fabianskis (tagad "Arsenal") un bija vēl vairāki, kas šobrīd pārstāv Polijas lielo izlasi. Arī Latvijas U-21 spēlēja vairāki, kas pēcāk izsitās līdz lielajai izlasei (Oļegs Laizāns, Jurijs Žigajevs, Aleksejs Višņakovs).

Starp citu, poļi, piemēram, var lepoties, ka viņu U-21 spēlē 18 gadus vecais Pjotrs Zeļinskis, kurš... šosezon debitējis A Sērijā "Udinese" sastāvā. Debitējis ar pāris minūtēm divās spēlēs, bet piekritīsiet - tas ir kaut kas. Vēl viens spēlē Nīderlandes čempionātā (tika laukumā arī pret "Ajax"), vairāki citi ir Polijas Ekstraklases pamatsastāva vīri. Būs grūti, sāpēs, pretinieks nežēlos, taču ir vērts pacensties - pirmajā vietā, protams, ir valsts goda aizstāvēšana, bet kā bonuss kalpo, ka šo Polijas-Latvijas maču (kā man pastāstīja poļi) vēros arī skauti...

P.S. Rīt plānoju nointervēt Denisu Rakelu. Ja ir kāds labs jautājums, droši!

Latvijas U21 izlases kandidāti pārbaudes spēlei ar Polijas U21 izlasi

SpēlētājsDzimšanas datumsPozīcijaKlubs
Dmitrijs Grigorjevs13.05.1992VārtsargsFC Skonto
Georgijs Čižovs26.07.1992VārtsargsBFC Daugava
Vitālijs Jagodinskis28.02.1992AizsargsFC Dynamo Kyiv (Ukraina)
Kārlis Plendišķis10.12.1994AizsargsWerder Bremen (Vācija)
Vitālijs Barinovs04.05.1993AizsargsFK Ventspils
Bogdas Petruks23.02.1992AizsargsSK Liepājas metalurgs
Reinis Flaksis03.04.1994AizsargsSK Liepājas metalurgs
Edgars Vardanjans09.05.1993PussargsFS METTA/LU
Roberts Savaļnieks04.02.1993PussargsSK Liepājas metalurgs
Mārtiņš Milašēvičs12.02.1992PussargsFS METTA/LU
Dmitrijs Hmizs31.07.1992PussargsSK Liepājas metalurgs
Vjačeslavs Isajevs27.08.1993PussargsSkonto FC
Gļebs Kļuškins01.10.1992PussargsFK Daugava Rīga
Vladimirs Mukins28.01.1993PussargsFK Ventspils
Edgars Jermolajevs16.06.1992PussargsFC Daugava
Valērijs Šabala12.10.1994UzbrucējsFC Skonto
Deniss Rakels20.08.1992UzbrucējsGKS Katowice (Polija)
Valērijs Čistjakovs27.11.1992UzbrucējsDaugava Rīga

, 2013-03-25 00:52, pirms 11 gadiem
Kāpēc Svarupu nepaņēma ?
, 2013-03-25 03:31, pirms 11 gadiem
A.Regza rakstīja: Kāpēc Svarupu nepaņēma ?
Ķipa jautājums Rakelam?
, 2013-03-25 08:13, pirms 11 gadiem
Rakelam:

Vai uz dzimto pilsētu kādu reizi ar ierodies?
Kā garšo poļu nacionālā zupa "flaki"?
Kurš no esošajiem/bijušajiem Latvijas izlases spēlētājiem ir Tavs elks?
, 2013-03-25 09:54, pirms 11 gadiem
Yomayoo rakstīja: Rakelam:

Vai uz dzimto pilsētu kādu reizi ar ierodies?
Kā garšo poļu nacionālā zupa "flaki"?
Kurš no esošajiem/bijušajiem Latvijas izlases spēlētājiem ir Tavs elks?
1. Nē
2. Jā
3. Koļinko
, 2013-03-25 12:39, pirms 11 gadiem
Rakelam:

1. Vai ir bijušas, kādas runas par atgriešanos Zaglebie?
2. Vai Starkovs nav zvanījis?
3. Kā vērtē sava bijušā kluba LM izredzes šajā Virslīgas sezonā?
, 2013-03-25 14:16, pirms 11 gadiem
reikons rakstīja: Rakelam
2. Vai Starkovs nav zvanījis?
ļoti labs jautājums!
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.