Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

U19 izlases treneris: "Speciālisti dalās ar informāciju par spēlētājiem ar Latvijas pasēm"

Krišs Upenieks

U19 izlases treneris: "Speciālisti dalās ar informāciju par spēlētājiem ar Latvijas pasēm"
Latvijas U19 izlase
Foto: LFF

Latvijas U-19 futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Basovs intervijā LFF.lv atskatījās uz jūnijā sākumā Lietuvā aizvadīto Baltijas kausa izcīņu, kurā mūsu futbolisti izcīnīja trīs uzvaras un kopvērtējumā pārliecinoši kļuva par uzvarētājiem. Valstsvienības vadītājs norādīja, ka visas spēles bija sarežģītas, taču izšķirošais faktors panākumam turnīrā bija spēles disciplīna aizsardzībā, sākot ar uzbrukuma grupas spēlētāju darbībām un beidzot ar aizsargiem.

Kāds ir kopējais vērtējums par aizvadītajām spēlēm Baltijas kausa izcīņā?
Protams, mans vērtējums ir pozitīvs. Spēlētājiem un izlases personālam pateicos par padarīto darbu un profesionalitāti.

Turnīrā aizvadījām trīs atšķirīgas spēles. Pret Igauniju mūsu komandai šajā vecumā bija pirmā oficiālā spēle šogad. Protams, bija neliels satraukums, jo šādā sastāvā komanda sapulcējās vienkopus pirmo reizi, attiecīgi uztraucāmies par to, kādas kvalitātes futbolu spēsim parādīt, kā spēlētāji spēs izpildīt manas prasības un izvirzīto uzdevumu. Taču pirmo spēli komanda aizvadīja ļoti pārliecinoši, apspēlējot Igaunijas izlasi ar rezultātu 4:0.

Neskatoties uz pārliecinošu rezultātu (3:0), otrā spēle pret Lietuvu izvērtās ļoti spraiga. Šeit jāņem vērā arī tas, ka šī cīņa notika uzreiz nākamajā dienā pēc Igaunijas mača. Lai arī mūsu komandas sākumsastāvā, salīdzinot ar iepriekšējo spēli, tika veiktas sešas izmaiņas, tomēr futbolistu darbībās pietrūka svaiguma. Nav maznozīmīgs arī fakts, ka lietuvieši spēlēja mājās, kur, kā zināms, arī savas sienas palīdz... Pēc pirmās spēļu kārtas Lietuva pārspēja Somiju ar rezultātu 2:1 – LFF.lv mēs nojautām, ka uzvaras gadījumā mājinieki visdrīzāk kļūs par Baltijas kausa uzvarētājiem. Tomēr uzskatu, ka mēs pelnīti uzvarējām Lietuvu un bijām stiprāki par pretinieku.

Noslēdzošā spēle pret Somiju bija cīņa par pirmo vietu. Uzvarai visā turnīrā mums teorētiski derēja arī neizšķirts rezultāts. Satura ziņā spēle bija ļoti kvalitatīva gan mūsu, gan Somijas izlases izpildījumā. Taču mēs agresīvāk nospēlējām uzbrukumā, izveidojām vairāk bīstamu vārtu gūšanas momentu un iesitām vārtus, kas arī izrādījās izšķirošie visā spēlē. Vienlaikus vēlos atzīmēt arī mūsu komandas labo spēli aizsardzībā.

Latvijas izlase trijās spēlēs nosargāja savus vārtus neieņemtus, kas ir salīdzinoši rets gadījums pat Baltijas kausa līmenī. Kuri bija izšķirošie faktori sekmīgai spēlei aizsardzībā?I
Izšķiroša bija spēles disciplīna aizsardzībā, sākot ar uzbrukuma grupas spēlētāju darbībām un beidzot ar aizsargiem. Vienlaikus izšķiroši faktori bija arī spēles plāna izpildīšana, pašatdeve un spēlētāju individuālā meistarība. Protams, arī pārliecinoša mūsu vārtsargu darbība.

Kurā spēlē uzvara nāca visgrūtāk šajā turnīrā?
Visas spēles savā ziņā bija sarežģītas. Varbūt nedaudz vieglāka spēle izvērtās ar Igaunijas komandu. Spēles satura, ātruma un izpildījuma kvalitātes ziņā visgrūtākā, manuprāt, tomēr bija noslēdzošā spēle pret Somijas izlasi.

Kuri futbolisti šajā turnīrā apliecināja sevi kā līderi?
Pirmkārt, vēlos izteikt lielu pateicību visiem puišiem! Jā, mums ir līderi, bet es tos publiski izcelt nevēlos. Es esmu pārliecināts, ka viņi paši par to zina. Viņiem būs īpašas prasības, tāpēc jau viņi arī ir līderi.

Šajā U-19 izlasē spēlēja futbolisti ar UEFA Eiropas čempionāta Elites raunda pieredzi (Soloha, Veips, Tobers, Toņiševs). Vai un kā šī pieredze palīdzēja izšķirošajos spēles brīžos?
Protams, tā ļoti palīdzēja. Starptautisko spēļu pieredze un it īpaši UEFA Elites raunda sacensību spēles veicina spēlētāju attīstību. Turklāt viņi zina manas prasības un mēģina tās izpildīt 100% apmērā.

Pastāstiet vairāk par futbolistiem - leģionāriem, kas Latvijas futbola līdzjutējiem šobrīd zināmi mazāk - D. Titovs, Č. Makreckis. Kā vispār par viņiem uzzinājāt? Kā viņi sevi parādīja valstsvienībā? Ko varam sagaidīt no šiem spēlētājiem nākotnē?
Futbola pasaule šobrīd ir ļoti publiska. Ir pieejami dažādi resursi internetā. Tāpat ir pazīstami futbola speciālisti, kas dalās ar informāciju par spēlētājiem ar Latvijas pasēm, kuri ir dzimuši citās valstīs un ikdienā spēlē ārzemju klubos. Uzzinot par Deividu un Čebrailu, sākumā mēs veicām informācijas ievākšanu, tikāmies ar klubiem un spēlētājiem, un visbeidzot uzaicinājām viņus uz valstsvienību.

Dāvida Titova māte nāk no Latvijas, tēvs no Etiopijas. Viņš spēlē Anglijas klubā Brentford FC U-23 komandā labā aizsarga pozīcijā. Tikmēr Čebrailam Makreckim māte arī ir no Latvijas, bet tēvs no Turcijas. Viņš ir Bayer 04 Leverkusen U-19 spēlētājs, uzbrūkoša stila spēlētājs. 2017./18. gada sezonā tika izīrēts. Viņa pārstāvētā komanda spēlēja otrajā pēc spēka U-19 līgā Vācijā.

Par abiem puišiem ir tikai pozitīvas atsauksmes. Viņiem ir labas izredzes tikt uzaicinātiem uz nākamo izlases sasaukumu.

Kāds ir Latvijas U-19 izlases turpmākais sagatavošanās plāns / apstiprinātās spēles pirms UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra rudenī?
Tuvākais Latvijas U-19 izlases plāns ir dalība LFF Federācijas kausā, kas notiks septembra sākumā Latvijā. Turnīrā piedalīsies četras valstsvienības – Latvija, Ukraina, Fēru salas, un Maķedonija. Oktobrī mums ir paredzētas divas draudzības spēles savā laukumā pret Grieķijas izlasi. Novembrī dosimies jau uz pašu kvalifikācijas turnīru Kiprā.

Vai Jūs personīgi plānojat apmeklēt UEFA EČ U-19 finālturnīra spēles jūlijā Somijā? Kura(s) komandas ir Jūsu galvenie favorīti šī gada finālturnīrā?
Jā, es plānoju apmeklēt spēles Somijā. Jo īpaši tāpēc, ka mums no astoņām komandām, kuras spēlēs finālturnīrā, pagājušā gada ietvaros ir sanācis spēkoties ar četrām no tām. Tās ir Ukraina, Norvēģija, Somija, un Anglija. Kas attiecas uz U-19 Eiropas čempionāta finālturnīra favorītiem, tad jauniešu futbolā mēdz būt visai negaidīti rezultāti. Izteiktākie piemēri tam ir Spānijas un Vācijas izlases, kurām nav izdevies pārvarēt kvalifikācijas kārtu un iekļūt finālturnīrā. Varu kļūdīties, bet visdrīzāk čempionāta favorītes būs – Francijas, Anglijas un Portugāles valstsvienība.

Izmantotie resursi:
Aleksandrs Basovs: Uzvarai Baltijas kausā...