Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Arkādijs Birjuks

Latvijas vārtsargs Luksemburgā: "Daži vietējie klubi ir spēcīgāki par Virslīgas"

Latvijas vārtsargs Luksemburgā: "Daži vietējie klubi ir spēcīgāki par Virslīgas"
Deniss Pērkons "Dudelange" dublieru sastāvā
Foto: Albert Krier / Albert Photos

Ceturtdienas rītā "Skonto" hallē savā starpā tikās Latvijas U21 un U19 izlases. Mačā, kurā virkne futbolistu debitēja savu izlašu rindās, ar 2:0 pārāka izrādījās Daiņa Kazakeviča vadītā komanda. Pēc spēles uz sarunu aicinājām vārtsargu Denisu Pērkonu, kurš debijas mačā U21 izlasē nosargāja savus vārtus neskartus.

Esi vienīgais leģionārs aktuālajā izlases sasaukumā. Pastāsti, kā nokļuvi Luksemburgas F91 "Dudelange"?
Esmu komandā jau pusgadu. Nokļuvu tur caur paziņām, kuri zināja aģentu. Viņš [aģents] piedāvāja atbraukt, atrādīties. Sanāca labi sevi pierādīt, tāpēc paliku.

Brīdī, kad saņēmi piedāvājumu [2017. gada vasaras vidū - aut.], biji bez kluba.
Tolaik biju "Babītē", kur paspēju pabūt tikai divas nedēļas, aizvadot vienu spēli dublieros. Pēc tam komandu izslēdza no Virslīgas. Tad radās iespēja aizbraukt uz Luksemburgu, uz ko pateicu: "Kāpēc nē? Laba valsts!"

Sākumā, droši vien, bija jāiztur pārbaudi.
Jā, trīs mēnešus tur biju pārbaudē, bez līguma. Līgumu parakstīju līdz ar sezonas sākumu.

Sanāk vairāk trenēties ar lielo komandu, vai pagaidām esi pie dublieriem?
Spēlēju dublieros, bet trenējos ar pirmo komandu. Dublieriem ir atsevišķa līga, kur spēles notiek nākamajā dienā pēc pirmās komandas mačiem. Šobrīd esmu trešais vārtsargs komandā, tāpēc pieteikumā pieaugušo čempionāta spēlēm vēl netieku.

Kādā valodā notiek komunikācija?
Sākumā ar visiem komunicēju angļu valodā. Pēc tam sāku mācīties vācu valodu, jo arī komandas treneris ir vācietis [Dino Topmillers - aut.]. Ar viņu jau varu sarunāties vāciski. Vēl ne tik labi, bet varu.

Zinot, ka Luksemburga nav tā lētākā valsts, cik viegli ir tikt galā ar ikdienas tēriņiem?
Man ir profesionāls līgums. Dzīvoju kopā ar paziņām, kuri man piedāvāja uz turieni aizbraukt. Treniņi notiek gandrīz katru dienu. Var gadīties tā, ka dienas laikā ir divi treniņi, pēc tam sekojot vienai brīvdienai. Pārsvarā treniņi notiek vakaros, jo vietējā līga ir pusprofesionāla. Ir daudz spēlētāju, kuri stādā un nevar piedalīties dienas treniņos. Kopā ir tikai 15-20 profesionāli spēlētāji.

Tev pašam nav jādomā, kā un kur piestrādāt?
Dotajā brīdī nē.

Ko vari teikt par vietējā futbola līmeni? Vai var salīdzināt ar mūsu sacensībām?
Domāju, ka tur čempionāts progresē. Var paskatīties FIFA rangā, kur Luksemburga ir 84. vietā [februāra rangā Luksemburga pakāpās vienu vietu augstāk, patreiz atrodoties 83. pozīcijā, kamēr Latvija palaida priekšā Svazilendu, atkāpjoties uz 132. vietu - aut.]. Piemērs progresam ir neizšķirts 0:0 ar Franciju un uzvara pār Ungāriju 2:1. Čempionāta līmenis, manuprāt, ir kā mūsu Virslīgā. Ir komandas, kuras ir spēcīgākas par Virslīgas. Piemēram, "Dudelange" Čempionu līgas kvalifikācijā spēlēja pret Kipras APOEL, ar labu sniegumu abās spēlēs zaudējot tikai 0:1.

Vai Luksemburgas futbola ikdienā kaut kas pārsteidza?
Godīgi sakot, nekas nepārsteidza. Viņi daudz spēlē futbolu. Pat vārtsargiem vienmēr ir jāspēlē kvadrātus kopā ar laukuma spēlētājiem. Šķiet, ka aptuveni 70% no treniņa laika pavadām kopā ar pārējo komandu. Daudz jāspēlē ar kājām.

Uz kādu periodu tev ir līgums?
Līgums beidzas aprīlī, taču tas ir parakstīts pēc shēmas 1+1. Ceru, ka izdosies to pagarināt.

Dublieros arī jācīnās par vietu sastāvā?
Pēdējos mačos es spēlēju, tikai vakar izlaidu izlases treniņnometnes dēļ. Tur manā vietā spēlēja septiņpadsmitgadīgais vārtsargs.

Komandā ir 14 valstu futbolisti. Esi ar kādu sadraudzējies?
Mums ir ļoti draudzīga komanda, jo tā ir Eiropa. Man tas bija liels pārsteigums. Tur visi ir kā viena ģimene. Kad komandā uzzināja, ka mani izsauca uz izlasi, visi priecājās pat vairāk nekā es.

Mērķis tuvākajiem gadiem, droši vien, palikt Eiropā?
Šobrīd vēlos atrasties Eiropā. Vēlos būt blakus Vācijai, Francijai un citām futbola valstīm.

Spēlē ar Aleksandra Basova vadīto U19 izlasi Denisam Pērkonam pāris reizes bija jāglābj komanda pēc bīstamiem Ričarda Žaldovska un Marka Smuļko sitieniem. Kopumā mačā pārsvars piederēja divus-trīs gadus vecākiem futbolistiem, kuri prata to pārvērst divos vārtu guvumos otrā puslaika ievadā. Vispirms "Jelgavas" jaunpienācējs Andris Krušatins ar skaistu sitienu apakšējā stūrī panāca 1:0, bet nedaudz vēlāk mettietis Ņikita Ivanovs guva vēl vienus vārtus, noslēdzot labu kombināciju.

Latvija U21 - Latvija U19 2:0 (0:0)

Vārti: Krušatins '50, Ivanovs '53
Latvija U21: Pērkons - Rubezis (Cipe '72), Strods, Sietiņsons, Deaks (Roderts '63) - Rogozins (Jankovskis '63), Emsis - Fjodorovs (Bērziņš '80), Krušatins (Petuhovs '72), Šibass (Ševčuks '63) - Ivanovs (Morozs '80)
Latvija U19: Mežulis (Serdcevs '46) - Veckāgans (Sprukulis '46), Staļģis, Minkevičs, Pelcis (Krasivorons '63) - Petunovs (Bite '46), Čebotarjovs (Soroka '46) - Žaldovskis (Smuļko '63), Jaunzems, Puriņš (Babris '63) - Udovičenko (Kondratjuks '46)


, 2018-02-21 18:07, pirms 6 gadiem
Skaidrs, ka Luksemburgā kā jau Eiropas bagātākajā valstī klubi ir naudīgāki. Vēl 2010. gadā FKV to pašu Dudelange divu spēļu summā vinnēja ar 6-1. Var jau būt, ka kopš tā laika čempja līmenis LUX ir kāpis, tomēr gribas ticēt, ka vidējais līgas līmenis pie mums ir augstāks.
, 2018-02-21 18:43, pirms 6 gadiem
tā jau saka visi, sevis mierināšanai.

un apšaubāmi - pats nav spēlējis ne LUX, ne LAT virslīgās.
, 2018-02-21 19:18, pirms 6 gadiem
Ja Gunja un Mezeckis tiktu apsaimniekot LuX futo....
, 2018-02-21 19:34, pirms 6 gadiem
Krasivorons - tas ir Počkajevs?
, 2018-02-22 12:57, pirms 6 gadiem
Uz pirmo jautājumu varētu atbildēt tā;'Labi ka tētim ir sakari''
, 2018-02-23 12:27, pirms 6 gadiem
reikons rakstīja: Skaidrs, ka Luksemburgā kā jau Eiropas bagātākajā valstī klubi ir naudīgāki. Vēl 2010. gadā FKV to pašu Dudelange divu spēļu summā vinnēja ar 6-1. Var jau būt, ka kopš tā laika čempja līmenis LUX ir kāpis, tomēr gribas ticēt, ka vidējais līgas līmenis pie mums ir augstāks.
Pirmkārt jau LV līmenis ir smagi nogāzies - nav ne naudas, ne infrastruktūras
, 2018-02-25 02:00, pirms 6 gadiem
Carloz rakstīja: Pirmkārt jau LV līmenis ir smagi nogāzies - nav ne naudas, ne infrastruktūras
Atkarīgs, par kuru klubu tiek runāts. Domāju, ka vidēji Virslīgas komandām pērn bija lielākie budžeti pēdējo gadu laikā.

Infrastruktūras jautājums arī nav nogāzies no zila gaisa - tas LV futbolā bijis sāpīgs vienmēr. Labi, ka vairs neskrienam pa Ditton kartupeļu laukiem kā vēl pirms pāris gadiem, tomēr ar to ir par maz.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.