Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišs Upenieks

U-19 izlases treneris Basovs: ''Mērķis bija iekļūt elites raundā''

U-19 izlases treneris Basovs: ''Mērķis bija iekļūt elites raundā''
Aleksandrs Basovs
Foto: LFF

Latvijas U-19 jauniešu futbola izlases (1998. gadā dzimušo un jaunāku spēlētāju) galvenais treneris Aleksandrs Basovs pēc aizvadītā UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm intervijā LFF.lv dalās ar iespaidiem un secinājumiem. Treneris atzīmēja, ka sekmīga rezultāta sasniegšanai turnīrā Ukrainā šoreiz pietrūka vairāku vadošo spēlētāju klātbūtne mūsu komandas sastāvā.

LFF.lv: Kādi ir Jūsu kopējie secinājumi pēc aizvadītajām spēlēm pret Turciju, Ukrainu un Īslandi?
Aleksandrs Basovs: “Protams, kopējais rezultāts ir negatīvs, jo nespējām kvalificēties Elites raundam, kurā mēs visi ļoti gribējām iekļūt. Ir faktori, kas neļāva to šoreiz sasniegt. Šajā turnīrā mūsu komandas rindās nespēlēja ideālais sastāvs. Pamatvārtsargs Nils Puriņš tikko atkopās pēc operācijas, viņš nebija gatavs visam turnīram. Kristaps Liepa arī saņēma traumu un nebija kopā ar komandu. Tikmēr, kā jau ziņots pirms turnīra sākuma, uzbrucējs Marks Kurtišs oktobrī tika uzaicināts uz Latvijas U-21 izlasi. Attiecīgi mums šajā kvalifikācijas turnīrā pietrūka trīs līderi.

Pirms turnīra sākuma visi puiši gribēja iekļūt Elites raundā. Tāds arī bija komandas kopējais mērķis. Tad, kad jau sākās spēles, diemžēl ne visi spēlētāji bija gatavi spēlēt tādā līmenī. Protams, visi ar nepacietību gaidīja spēles ar Turciju, Ukrainu un Islandi, taču – kā jau teicu – līderu trūkums ļoti ietekmēja mūsu komandas sniegumu šajā turnīrā.

Protams, šis turnīrs sniedza lielisku pieredzi gan visai komandai, gan ikvienam spēlētājam. Katra spēle bija kā maza kauja, kur katrā epizodē bija jācīnās līdz galam. Piemēram, spēlē pret Turciju mūsu pretinieks dominēja, to apliecina arī statistika. Līdz pat 70. minūtei mēs atradāmies vadībā ar rezultātu 2:0, tomēr līdz mača beigām mums pietrūka koncentrēšanās. Pat pie rezultāta 2:2 pēdējā minūtē bija labs moments, varējām gūt arī uzvaras vārtus, un gūt uzvaru šajā spēlē. Uzskatu, ka pirmajā spēlē tika sasniegts labs rezultāts mačā pret stipru pretinieku. Protams, mēs gribējām uzvarēt šo maču, taču uzvarēt ļoti gribēja arī Turcija. Spēles beigās svaru kauss varēja arī nosvērties kādai komandai par labu.”

LFF.lv: Kāpēc, Jūsuprāt, neizdevās turnīra pirmajā spēlē noturēt divu vārtu pārsvaru pret Turciju un mača izskaņā ielaidāt divus vārtus?
Aleksandrs Basovs: “Galvenokārt, tas ir koncentrēšanas un šāda līmeņa saspringtu spēļu pieredzes trūkums. Turcija ir stiprs pretinieks. Šis ir pieredzes jautājums, jo pret šādu komandu jāspēlē allaž līdz galam... Principā šajā spēlē mums bija pieci pretuzbrukumi, kurā guvām divus vārtus. Manuprāt, tas kopumā ir labs rādītājs.”

LFF.lv: Vai mūsu komandai bija iespējas sekmīgāk nospēlēt ar Ukrainu? Vai varēja izvairīties no 11 metru soda sitieniem, kas tika nozīmēti uz mūsu komandas vārtiem?
Aleksandrs Basovs: “Šajā spēlē tikās līdzīgi pretinieki. Lai gan spēles ziņā varbūt maza iniciatīva tomēr piederēja Ukrainai, izteikta pārsvara radīto momentu ziņā viņiem nebija. Tomēr uz mūsu vārtiem šajā mačā tika piešķirti divi 11 metru soda sitieni. Ļoti grūti spēlēt šādā brīdī... Manuprāt, pendeles šajā situācijā nebija jāpiešķir. Protams, nevēlos šeit meklēt attaisnojumus, bet, no manām pozīcijām raugoties, abas reizes bija strīdīgas epizodes, kas lielā mērā arī šādā spēlē izšķīra tās likteni.

Uzskatu, ka parādītā snieguma ziņā laukumā mēs nospēlējām sliktāk pret nomināli spēcīgāku pretinieku Turciju, kur sasniedzām neizšķirtu rezultātu (2:2), nekā pret līdzvērtīgu komandu Ukrainu, kur spēlējām labāk, tomēr tika sasniegts negatīvs rezultāts (0:3). Tāds dažkārt ir futbols.”

LFF.lv: Kādi faktori izšķīra uzvarētāju noslēdzošajā mačā starp Īslandi un Latviju?
Aleksandrs Basovs: “Pirms šīs spēles arī mūsu komandai bija teorētiskas iespējas kvalificēties Elites raundam, mēs lieliski zinājām situāciju tabulā un tā bija super motivācija. Visi puiši saprata, ka jāuzvar šī spēle. Īslande arī ir ļoti laba komanda ar izteiktu savu spēles stilu. Pirmajā puslaikā mūsu pretinieks spēlēja kā otrais numurs, disciplinēti, piekopjot pretuzbrukumu taktiku... Kopumā tā bija līdzvērtīga spēle, taču šoreiz islandieši iesita, mēs diemžēl nē.”

LFF.lv: Kas, Jūsuprāt, komandai pietrūka, lai sasniegtu sekmīgāku rezultātu šajā turnīrā kopumā? Kas jādara, lai Elites raundu mūsu komanda sasniegt nākotnē?
Aleksandrs Basovs: “Kā jau teicu, mums šajā turnīrā trūka līderu. Visas sezonas garumā viņi bija ar komandu. Ja nav līderu, vienmēr ir daudz citādāk... Tas uzreiz jau ir cits komandas gars, citas spēles utt. Grūti sasniegt rezultātu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā bez līderiem vai arī viņi nav gatavi šāda līmeņa spēlēm. Ja būtu līderi, esmu pārliecināts, ka mēs nospēlētu krietni labāk. To pierādīja arī šīs sezonas iepriekšējās spēles. Latvijā šobrīd arī trūkst tādas spēlētāju rezerves kā, piemēram, Turcijai un Ukrainai.

Otrkārt, ne visiem mūsu spēlētājiem, bet daļai no viņiem vēl ir jāstrādā pie domāšanas ātruma un lēmumu pieņemšanas attīstības brīdī, kad kontrolējām bumbu. Protams, puišiem šajā turnīrā bija gan pašatdeve, gan emocijas, bet tieši domāšanas ātruma komponentē atpalikām no pretiniekiem. Manuprāt, ikdienas darbā ar futbolistiem šajā vecumā nepieciešams paaugstināt treniņu intensitāti. Otrs moments – nepieciešams biežāks un mērķtiecīgāks individuālais darbs ar talantīgākajiem šī vecuma futbolistiem. Trešais moments – ja ir iespējams, noteikti jāpiedalās iespējami augstāka līmeņa turnīros sezonas laikā. Pieredzes gūšanai nepieciešams spēlēt starptautiskajās spēlēs pret augsta līmeņa pretiniekiem!”

LFF.lv: Kura spēle šajā turnīrā Jums palika atmiņā kā vislabākā Latvijas izlases izpildījumā?
Aleksandrs Basovs: “Spēlē pret Turciju labs moments kopumā bija pāreja no aizsardzības uzbrukumā. Līdz 70 minūtei spēlējām labi, taču... mača beigās diemžēl piekusām, zaudējām koncentrēšanos un spēles beigās ielaidām divus vārtus.”

LFF.lv: Kuri spēlētāji no pašreizējā sastāva nākotnē var pastiprināt Latvijas U-21 / nacionālās futbola izlases rindas?
Aleksandrs Basovs: “Domāju, ka spēlētāji labi apzinās, ka iekļūt Latvijas U-21 izlases sastāvā būs vēl sarežģītāk nekā U-19 valstsvienībā, jo U-21 izlase komplektējas no plašāka kandidātu loka, palielinās spēlētāju kalendārā vecuma diapazons. Visi komandas spēlētāji ir jauni un perspektīvi, un daudz kas būs atkarīgs no pašiem futbolistiem, U-21 izlases durvis ir atvērtas ikvienam. Piemēram, Marks Kurtišs jau tika uzaicināts uz U-21 izlasi, un piedalījās vēsturiskajā uzvarā pār Beļģiju. Par nacionālo izlasi pagaidām negribētu izteikties, no sākuma jāiekļūst un jāapliecina sava konkurētspēja U-21 valstsvienībā.

Papildus vēlētos atzīmēt, ka kvalifikācijas turnīrā Ukrainā katrā spēlē mūsu komandas sākumsastāvā devās četri futbolisti, kas dzimuši 1999. gadā. Viņi objektīvi bija labāki par citiem spēlētājiem, tāpēc arī spēlēja komandas sastāvā. Šie puiši turklāt arī nākamajā sezonā vēl var spēlēt Latvijas U-19 izlasē. Ja būs konkurence, šiem puišiem būs motivācija strādāt un spēlēt!”

LFF.lv: Kādu vērtējumu par Latvijas izlases sniegumu šajā turnīrā sniedza Jūsu kolēģi - treneri tām komandām, pret kurām spēlējāt?
Aleksandrs Basovs: “Ar Ukrainas treneri runājām, viņš teica, ka ciena un respektē mūsu komandu. Tikmēr Turcijas izlases treneris jau pēc turnīra beigām paspieda man personīgi roku un pateica, ka mūsu komanda parādīja labu spēli pret viņa vadīto komandu. Acīmredzot turki bija cerējuši uz vieglāku savu pirmo spēli, taču mača gaitā viņi saprata, ka pret Latviju viegli nebūs un jācīnās līdz galam.”

Izmantotie resursi:
Aleksandrs Basovs: “Līderu trūkums ļoti...


, 2016-10-20 18:27, pirms 7 gadiem
Ja nebutu dzeki maukusi toto, tad butu ari iekluvusi. Diemzel.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-10-20 19:24, pirms 7 gadiem
Autor, jau vairākus gadus nav ne Īslande ne Garlande. Galvenais, ka ir uzradies Kāšons, Župeizda utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-10-21 08:27, pirms 7 gadiem
Kāds zina šī trenera biogrāfiju un cv? Es atradu, ka viņš spēlējis līdz 17 g.v.! Jocīgi, par kādiem nopelniem vīņš ir izlases treneris ! Varbūt virpotājs Jānis arī varētu ar tādiem pašiem nopelniem vadīt izlases
, 2016-10-22 21:27, pirms 7 gadiem
jokohama rakstīja: Kāds zina šī trenera biogrāfiju un cv? Es atradu, ka viņš spēlējis līdz 17 g.v.! Jocīgi, par kādiem nopelniem vīņš ir izlases treneris ! Varbūt virpotājs Jānis arī varētu ar tādiem pašiem nopelniem vadīt izlases
Kāda jēga jautāt?
29 APR LV futbola saime šo visu atbalstīja!!!
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.