Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Jore: "Manā izlasē aizsardzība sākas no uzbrukuma"

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Jore: "Manā izlasē aizsardzība sākas no uzbrukuma"
Antons Jore Sadraudzības kausa laikā
Foto: com-cup.com

Latvijas U-21 futbola izlasei ir jauns galvenais treneris. Nīderlandes futbola speciālists Antons Jore vēl pirms došanās uz Sadraudzības kausu, kurā jau paspējis izcīnīt uzvaru pret Kirgizstānas izlasi (3:2), intervijā Sportacentrs.com stāstīja par to, kā plāno mainīt ne tikai futbola domāšanu Latvijā, bet arī ieviest kardinālas pārmaiņas darba organizācijā.

Pēc decembrī notikušā pirmā treniņa teicāt, ka komandā nav labas organizācijas. Kas mainījies mēneša laikā?
Notikušajos piecos treniņos esam strādājuši tieši pie organizācijas. Man nācās sakārtot komandas spēli pa līnijām. Manā spēles modelī aizsardzība sākas jau no uzbrukuma jeb uzbrucējiem arī jāskrien atpakaļ aizsardzībā. Tiklīdz zaudējam bumbu, esam atpakaļ un izdarām spiedienu uz pretinieku.

Uzbrucējiem nereti grūti pieņemt domu, ka jāspēlē arī aizsardzībā. Vai mūsu jaunos uzbrucējus varēs piespiest to darīt?
Kā jau tas ir zināms, pārsvarā spēlēsim ar shēmu 4-3-3. Tajā būs četri aizsargi, divi balsta pussargi, kas nozīmē sešus futbolistus ar izteiktu aizsardzības domāšanu. Pārējie četri būs uz uzbrukumu virzīti. Kad mums nebūs bumbas, viņiem būs jāprot spēlēt kompakti un jāpalīdz aizsargiem. Šī spēlētāju grupa ir spējīga saprast manas prasības. Ir aptuveni 10 cilvēku, kuri ar mani jau agrāk strādājuši un saprot sistēmu.

Vai mums visās pozīcijas ir pietiekami daudz meistarīgu futbolistu, lai realizētu šādu spēles plānu?
Jā!

Cik spēlētājus varat nosaukt pozīcijai "zem uzbrucēja"?
No pašreizēja sastāva redzu četrus cilvēkus – Artūrs Karašausks, Boriss Bogdaškins, Andrejs Siņicins un Artūrs Zjuzins. Viņu vēl neesmu redzējis, jo Artūrs komandai pievienosies Sanktpēterburgā. Arī Karašausks var spēlēt šajā pozīcijā. Viņš pēdējā laikā pārsvarā spēlējis kā izvirzīts uzbrucējs, taču šī pozīcija viņam sveša. Savulaik pie manis viņš tur jau spēlējis, kad strādāju "Olimpā". Toreiz Karašauskam priekšā bija Daniils Turkovs.

Ko gaidīt no Sadraudzības kausa turnīra?
Uzskatu, ka ir iespēja sasniegt labus rezultātus. Sliktā ziņa – neesmu lietas kursā par pretiniekiem, jo neesam redzējuši nākamo pretinieku spēles, tāpēc viss būs kā no baltas lapas.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru bijušā trenera Mihaila Zemļinska vadībā komanda sāka ar četriem zaudējumiem. Ne reizi neizdevās gūt vārtus. Balstoties uz redzēto, vai varat pateikt, kāpēc tā?
Komandu sagrāva veids, kā viņi ielaida vārtus. Futbolā daudz kas atkarīgs no pārliecības un psiholoģijas. Dažreiz tev šķiet, ka esi vienā līmenī ar pretinieku, tomēr zaudē. 0:6 gan bija par traku... Tobrīd varēja redzēt to, cik sliktā līmenī ir komandas spēles organizācija. Futbolisti spēlēja individuāli, nevis kā komanda.

Vai ar spēlētājiem ir izanalizētas iepriekšējos mačos pieļautās kļūdas?
Nemēdzu aizrauties ar slikto lietu atrādīšanu, jo spēlētājiem tas nepatīk. Tā ir ne tikai futbolā, bet daudzās citās jomās. Cenšos vairāk rādīt pozitīvo. Procentuāli tie ir 60%. No organizācijas lietām rādu 30%, bet 10% aizņem individuālas pārrunas ar spēlētājiem. Reiz Kazahstānā spēlētājiem parādīju sliktās lietas, drausmīgās piespēles. Futbolisti pēc tam vēlējās slēpties.

Kā tādā gadījumā spēlētāji var mācīties, ja neredz savas kļūdas?
Viņi tās ļoti labi apzinās arī bez video skatīšanās. Ja rādu pozitīvas lietas, komandai iegūst lielāku pārliecību un spēlē drošāk.

Iepazīstināšanas prese konferencē minējāt par disciplīnu, kas būs svarīga gan laukumā, gan ārpus tā. Iepriekšējā trenera vadībā "kliboja" abas jomas.
Jā, esmu par to lietas kursā. Arī zinu režīmu neievērojušo futbolistu vārdus.

Jūsu vadībā nekas tāds nenotiks?
Nē, esmu pilnīgi drošs par to! Ar visiem futbolistiem izrunāsim situāciju. Ļoti labi zinu, par kuriem futbolistiem man jāparūpējas. Problēmu nebūs.

Denisu Rakelu uz izlasi nepalaida klubs. Vai, neskatoties uz to, viņš joprojām ir "uz papīra" viens no svarīgākajiem spēlētājiem izlasē un tāds būs arī jūsu vadībā?
Jā, bez šaubām. Rakels ir ļoti labs spēlētājs. Viņam ir savas viedoklis par lietām. Pārsvarā tāda līmeņa spēlētāji kā Rakels izlemj spēles likteni. Mums viņi ir ļoti svarīgi. Deniss var nospēlēt gan labi individuāli, gan arī komandas interesēs, kas man ir ļoti svarīgi.

Kandidātu sarakstā nav neviena futbolista no Liepājas.
Man pašam tas nav saprotams.

Jūs taču esat treneris, kas izvēlējās sastāvu.
Jā, taču viena mēneša laikā nevaru paspēt iepazīt visus futbolistus, konkrētajā gadījumā – labākos jaunos spēlētājus Liepājā. Drīzumā runāsim ar klubiem, brauksim skatīties spēlētājus. Pašreiz patiešām ir izveidojusies dīvaina situācija, ka nav neviena spēlētāja no Liepājas. Zinu, ka agrāk tur bija daži labi futbolisti.

Kāds būs darba plāns pēc atgriešanās no Sanktpēterburgas?
Strādāsim pie treneru izglītošanas, arī dosimies uz klubiem iepazīt jaunos talantus. Vajag iegūt labākus kontaktus ar reģioniem.

Izklausās pēc pamatīgām un pozitīvām ambīcijām, kas ir Latvijas futbolam netipiskas. Tiksiet ar šo plānu galā?
Jā, projekts ir iespaidīgs, taču ar kaut ko jāsāk. Tā bija ne tikai mana, bet arī federācijas ideja.

Kvalifikācijas ciklā atlikušas četras spēles. Ar skaidru galvu domājot, saprotams, ka tikt tālāk nav iespējams, tāpēc rodas jautājums, kā futbolistus motivēt atlikušajām spēlēm?
Katra spēle ir kā platforma parādīt savas spējas. Ja spēlētāji spēs nospēlēt labi un parādīs sevi no labākās puses, spēlējot ar simtprocentīgu atdevi, būšu apmierināts. Un reāli jau nekas vēl nav beidzies.

Vai pats tam ticat?
Jā. Varbūt pret Franciju mums nevajadzētu sacerēties, taču, apstākļu sakritības rezultātā var uzvarēt – Francijai būtu slikta diena, bet mums laba. Ja spēlējam organizēti aizsardzībā, uzvarai var pietikt ar vieniem vārtiem.

Spēlēsim no aizsardzības, tāpat kā lielā izlase?
Nē, tā neteicu. Spēlēsim ar lielāku aizsardzības organizāciju, kas sāksies jau no uzbrukuma. Man ir svarīgi, lai organizācija būtu 100% līmenī gan aizsardzībā, gan uzbrukumā.

Nacionālajā izlasē ir psiholoģe. Vai U-21 komandai, apzinoties tās garīgo stāvokli pēc Zemļinska vadīšanas laika, nepieciešama tāda veida palīdzība?
Domāju, ka šobrīd nē. Futbola pasaulē jācenšas uzņemt pozitīvās lietas no ārpuses. Psihologa pakalpojumu izmatošana nav slikta lieta. Tikai nedomāju, ka mūsu komandā kas tāds pašreiz būtu nepieciešams. Varbūt kādreiz tāda vajadzība radīsies. Tagad galvenais, lai spēlētāji sāktu spēlēt futbolu.

Zemļinska vadībā viņi to nedarīja?
Darīja, taču jāspēlē labāks futbols.

Kādu materiālu bijušais treneris atstājis?
Katrs strādā tā, kā prot. Neesmu teicis, ka Zemļinskis kaut ko darīja nepareizi. Mums nav tāda līmeņa futbola, kāds ir Holandē. Tāpēc daudz kas jāsakārto un jāuzlabo esošais futbols.

Atgriežoties pie reālām lietām un pašreizējo situāciju komandā. Kā ir ar komunikāciju? Saprotu, ka Sauļus Cekanavičs pilda arī tulka funkcijas.
Jā, tā ir. Ne visi spēlētāji saprot angļu valodu, bet lielākā daļa saprot. Tāpat arī tie, kuri ar mani agrāk strādājuši. Futbolā nereti nav jārunā, pietiek ar "ķermeņa valodu".

Nevienam nav noslēpums, ka ar daļu šīs izlases futbolistu esat strādājuši jau agrāk. Rodas pamats runām par blatiem un neaizskaramajiem futbolistiem.
Šādus apgalvojumus noraidu. Katrs sāk no nulles. Skatos uz komandu, tās kvalitāti. Ja konkrēti futbolisti spēj realizēt manas vēlmes un idejas, viņi spēlē.

Sadraudzības kausā būs diezgan saspringts grafiks. Vai tas nozīmē, ka varam gaidīt pastiprinātu sastāva rotāciju?
Grafiks spiedīs izmatot vairāk par 11 futbolistiem. Visu komandu uz nākamo spēli nevarēs atļauties izmainīt. Kaut vai tāpēc, ka šis ir nopietns turnīrs, kuram ir pievērsta pastiprināta uzmanība. Sadraudzības kauss būs iespēja redzēt to, cik tālu esam tikuši. Par futbolistu slodzēm spēļu daudzuma ziņā runājot, pārāk daudz spēlēt viņiem arī nedrīkst likt, jo tā var sabojāt attiecības ar klubiem. Man nav vajadzīgs, lai spēlētājs noguris vai savainots atgriežas klubā. Nākamreiz viņu var nepalaist uz izlasi.

  +6 [+] [-]

, 2012-01-20 14:52, pirms 12 gadiem
Briest pamatīgas pārmainas, lai izdodas

  +8 [+] [-]

, 2012-01-20 15:01, pirms 12 gadiem
Kā skan angliski ''zem uzbrucēja''?

  +7 [+] [-]

, 2012-01-20 15:04, pirms 12 gadiem
gulbis30 rakstīja: Briest pamatīgas pārmainas, lai izdodas
Pagaidi otro jūniju,tad parunāsim!

  +2 [+] [-]

, 2012-01-20 15:04, pirms 12 gadiem
under the attacker's
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-01-20 15:06, pirms 12 gadiem
Zinu ka atkārtošõs,bet vai kāds moš tomēr zina,kāpēs Gilniča nav izlasē.?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-01-20 15:15, pirms 12 gadiem
riceits rakstīja: Zinu ka atkārtošõs,bet vai kāds moš tomēr zina,kāpēs Gilniča nav izlasē.?
Jore zin!

  +2 [+] [-]

, 2012-01-20 15:22, pirms 12 gadiem
ilmis81 rakstīja: under the attacker's
Ārpus PSRS ietekmes zonas futbolā šo krievu izgudrojumu tā nesauc. Varbūt secondary striker?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-01-20 15:29, pirms 12 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Ārpus PSRS ietekmes zonas futbolā šo krievu izgudrojumu tā nesauc. Varbūt secondary striker?
second striker vai kkas uz attacking midfielder.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-20 16:03, pirms 12 gadiem
Cienījamie komentētāji, izlasat visu(!) rakstu!
īpaši šo:
"Kandidātu sarakstā nav neviena futbolista no Liepājas.
Man pašam tas nav saprotams.

Jūs taču esat treneris, kas izvēlējās sastāvu.
Jā, taču viena mēneša laikā nevaru paspēt iepazīt visus futbolistus, konkrētajā gadījumā – labākos jaunos spēlētājus Liepājā. Drīzumā runāsim ar klubiem, brauksim skatīties spēlētājus. Pašreiz patiešām ir izveidojusies dīvaina situācija, ka nav neviena spēlētāja no Liepājas. Zinu, ka agrāk tur bija daži labi futbolisti."
Liekas, ka sastāvu izvēlējās LFF nevis treneris. Ja Jorem neizvirzīs ultimātu vai arī ja Jore nav ar Indriksonu baigie draugi, tad būs futbolistu no Liepājas.
Idejas un pamatojumi ir pozitīvi un konkrēti. Pēc pusgada izvērtēsim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-01-20 17:15, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Jore ir SKO sistēmas gurķis
gurķis... tas ir pārāk maigi teikts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-20 17:29, pirms 12 gadiem
Jore: ''Mana izlase izciiniis pasaules kausu''

  -2 [+] [-]

, 2012-01-20 18:03, pirms 12 gadiem
Cerams, ka šīs pārmaiņas nebeigsies ar vārdiem, bet būs redzamas arī spēlētāju sniegumā un rezultātos. Apņēmība Jorem ir. Tas vien manās acīs viņam dod plusu, jo Zemļinskim, šķiet, tādas nebija. Lai veicas. Sastāvs ir labs, Sadraudzības kausā var arī kaut ko iespēt.

 +15 [+] [-]

, 2012-01-20 18:22, pirms 12 gadiem
nu i huj? Starkovs krutāks. viņam uzbrukums beidzas aizsardzībā

     [+] [-]

, 2012-01-20 22:15, pirms 12 gadiem
cerams, ka Jores kungs maacaas latvieshu valodu un izlasee darbs varees notikt valsts valodaa...!!!

  +1 [+] [-]

, 2012-01-20 23:24, pirms 12 gadiem
jr futbols rakstīja: cerams, ka Jores kungs maacaas latvieshu valodu un izlasee darbs varees notikt valsts valodaa...!!!
Baidos, ka tad treneri nesapratīs vēl vairāk spēlētāju kā tagad (cheap shot at Latvian football) sorry
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-01-21 09:27, pirms 12 gadiem
Labākā aizsardzība vienmēr ir bijis uzbrukums. Tik vai ar Latvijas sastāvu ko tādu varētu īstenot?

     [+] [-]

, 2012-01-21 16:02, pirms 12 gadiem
Kā nebūs neinteresants, ja galīgi trūkst informācijas! Eu, žurnālisti, kur ir spēļu rezultāti!!?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja