Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Par Latvijas izlasi, Paharu, Ikaunieku un futbola miljonāriem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Par Latvijas izlasi, Paharu, Ikaunieku un futbola miljonāriem
Marians Pahars
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas futbola izlase nupat nospēlējusi divas spēles "Euro2016" ciklā un atkal jau padalīšos ar savām pārdomām par dažām tēmām.

Normāls sākums, karstas sirdis, bet diez vai uzlēksim augstāk par 5.vietu

Manuprāt, bilance 0-2-1 pret tādām pretiniecēm kā Kazahstāna, Islande (šī brīža veidolā!) un Turcija ir objektīvs mūsu spēka atspoguļojums. Ne labi un ne slikti. Pret kazahiem varbūt arī gribējās kaut ko vairāk, taču tai pašā laikā pret turkiem punkts bija ieguvums, kura tikpat labi varēja nebūt. Labi ir tas, ka pēc trim (no 10) spēļu dienām cikls vēl nav zaudēts (tiesa, pie vecās sistēmas, kad 3.vieta paliek aiz apmales, būtu cits skats), labi ir tas, ka vairums līdzjutēju atbalsta un tic Latvijas izlasei. Slikti ir tas, ka viena punkta attālumā esošajā 3.vietā iekārtojusies PK2014 bronzas medaļniece Nīderlande, bet pirmās divas vietas jau aizjoņojušas tālu, tālu. Lai nu kā, cīņa turpinās – teorētiski pat par 3.vietu, kaut realitātē šādā grupā un pie šī brīža Latvijas futbola situācijas drīzāk labs sasniegums būs katrs izcīnīts punkts. Vienīgi pret Kazahstānu mājās gribētos uzvaru, taču līdz tam vēl gads.

Pirms cikla sākuma biju ļoti bažīgs, pamatojot to ar mūsu spēlētāju pieticīgo klubu karjeru. Kopš tā laika nekas nav mainījies – joprojām pāris futbolistiem nemaz nav kluba, bet vēl vairāki savās komandās ir rezervisti, līdz ar to manas bažas nekur nav izplēnējušas. Domāju, realitātē Latvijas izlasei jāpaliek grupā 5.vietā, turklāt punktu skaita izteiksmē jāfinišē krietni tuvāk potenciālajai pastarītei Kazahstānai, nevis 4.vietai, kas, kā izskatās, varētu „spīdēt” Turcijai.

Priecē, ka atšķirībā no hokeja un basketbola Latvijas futbolā nav problēmu ar patriotismu, proti, vēlmi pārstāvēt mūsu valsti – no pieejamajiem spēlē visi labākie un dara to ar karstu sirdi. Jā, varbūt kādam(-iem) primāri ir spodrināt savu CV (atšķirībā no manis pieminētajiem citiem sportiem, futbolā izlases pārstāvēšana var pozitīvi ietekmēt tirgus vērtību, it sevišķi nezvaigžņotās Latvijas gadījumā), bet man patīk domāt par cilvēkiem to labāko.

Ar milzīgu cīņassparu varbūt arī varam „novilcināt” intrigas, cerību saglabāšanos līdz cikla otrajai pusei, bet paturēsim prātā, ka nākamās divas spēles ir ar Nīderlandi (16.novembrī) un Čehiju (28.martā), turklāt abas izbraukumā… Un, ja skatās vēl tālāk, – spēle mājās ar Nīderlandi, pēc tam Turcijas elle… Eh, būs drausmīgi smagi. Patika, kā par Nīderlandi aģentūrai LETA izteicās Jānis Ikaunieks: „Jāpierod pie šī līmeņa, jo nākamajā mačā Nīderlandē jau būs septiņi tāda līmeņa spēlētāji kā Arda Turani.”

Jānis Ikaunieks – vai vajadzēja iesaistīt viņu agrāk?

Ja par nodrāzto sastāva izvēles tēmu, tad diez vai pateikšu ko jaunu. Izvēle ir skopa, un būtībā spēlē visi labākie. Jā, varbūt Ivans Lukjanovs ir opcija, taču te jāņem vērā, ka, pirmkārt, Marians Pahars Lukjanovam deva iespēju Lietuvā (neveiksmīgajā 0:2 mačā Viļņā nospēlēja gan tikai 24 minūtes, taču ir jau arī izlases treniņnometne…), bet, otrkārt, malējo pussargu pozīcijā konkurence jau tā ir gana liela. Ja runājam par vidējo līniju, mums ir labu centra pussargu deficīts, nevis malējo.

Attiecībā uz daudz apspriesto Jāni Ikaunieku, uzskatu, ka varēja viņu notestēt agrāk – taču ne Baltijas kausā, bet gan pārbaudes spēlē pret Armēniju, un tad varbūt viņš būtu izmantojams arī spēlēs pret Kazahstānu un (pie citas shēmas) arī Islandi. Kāpēc ne Baltijas kausā? Pahars toreiz pamatoja: „Jā, puisis ļoti labi izskatās čempionātā. Ir labākais vārtu guvējs un devis daudz labuma komandai. Protams, viņa vārds bija viens no ierakstītajiem manā sarakstā. Bet kaut kādu iemeslu dēļ – varbūt visus nenosaukšu – nevēlamies viņu agri iekļaut. Protams, ceru, ka viņš būs izlases nākotne, un viņš agri vai vēlu būs izlasē. Bet nedrīkst steigties – viņam šobrīd ir uzplaiksnījums, un vajag, lai tas nostiprinātos. Viņam vajag nospēlēt spēli U21 izlasē, kur viņu skatīšos. Viņš būs šeit [lielajā izlasē] – kad pienāks laiks.”

Šādai nostājai piekrītu. Patiešām ar jauniešu mešanu lielajā futbolā ir jāuzmanās, ir jāsagaida, lai Mariana pieminētie „uzplaiksnījumi” pārvēršas par ierastu, noturīgu parādību. Ņemiet vērā, ka Ikaunieks vēl pagājušajā gadā bija „Liepājas metalurga” rezervists, savā pirmajā sezonā Virslīgā nospēlējot nieka divas(!) spēles pamatsastāvā (uz maiņu nāca 17 reizes). Galu galā – pat U izlasēs Ikaunieks paguva nospēlēt maz. Tikai trīs mači U21 izlasē, vēl dažas spēles U19 un U17 izlasēs. Jā, šo gadu Jānis Virslīgā sāka spoži, taču jau maijā (sezonas sākums vien marta beigās, Virslīgā tobrīd bija nospēlētas 12 kārtas) viņu iemest lielajā izlasē būtu, manuprāt, neadekvāti un tas būtu arī risks – tieši psiholoģiskā ziņā. Ja kaut kas nesanāktu, būtu grūti atgūties. Cita lieta, ka Ikaunieks arī Virslīgas sezonas turpinājumā bija pietiekami labs, pierādīja savu stabilitāti (plus mīnus, jo vismaz gūto vārtu ziņā vasarā bija arī deviņu spēļu klusums) un jau mačā pret Armēniju viņu varēja iemēģināt, taču realitātē Pahars kuldīdznieku pat neizsauca. Varbūt ar to tika zaudēta iespēja Ikaunieku izmantot pirmajās divās „Euro2016” spēlēs, taču arī nepārspīlēsim šī jaunā talanta spējas palīdzēt jau tagad. Debija bija laba, bet līdz līdera lomai vēl tālu. Pahars bija piesardzīgs, tagad Ikauniekam uzticējās un Jānim vēl ir un būs daudz izdevību palīdzēt Latvijas izlasei gan šajā ciklā, gan nākotnē. Galvenais, ka pirmais solis sperts un tagad pašam jāturpina progresēt.

Ja runājam par jaunu futbolistu iekļaušanu izlasē, mums pašiem vēsturiski ir bijuši slikti piemēri (bija tāds Igors Semjonovs, arī Kristaps Blanks), kad varbūt izlases treneri pārsteidzās. Jā, bija arī pozitīvie piemēri (Māris Verpakovskis, Valērijs Šabala), taču arī šeit viss nav tik viennozīmīgi – Šabala, neskatoties uz saviem gadiem, jau līdz pirmajam izsaukumam izlasē bija kārtīgi izspēlējies Virslīgā un sevi pierādījis (82 spēles, 46 pamatsastāvā, 24 vārti), savukārt Verpakovska (nebija Virslīgā nospēlējis tik daudz - aptuveni 30-40 spēles un guva tikai dažus vārtus) gadījumā pat pēc iesistā gola Grieķijā 1999.gada vasarā bija kritika - pēc mēneša „Liepājas metalurgs” ar 2:3 zaudēja „Skonto”, Māris, nākot uz maiņu, pat iesita vienus vārtus, taču liepājnieku treneris Jurijs Popkovs toreiz sacīja: „Domāju, ka viņu Liepājas komandā jūs vairs neredzēsit. Mani viņa sniegums absolūti neapmierina. Viņš pilnīgi neievēro spēles disciplīnu un neievēro trenera norādījumus. Pilnīgi nevajadzīga bija viņa aicināšana uz valsts izlasi.” Var jau teikt, ka Popkovam toreiz nebija taisnība, jo Verpakovskis izsitās un izlase viņam deva grūdienu, taču fakts paliek fakts – iesaistīt izlasē „jaunu gurķi” allaž ir kutelīgs un riskants pasākums.

Atgriežoties pie Ikaunieka, tagad tikai ar nepacietību gaidīšu, kad Verpakovskim izdosies J.Ikaunieku iekārtot ārzemēs – jo ātrāk viņš tiks prom (klubā, kurā ir spēles laiks!), jo labāk. Nepiekritīšu, ja kāds teiks, ka gadiņu vēl varētu šeit attīstīties – citi 19 gados jau spēlē Čempionu līgas grupu turnīrā un šī brīža apstākļos Virslīgā ir grūti progresēt. Ikaunieks jau tagad pierādījis, ka viņš var peldēt arī dziļākos ūdeņos, bet pats svarīgākais – viņa potenciāls ir liels, un, kamēr vien vēl var progresēt (Jānim ir 19 gadu), jādara to valstī, kur futbols ir cieņā, ir augstā līmenī, ar sakārtotu infrastruktūru, ar asu konkurenci un tā tālāk.

Visādi citādi stāsts vecais – jācer, ka drīzumā ar savainojumiem beidzot tiks galā Aleksandrs Cauņa, ka uz pekām nostāsies Andris Vaņins, Edgars Gauračs, arī vēl daži, ka Kaspars Gorkšs un Aleksandrs Fertovs tiks pie darba, savukārt citi (Artjoms Rudņevs, Šabala, Nauris Bulvītis, Andrejs Kovaļovs) klubos spēlēs regulārāk, bet „skontieši” Vladislavs Gabovs un Ritvars Rugins nokļūs futbolam cienīgākā vidē (arī, vēlams, ārzemēs). Uz to gan cerēju arī pēc Kazahstānas spēles un nekas būtiski nemainījās…

Pahars – spēcīga personība, kas dara labu darbu, taču apsolīja par daudz

Pahara darbs? Par sastāvu jau pateicu – izvēle ir saprotama. Par taktiku – daudzi pārmet, ka pret Islandi spēlējām no dziļas aizsardzības (5-3-2, turklāt visi trīs centra pussargi Rugins, Ferovs, Morozs, vairāk tendēti uz izjaukšanu, nevis radīšanu), un šis ir ļoti sarežģīts jautājums – nekad neuzzināsim, kā būtu bijis, ja būtu bijis, proti, kā būtu bijis, ja spēlētu drošāk, atklātāk – līdzīgi kā pret Turciju, ar radošajiem/uzbrūkošajiem Alekseju Višņakovu un Jāni Ikaunieku, tai pašā laikā ar plānāku aizsardzības spēli. Tomēr, ņemot vērā, ka Turcija izveidoja daudz momentu, visticamāk, ar Islandi pie atklātākas spēles klātos vēl smagāk… Jāņem vērā Islandes vidējā un uzbrukuma līnija - to vajadzēja slāpēt, citādi cerību nebūtu.

Mazliet atkāpjoties no kopējās tēmas, ar Islandes nokļūšanu mūsu grupā mums nav paveicies, ja runājam par sportisko pusi. Nepietika, ka mums ielozēja 5.groza ranga ziņā stiprāko izlasi (islandiešu vietā varēja būt, piemēram, Lietuva vai Azerbaidžāna...), bet vēl arī šis laiks sakritis ar neticamu Islandes progresu un šīs valsts visu laiku spēcīgāko izlasi. Lāgerbekam nākot pie stūres 2011.gada jūnijā, Islande FIFA rangā ieņēma 122.vietu (zemāko starp Eiropas Ziemeļvalstīm – Zviedriju, Norvēģiju, Somiju, Dāniju un pat Fēru salas!), bet pēc piecām dienām jaunajā FIFA rangā pirmo reizi savā vēsturē nokļūs TOP30, apsteidzot tās visas(!), Zviedriju ar Zlatanu Ibrahimoviču ieskaitot.

Tomēr atgriežamies pie Pahara. Pozitīvākais Paharā ir viņa personība. Kā futbolists viņš sasniedzis augstas virsotnes, ir redzējis karjerā ļoti daudz, bet ne tikai tas – arī harizma, raksturs, attieksme pret spēlētājiem ir tāda, ka mūsu izlases dalībnieki Marianu ļoti ciena. Teiksiet, ka jebkurš treneris jāciena? Ne vienmēr praksē tas strādā, katram ir sava zemapziņa, kas ir par visu gudrākā. Šobrīd Latvijas izlases futbolisti ir gatavi izdarīt visu, lai Paharu nepieviltu. Un ir sajūta, ka arī līdzjutēji Paharam tic, ko, manuprāt, pierāda skatītāju skaits – pat pēc bālā 0:3 ar Islandi, kad daudzi, mani ieskaitot, prognozēja pustukšas tribīnes pret Turciju, līdzjutēju bija daudz – pat vairāk nekā pret Islandi (6 432 pret 6 354).

Pahars izvēlas spēcīgākos, taktikas izvēle vienmēr ir diskutabla (katrā ziņā acīmredzami aplama, manuprāt, tā līdz šim ne reizi nav bijusi), psiholoģijas un noskaņošanas ziņā arī viss notiek profesionāli, cik nu no malas izdevies redzēt. Ko vēl vairāk var vēlēties? Tikai un vienīgi pašu spēlētāju izaugsmi un izsišanos savos klubos. „Braucot vēl dziļāk tēmā” – protams, arī sakārtotu pašmāju futbolu, futbola saimniecību, lai tādi talanti kā Ikaunieks parādītos arī nākotnē un visā Latvijā.

Vienīgais, ko atļaušos Paharam pārmest, ir šie viņa vārdi pirms cikla: „Visi zina federācijas valdes noteikto uzdevumu [3. vieta grupā]. Vai tas ir reāli vai nereāli – domājiet paši. Manuprāt, tas ir reāli, jo mums tagad ir spēlētāji, kuri var izpildīt uzdevumus.” To viņš sacīja augustā pirms spēlēm ar Armēniju un Kazahstānu un jau toreiz pie sevis nošūpoju galvu – jā, vienmēr ir jāstāda augsti mērķi, taču sacīt, ka šāda mērķa izpilde ir reāla, domāju, bija neliela liekuļošana. Ja tas bija apzināts solis, lai celtu spēlētāju pašapziņu un ticību saviem spēkiem, tad vēl to pieņemu, bet visādi citādi uzreiz bija skaidrs, ka šobrīd spēku samēri nav līdzvērtīgi.

Galu galā, pamazām to sāk atzīt arī Pahars, būtībā divu mēnešu laikā apgāžot pats sevi. Pēc Turcijas viņš teica sekojošus vārdus, kuriem jau gan pilnībā piekrītu: „Esam priecīgi iegūt jebkādus punktus pret tādām komandām kā Turcija, Čehija, Islande, Nīderlande. Pat pret Kazahstānu bijām priecīgi par punktu, jo spēlējām izbraukumā.” Un arī pēc mača ar Islandi: „Redzējāt, kādos klubos spēlē islandieši – kamēr mūsu spēlētāji nesāks braukt uz ārzemēm un netiks pie pastāvīgas spēļu prakses spēcīgos čempionātos, mums nāksies spēlēt no aizsardzības, nogaidot un izveidojot varbūt tikai dažus momentus pa spēli. Un censties uzvarēt uz tā rēķina.” Manuprāt, to varēja atzīt jau pirms cikla sākuma. No otras puses - tad daudzi prasīgie (nepamatoti) līdzjutēji kliegtu, ka tā ir padošanās vēl pirms turnīra sākuma.

Kā lai šo materiālu pabeidz? Kā vienmēr, ar cerībām - gaidu labākus laikus Latvijas futbolā, kas nozīmē spēcīgus spēlētājus ar labu spēļu praksi stipros klubos. Pagaidām – naivi gaidīt, ka zem 1000 eiro mēnesī pelnoši un Virslīgā spēlējoši Gints Freimanis, Jānis Ikaunieks, Vladislavs Gabovs un citi regulāri spēs apbēdināt tādus miljonārus kā Arda Turans, par Nīderlandes superzvaigznēm nemaz nerunājot (tie ir skaļākie piemēri, taču noteikti esat lasījuši Sportacentrā mūsu materiālus par pretiniekiem un pārliecinājušies, kas ir viņi un kas esam mēs).

Nauda nespēlē futbolu, to spēlē dzīvi cilvēki? Nu bet, protams, Petram Čeham, Ardam Turanam, Arjenam Robenam tos miljonus maksā tāpat vien. Dažreiz tiešām sadusmo šādas spriedelēšanas un neiespējamā pieprasīšana. Futbols ir pietiekami caurspīdīgs un lielākoties katrs saņem pēc nopelniem. Lasi: spēlē tādā līmenī un pelna tādu algu, kādu ir pelnījis. Gandrīz visa Eiropa šobrīd spēlē Čempionu līgas un Eiropas līgas grupu turnīrā, kurā toni nosaka tieši miljonāri. Mūsu Latvijas futbolisti šajā futbola izrādē ir tikai skatītāji. Un ja šiem skatītājiem izlašu līmenī jātiekas aci pret aci ar minēto turnīru dalībniekiem un pat izcilniekiem, tad... atbalstīsim no sirds, bet negāzīsim virsū mēslus spēlētājiem un treneriem, ja viņiem neizdodas. Galvenais, lai darbs tiktu veikts pēc labākās sirdsapziņas - un tas tiek darīts. Turcijā smīnēja par latviešu žurnālistiem, kuri priecājas par punktiņu, bet es patiešām futbola sakarā sen nebiju tik pacilātā noskaņojumā kā pirmdien pēc spēles pret Turciju - kaut biežāk būtu tādas sajūtas!

1 2 51 komentārs

     [+] [-]

, 2014-10-17 10:05, pirms 9 gadiem
3 spēles, draugs!
Slēpts komentārs: Skudriniekss

  -2 [+] [-]

, 2014-10-17 10:44, pirms 9 gadiem
Es gan uzskatu, ka pirmajās 2 spēlēs bijā iespējams ņemt pa 3 punktiem. Visu sačakarēja Pahara sēdēšana aizsardzībā. Ja pretiniekam ir 70% bumbas kontrole, tad loģiski, ka viņiem būs daudz vairāk iespēju iesist. Cik sapratu no vienas Ikaunieka intervijas, tad tas sastāvs pret Turciju bija vairāk dēļ fanu un mediju spiediena. Pahars kā treneris ļoti vājš. Vairāki viņa Skonto čomi izlasē ir bezsakars. Jānis pagaidām izglāba no Starkova likteņa.

 +13 [+] [-]

, 2014-10-17 10:53, pirms 9 gadiem
Skudriniekam:

Navis garo rakstu laiks ir pagājis, bet uzmanības noturēšanas problēmu laiks ir pienācis. Ir jāaudzina lasītājs un jāceļ pašu žurnālistu kvalitātes latiņa - jārada kvalitatīvi un saturīgi raksti (analītika, kvalitatīvi apcerējumi pa tēmu), nevis tikai trīs pagrāfu faktu atgremojumi/pārkopējumi ļaudīm, kas nespēj noturēt uzmanību.

  +5 [+] [-]

, 2014-10-17 10:54, pirms 9 gadiem
Ļoti spēcīgs raksts! Lielākoties autora viedoklim var piekrist.

 +16 [+] [-]

, 2014-10-17 10:55, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Autoram - iesaku mācīties formulēt savas domas īsi, konkrēti, garo rakstu laiks ir pagājis, cilvēkiem patīk īsa konkrēta informācija, nevis gari spriedelējumi "pa tēmu". Iespējams, ka ir kaut kas vērtīgs rakstā, taču diez vai būs daudz lasītāju, kas vispār izlasīs no viena gala līdz otram, jo tas ir garlaicīgi.
Varbūt kāds 1% izlasīs, lielākā daļa aizvērs ciet.
Es palasīju pa rindkopai no katra apakšpunkta, un jau apnika.
Nu, ja cilvēks nav spējīgs veltīt piecas minūtes Latvijas futbola izlases analīzei, tad kur viņa interešu skalā atrodas Latvijas futbols ?

Nepiekrītu pilnībā. Lieliska analīze un prieks, ka vērtējums ir racionāls, saprātīgs un pietiekami dziļš.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 11:12, pirms 9 gadiem
Gribētos redzēt komentāru no lietotāja - Tas ir labais, par skatītāju daudzumu Skontiķī abās spēlēs!

 +14 [+] [-]

, 2014-10-17 11:14, pirms 9 gadiem
Es reāli nesaprotu, kautkādas pretrunas, izlasē debitēt 19 gados ir par agru, bet uz ārzemēm braukt var jo 19gadīgie pat čempionu līgā spēle.
Dzelzs ir jākaļ kamēr karsta un izlase ir nereāls grūdiens tādam jaunajam, tas jau ir pierādījies ne reizi un daudzos sporta veidos. Izpeldēs, izpeldēs ja neizpeldēs lai turpina strādāt.
Čaļiem ir jāgūst augsta līmeņa spēļu pieredze un jāgūst saprašana par to kur viņi atrodas un cik vēl ir jāstrādā.

Tie varjanti par Semjonovu, Blanku, nezinu vai tieši šie ir tie gadījumi, bet mēs jau atceramies kā tajā laikā izlasē debitēja. Debitantam bija jābūt Skonto spēlētājam ar potenciālu uz pārdošanau. Ja nemaldos tas pats Verpakovskis izlasē regulāri sāka spēlēt tikai pēc pāriešanas uz Skonto (palabojiet ja maldos).
Ja tāds Gints Freimanis izlasē būtu pārbaudīts jau agrāk, iespējams šobrīd viņš būtu jau cita līmeņa spēlētājs.
Galvenais pozitīvais, kas šobrīd varētu notikt ar izlasi ir beidzot atbrīvoties no viena kluba lobēšanas.

 +14 [+] [-]

, 2014-10-17 11:22, pirms 9 gadiem
Pēc futbola izlases spēlēm, piesaistot kādus virslīgas futbola trenerus (tāda kā expertu izlase), varētu izveidot un publicēt speļētāju novērtējumu 10 ballu sistēmā, ar nelielu aprakstiņu par katru. Daudzās valstīs, pēc katras spēles tādi vērtējumi (varbūt neiesaistot trenerus) tiek sniegti. Domāju, būtu interesanti.

 +12 [+] [-]

, 2014-10-17 11:23, pirms 9 gadiem
Pāris komentāri:

"garo rakstu laiks pagājis". Par tik lielu un svarīgu lietu kā Latvijas izlase īsi nespēju uzrakstīt. Un mērķis ir pilnvērtīgi uzrakstīt tiem, kas nav slinki, kam Latvijas izlase patiešām interesē un kas var veltīt tās 5-10 minūtes.

"Es reāli nesaprotu, kautkādas pretrunas, izlasē debitēt 19 gados ir par agru, bet uz ārzemēm braukt var jo 19gadīgie pat čempionu līgā spēle." Neredzu pretrunu. Uz ārzemēm jābrauc, lai attīstītos, bet tas jebkurā gadījumā uzreiz nebūs ČL klubs, bet gan zemāks līmenis (taču augstāks nekā šeit Latvijā). Par jaunieša iekļaušanos izlasē jau uzrakstīju materiālā. Katrā ziņā Jānis Ikaunieks debitējis izlasē 19 gados - tas ir lieliski.

  +7 [+] [-]

, 2014-10-17 11:36, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Autoram - iesaku mācīties formulēt savas domas īsi, konkrēti, garo rakstu laiks ir pagājis, cilvēkiem patīk īsa konkrēta informācija, nevis gari spriedelējumi "pa tēmu". Iespējams, ka ir kaut kas vērtīgs rakstā, taču diez vai būs daudz lasītāju, kas vispār izlasīs no viena gala līdz otram, jo tas ir garlaicīgi.
Varbūt kāds 1% izlasīs, lielākā daļa aizvērs ciet.
Es palasīju pa rindkopai no katra apakšpunkta, un jau apnika.
Ja neesi spējīgs koncentrēties, autors pie tā nav vainīgs! Un pats galvenais - pasauli sāc mainīt ar sevi! Kļūsti perfekts visā un tikai tad prasi no citiem! Lai izdodas!

  +8 [+] [-]

, 2014-10-17 11:38, pirms 9 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Pāris komentāri:

"garo rakstu laiks pagājis". Par tik lielu un svarīgu lietu kā Latvijas izlase īsi nespēju uzrakstīt. Un mērķis ir pilnvērtīgi uzrakstīt tiem, kas nav slinki, kam Latvijas izlase patiešām interesē un kas var veltīt tās 5-10 minūtes.

"Es reāli nesaprotu, kautkādas pretrunas, izlasē debitēt 19 gados ir par agru, bet uz ārzemēm braukt var jo 19gadīgie pat čempionu līgā spēle." Neredzu pretrunu. Uz ārzemēm jābrauc, lai attīstītos, bet tas jebkurā gadījumā uzreiz nebūs ČL klubs, bet gan zemāks līmenis (taču augstāks nekā šeit Latvijā). Par jaunieša iekļaušanos izlasē jau uzrakstīju materiālā. Katrā ziņā Jānis Ikaunieks debitējis izlasē 19 gados - tas ir lieliski.
Tev taču, Edmund, nav jāizdabā visiem, bez tam, tas nemaz nav iespējams, tāpēc vēl jo vairāk bezjēdzīgi ir to darīt! Tavs viedoklis ir ļoti labi saprotams un pamatots. Ja kāds tam nepiekrīt, tās ir viņa tiesības. Lai taisa savu portālu, raksta versijas un pierāda savu taisnību!

  -4 [+] [-]

, 2014-10-17 11:42, pirms 9 gadiem
Raksts normālā līmenī. Par skatītāju skaitu gan esmu kritisks. Cik tad izlasei gadā ir tās spēles? Vien dažas, un pat tad nevar piepildīt mazo SKONTO stadionu. Priekš futbola 6000 izlašu līmenī ir ļoti maz. Varbūt uz Nīderlandi būs pilns stadions? Jautājums kāpēc visumā interese par futbolu gājusi mazumā? Kādreiz PSRS laikos pat uz Daugavas spēlēm gāja krietni vairāk skatītāju. Protams, tagad ir daudz vairāk citu iespēju, varbūt daļēji tas ir izskaidrojams.
Atkal man daudzi nepiekritīs, bet daudziem latviešiem mūsu visumā krieviskais futbols nav pieņemams, nav jau runa tikai par to , ka Latvijas futbolā pārsvarā spēlē krievu, bet visa tā atmosfēra kas futbola spēlēs ir stadionā, kā viens otrs saka uz futbolu ar bērniem nevar iet. Ir gadījies būt uz futbola spēlēm citās valstīs, karogu jūra, fani dzied patriotiskas dziesmas. Latvijas faniem jau būtu grūti vienoties kādā kopīgā dziesmā! Latvieši it kā skaitās dziedātāju tauta, bet arī kādā krodziņā nedzirdēsi , ka publika kopīgi uzdziedātu, kā to redzam bieži ārzemēs. Ārzemju fani atbraucot uz Rīgu arī bieži pie alus kausiem Vecrīgā uzdzied! Lai kā to kāds negrib redzēt un dzirdēt nav mums vienota sabiedrība un kaut kas pietrūkst arī līdz ar to patriotismā publikai - par Latviju, par mūsu latviešu zēniem! Var jau būt komandā kāds cittautietis, bet viņam jāiekļaujas latviskā vidē un normāli būtu, ka arī komandā valda latviska gaisotne, kur viss notiek latviski! Ja tas tā nav , tad tā tikai tāda tukša muldēšana!

  +7 [+] [-]

, 2014-10-17 11:46, pirms 9 gadiem
Laba un interesanta lasāmviela, vairāk tādus rakstus

  +3 [+] [-]

, 2014-10-17 11:49, pirms 9 gadiem
Kad jābrauc jauniem uz ārzemēm? Gluži viena recepte neder ikkatram. Cits atveras, nobriest ātrāk, cits vēlāk, ne katrs jaunietis var arī iejusties svešā valstī. Bet talantīgam jaunam futbolistam , nemot vērā Latvijas virslīgas līmeni, ilgi šeit aizēdēties nav jēgas, jo te progresa iespējas ir ierobežotas.

  +4 [+] [-]

, 2014-10-17 11:53, pirms 9 gadiem
Spēles stils komandai ir jāmaina, totālā sēdēšana aizsardzībā neko labu nedos. Kaimiņi igauņi cenšas spēlēt atklātāku futbolu. Skatītājiem tāds aizsardzības futbols, kuru ievazāja Starkovs arī nav pievilcīgs. To var izmantot kādā atsevišķā spēlē, ja situācija turnīrā spiež, bet nevar uz to balstīties vienmēr ar jebkuru pretnieku.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-17 12:10, pirms 9 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Spēles stils komandai ir jāmaina, totālā sēdēšana aizsardzībā neko labu nedos. Kaimiņi igauņi cenšas spēlēt atklātāku futbolu. Skatītājiem tāds aizsardzības futbols, kuru ievazāja Starkovs arī nav pievilcīgs. To var izmantot kādā atsevišķā spēlē, ja situācija turnīrā spiež, bet nevar uz to balstīties vienmēr ar jebkuru pretnieku.
Bija jau mums te viens trenneris, kurš visiem potēja, ka mēs tagad spēlēsim uzbrukuma futbolu pret pilnīgi visiem. Ar ko tas beidzās, ir visiem zināms Un Džonsona rīcībā bija, kopumā ņemot, meistarīgāka izlase, kā tagad ir Paharam.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 12:24, pirms 9 gadiem
>Blin
Bet Džonsons pareizi mācīja, viņa laikā komandas spēles stils bija simpātiskāks. Futbolisti spēlēja futbolu, nevis centās noturēt 0-0. Varbūt spēlējot, nevis sēžot aizsardzībā gadīsies kāds zaudējums vairāk. Interesantāk ir kaut arī zaudē , teiksim 2-3, nekā izmocīts 0-0, vai 1-1. Latvija jau ar visiem spēlē aizsardzības futbolu, tas jau nav kādā atsevišķā, izšķirošā spēlē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-10-17 12:56, pirms 9 gadiem
blink rakstīja: Bija jau mums te viens trenneris, kurš visiem potēja, ka mēs tagad spēlēsim uzbrukuma futbolu pret pilnīgi visiem. Ar ko tas beidzās, ir visiem zināms Un Džonsona rīcībā bija, kopumā ņemot, meistarīgāka izlase, kā tagad ir Paharam.
Jā, visiem zināms! Ar Euro 2004. Nenoniecinot, Revaza un Starkova ieguldījumu, ja nebūtu Džonsona, nez vai mēs būtu Euro 2004. Jo šis treneris spēlētājiem iemācija nebaidīties, pie tam daudzus arī darbā iekārtoja!

  +8 [+] [-]

, 2014-10-17 13:00, pirms 9 gadiem
Edmunda raksti ir gandrīz vienīgie šajā portalā, kurus ir aizraujoši lasīt no sākuma līdz beigām, lai cik gari tie būtu. Lielisks domas lidojums, tekoša valoda. Izcils žurnālistikas paraugs, pretēji 90% citu ar sausu, īsu faktu izklāstu, kam nav nekādas vērtības, bet vēlas dēvēt sevi par žurnālistiem.
Paldies par analīzi, vairumam piekrītu, varbūt dažās vietās ne.
Cerams, ka arī vairums līdzjutēju spēs objektīvi novērtēt lietas. Neskatoties uz visām problēmām, ticu mūsu futbola nākotnei.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-17 13:12, pirms 9 gadiem
Paldies par saturīgu rakstu.
Savādāk, jau sāk apnikt tie raksti, kur labi, ja viena rindkopa ir par būtību un pārējās piecas copy/paste no arhīviem.

  +4 [+] [-]

, 2014-10-17 13:29, pirms 9 gadiem
Ļoti interesants raksts. Paldies

  +5 [+] [-]

, 2014-10-17 13:41, pirms 9 gadiem
Kautkā skumīgi, ka par Islandi ar 0,5 miljoniem iedzīvotāju jārunā jau tagad kā par grandu. Interesanti cik mums ir zudušo talantu uz mūsu 1,9 miljoniem. Es ceru, ka tuvākajos 5 gados ieplūdīs tehniski spēlētāji no tagada u-21 un u-19 (kuri kazahu u-19 vazāja kā Barselona kautkādu Maljorku). Un arī mūsējie sāks spēlēt labos klubos, kad aģenti beigs vilkt mūsu spēlētajus uz Kazahstānām, Moldovām, Azeriem u.c. nekurienēm.
Bet pēc Islandes panākumiem es vairs nelikšos mierā un nepieņemšu tos - ai nu ko ta mēs, maza valsts, maz iedzīvotāju, garas ziemas u. c atmazkas.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-17 13:53, pirms 9 gadiem
Man raksts patika, priecājos, ka Edmunds veic padziļinātāku analīzi, pauž subjektīvu viedokli. Raksti no sērijas "46.minūtē bija štanga, bet 55.minūtē viņš nokrita uz pakaļas..." mani neinteresē.

Lielākajai daļai rakstā teiktajam arī piekrītu. Īpaši uzsvērtu pareizi izteikto domu par pārspīlētajiem mērķiem. Es pats jau pirms cikla sākuma smīkņāju par visiem optimistiem, kas teica, ka rudenī jāņem 6-7 punkti. Manuprāt, norma bija 2 vai 3, ko arī izpildījām. Vairāk jau būtu ļoti labs panākums. Skatoties uz priekšu, no šī cikla patiešām grūti ir objektīvi kaut ko gaidīt, un galvenais ir nepalikt pēdējiem. Starp citu, nav nereāli palikt bez uzvarām, jo patiesībā tāda reāla cerība ir tikai vienā spēlē (Kazahstāna), bet arī tajā nekas nav droši. Pašreizējā situācijā izcīnīt vēl kādu uzvaru bez minētās spēles būtu brīnums.

Smieklīgi vienmēr lasīt tos uzbrūkošā futbola fanu komentārus. Laikam tie čaļi paši nekad nav spēlējuši futbolu. Ja LV izlasei būtu spēle pret Igaunijas U-19 izlasi, jūs ieraudzītu tādu uzbrūkošo futbolu, ka pēc tam ilgi būtu laimīgi. Bet, ja jāspēlē pret Islandi, kurā visiem spēlētājiem ir klubs, kas pārspēj 10 no 11 LV izlases spēlētāju klubus (un arī Rudņevs nu jau ir smags rezervists), tad par ko ir runa? Starkovs un Pahars- abi bijuši radoši pilņībā uzbrukumā tendēti futbolisti un ļoti labi saprot, ko futbolā nozīmē uzbrukt. Taču katra komanda spēj spēlēt tā, kā to ļauj pretinieks. Turklāt, bieži lomu spēlē stratēģija. Ja zināms, ka Islandei ir ārkārtīgi spējīga un radoša vidējā līnija, tad tas ir tikai normāli, ka centrā liek 3 balsta tipa pussargus.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 14:12, pirms 9 gadiem
bembists rakstīja: Kautkā skumīgi, ka par Islandi ar 0,5 miljoniem iedzīvotāju jārunā jau tagad kā par grandu. Interesanti cik mums ir zudušo talantu uz mūsu 1,9 miljoniem. Es ceru, ka tuvākajos 5 gados ieplūdīs tehniski spēlētāji no tagada u-21 un u-19 (kuri kazahu u-19 vazāja kā Barselona kautkādu Maljorku). Un arī mūsējie sāks spēlēt labos klubos, kad aģenti beigs vilkt mūsu spēlētajus uz Kazahstānām, Moldovām, Azeriem u.c. nekurienēm.
Bet pēc Islandes panākumiem es vairs nelikšos mierā un nepieņemšu tos - ai nu ko ta mēs, maza valsts, maz iedzīvotāju, garas ziemas u. c atmazkas.
Mazjām valstīm (arī Latvija pie tām) ir iespējami panākumi un sasniegumi lielajā futbolā, bet reti. Jāsakrīt daudzām lietām. Arī Islande līdz šobrīd notiekošajam ir gaidījusi gadu desmitiem, mokoties pa pēdējām vietām atlasēs. Šobrīd ir paaudze, piesaistīts labs treneris ar lielu pieredzi, komandai iet spēle. Un paies gadi, un Islande atkal atkritīs atpakaļ. Latvija jau savu stundu sagaidīja 2002.-2004.gadā, tagad gaidām nākamo, kas gan jau kādreiz būs. Norvēģiem bija 90-to otrā puse, somi savu laiku joprojām nav sagaidījuši, tāpat arī Lietuva, Baltkrievija un vesela virkne citu. Igauņi tika uz pārspēlēm, ko arī var uzskatīt par zelta brīdi tādai valstij.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-17 14:22, pirms 9 gadiem
Labs raksts.
Negribas ticēt, ka Latvijas izlase var spēlēt citu futbolu, kā aizsardzības. Rakstā jau daļēji pasaka par tiem miljonāriem, kamēr mūsu izlasē nebūs katrā pozīcijā par vienam stabilam Bundeslīgas vai Premjerlīgas spēlētājam, tikmēr aizsardzības futbols. Nespēju iedomāties kā pret Islandi mēs varētu spēlēt uzbrukuma futbolu... Jā, varbūt futbols kļūs skatāmāks, bet šaubos vai ar uzbrukuma futbolu būtu 1:1 pret Turciju. Izlase spēlē tā kā ļauj pretinieks. Banāls piemērs Itālijas izlase...ar tādām futbola zvaigznēm spēlē "antifutbolu", bet tas dod rezultātu... Ja atceramies Euro2004, tad tas izlases modelis bija tieši tas, kas ļāva izsisties Koļinko, Rubīnam, Bleidelim, Stepanovam, Astafjevam un pārējiem.

Pēc vienas spēles arī nevajadzētu Ikaunieku uztvert kā nākamo mesiju. Koļesničenko un Blanks virslīgā sāka spēlēt 16 gados, un bija ļoti rezultatīvi, kas no tā sanāca izlases kontekstā... Iespējams Ikauniekam un arī citiem jaunajiem palīdzēt nokļūšana ārzemēs, bet tas ir diskutējams jautājums, jo daudz kas atkarīgs no veiksmes, trenera pie kā nonāc, un paša futbolista psiholoģisko sagatavotību. Latvijas sportā ir daudz labu piemēru, gan arī virkne, kuriem karjera tikai uz leju ir gājusi dodoties uz ārzemēm. No apstākļu un vides sakārtotības, protams, ka nokļūt Bundeslīgas klubu sistēmā ir lieliski, bet konkurence tajā pašā laikā ievērojami pieaug, un izdzīvo stiprākie. Ir viens tikai 100% veiksmīgs gadījums karjeras uzsākšanai ārzemēs, tas ir pats Pahars spēlējot Southemtonā. Verpakovskis Dinamo lai arī bija superklubā, bet tā nebija ne tuvu pasaules Top līga.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 14:25, pirms 9 gadiem
Ja mēs runājam par aizsardzības futbolu - tā pati Islande pret Nīderlandi spēlēja izteiktu aizsardzības futbolu, pirmajā puslaikā no spēles tā arī neizveidojot nevienu bīstamu momentu, taču gūstot divus vārtus. Pendeli Nīderlande uztaisīja ne no kā (soda laukuma pašā stūrī pie gala līnijas), bet otrie vārti bija pēc standartsituācijas.

     [+] [-]

, 2014-10-17 14:25, pirms 9 gadiem
bembists rakstīja: Kautkā skumīgi, ka par Islandi ar 0,5 miljoniem iedzīvotāju jārunā jau tagad kā par grandu. Interesanti cik mums ir zudušo talantu uz mūsu 1,9 miljoniem. Es ceru, ka tuvākajos 5 gados ieplūdīs tehniski spēlētāji no tagada u-21 un u-19 (kuri kazahu u-19 vazāja kā Barselona kautkādu Maljorku). Un arī mūsējie sāks spēlēt labos klubos, kad aģenti beigs vilkt mūsu spēlētajus uz Kazahstānām, Moldovām, Azeriem u.c. nekurienēm.
Bet pēc Islandes panākumiem es vairs nelikšos mierā un nepieņemšu tos - ai nu ko ta mēs, maza valsts, maz iedzīvotāju, garas ziemas u. c atmazkas.
Islandei ir ļoti labas tradīcijas tieši jauniešu iekārtošanai lielo klubu akadēmijās. Tā paša Anglija, kur pirmajās divās līgās jauniešu sistēmās ir pāris desmit jauniešu no Islandes. Mums diemžēl šādu tradīciju nav, jautājums ar ko jauniešu gados esam sliktāki par islandiešiem, droši vien ne ar ko, vienkārši mums nav tik spēcīgu futbola lobiju un aģentu. Pienesumu varētu dot tieši tie futbolisti, kuri ir spēlējuši Anglijā un ir labi kontakti, bet pagaidām virzības nav. Arī vietējā līga viņiem ir ļoti labā līmenī, kā arī dzīves līmenis un mentalitāte, un sasniedzot 19 gadu vecumā viņam galvā negriezīsies Kazahstānas līguma dolāri

     [+] [-]

, 2014-10-17 14:28, pirms 9 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Mazjām valstīm (arī Latvija pie tām) ir iespējami panākumi un sasniegumi lielajā futbolā, bet reti. Jāsakrīt daudzām lietām. Arī Islande līdz šobrīd notiekošajam ir gaidījusi gadu desmitiem, mokoties pa pēdējām vietām atlasēs. Šobrīd ir paaudze, piesaistīts labs treneris ar lielu pieredzi, komandai iet spēle. Un paies gadi, un Islande atkal atkritīs atpakaļ. Latvija jau savu stundu sagaidīja 2002.-2004.gadā, tagad gaidām nākamo, kas gan jau kādreiz būs. Norvēģiem bija 90-to otrā puse, somi savu laiku joprojām nav sagaidījuši, tāpat arī Lietuva, Baltkrievija un vesela virkne citu. Igauņi tika uz pārspēlēm, ko arī var uzskatīt par zelta brīdi tādai valstij.
Islande ar saviem 0,3 mlj uz to ir mērķtiecīgi gājusi. Te pat SC, viens Islandes izlases spēlētājs, izlases panākumus vienkārši izskaidroja - mērķtiecīga finsnšu ieguldīšana, kvalitatīvi laukumi un to daudzums. Euro 2004 lielà mèrā bija sakritība, Islandes panākumi pēc mērķtiecīga darba izskatās.
Protams, laiks rādīs.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-17 15:59, pirms 9 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Šobrīd ir paaudze, piesaistīts labs treneris ar lielu pieredzi, komandai iet spēle. Un paies gadi, un Islande atkal atkritīs atpakaļ.
Tikko paskatijos Islandes U-21 rezultātus. Diezgan iespaidīgi, kvalifikācijā otrā vieta aiz Francijas un gūti 20 vārti. Varbūt nemaz neatkritīs atpakaļ tik drīz.

     [+] [-]

, 2014-10-17 16:04, pirms 9 gadiem
pelikans rakstīja: Islande ar saviem 0,3 mlj uz to ir mērķtiecīgi gājusi. Te pat SC, viens Islandes izlases spēlētājs, izlases panākumus vienkārši izskaidroja - mērķtiecīga finsnšu ieguldīšana, kvalitatīvi laukumi un to daudzums. Euro 2004 lielà mèrā bija sakritība, Islandes panākumi pēc mērķtiecīga darba izskatās.
Protams, laiks rādīs.
Nezinu par citiem ieguldījumu virzieniem Islandes gadījumā, bet laukumu daudzums neko neizsaka. Piemēram, Euro-2004 paaudze izauga uz asfalta (padomju laiku RFS audzēkņi) laukuma, Latvijā vispār gandrīz nebija sakarīgu laukumu 80-tajos un 90-tajos, kad auga šī paaudze. Tagad laukumu ir atliku likām, bet spēlētāji vājāki.
Laukumi dod masveidību, bet ne profesionāļus un zvaigznes.

Attiecībā uz laukumiem vēl labāks piemērs ir Latvijas hokejs. Padomju gados Latvijā bija 2 ledus halles- Sporta pils un Daugavas pūslis. Šobrīd haļļu ir gandrīz desmit reizes vairāk (laikam 15). Bet tā laika Rīgas Dinamo bija augstāks līmenis par tagadējo izlasi, par tagadējo Rīgas Dinamo nemaz nerunājot. Toties tagad mums ir neskaitāmas amatieru līgas un katrs sevi cienošs klerks kāpj uz slidām divas reizes nedēļā.

Profesionāļu lietā svarīgi ir treneri un sistēma, kā jauniešiem tiek nodrošināta izaugsme, tai skaitā- kā viņi virzās uz labiem klubiem, akadēmijām utt.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-17 16:15, pirms 9 gadiem
Papildinot iepriekš rakstīto, teikšu, ka tipisks piemērs, kā veidojas profesionāļi un laba izlase valstī, kur nav nopietna iekšējā čempionāta, ir Īrija. Tur ir standarts- līdz 14-15 gadu vecumam puikas trenējas un spēlē vietējos jauniešu klubos, bet tieši 14 vai 15 gadu vecumā lielākie talanti dodas uz Anglijas vai Skotijas klubu akadēmijām. To nodrošina vesela atlases sistēma, kuras ietvaros izveidoti kontakti starp īru jauniešu treneriem un angļu un skotu akadēmijām, kā arī ir turnīri, kuros spēlē britu un īru jauniešu komandas. Rezultātā visa īru futbola profesionālā gvarde izaug Anglijā un Skotijā, kur spēlē arī savu profesionālo futbolu un rada stabilu bāzi izlasei. Ja līdz 16 gadiem īru jaunais futbolists nav aizbraucis uz Lielbritāniju, tad uzskata, ka viņa ceļš uz profesionālo futbolu ir beidzies. Ļoti rets ir gadījums, ka caur īru klubiem kāds vēlāk izsitas uz augšu.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-17 16:18, pirms 9 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Papildinot iepriekš rakstīto, teikšu, ka tipisks piemērs, kā veidojas profesionāļi un laba izlase valstī, kur nav nopietna iekšējā čempionāta, ir Īrija. Tur ir standarts- līdz 14-15 gadu vecumam puikas trenējas un spēlē vietējos jauniešu klubos, bet tieši 14 vai 15 gadu vecumā lielākie talanti dodas uz Anglijas vai Skotijas klubu akadēmijām. To nodrošina vesela atlases sistēma, kuras ietvaros izveidoti kontakti starp īru jauniešu treneriem un angļu un skotu akadēmijām, kā arī ir turnīri, kuros spēlē britu un īru jauniešu komandas. Rezultātā visa īru futbola profesionālā gvarde izaug Anglijā un Skotijā, kur spēlē arī savu profesionālo futbolu un rada stabilu bāzi izlasei. Ja līdz 16 gadiem īru jaunais futbolists nav aizbraucis uz Lielbritāniju, tad uzskata, ka viņa ceļš uz profesionālo futbolu ir beidzies. Ļoti rets ir gadījums, ka caur īru klubiem kāds vēlāk izsitas uz augšu.
Kā tur ar finansējumu, kas par ko maksā?
1 2 51 komentārs