Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Nāciju līgas izloze tuvojas, Latvijas izlase varēs tēmēt uz "Euro 2020"

Nāciju līgas izloze tuvojas, Latvijas izlase varēs tēmēt uz "Euro 2020"
Gļebs Kļuškins
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Tieši pēc nedēļas Šveices pilsētā Lozannā risināsies pirmās Nāciju līgas (2018.-2019. gada sezona) izloze. Savas pretinieces uzzinās arī Latvijas futbola izlase.

Vēlreiz par Nāciju līgas formātu

Lai gan pēdējos pāris gados par jauno turnīru, Nāciju līgas kausa izcīņu, runāts daudz un dikti, esmu ievērojis, ka vairums tāpat līdz galam neizprot, kas tas par turnīru un ko tur darīs mūsējie. Atkārtošana – zināšanu māte.

Galvenais – ieviešot Nāciju līgu, nekas netiks sagrauts un būtībā joprojām tiks saglabāta līdzšinējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sistēma. Ar piebildi, ka būs divas korekcijas. Pirmkārt, Nāciju līgas dēļ “Euro 2020” kvalifikācijas turnīrs sāksies ievērojami vēlāk, 2019. gada martā (atstājot veco kārtību, sākums būtu 2018. gada septembrī), un tā kopējais garums tagad būs nieka astoņi mēneši agrāko 14 mēnešu vietā. Otrkārt, kvalifikācijas turnīrā tiks sadalītas 20 no 24 ceļazīmēm, nevis visas kā iepriekš. Būs 10 grupas un katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas nodrošinās dalību finālturnīrā.

Kā noprotat, atlikušās četras ceļazīmes tiks sadalītas Nāciju līgā, kurā ir četras līgas (A, B, C, D). Lai gan šīs līgas ir sadalītas pēc spēka (balstoties uz UEFA izlašu koeficientiem), katrai līgai pienāksies viena ceļazīme uz “Euro 2020” finālturnīru – tātad arī vājākajai D līgai, kurā spēlēs Latvijas izlase.

Vispirms īsā trīs mēnešu laikā, šī gada septembrī, oktobrī un novembrī, katrā mēnesī aizvadot divas spēļu kārtas, tiks izspēlēts grupu turnīrs, kura rezultātā katrā no četrām līgām noskaidros četras labākās komandas jeb katras apakšgrupas uzvarētāju. Lai būtu saprotamāk: piemēram, mūsu D līgā ir 16 vājākās izlases, un 24. janvārī izlozē tās tiks salozētas četrās grupās pa četrām komandām, un rudenī grupu turnīrā pēc sešu spēļu kārtām tiks noskaidrota katras grupas uzvarētāja.

Uzvarēt savā grupā ir ārkārtīgi svarīgi, jo tiks nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu. Pirmkārt, tiks nodrošināta dalība finālčetriniekā, kur varēs pacīnīties par “Euro 2020” finālturnīra ceļazīmi, bet, otrkārt, nākamajā Nāciju līgā varēs spēlēt augstākā līgā. Latvijas gadījumā tā būtu izlīšana no vājo izlašu kompānijas un iekļūšana daudz cienījamākajā C līgā.

Nāciju līgas fināla daļa (“play-off”), kurā par ceļazīmēm sacentīsies četru apakšgrupu uzvarētājas, risināsies 2020. gada martā jau pēc kvalifikācijas turnīra noslēguma un tikai dažus mēnešus pirms “Euro 2020” finālturnīra (tā teikt – pēdējā iespēja ielēkt braucošā vilcienā). Šai fināla daļā četras komandas aizvadīs pusfinālus (viena spēle) un finālu (viena spēle), kurā tad arī noskaidros finālturnīra dalībnieci.

Piezīmīte: ja gadījumā Nāciju līgas apakšgrupā pirmo vietu izcīna komanda, kas pēc tam iegūst finālturnīra ceļazīmi caur klasisko kvalifikācijas turnīru, tad Nāciju līgas fināla daļā (“play-off”) piedalīsies cita komanda, kas vēl nav kvalificējusies – tā, kas Nāciju līgas apakšgrupā palikusi aiz uzvarētājas.

Ņemot vērā D grupas vājumu, diez vai šī piezīmīte skars Latviju, lai gan teorētiski viss var gadīties. Piemēram, Latvija, startējot vājā grupā ar Baltkrieviju, Maltu un Gibraltāru paliek otrajā vietā aiz baltkrieviem, pēc tam Baltkrievija negaidīti kvalificējas “Euro 2020” caur kvalifikācijas turnīru, tādējādi Latvija ieņem baltkrievu vietu Nācijas līgas fināla daļā.

Latvijas situācija un izredzes

Redzot, kā Latvija spēlēja pret Fēru salām, šo rindu autors nelolo ilūzijas par mūsējo iespējām izcīnīt D grupas ceļazīmi uz “Euro 2020”. Redzu sešas izlases (Azerbaidžāna, Maķedonija, Baltkrievija, Gruzija, Armēnija, Kazahstāna), kas šobrīd ir stiprākas par mums, un vēl trīs četras, kuras varētu būt aptuveni līdzvērtīgas (Fēru salas, Moldova, Kazahstāna, arī Luksemburga).

Tāpat neesmu sajūsmā, ka šoruden četras no sešām Nāciju līgas spēlēm var nākties spēlēt pret pretiniekiem, no kuriem diez vai varam kaut ko dižu iemācīties (piemēram, pret Maltu un Gibraltāru). Pirms PK2018 cikla runāju par to, ka Latvijai jāmācās spēlēt pirmā numura lomu, bet tagad esam krituši otrā galējībā – ne tikai spēlēsim Nāciju līgas vājajā D līgā, bet arī divi no trim šobrīd ieplānotajiem pārbaudes mačiem būs pret mazajām komandām (Fēru salas, Gibraltārs), plus Baltijas kauss pret lietuviešiem un igauņiem.

Protams, katra aizvadīta spēle kaut ko dod un trijās no četrām spēlēm pret Fēru salām un Andoru mocījāmies un nesasniedzām kārotos rezultātus (1:0, 0:2, 0:0), kas pierāda, ka Latvijas izlasei ir jāmācās būt pārliecinošai šajā zemajā līmenī. Taču uzskatu, ka vienlaikus ir jātiecas, lai Latvijas izlase ne tikai prastu sagraut mājās Andoru, bet arī atgrieztos Eiropas vidusmēra komandu lokā. Nāciju līgas C līgā ir tādas komandas kā Serbija, Rumānija, Ungārija, Skotija, Grieķija, Norvēģija, Melnkalne, Bulgārija un citas, ar kurām spēlējot, domājams, pamazām varētu vilkt līmeni klāt. No otras puses, Nāciju līga lielā mērā aizvieto pārbaudes spēles un nevarētu teikt, ka LFF pārbaudes mačiem sarunā mums tādus pretiniekus, kas būtu sevišķi stiprāki nekā D līgas potenciālās konkurentes…

Jebkurā gadījumā uzskatu, ka dalība C līgā būtu labāks variants gan izlases attīstībai, gan izlases prestižam. Nav jāsapriecājas par potenciālo iespēju caur D līgu iegūt “Euro 2020” ceļazīmi, pateicoties UEFA jocīgajam formātam. Uzskatu, ka godīgāks (bet arī ne līdz galam godīgs) formāts būtu sniegt divas ceļazīmes A līgai un pa vienai ceļazīmei B un C līgai, atstājot bešā D līgu. Lai nu kā, ja jau ir šāds formāts, tad, protams, jācenšas tas izmantot, bet mans sapņa piepildījums jau būtu pirmā vieta savā apakšgrupā un pacelšanās uz C līgu.

Pēc nedēļas izloze un Latvijai iespējami 64 grupas sastāva varianti. Latvija ir D līgas otrajā grozā. Manuprāt, pirmais grozs ir visai līdzvērtīgs, bet trešajā un ceturtajā grozā ir stipri dažādi varianti. No trešā grozā sportiski neparocīgākais variants varētu būt Kazahstāna, kamēr Lihtenšteina un Malta būtu veiksmīgi varianti. Kaut gan te atkal atgriežos pie domas – ja no trešā groza tiksim pie Lihtenšteinas vai Maltas, bet no pēdējā groza Latvijai netiks Kosova, tad četras no sešām spēlēm šoruden būs pret komandām, kas jāuzveic, bet kuru pārspēšana baigāko gandarījumu un attīstību izlasei diezin vai dos.

D līgas apakšgrupu izlozes grozi

1. grozs2. grozs3. grozs4. grozs
AzerbaidžānaArmēnijaKazahstānaAndora
MaķedonijaLatvijaMoldovaKosova
BaltkrievijaFēru salasLihtenšteinaSanmarīno
GruzijaLuksemburgaMaltaGibraltārs

Piezīme: vienā grupā politisko attiecību dēļ nevar nokļūt Azerbaidžāna un Armēnija, līdz ar to arī Azerbaidžānai otrajā grozā ir tikai trīs potenciālās pretinieces, attiecīgi Latvijai ir lielāka iespēja no pirmā groza iegūt Azerbaidžānu.

Autora domas par Nāves grupu un “Pastaigas” grupu Latvijai

Nāves grupa: Maķedonija, Latvija, Kazahstāna, Kosova.
“Pastaigas” grupa: Baltkrievija, Latvija, Lihtenšteina, Gibraltārs.

Datumi

NotikumsDatums
Nāciju līgas grupu turnīra 1. spēļu diena2018. gada 6.-8. septembris
Nāciju līgas grupu turnīra 2. spēļu diena2018. gada 9.-11. septembris
Nāciju līgas grupu turnīra 3. spēļu diena2018. gada 11.-13. oktobris
Nāciju līgas grupu turnīra 4. spēļu diena2018. gada 14.-16. oktobris
Nāciju līgas grupu turnīra 5. spēļu diena2018. gada 15.-17. novembris
Nāciju līgas grupu turnīra 6. spēļu diena2018. gada 18.-20. novembris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 1. spēļu diena2019. gada 21.-23. marts
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 2. spēļu diena2019. gada 24.-26. marts
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 3. spēļu diena2019. gada 7.-8. jūnijs
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 4. spēļu diena2019. gada 10.-11. jūnijs
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 5. spēļu diena2019. gada 5.-7. septembris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 6. spēļu diena2019. gada 8.-10. septembris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 7. spēļu diena2019. gada 10.-12. oktobris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 8. spēļu diena2019. gada 13.-15. oktobris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 9. spēļu diena2019. gada 14.-16. novembris
Euro 2020 kvalifikācijas turnīra 10. spēļu diena2019. gada 17.-19. novembris
Nāciju līgas "play-off" pusfināls2020. gada 26.-28. marts
Nāciju līgas "play-off" fināls2020. gada 29.-31. marts

, 2018-01-17 18:46, pirms 6 gadiem
Tēmēt?? Nu jā, es varu arī tēmēt uz Dženiferu Lopesu , vai Halli Beriju.
, 2018-01-17 18:52, pirms 6 gadiem
Malta un Gibraltārs ir vienīgās, ko var mēģināt uzvarēt, uzskatu, ka uz doto momentu nav nevienas vājākas. Vienā līmenī var likt Andoru, Farēru salas, bet tāda Luxenburga un Lihtenšteina pilnīgi bez biksēm atstātu.. Varēsim tupēt D līgā līdz tiks izaudzināti jauni furbolisti, ar noteikumu, kad jaunais LFF prezidents ieviesīs kardinālas izmaiņas futbola saimniecībā!
, 2018-01-17 18:54, pirms 6 gadiem
EDMUND!!! Tu tacu neesi tups? Ticu tam ka neesi!
Nevis mees “temesim” bet gan - ieraudzisim musu PATIESO vietu uz eiropas futbola skatuves! Ar garantiju saku ka busim vieni no vajakajiem!
, 2018-01-17 18:55, pirms 6 gadiem
Piedodiet minusu liceeji, bet seit vieta optimismam vienkarsi nav!
, 2018-01-17 18:57, pirms 6 gadiem
Turklat - kamer vien netiek izsaukti LABAKIE kadri un izlasi vada STARKOVS, kuru centamies padziit (un tas izdevas, nosaciiti) pirms paris gadiem. Mums nevar but nekadu ambiciju, pat ne pret Lietuvu un Igauniju baltijas kausa!
, 2018-01-17 18:58, pirms 6 gadiem
Diemžēl, realitāte nav laba, bet nedomāju, ka mums nav spēlētāju labu, vnk tā saimniecība ap izlasi ir tupa. Pašreizējais, komandas potenciāls noteikti ļautu vinnēt savu apakšgrupu, bet taktikas un trenera mīnuss neļauj sasniegt neko, ja nu vienīgi krišanu FIFA rangā!
, 2018-01-17 18:59, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: EDMUND!!! Tu tacu neesi tups? Ticu tam ka neesi!
Paldies, ka tici man! Es savukārt ticu, ka rakstu neizlasīji.
, 2018-01-17 19:30, pirms 6 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Paldies, ka tici man! Es savukārt ticu, ka rakstu neizlasīji.
Izlasiju gan! hokeja rakstus pa lielam nelasu, futbols gan ir sveta lieta.
Seit runa gaja par virsrakstu, kurs ir loti skalsh!!
, 2018-01-17 19:32, pirms 6 gadiem
esmu baigai lv sporta fans.bet.ja tada limena futbola izlase kada ir museja tiktu uz euro 2020,tas butu baigi pazeminatu limeni un futbola skTamibu.jo nu ka vini tagad spele taas ir sausmas
, 2018-01-17 20:08, pirms 6 gadiem
Kamēr LFF vadīs čehisti un ieliktiņi,izlasi vadīs Starkovs, Latvija nekad netiks uz nekādu finālturnīru, pat nebūs tuvu tam.
, 2018-01-17 20:13, pirms 6 gadiem
Godīgi sakot man pat bail iedomāties kādus brīnumus tur rādīs Lv
, 2018-01-17 20:15, pirms 6 gadiem
Lielie vaidētāji!
Pirmkārt jāsaprot, ka pēdējā laikā Latvija nav aizvadījusi nevienu spēli optimālā sastāvā- Cauņa, Zjuzins, Karašauskas vien Latvijas spēli varētu būtiski uzlabot
Otrkārt, tas, ka uz papīra kartupeļi vai kādi no dienvidniekiem izskatās nedaudz spraunāk absolūti neko nenozīmē. Viņiem varbūt sanāk izrādīt lielāku pretsparu lielajām valstīm, bet pret Latvijas mūriem un labiem pretuzbrukumiem viņi nebūs raduši spēlēt
Belari Fifa 2018 atlasē palika pēdējie aiz Luksemburgas
azerbaidžāņi palika prāvā gabalā no 2. vietas grupā, kurā droši varēja pacīnīties par 2. vietu pēc Vācijas
moldova ne tajā spēcīgākajā grupā ieguva 2 punktus
gruzija ir ļoti nestabila un visu nosaka, uz kuru pusi aizies emocijas
kazahu izlase nav Astana FC. Nesen sevi šaustījām, ka nospēlējam neizšķirti viesos, kaut gan momentos bija liels pārsvars mums, bet tagad pēkšņi Kazahstānas izlase ir kļuvusi neuzveicama?
maķēdonieši būs ciets rieksts viesos karstuma dēļ, bet mājās droši var kapāt par uzvaru
, 2018-01-17 20:31, pirms 6 gadiem
fkscd rakstīja: Lielie vaidētāji!
Pirmkārt jāsaprot, ka pēdējā laikā Latvija nav aizvadījusi nevienu spēli optimālā sastāvā- Cauņa, Zjuzins, Karašauskas vien Latvijas spēli varētu būtiski uzlabot
Otrkārt, tas, ka uz papīra kartupeļi vai kādi no dienvidniekiem izskatās nedaudz spraunāk absolūti neko nenozīmē. Viņiem varbūt sanāk izrādīt lielāku pretsparu lielajām valstīm, bet pret Latvijas mūriem un labiem pretuzbrukumiem viņi nebūs raduši spēlēt
Belari Fifa 2018 atlasē palika pēdējie aiz Luksemburgas
azerbaidžāņi palika prāvā gabalā no 2. vietas grupā, kurā droši varēja pacīnīties par 2. vietu pēc Vācijas
moldova ne tajā spēcīgākajā grupā ieguva 2 punktus
gruzija ir ļoti nestabila un visu nosaka, uz kuru pusi aizies emocijas
kazahu izlase nav Astana FC. Nesen sevi šaustījām, ka nospēlējam neizšķirti viesos, kaut gan momentos bija liels pārsvars mums, bet tagad pēkšņi Kazahstānas izlase ir kļuvusi neuzveicama?
maķēdonieši būs ciets rieksts viesos karstuma dēļ, bet mājās droši var kapāt par uzvaru
Tu par Fifa 18?
, 2018-01-17 20:39, pirms 6 gadiem
Bl... tas fkcsdd ir galīgi saspiedies, visos rakstos kaut kādas tupibas raksta! Tu pats tam tici? Vai mēģini trolli tēlot? Ej pie sava VEF raksta un tur raksti savus sūdus
, 2018-01-17 21:02, pirms 6 gadiem
dextersaicis rakstīja: Bl... tas fkcsdd ir galīgi saspiedies, visos rakstos kaut kādas tupibas raksta! Tu pats tam tici? Vai mēģini trolli tēlot? Ej pie sava VEF raksta un tur raksti savus sūdus
protams, ka ticu. savējiem vienmēr ir jātic. un tas, ka Latvija pēdējās spēles nebija optimālajā sastāvā ir fakts
, 2018-01-17 22:49, pirms 6 gadiem
dextersaicis rakstīja: Bl... tas fkcsdd ir galīgi saspiedies, visos rakstos kaut kādas tupibas raksta! Tu pats tam tici? Vai mēģini trolli tēlot? Ej pie sava VEF raksta un tur raksti savus sūdus
Latviski, draugs, neass jeb stulbs ir TRULS. Tupība varētu palikt pēc tavas trulās tupēšanas S.Centrā.
, 2018-01-17 23:43, pirms 6 gadiem
karlosm rakstīja: Malta un Gibraltārs ir vienīgās, ko var mēģināt uzvarēt, uzskatu, ka uz doto momentu nav nevienas vājākas. Vienā līmenī var likt Andoru, Farēru salas, bet tāda Luxenburga un Lihtenšteina pilnīgi bez biksēm atstātu.. Varēsim tupēt D līgā līdz tiks izaudzināti jauni furbolisti, ar noteikumu, kad jaunais LFF prezidents ieviesīs kardinālas izmaiņas futbola saimniecībā!
Skaidrs, ka situācija nav patīkama, bet nevajag arī pārspīlēt. Luksemburgu paši vēl salīdzinoši nesen pārbaudes mačā pieveicām un ticu, ka, ja nebūtu muļķīgās Siņeļņikova kļūdas, būtu izcīnījuši vismaz neizšķirtu pret Kosovu.
, 2018-01-18 00:31, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: Izlasiju gan! hokeja rakstus pa lielam nelasu, futbols gan ir sveta lieta.
Seit runa gaja par virsrakstu, kurs ir loti skalsh!!
jā, ļoti skaļš...
, 2018-01-18 08:05, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: Tēmēt?? Nu jā, es varu arī tēmēt uz Dženiferu Lopesu , vai Halli Beriju.
, 2018-01-18 10:03, pirms 6 gadiem
Zāģēs visiem pēc kārtas. Diemžēl.
, 2018-01-18 11:29, pirms 6 gadiem
Patlaban optimismam neredzu pamatu. Pat no E līgas.
, 2018-01-18 12:08, pirms 6 gadiem
Mums, lūdzu, Vatikānu, Somāliju, Bangladešu un Tongu! (Starp UEFA biedriem neko sevišķi jēdzīgu atrast nevaru.) Ah, jā, somālieši mūsejiem noteitki piesistu pilnu kasti. Labāk Bahamu salas!
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.