Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Arkādijs Birjuks

Sieviešu futbola intrigas: dominējošo "Rīgas FS" pamet vairākas spēlētājas

Sieviešu futbola intrigas: dominējošo "Rīgas FS" pamet vairākas spēlētājas
Anastasija Ročāne un Olga Ševcova pēc savas pēdējās spēles "Rīgas Futbola skolas" sastāvā / Foto: Latvijas Futbola federācija

Gadu mija pašmāju sieviešu futbolā aizrit intriģējoši: Latvijas Futbola federācija izsludināja atklātu konkursu izlašu treneru amatiem, kamēr valsts seškārtējo čempioni "Rīgas Futbola skolu" pametušas vairākas vadošas futbolistes.

15. janvārī notikušajā preses konferencē LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs atklāja, ka pagājušā gada nogalē visiem sieviešu un meiteņu izlašu treneriem beidzās līgumi. Katram no viņiem gan tika piedāvāta iespēja pieteikties atklātā konkursā, kas ritēs līdz 18. janvārim. Tāpat Kazakevičs norādīja, ka konkursa izsludināšana nav neuzticības izteikšana esošajam Latvijas nacionālās izlases treneru štābam ar Didzi Matīsu priekšgalā. "No mūsu puses nav prioritāte veikt revolūciju. Vienas jaunatnes izlases treneris sacīja, ka darbu neturpinās. Tāpat viena no trenerēm atklāja, ka vairs nestrādās ar izlasēm. Mums atbrīvojās vismaz divas vakances, tāpēc izdomājām rīkot atklāto konkursu visām izlasēm," stāstīja Kazakevičs.

Tikmēr lielas pārmaiņas skārušas vietējo klubu komandas. Seškārtējā Latvijas čempione un pieckārtējā kausa ieguvēja "Rīgas Futbola skola" palikusi bez komandas kapteines Anastasijas Ročānes, uzbrukuma līderes Sandras Voitānes un Latvijas labākās futbolistes Olgas Ševcovas. Tāpat Pārdaugavas klubu pametušas gandrīz visas dublieru komandas spēlētājas, kuru vidū virkne Latvijas nacionālās un jaunatnes izlašu kandidātes. Skaidrot situāciju prasīju nu jau bijušajai "Rīgas Futbola skolas" kapteinei un dublieru komandas trenerei Anastasijai Ročānei.

Pastāsti, kā un kāpēc pameti "Rīgas Futbola skolu" un pievienojies "Dinamo"?
Oktobra sākumā atgriezos no Austrijas. Tajā brīdī ar "Rīgas Futbola skolas" kluba vadību man radās nesaprašanās, pēc kurām izlēmu aiziet prom. Saņēmu piedāvājumu strādāt "Dinamo Rīga" kluba, ko arī pieņēmu. Neslēpšu, ka bija arī citi piedāvājumi, taču, izvērtējot treniņu apstākļu kvalitāti, izvēlējos "Dinamo".

Dokumentāls stāsts par futbolisti Anastasiju Ročāni

1. novembrī uzrakstīju atlūgumu no "Rīgas Futbola skolas" un pateicu to savai komandai [Ročāne bez spēlēšanas "Rīgas FS" galvenajā komandā vadīja 1. līgas vienību "Rīgas FS-1", kas teju pilnā sastāvā pievienojusies "Dinamo" – aut.]. Bet novembra vidū sāku strādāt par treneri "Dinamo", uz kurieni pārnāca vairākas futbolistes, kuras jau esmu trenējusi "Rīgas Futbola skolā".

Mani sāka vainot, ka es pārvilināju futbolistes uz jauno klubu. Pašai šie apgalvojumi likās nedaudz smieklīgi, jo meitenes 17 vai 18 gadu vecumā, manuprāt, var pieņemt patstāvīgu lēmumu. Balstoties uz šo situāciju, mani izmeta no "Rīgas FS" galvenās komandas. Tā ir viņu ["Rīgas Futbola skolas" vadītāju] izvēle, ko daudz nevēlos komentēt. Pēc manas izmešanas vairākas "Rīgas FS" galvenās komandas spēlētājas sāka bastot treniņus un prasīt, lai mani atgriež sastāvā. Nesagaidot pozitīvu atbildi, dažas futbolistes aizgāja no kluba. Liekas, kāda pat vēlējās noslēgt karjeru.

"Rīgas Futbola skola-1" Latvijas kausa pusfinālā kā līdzīgs pret līdzīgu cīnījās ar Sieviešu Futbola līgas otro spēcīgāko komandu "Liepāju"

Es mēnesi trenējos ar "Riga" FC puišu dublieru komandu, uzturot sevi sportiskajā formā. Saņēmu piedāvājumu no Šauļu "Gintra Universitetas" vienības, taču sapratu, ka spēlēšanu profesionālā līmenī [Šauļu vienība pēdējos gados regulāri tiek Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs – aut.] būs grūti apvienot ar ģimenes dzīvi un treneres darbu Latvijā. Vēl bija doma atgriezties Pērnavā, uz kurieni pat biju aizbraukusi runāt. Tomēr beigās "Dinamo" kluba prezidents [Jānis Apse – aut.] izdomāja uztaisīt Sieviešu Futbola līgas komandu, kur es tagad spēlēšu. Līdz ar to radās iespēja piedāvāt no "Rīgas FS" aizgājušajām meitenēm pāriet uz jaunizveidoto komandu. Kopā ar "Rīgas FS" spēlētājām uz "Dinamo" atnāca leģionāre Ana Aļekperova [iepriekš spēlējusi Šauļu "Gintra Universitetas" – aut.].

Pareizi sapratu, ka cerēji palikt "Rīgas Futbola skolas" komandā un paralēli strādāt "Dinamo"?
Tāda noruna bija… Kad kļuvu par "Dinamo" treneri, direktors [Vladimirs Žuks] prasīja man, vai palikšu "Rīgas Futbola skolā" kā spēlētāja, uz ko atbildēju: "Tas ir atkarīgs no jums!" Sākumā pieņēma lēmumu, ka es palieku, bet pēc tam mani izdomāja izmest. Novembra vidū pirms viena no treniņiem mani pasauca Imants Bleidelis ["Rīgas Futbola skolas" sieviešu futbola komandas kurators – aut.] un pateica, ka vairs neesmu "Rīgas Futbola skolas" spēlētāja.

Negaidīju, ka pajuks Sieviešu Futbola līgas komanda. Esmu pateicīga meitenēm, kuras cīnījās par mani. Iespējams, visa šī situācija parādīja kaut kādas lietas, par kurām iepriekš nezinājām.

Nosauc tās "Rīgas FS" futbolistes, kuras kopā ar tevi spēlēs "Dinamo".
Olga Ševcova, Sandra Voitāne un Kristīne Giržda [Latvijas izlases pamatsastāva spēlētāja - aut.]. Tāpat no "Liepājas" pievienojusies Karlīna Miksone. Viņa turpinās mācīties 12. klasē Nīcas vidusskolā, bet Rīgā pavadīs nedēļas nogales, aizvadot treniņus un spēles. Vasarā viņa pārvāksies uz Rīgu.

Vai Karlīnai pāreja no "Liepājas" uz "Dinamo" ir solis uz priekšu?
Karlīnai Liepājā bija sarežģīti, jo viņai ir ļoti augstas individuālās prasmes. Tur bija maz pieredzējušo spēlētāju, kuras varētu sekmēt progresu. Karlīnai bieži vajadzēja trenēties ar spēlētājām, kuras jaunākas par viņu [pašai nīceniecei martā paliks 19 – aut.]. Tagad viņa ir priecīga, ka tikusi pie iespējas trenēties ar sava vecuma futbolistēm. Par soli uz priekšu grūti pateikt, tomēr uzskatu, ka jauna vide un jauns treneris ļaus Karlīnai progresēt.

Karlīnas Miksones spilgtākie vārtu guvumi izlašu un kluba rindās

Nebija pārmetumu sev pašai, pametot klubu, kur pavadīji vairākas sezonas?
Esmu pateicīga "Rīgas Futbola skolai" par to, ka iedeva man darbu [kā trenerei] un iespēju spēlēt komandā. Pateicos, ka atradu sev nākotnes profesiju. Teikšu godīgi, ka mana atstādināšana nebija smuka... Es pati nebiju skatījusies uz futbolisti vienlaicīgi kā uz spēlētāju un treneri. Kā sanāca, tā sanāca. Nepatīkama situācija.

Latvijas izlase šogad aizvadīs spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Kā, tavuprāt, radusies situācija var ietekmēt valsts galveno komandu?
Domāju, ka nekas diži nemainīsies. Nav svarīgi, kurā klubā spēlē, jo nozīme ir pašu spēlētāju gatavībai. Ticu, ka izlase savāksies vienā lielā ģimenē un neskatīsies, kura spēlē "Liepājā", "Rīgas Futbola skolā" vai "Dinamo". Varbūt ietekmēs Latvijas Futbola federācijas izsludinātais konkurss uz izlašu treneru amatiem. Manuprāt, tas viss notika par vēlu. Negribētos, lai izlasei pamainās treneris, jo komandai pēdējos gados ir labi rezultāti. Turklāt rastos problēmas pielāgoties jaunā trenera prasībām.

"Rīgas Futbola skolas" sieviešu komandas kurators Imants Bleidelis no plašākiem komentāriem atteicās, sakot, ka futbola skolas mērķi attiecībā uz sieviešu futbolu nemainās. Komandas trenere Karīna Šakurova savukārt norādīja, ka meitenes turpina gatavoties sezonai, bilstot, ka galvenās komandas sastāvā šobrīd ir vairākas jaunāka vecuma futbolistes.

Tikmēr viena no komandas vadošajām spēlētājām Elīza Spruntule, reaģējot uz notikušo, ievietojusi spēcīgu ierakstu attēlu publicēšanas vietnē Instagram.

Neraugoties uz to, ka Rīgas "Dinamo" komanda iepriekš nav piedalījusies Sieviešu Futbola līgas un 1. līgas sacensībās, šī vienība šogad, visticamāk, startēs Latvijas spēcīgākajā sieviešu futbola līgā. Līdz 18. janvārim klubiem dota iespēja pieteikties dalībai SFL un 1. līgas čempionātos, taču šī materiāla publicēšanas brīdī Latvijas Futbola federācija vēl nebija saņēmusi "Dinamo" pieteikumu.

"Pēc reglamenta klubiem ir brīva iespēja pieteikties dalībai," atzina LFF Sieviešu futbola nodaļas speciālists Jevgēnijs Gedertsons, "ja komandai ir noteikts spēlētāju skaits, tā var piedalīties Sieviešu Futbola līgā." Ja 2018. gada SFL sezonā piedalījās tikai četras komandas, tad šogad sacensību organizatori cer uz sešām vai pat septiņām vienībām. "Ja paskatāmies rezultātus starp 1. līgas vadošajām komandām un apakšējo galu, tad tur gadās divciparu rezultāti un tas nenāk par labu attīstībai," līgas paplašināšanu komentēja Gedertsons.

Jāizceļ, ka jau šomēnes būs iespēja salīdzināt "Rīgas Futbola skolas" un "Dinamo" spēku. Komandas savā starpā tiksies "Ziemas kausā", kur bez minētajām vienībām piedalīsies AFA "Olaine", FS "Metta" un "Rīgas Futbola skola-2". Visas turnīra spēles risināsies Elektrum Olimpiskajā centrā.

"Ziemas kausa" kalendārs

DatumsLaiksSpēle
29.0113:00AFA Olaine – Rīgas Futbola skola-2
30.0113:00FK Dinamo Rīga – Rīgas Futbola skola
06.0213:00Rīgas Futbola skola – FS Metta
07.0213:00AFA Olaine – FK Dinamo Rīga
12.0208:15FK Dinamo Rīga – Rīgas Futbola skola-2
13.0208:15FS Metta – AFA Olaine
20.0208:15FS Metta – Rīgas Futbola skola-2
12.0313:00Rīgas Futbola skola-2 – Rīgas Futbola skola
20.0309:00FK Dinamo Rīga – FS Metta
20.0313:00Rīgas Futbola skola – AFA Olaine

, 2019-01-16 15:32, pirms 5 gadiem
FK Dinamo Rīga! Dinamo ir visur.
, 2019-01-16 15:52, pirms 5 gadiem
Vismaz čempionu tituls tiks arī kādai citai komandai.
Bet tas spēlētāju kvantums, ko Ročāne savilka sev līdzi no RFS ir fenomenāls. Vai nu solidaritāte, vai arī spēlētājām RFS nebija medusmaize. No dzirdētā, tad jau drīzāk 2. variants.
, 2019-01-16 16:34, pirms 5 gadiem
Talantigajam meitenem varbut labak doties uz ASV koledzam. Sieviesu futbols tur tiek labi atbalstits. Ar izlases pierakstu gan jau var ari pie pilnam stipendijam tikt. Busim reali, uz Eiropas klubiem gruti izsisties, ASV gan izglitibu iegutu, gan futbolu uzspeletu.
, 2019-01-17 10:16, pirms 5 gadiem
polārlācēns rakstīja: Talantigajam meitenem varbut labak doties uz ASV koledzam. Sieviesu futbols tur tiek labi atbalstits. Ar izlases pierakstu gan jau var ari pie pilnam stipendijam tikt. Busim reali, uz Eiropas klubiem gruti izsisties, ASV gan izglitibu iegutu, gan futbolu uzspeletu.
Labāk uz Krievijas līgu doties spēlēt!
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.