Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pirmajā "Sporta tarkšķa" jeb teksta čata epizodē iesaistās arī iekšlietu ministrs

Agris Suveizda

Pirmajā "Sporta tarkšķa" jeb teksta čata epizodē iesaistās arī iekšlietu ministrs
Sandis Ģirģens. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Pirmdienas vakarā portāls Sportacentrs.com pandēmijas radītās dīkstāves laikā nāca klajā ar jaunu projektu – "Sporta tarkšķi", kurā tiešsaistes čata veidā mēģināsim no dažādiem skatu punktiem diskutēt par dažādām tēmām. Pirmā epizode bija par Latvijas futbolu jeb to, kā tam izkļūt no dziļās bedres.

Bez Sportacentrs.com redakcijas (Edmunds Novickis, Jānis Celmiņš, Rolands Eliņš, Arkādijs Birjuks, Agris Suveizda, Andrejs Siliņš, Māris Noviks) sarunās varēja iesaistīties arī portāla lasītāji, un netrūka arī Latvijas futbola dzīvē labi zināmu cilvēku, kā bijušais prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kļaviņš, "Jelgavas" direktors Ainārs Tamisārs, Daugavpils Olimpiskā centra valdes loceklis Vladimirs Šteinbergs, kura pieteikums uz federācijas viceprezidenta amatu tika noraidīts, bijušais izlases spēlētājs Jurijs Žigajevs un arī, mums pašiem par pārsteigumu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kurš nesekmīgi pieteicās uz LFF prezidenta vēlēšanām.

Lai arī šogad Krišjānis Kļaviņš nolēma vēlēšanās nepiedalīties, viņam joprojām ir plāns, kā futbolu izvest no krīzes: "1. Caurspīdīga naudas izlietošana. 2. Masveidīga mākslīgo futbola laukumu un piepūšamo ziemas futbola haļļu celtniecība (Liepāja, Ventspils, Jelgava, Daugavpils, Rēzekne, Jēkabpils, Valmiera un divas papildus halles Rīgā) 3. Futbola treneru apmācības sistēmas reorganizācija. 4. Futbola treneru darba kontrole."

Savukārt ilggadējais Latvijas labākais futbola žurnālists Edmunds Novickis uzsvēra, ka atslēga slēpjas pacietībā un ilgtermiņa darbā: " Lai izrāptos no bedres, vajadzīgs laiks. Bēdīgākais, ka šādus vārdus sakām ilgstoši un uzlabojumu pieaugušo izlašu futbolā nav, tieši otrādi – tiek sasniegti aizvien jauni antirekordi. Kāpēc? Vismaz 10 gadi Indriksona/Mežecka vadībā ir izšķērdēti pa tukšo stagnācijā, turklāt vēl arī saņemts tāds “mantojums”, ka pat tad, ja nāktu lieliska LFF vadība, izkustēties nebūs viegli."

Starp problēmām tika izšķirtas trīs: 1) jaunatne un ar to saistītā infrastruktūra, 2) izlase un 3) sporta veida reputācija. Runājot par futbola tēlu, cits mūsu žurnālists Arkādijs Birjuks uzskata, ka notikumiem un ķildām federācijā tiek pievērsta pārlieku liela uzmanība un ka arī katram biedram vai futbolā strādājošajam individuāli jādod sava artava futbola progresā: "Vai kāds zina, kā sauc Anglijas FA prezidentu? Vai Vācijas Futbola biedrības ģenerālsekretāru? Ejot uz priekšu un domājot par Latvijas futbola tēlu, vēlos izteikt sapņainu viedokli, ka LFF ir jāpazūd no mediju dienaskārtības. Un arī no fanu dienaskārtības. Jo, nu, nepatīk man dzīvot realitātē, kurā Edgaram Pukinskam vai Vadimam Ļašenko (visu cieņu šiem vīriem!) ir krietni vairāk publikāciju nekā Vladislavam Gutkovskim vai Gļebam Kļuškinam."

Daudz tika rakstīts par jaunatnes sagatavošanu, un Krišjānis Kļaviņš atskatījās arī uz Ziemeļmaķedonijas piemēru – lai arī Latvijas teritorija ir divarpus reižu lielāka, SK "Cēsis" prezidents uzskata, ka arī pie mums līdzīgs modelis būtu dzīvotspējīgs: "Ziemeļmaķedonijā no U13 - U18 visu vecumu labākie dzīvo internātā Skopjē un trenējas pie federācijas nodrošinātiem speciālistiem. Katru pirmdienu visi brauc uz Skopji, trenējas, iet skolā. Piektdien brauc atpakaļ uz saviem klubiem un brīvdienas spēlē savu jaunatnes klubu sastāvos."

Savu artavu sarunai deva arī valsts iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kura pieteikums uz federācijas prezidenta amatu nepietiekamā derīgo parakstu skaita dēļ gan tika noraidīts: "Pirmais solis ir LFF reputācijas uzlabošana, labas pārvaldības principu ieviešana LFF organizatoriskajā un finanšu darbā. Otrkārt, Latvijas futbola sistēmas un spēles filozofijas definēšana. Kas attiecas uz jaunatnes futbola sistēmas rekonstrukciju, piemēram, Beļģija nonāca pie secinājuma, ka ir jāfokusējas nevis uz komandas rezultātiem, bet uz spēlētāja individuālo kvalitāti. Diemžēl Latvijā tikai nesen tiek fragmentāri ieviesta "Coerver" apmācības programma.

LFF ir treniņu metodika, bet tās ir kā vadlīnijas, kuras klubi principā neievēro, katrs trenē pēc saviem ieskatiem, līdz ar to nav vienotas uz pierādījumiem balstītas futbola attīstības piramīdas. Nav pilnvērtīga spēlētāju veselības un tehniskās sagatavotības sistēmas un monitoringa. Principā viss gulstas uz vecāku pleciem, bet daudziem vecākiem nav zināšanu par bērna kā sportista attīstības jautājumiem." Neatbildēts gan palika Kļaviņa jautājums, vai Ģirģena vadībā federācijā turpinātu strādāt ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks, izpilddirektors Arturs Gaidels, Sacensību nodaļas vadītājs Artūrs Saļņikovs un jurists, vienlaikus arī Latvijas labākais tiesnesis, Andris Treimanis.

Pilnu sarunu varat lasīt ŠEIT! Liels paldies visiem par iesaistīšanos – ari tiem, kuru ieraksti čatā vai šajā rakstā šoreiz neiekļuva. Jau ceturtdien plkst. 21:00 gaidāma nākamā epizode – par tās tēmu informēsim vēlāk.

     [+] [-]

, 2020-04-14 11:55, pirms 4 gadiem
Ooo...bleee kruta..nez kas tad nākamaja tarkšķi iesaistīsies..Donalds ar Vladimiru

  +4 [+] [-]

, 2020-04-14 12:23, pirms 4 gadiem
Andris Treimanis jau sen nestrādā par LFF juristu. Dīvaini, ka Kļaviņš to nezin.

  +3 [+] [-]

, 2020-04-14 14:36, pirms 4 gadiem
Es zinu vārdu, kas labi rīmējas ar tarkšķis, bet labāk neteikšu. Sākas ar pur.

  +3 [+] [-]

, 2020-04-14 14:57, pirms 4 gadiem
SĢ: "Pirmais solis ir LFF reputācijas uzlabošana" - nu, kā tad! Viss sāktos ar PR, nevis ar reāliem darbiem.

Ja būtu reāli darbi, reputācija uzlabotos pati no sevis.

  +4 [+] [-]

, 2020-04-14 19:58, pirms 4 gadiem

  +4 [+] [-]

, 2020-04-14 19:59, pirms 4 gadiem

  -3 [+] [-]

, 2020-04-14 20:09, pirms 4 gadiem
J.L. rakstīja: https://www.sudzibas.lv/ivars-kazaks-krapsana-c497591
Kas ir, nom.zi no Kazāka? Tu vēl aizmirsi minēt, ka agrā bērnībā viņš smiltiņās....

     [+] [-]

, 2020-04-15 10:05, pirms 4 gadiem
Birjuka kungs,galīgi garām viedoklis,ka LFF jāpazūd no mediju,fanu dienaskārtības ! Jūs aicināt sabiedrību nepievērst uzmanību tur notiekošajam bardakam. Kas nākošais? Zagšana,laupīšana,likumu neievērošana? ......