Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

FIFA iespējamā LFF pārņemšana, mazāks budžets un neapgūti 700 tūkstoši politikas dēļ

Agris Suveizda

FIFA iespējamā LFF pārņemšana, mazāks budžets un neapgūti 700 tūkstoši politikas dēļ
Edgars Pukinks. Foto: LFF

Rīt Latvijas Futbola federācija (LFF) rīkos jau ceturto ārkārtas kongresu un kopumā piekto kongresu šajā gadā. Šā ārkārtas kongresa galvenā tēma būs diskusijas noslēgums un balsojums par jauno statūtu redakcijas apstiprināšanu vai neapstiprināšanu. Kongress sāksies ap plkst. 12:00, un portāls Sportacentrs.com piedāvās teksta tiešraidi.

Kongress

Latvijas Futbola federācija vairākkārt ir uzsvērusi, ka FIFA un UEFA ir nobažījušās par politisko haosu Latvijas futbolā un ka balsojums par statūtiem būs indikators, vai LFF un tās biedriem var uzticēt nozīmīgu procesu risināšanu. Federācijas ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks sarunā ar Sportacentrs.com apgalvoja, ka starptautiskās amatpersonas oficiālā vēstulē pat ir ieminējušās par varbūtību iejaukties un pārņemt LFF pārraudzību un darbību, ja jaunie statūti netiks pieņemti: "Statūtu nepieņemšana draud ar to, ka UEFA vai FIFA varētu nozīmēt cilvēkus, kurus sauc par Normalizācijas komiteju, kas pārņems federācijas vadību un nodrošinās visu procesu atbilstību viņu – starptautiskajām - prasībām. Taču arī tas nav akmenī iecirsts, jo oficiālajā vēstulē ir rakstīts, ka viņi šādu iespēju izskatīs gadījumā, ja statūti netiks apstiprināti bez konkrēta pamatojuma."

"Statūtu apstiprināšana ir viens no būtiskiem brīžiem mūsu attiecībās ar starptautiskajām organizācijām, kuras ir norādījušas, ka šā gada laikā neskaitāmie kongresi rada aizdomas par nemitīgu politisko iejaukšanos procesos. Viņiem statūtu apstiprināšana ir kā stabilitātes garants, ka mēs virzāmies uz stabilitāti," sacīja Pukinsks. Tāpat viņš pirmdien pēc valdes sēdes žurnālistiem skaidroja galvenās plānotās statūtu izmaiņas: "Būtiskākās lietas ir pats pārvaldes modelis. Tiek sakārtotas un uzlabotas daudzas juridiskās nianses, bet pārvaldes modelis paredz to, ka ja līdz šim statūtos izpildinstitūcija bija ģenerālsekretārs un prezidents – divas personas -, tad jaunajā statūtu modelī izpildinstitūcija, kas tiks reģistrēta Uzņēmumu reģistrā, būs valde.

Populārā valodā tā būs prezidentālā vara, jo federāciju reāli vadīs prezidents un valde. Papildus tam ir ieviestas dažādas komitejas, kuras līdz šim nebija nostiprinātas ar pilnām tiesībām. Piemēram, Ētikas komiteja, kura nu būs lemttiesīga [ja statūti tiks pieņemti]. Būs arī divas jaunas komitejas. Vēlēšanu komiteja, kas izvērtēs kandidatūru atbilstību gan valdes, gan komiteju pozīcijām. Un Labas pārvaldības un atbilstības komiteja, kas statūtos definēta kā nodaļa: neatkarīgs cilvēks ar auditora un finansista pieredzi, kura uzdevums būs vērtēt valdes locekļu integritāti un noteikt atalgojumu valdes locekļiem, balstoties vai nu uz tirgū noteiktajām izmaksām, vai arī veidojot atalgojuma iekšējo sistēmu." Statūtu projektu varat skatīt raksta apakšā pievienotajos failos.

No statūtiem ir atkarīgs arī nākamā gada vēlēšanu process. Ja jaunie statūti netiks apstiprināti, pieteikšanās prezidenta amatam tiks izsludināta jau nākamajā dienā jeb piektdien, savukārt jauno statūtu apstiprināšanas gadījumā to varēs darīt arī vēlāk, jo jauno statūtu projektā paredzēts, ka federācijas administrācijai valdes locekļu kandidātu vārdi jānosūta ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanu kongresa. "Decembrī pieteikšanos izsludināsim jebkurā gadījumā," bilda Pukinsks.

Ārkārtas kongresa darba kārtība

• Kongresa atklāšana;
• Kongresa vadītāja apstiprināšana;
• Oficiālās uzrunas;
• Balsu skaitītāju iecelšana;
• Protokolētāja iecelšana;
• Biedru iecelšana kongresa protokola pārbaudei un apstiprināšanai;
• Darba kārtības apstiprināšana;
• Kongresa reglamenta apstiprināšana;
• Biedru debates;
• Balsojums par LFF jauno statūtu apstiprināšanu;
• Balsojums par LFF Vēlēšanu komitejas apstiprināšanu;
• Kongresa slēgšana.

Budžets

Cits trauksmains jautājums ir federācijas budžets. "Plāns ir budžetu apstiprināt janvārī, kas nozīmē, ka decembrī izsūtīsim sākotnējo informāciju, janvāra sākumā būs komiteju sēdes, kur budžetu izskatīs visas komitejas, un +/- janvāra vidus būs apstiprināšanas termiņš," sarunā ar Sportacentrs.com teica Pukinsks. "Hipotētiski runājot, es šobrīd skatos, ka budžeta optimizācija varētu būt par 30-40%, taču tā atkal ir interpretējama lieta: vai runa būs par pamatfinansējumu vai projektu finansējumu. Tas, vai ekonomija būs vai nebūs nepieciešama, būs atkarīgs no tā, kāda būs UEFA un FIFA atbilde uz mūsu projektiem. Ja viņi apstiprinās visus, tad ekonomija, iespējams, būs simboliska – piemēram, 10% robežās. Ja viņi teiks, ka šos projektus neapstiprināsim, tad ekonomija būs lielāka."

Iepriekš federācija relīzē apstiprināja, ka šogad nav izdevies apgūt visu projektos pieejamo naudu. "Esam realizējuši visus [apstiprinātos] projektus, taču lielākie no FIFA neapstiprinātajiem projektiem bija klubu ilgtspējas attīstība, futbola akadēmija, talantu programmas – apmēram 700 tūkstošu dolāru apmērā, kas ir apturētas ar segvārdiem "politiskā situācija" vai "politiskās problēmas". Ikdienas darbu tas neskar – šīs izmaksas esam seguši no pamatfonda (rezerves fonda, UEFA līdzekļiem) -, taču tas skar nākamo gadu, jo neesam ieguvuši tos FIFA Forward līdzekļus, kurus vajadzēja iegūt, bet rezerves fonds ir patērēts jau šogad. Tādēļ arī būs optimizācija," Sportacentrs.com stāstīja Pukinsks. Šomēnes nenotiks arī tradicionālais laureātu vakars. "Balvas tiks pasniegtas, taču šādā brīdī nebūtu pareizi rīkot balli, jo svinēt īsti nav ko. Ietaupījums būs apmēram 40 tūkstoši. +/- tāda pati summa, kādu šogad esam notērējuši kongresos. Arī izlase nākamgad dzīvos taupīgāk – piemēram, ja būs iespēja nelidot ar līgumreisu, to nedarīsim." Šoreiz balvas tiks pasniegtas 19 nominācijās – par divām vairāk nekā pērn.

Nominācijas

• Jura Docenko balva labākajam jaunatnes futbola trenerim/pedagogam
• Genādija Šitika balva labākajam jaunatnes futbola organizatoram
• Balva radošākajam bērnu un jauniešu futbola klubam
• Ilmāra Liepiņa balva labākajam jaunatnes futbolistam
• Latvijas jaunatnes labākā futboliste
• Gada žurnālists futbolā
• Latvijas futbola gada foto
• Labākais tiesnesis
• Labākais tiesneša asistents
• Labākā tiesnese
• Labākā tiesneses asistente
• Labākais treneris Latvijas futbolā
• Sieviešu futbola sacensību labākais treneris
• Labākais Optibet virslīgas spēlētājs
• Labākais Komanda.lv 1. līgas spēlētājs
• Labākais telpu futbolists
• Labākais pludmales futbolists
• Gada futboliste
• Gada futbolists

  +8 [+] [-]

, 2019-12-11 17:14, pirms 4 gadiem
Lai tik pārņem, tas bardaks nekad nebeigsies!

  +5 [+] [-]

, 2019-12-11 17:23, pirms 4 gadiem
Nu neļaus taču pārņemt FIFA, jo tad daudziem būs jāiet sēdēt cietumā ilgus gadus. Atradīs kopsaucēju un mafija turpinās savus tumšos darbiņus. Šķiet, ka ienesīgākas vietas par LFF nav.
Slēpts komentārs: Krizz14

  +2 [+] [-]

, 2019-12-11 17:45, pirms 4 gadiem
Krizz14 , 17:41, pirms dažām sekundēm , ignorēt , atbildēt
Pietiek naudu bāzt šajā garlaicīgajā sporta veidā. Visā pasaulē miljonāri skrien pa lielu zaļu laukumu un dzenā bumbu, Latvijai nav katrā ziņā jāseko tam pūļa efektam. Lai labāk līdzekļus iegulda tur ,kur viņi patiešām trūkst kā piemēram biatlonā, florbolā vai vieglatlētikā un atbalsta tos sporta veidus ,kas Latvijā ir populāri kā hokejs un basketbol
=============
tev nav toč visi mājās

 +14 [+] [-]

, 2019-12-11 17:48, pirms 4 gadiem
Uztaisīja pamatīgu ārkārtas kongresu maratonu, lai nonāktu pie tā ka lielajiem ārzemju onkuļiem būtu jābrauc šim lohu baram palīgā organizēt futbolu. Mettas priduraks varēs eksaminēt jaunos bosus ar tīklu caurumu izmēriem. Pāķi

  +1 [+] [-]

, 2019-12-11 17:57, pirms 4 gadiem
Izsmiekls ne Latvija futbola federācija.Atbalstītāju vietā pasūtītu viņus visām četrām debes pusēm.

  +4 [+] [-]

, 2019-12-11 18:07, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Uztaisīja pamatīgu ārkārtas kongresu maratonu, lai nonāktu pie tā ka lielajiem ārzemju onkuļiem būtu jābrauc šim lohu baram palīgā organizēt futbolu. Mettas priduraks varēs eksaminēt jaunos bosus ar tīklu caurumu izmēriem. Pāķi
Precīzi!
Slēpts komentārs: krista_klentaka_112483876855387

     [+] [-]

, 2019-12-11 18:13, pirms 4 gadiem
Šoreiz balvas tiks pasniegtas 19 nominācijās – par divām vairāk nekā pērn

Otru sezonu pēc kārtas LFF balsojumā netiks noteikti vīriešu Virslīgas labākie spēlētāji pa pozīcijām.

Toties sieviešu Virslīgas labākās spēlētājas tika noteiktas ( https://lff.lv/zinas/12341/sezonas-... ).

  +7 [+] [-]

, 2019-12-11 18:24, pirms 4 gadiem
Ne jau politikas dēļ bet gan KORUPCIJAS un ZAGŠANAS dēļ. Žuks ar savu miljonu stadionā, Pukinskis ar saviem līgumiem sievai utt.

  +7 [+] [-]

, 2019-12-11 18:26, pirms 4 gadiem
Es par to lai pārņem!
Jau tagad varu iedomāties cik ātri no LFF pazudīs visi tie, kuri labā vai sliktāk slēptā veidā atmazgā un sabāž kabatās naudu!
Vot tad nāks patiesība gaismā!

     [+] [-]

, 2019-12-11 18:26, pirms 4 gadiem
Blion super, tagad nometa gorkšu un visi priecīgi pieņemt statūtus, kas vairs tādas miljons reižu gāšanas vairs neatļaus. Ai garīgias sabojāts lasot šito stulbumu.

  +4 [+] [-]

, 2019-12-11 18:27, pirms 4 gadiem
Rakstīt ar no dusmām vairs nemāku. Bet nu tas tik būtu kronis, ja fifa pārņemtu lff. Kāds zin, vai kādas citas valsts federācija ir pārņemta šādā veidā? Varbūt kāda cita banānu republika?

  +3 [+] [-]

, 2019-12-11 18:30, pirms 4 gadiem
Krizz14 rakstīja: Pietiek naudu bāzt šajā garlaicīgajā sporta veidā. Visā pasaulē miljonāri skrien pa lielu zaļu laukumu un dzenā bumbu, Latvijai nav katrā ziņā jāseko tam pūļa efektam. Lai labāk līdzekļus iegulda tur ,kur viņi patiešām trūkst kā piemēram biatlonā, florbolā vai vieglatlētikā un atbalsta tos sporta veidus ,kas Latvijā ir populāri kā hokejs un basketbols.
Jā, fakts, ka tas ir pasaules populārākais sports kaut kā neiet roku rokā Tavu ar apgalvojumu, ka tas ir garlaicīgs...
Bet gan jau Tev ir taisnība. Vieni nolēma sākt, citi saprata, ka garlaicīgs sport, bet negribēja atpalikt! Un tā pamazām šī garlaicība pārņēma visu pasauli!
Un, iedomājies, neviens nemaz to nav sapratis! Garlaicība sit augstu vilni!

  +6 [+] [-]

, 2019-12-11 18:30, pirms 4 gadiem
Izlase arī varēs, piemēram, uz Gibraltāru kratīties ar autobusu līdzekļu "optimizācijas" gadījumā.

     [+] [-]

, 2019-12-11 18:33, pirms 4 gadiem
Haha, naudas slauktuve aizvērsies !!!! Žurkām laiks pamest grimstošo kuģi.

  +3 [+] [-]

, 2019-12-11 19:21, pirms 4 gadiem
rihardilio rakstīja: Jā, fakts, ka tas ir pasaules populārākais sports kaut kā neiet roku rokā Tavu ar apgalvojumu, ka tas ir garlaicīgs...
Bet gan jau Tev ir taisnība. Vieni nolēma sākt, citi saprata, ka garlaicīgs sport, bet negribēja atpalikt! Un tā pamazām šī garlaicība pārņēma visu pasauli!
Un, iedomājies, neviens nemaz to nav sapratis! Garlaicība sit augstu vilni!
Zinu daudzus, kuriem futbols šķiet garlaicīgs, tiesa, cik zinu,viņiem biatlons, florbols vai vieglatlētika arī neinteresē. Pārsvarā ieciklējušies uz kaut ko vienu,hokejs, pērtiķbols, riepu svilināšana utt. Tā ka nevajag iespringt uz to, ka futbols ir populārākais pasaulē, tāpēc visiem viņš šķiet aizraujošs.

  +2 [+] [-]

, 2019-12-11 19:31, pirms 4 gadiem
Nedaudz palasīju jaunos statūtus.Mani interesēja ,kādam jābūt biedru skaitam parakstījušies,lai sasauktu ārkārtas kongresu.Lasu 1/10 daļa.Tad jau atkal varēsim labot ārkārtējo kongresu rekordus,jo 12-13 neapmierināto vienmēr atradīsies.Cerams ,ka neko nejaucu.Manuprāt 1/10 daļa ir pārāk demokrātisks skaits,kas rada tikai juceklību darbā.Mans subjektīvs viedoklis,kas balstīts uz redzēto šogad.

  +3 [+] [-]

, 2019-12-11 19:33, pirms 4 gadiem
Butu feini, kad LFF publicetu to FIFA vestijumu, ka jau sabiedriskai un atklatai organizacijai pienaakas, un diezvai statuuti tur vispaar buus piemineeti Jauki, ja FIFA padarbotos, taads sava veida Baltais Laacis Suunu ciemaa

  +4 [+] [-]

, 2019-12-11 20:07, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Uztaisīja pamatīgu ārkārtas kongresu maratonu, lai nonāktu pie tā ka lielajiem ārzemju onkuļiem būtu jābrauc šim lohu baram palīgā organizēt futbolu. Mettas priduraks varēs eksaminēt jaunos bosus ar tīklu caurumu izmēriem. Pāķi
Metas firmaņi. Dva debila - eta sila.

  +4 [+] [-]

, 2019-12-11 22:26, pirms 4 gadiem
Jā, tas, ka 700 tūkstošus "neapgūs" pukinsks, žuks un co, ir reāli slikti, un arī tas, ka budžets būs mazāk, arī iezāģēs reāli. Nevarēs ar sievām un radiem saistīti uzņēmumi apgūt LFF budžetu. Cilvēkiem būs badā jāmirst. Nevarēs arī apmaksāt reklāmas rakstus oranžos (lasi - dzeltenos) sporta portālos. Nu, trakums!

  -3 [+] [-]

, 2019-12-12 04:47, pirms 4 gadiem
Mjā...matainais knapa pusotra gada laikā savārījis tādus sūdus kā čekists nespēja gandrīz 20 gados

  +1 [+] [-]

, 2019-12-12 10:20, pirms 4 gadiem
njā, nabaga pukinskis neapguva 700 eur. ai ai ai būs jāsavelk nakošgad jostas biedriem, jo pukinskam vajadzēs apgūt neapgūto naudu ar uzviju

  +1 [+] [-]

, 2019-12-12 10:26, pirms 4 gadiem
es nezinu kādam jābūt kretīnam lai balsotu par pukinski

     [+] [-]

, 2019-12-12 11:13, pirms 4 gadiem
ukpo rakstīja: Mjā...matainais knapa pusotra gada laikā savārījis tādus sūdus kā čekists nespēja gandrīz 20 gados
Čekists ir tādus sūdus par šiem gadiem savārijis, ka tos vēl ilgi strēbs, un nebūs svarīgi ar vai bez matiem.Galvenais lai ir godīgs, un negrib tajos peldēt, kā pašlaik lielākā daļaLFF biedru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-12-12 15:34, pirms 4 gadiem
iedodiet katram pa tapai- zinas kur iebazt...