Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Verpakovskis: "Jāiztur grieķu sākuma spiediens"

Verpakovskis: "Jāiztur grieķu sākuma spiediens"
Māris Verpakovskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

''Noteikti grieķiem būs sākuma ofensīva. Jāiztur sākuma spiediens un pēc tam pašiem jāmēģina spēlēt,'' pirms spēles pret Grieķiju sarunā ar Sportacentrs.com teica Latvijas futbola izlases uzbrucējs Māris Verpakovskis, kurš intervijā stāsta gan par gaidāmo spēli pret Grieķiju, gan par kluba lietām.

- Kā vērtē līdz šim Grieķijā paveikto?
- Ar pēdējo spēli esmu apmierināts - guvu divus vārtus, komanda uzvarēja. Beidzot "Ergotelis" rindās guvu vārtus un labā garastāvoklī varu gatavoties izlases spēlēm. Pirms tam spēlēju retāk, bet tagad jūtos labāk fiziski un ceru uz lielāku spēles laiku.

- Komandā ar tevi rēķinās kā ar rezervistu vai tomēr pamatsastāva spēlētāju?
- Sezonas sākums liecina par to, ka vairāk esmu rezervists, taču klubs mani ņēma kā pamatsastāva uzbrucēju. Ceru, ka spēlēšu pamatā. Sastāvs diezgan bieži tiek rotēts. Pagaidām nav izkristalizējies pamatsastāva vienpadsmitnieks. Arī taktika bijusi atšķirīga. Var teikt, ka pagaidām vēl meklējam savu spēli. Neskatoties uz to, komanda spēlē diezgan labi. Man patika kā nospēlējām pēdējās trīs spēles.

- Kā ar komunikāciju komandā?
- Mums ir ļoti internacionāla komanda. Ir horvāti, ar kuriem es varu sarunāties horvātiski, jo pats Horvātijā esmu spēlējis un šo to iemācījies. Ar dienvidamerikāņiem saprotamies spāniski. Ar grieķiem pārsvarā angliski runājam. Pirms nedēļas treneris man un lietuvietim Česnauskam ieteica ņemt grieķu valodas pasniedzēju un mācīties valodu. Drīz sāksim to mācīties.

- Kaut ko jau esi apguvis grieķu valodā?
Dažas standartfrāzes, ne vairāk. Pagaidām tā valoda izklausās ļoti sarežģīta. Treniņi, protams, notiek grieķu valodā, bet klubā ir tulks, kurš leģionāriem paskaidro visu saprotamā valodā – angļu.

- No Kijevas ''Dynamo'' prom pagaidām netiec?
- Kijeva mani negribēja atlaist par brīvu – vēlējās saņemt vismaz kaut ko par transfēru. Viena gada īres variants mani nepamierināja, tāpēc tika panākta vienošanās par diviem gadiem. Līguma laušanai kategoriski nepiekrita.

- Tev nešķiet, ka ''Dynamo'' ir sačakarējis tev karjeru?
- (Pēc pauzes) Es tā neteiktu. Viņus var saprast. Mani nopirka par lielu naudu un grib kaut ko nopelnīt. Arī tagad cer, ka labi nospēlēšu un varēs iegūt kaut kādu naudu par mani. Eiropā gan tā nenotiek. Spēlētāji var vienoties par darba attiecību pārtraukšanu, bet mani negrib atlaist, tāpēc turpinu braukāt uz dažādiem klubiem, kuriem esmu izīrēts.

- Pēc līguma beigām ar ''Dynamo'' tev būs jau 32 gadi. Neesi atmetis cerības vēl uzspēlēt augstākā līmenī?
- Tas vēl ir normāls vecums, nav tā, kad ir 36 vai 37. Viss atkarīgs tikai no manis un tā kā spēlēšu, kāpēc gan ne?

- ''Ergotelis'' Eirokausos nespēlē, tāpēc tev sevi iespēja noreklamēt ir tikai Grieķijas čempionātā. Cik lielas ir iespējas Grieķijā izsisties no mazāka kluba un tikt, piemēram, ''Olympiakos'' vai ''Panathinaikos''?
- Pagājušajā sezonā vienu mūsējo iegādājās ''PAOK''. Lielie klubi nopietni seko līdz mazajiem un gadās, kad tiek nopirkts kāds futbolists, tāpēc tāds variants nav izslēgts.

- Ko Grieķijā bez futbola dari? Ir, ar ko aizpildīt brīvo laiku?
- Laiks šeit ir labs, var uz jūru iet. Mums treniņi pārsvarā gan notiek vakaros, tāpēc pa dienu neko daudz neizdarīsi. Bet vispār negarlaikojos...

- Esi spēlējis vairākās valstīs – Horvātijā, Ukrainā, Spānijā, tagad arī Grieķijā. Kur ir stingrāks režīms?
- Šeit mūs nopietnāk kontrolē. Noteiktā laikā katru dienu mājās jābūt, no kluba var atbraukt pārbaudīt. Acīmredzot tāda kārtība ir, zinot grieķu raksturu un to, ka viņiem patīk nakts dzīve un uzdzīvot. Treneris arī ir diezgan stingrs un nekādas vaļības neļauj. Disciplīna tiek ievērota. Spānijā bija lielāka vaļība. Tur galvenais bija laicīgi ierasties uz treniņu un spēli.

- Ir lietas, kas Grieķijā sagādā diskomfortu?
- Noteikti tā ir valoda, kas ir jāmācās. Citādi ar visu esmu apmierināts. Sadzīviski nav, par ko sūdzēties. Cilvēki šeit ir patīkami.

- Pievēršoties izlases lietām, nākamā spēle mums pret Grieķiju, kuru tu varētu vislabāk noraksturot, jo pats spēlē šajā valstī. Kāda ir Grieķijas izlases stiprā puse?
Grieķijas stiprā puse ir tā, ka viņiem ir ļoti augsta līmeņa spēlētāji, no kuriem daudzi spēlē labos ārzemju klubos. Mums pluss varētu būt tas, ka grieķiem būs liels spiediens no saviem faniem. No viņiem visi gaida tikai uzvaru. Neviens nesapratīs, ja viņi ar mums nospēlēs neizšķirti vai vēl vairāk – zaudēs. Mēs vēlamies uzvarēt un cīnīsimies par to. Grieķiem pēdējās spēles rezultāti nemaz nav tik labi. Domāju, ka viņi nav īsti pārliecināti par savām spējām. Spēlē pret mums grieķiem nebūs divu diskvalificētu aizsargu un mums šis apstāklis būs jāizmanto. No šīs spēles būs atkarīgs tas, vai grieķi cīnīsies par otro vietu vai nē. Neviens tur nebija gaidījis, ka grieķiem būs jācīnās par otro vietu, jo visi bija pārliecināti, ka būs pirmā vieta.

- Vai Grieķijā ir īpaša interese no žurnālistiem par tevi?
- Jā, ir diezgan liela interese no vietējiem žurnālistiem, kuri ir pārsteigti par to, ka mēs esam tik augstu tikuši un vēlas zināt mūsu panākumu iemeslus. Var redzēt, ka viņi nopietni gatavojās šai spēlei.

- Kā vērtē mūsu izlases pēdējās spēles?
Patīk tas kā izlase pēdējās spēles nospēlējusi – rādījām diezgan sakarīgu futbolu. Arī rezultāti šoreiz bija labi. Agrāk bieži bija tā, ka spēlējām labi, bet nebija rezultāta, bet šoreiz ir četri punkti pret stiprām izlasēm – Izraēlu un Šveici. Paši esam nopelnījuši to, kur pašreiz esam. Divas kārtas pirms kvalifikācijas turnīra beigām reāli kandidējam uz otro vietu, kas bija mūsu mērķis. Būs ļoti grūti pret grieķiem, kad viņiem arī vajag punktus. Taču jau pret Izraēlu pierādījām, ka varam spēlēt pret stipriem pretiniekiem izbraukumā.

- Kas ir Latvijas panākumu atslēga?
Izlases panākumos liels nopelns ir Aleksandram Starkovam. Viņš zināja, ko vēlas sasniegt ar šo komandu, ko iespēlējis 2-3 gadus. Septembra spēles parādīja to, ka Starkovam bija taisnība arī sastāva izvēlē, jo katrs komandā iekļautais spēlētājs attaisnoja uz sevi liktās cerības un sasniedza rezultātu. Pluss ir tāds, ka nākuši jauni spēlētāji klāt, piemēram, Aleksandrs Cauņa. Jaunas vēsmas mums bija ļoti vajadzīgas. Aizsardzība ir labi saspēlēta, un četrinieks sevi saprot no pusvārda. Labu sniegumu rāda Andris Vaņins. Arī vārtus tagad var gūt vairāki futbolisti, kas pierādījies pēdējās spēlēs. Tas ir apgrūtinoši pretiniekiem, jo viņi nevar zināt, no kurienes gaidīt briesmas.

- Kas mums būtu jāizdara šajā spēlē taktiskajā ziņā, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu?
- Noteikti grieķiem būs sākuma ofensīva. Grieķi ātrāk vēlēsies gūt vārtus, neatliekot to uz spēles beigām, skatītāji dzīs viņus uz priekšu. Domāju, ka jāiztur sākuma spiediens un pēc tam pašiem jāmēģina spēlēt. Jācenšas veidot uzbrukumus, varbūt varēs sagaidīt pretinieku kļūdas. Jo ilgāk viņi negūs vārtus, jo sāks spēlēt ''uz visu banku'', uzbrukumā dosies arī aizsargi, kas mums pavērs iespējas pretuzbrukumos. Protams, ļoti svarīgs būs spēles sākums. Galvenais neielaist ātrus vārtus, tad grieķi varētu sākt nervozēt.

- Kādā veidā mums būtu visvieglāk gūt vārtus?
- Nav svarīgi tas kā gūsim, galvenais dabūt bumbu vārtos. Viena no mūsu stiprajām pusēm ir standartsituācijas. Jācenšas izmantot standartsituācijas, bet vispirms līdz tām jātiek.

- Latvija pirms sešiem gadiem bija izšķiroša spēle Turcijā, kas ir slavena ar saviem karstajiem faniem. Toreiz izturējāt. Grieķu fani varētu būt diezgan līdzīgi.
- Jā. Bet mums daudzi džeki ir spēlējuši tādā atmosfērā, pilnā stadionā. Ir sastāvā arī spēlētāji no spēles pret Turciju. Pieredze mums šajā ziņā ir. Centīsimies palīdzēt un nomierināt tos spēlētājus, kam nav šādas pieredzes. Domāju, ka no faniem mēs nenobīsimies.

- Cik tuvu šogad mēs esam tāda paša sasnieguma atkārtojuma, kādu iespējām 2004. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā?
- Ja skatāmies turnīra tabulā, tad situācija ir aptuveni tāda pati. Toreiz spēlējām pret līderiem zviedriem izbraukumā spēlē, kurā Zviedrijai vairs neko nevajadzēja. Šoreiz arī spēlējam izbraukumā pret vienu no līderēm, kurai diemžēl vajag punktus. Tā ir būtiska atšķirība. Jāņem piemērs no Zviedrijas spēles. Domāju, ka šī izlase ir uz to spējīga. Viss izšķirsies tieši spēlē pret Grieķiju, par Moldovu domāsim pēc tam.


, 2009-10-10 00:07, pirms 14 gadiem
nu lai veicas.. viegli nebūs bet viegli nebija arī pret turkiem!
, 2009-10-10 00:07, pirms 14 gadiem
Pilnīgi pareizi!
Mājās neizturējām, viesos izsturēsim!!!
Virpi no tevis arī gaidam vārtus!!!
, 2009-10-10 00:11, pirms 14 gadiem
paldies par rakstu
, 2009-10-10 00:13, pirms 14 gadiem
labāk nesmuka uzvara, nekā skaists zaudējums
, 2009-10-10 00:18, pirms 14 gadiem
Verpi.. Dod deivs un ieliec..!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-10 00:26, pirms 14 gadiem
Es gan teiktu, ka janospēlē izcili aizsardzībā un ar pretuzbrukumiem jāmēģina salauzt grieķu aizsardzības cietoksnis... Ticēšu līdz pēdējai sekundei!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-10 00:42, pirms 14 gadiem
btw kādas ir jūsu domas par to vai gauraču vajadzētu uzaicināt uz lielo izlasi?
, 2009-10-10 00:53, pirms 14 gadiem
uuzinjsh rakstīja: btw kādas ir jūsu domas par to vai gauraču vajadzētu uzaicināt uz lielo izlasi?
Viņš viennozīmīgi tiks uzaicināts, ja, protams, nebūs savainojumi vai citas likstas. Pašreizējā situācija liecina par to, ka lielajā komanda vēl ir Verpis, Kārļiks un Grebis, kuriem ir liels uzticības kredīts no Starkova puses. Nevar aizmirst arī to, ka viņš ir nepieciešams U-21 izlasei. Rauties pa 2 izlasēm un Ventspili nebūtu prāta darbs no spēlētāja izaugsmes un fiziskā viedokļa. Visam savs laiks. Ar savu demonstrēto spēli viņš, manā skatījumā, jau ir galvenis izlases kandidāts. Ja visas zvaigznes sakritīs, tad čali gaida spoža nākotne.
, 2009-10-10 01:08, pirms 14 gadiem
Lai izdodas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-10 01:15, pirms 14 gadiem
Spēle buus uz pretuzbrukumiem no mūsu puses.Galvenais ir aizsardzība un gan jau mūsu kāds uzbrucējs parādīs.Neticās ka grieķi atļaus spēlēt savādāk.
Par veiksmīgu uzvaru, jo veiksme noderētu tagad!!
, 2009-10-10 01:43, pirms 14 gadiem
vel tikai dazas stundas !!!!
, 2009-10-10 08:19, pirms 14 gadiem
Pēc karjeras beigām Verpis strādās par tulku (spāņu,horvātu,grieķu val)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-10 09:48, pirms 14 gadiem
aatoms rakstīja: Pēc karjeras beigām Verpis strādās par tulku (spāņu,horvātu,grieķu val)
spanu, horvatu, grieku, latviesu, krievu un anglu valodas tulks
, 2009-10-10 09:52, pirms 14 gadiem
uuzinjsh rakstīja: btw kādas ir jūsu domas par to vai gauraču vajadzētu uzaicināt uz lielo izlasi?
uzvaretaji sastavu nemaina
bet domaju ka uz nakamo izlasu posmu vins jau bus sastava.
zinot kads pedants ir starkovs domaju ka gauracu un sim pedejam izalses spelem neaicinatu pat tad ja vins katra spele gutu pa paris vartiem, nejau ka gauracs vinam nepatiktu bet tapec ka musu izlase ir ka saliedeta dure un tagad bazt kadu no malas tas dures vidu butu nelogiski
, 2009-10-10 10:13, pirms 14 gadiem
Pareiizi saka Verpakovskis, ja mēs izturēsim kadas 30 minūtes un neielaidīsim golu, tad Grieķi saks panikot. Līdzīgi ka pret Izraēlu
, 2009-10-10 11:51, pirms 14 gadiem
AMEN
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-10 18:38, pirms 14 gadiem
Uuu, Māri... I`ve got a feeling that tonight is gonna be a good night...
Raimonds Krollis. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF
191

Latvijas izlase sāk drausmīgi, Krollis panāk neizšķirtu pret Lihtenšteinu

Šovakar Kiprā otro pārbaudes spēli jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā aizvadīja Latvijas futbola valstsvienība, kam neizdevās pieveikt Lihtenšteinu – 1:1. Pirmajās sekundēs Mārcis Ošs iesita bumbu savos vārtos, bet turpinājumā izlīdzinājumu panāca Raimonds Krollis.
Latvijas U19 valstsvienība. Foto: LFF
1

Latvieši nenotur pārsvaru un Elites posma turnīru noslēdz ar vienu punktu

Šā gada Eiropas U19 meistarsacīkšu kvalifikācijas sacensības ar neizšķirtu (1:1) pret Elites posma septītās apakšgrupas mājinieci Ziemeļmaķedoniju noslēdza Viktora Dobrecova trenētie Latvijas futbolisti.
Foto: LFF
1

Latvijas U17 meitenes sagrauj Gruziju, tomēr neiekļūst A līgā

Latvijas WU-17 meiteņu izlase sestdien noslēdzošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas B līgas otrās kārtas turnīra mačā Fēru salās ar rezultātu 5:0 (3:0) uzvarēja Gruziju un savā apakšgrupā ierindojās trešajā vietā, ziņo Latvijas Futbola federācija.