Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkovs: "Tas, kā Ronaldu gūst vārtus, ir futbola brīnums"

Agris Suveizda

Starkovs: "Tas, kā Ronaldu gūst vārtus, ir futbola brīnums"
Aleksandrs Starkovs
Foto: LFF

Aleksandrs Starkovs pie Latvijas futbola izlases stūres atgriezās ar sakāvi savā laukumā pret Eiropas čempioni Portugāli (0:3). Piedāvājam galvenā trenera komentārus.

Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs: "Domāju, ka bija laba, interesanta spēle. Esmu pateicīgs mūsu spēlētājiem, esmu pateicīgs mūsu līdzjutējiem par atbalstu. Domāju, ka izskatījāmies cienīgi, it īpaši pirmajā puslaikā, neskatoties uz rezultātu."

Ārzemju žurnālistu jautājumi

- Jūsu pirmajā spēlē kopš atgriešanās nespējāt parādīt tik lielu pretestību kā novembrī. Vai ilgākā laika posmā panāksiet, lai komanda varētu dot lielāku pretsparu?
- Centīsimies uzlabot savu spēli. Protams, ka Portugālei ir vairāk ļoti augstas klases futbolistu, un viņiem šajā spēlē bija pārsvars meistarībā. Vienkārši meistarības pārsvars, kas pārvērtās rezultātā. Bet mēs izskatījāmies kā komanda, īpaši pirmajā puslaikā. Kas būs vēlāk, redzēsim. Domāju, ka iesim tajā virzienā un būsim stiprāki. Un tieksimies uz tādu spēles stilu, kādā spēlē Eiropas čempione Portugāle.

- Vai kas pārsteidza Portugāles izlasē?
- Portugālei ir ļoti meistarīgi izpildītāji no lieliem klubiem. Kaut vai viens vārds – Ronaldu. Tas pat nav tikai vārds – viņš ir galvas tiesu pārāks par daudziem spēlētājiem, gūst svarīgus vārtus, veido rezultātu. Tas mūs nepārsteidza, bet Portugāle šobrīd mums vienkārši izrādījās pārāk stipra. Uz šo spēli var skatīties kā mācību nākotnei. Mūsu treneriem tā bija laba, noderīga mācība, lai redzētu, kur virzīties, un izdarītu secinājumus. Vēl piebilstu, ka vienīgais, kas mani pārsteidza šajā un iepriekšējā spēlē, ir tas, ka Kvarežma spēli sāk rezervē. Jautājums – kāpēc, jo gan šeit, gan Portugālē viņš iznākot mainīja visu spēles zīmējumu.

- Kādēļ Rudņevs izlēma nespēlēt? Vai viņš ir teicis, ka izlasē vairs vispār negrib spēlēt? [vācu žurnālista jautājums]
- Viņš to izskaidroja ar personiskiem iemesliem. Viņam bija personiski iemesli, tāpēc viņu neizsaucām uz šo nometni. Ja ir kādi jautājumi, labāk uzdodiet tos viņam.

Latvijas žurnālistu jautājumi

- Ja Freimanis nevarēja spēlēt traumas dēļ, kāpēc viņš bija uz rezervistu soliņa? Vai tomēr pastāvēja iespēja, ka viņš varētu spēlēt?
- Tāpēc, ka viņš ir komandas loceklis. Veselība viņam neļāva spēlēt, šodien ne. Burtiski līdz pēdējam veicām ārstēšanu, pārbaudes, bet tikai nesen dabūjām atbildi. Kādēļ viņš ir uz soliņa? Jo viņš ir no tiem futbolistiem, kurš pastiprina komandu, pat nespēlējot. Gluži kā Ronaldu – kā viņš uzvedās Eiropas čempionāta finālā [kad bija savainots un atradās tehniskajā zonā]. Viņš palīdzēja komandai uzvarēt. Tāpat varu teikt par Freimani, kurš ir viens no komandas līderiem, lokomotīvēm.

- Debitēja uzreiz četri futbolisti, divi no viņiem – pamatsastāvā. Kā vērtējat viņu debiju, īpaši to, kuri sāka spēli?
- Domāju, ka debija izdevās. Ja nebūtu negatīva rezultāta, tad varētu teikt, ka debija bija laba. Viņi paši nospēlēja labi. Koļesovs nospēlēja droši, vienmēr bija savā vietā. Un Kazačoks diezgan veiksmīgi vadīja spēli, lai gan dažos brīžos to varēja saasināt vēl vairāk. Tie, kuri izgāja otrajā puslaikā – īpaši Indrāns -, bija aizvadījuši labu nometni. Viņam [Indrānam] ir gaiša nākotne, un domāju, ka viņš pret Igauniju spēlēs [vairāk] – varbūt pat pamatsastāvā. Un Vardanjans, protams. Viņš izgāja grūtā brīdī, kad laukumā bija pretinieku pārākums – spēles, bet galvenokārt fiziskā ziņā. Tobrīd vairs neko nespējām likt pretī, bet viņš nepazaudēja savu seju. Viņš ir perspektīvs futbolists, un visi četri [debitanti] būtiski uzlabo konkurenci sastāvā.

- Tas bija viegls vai grūts lēmums debitantam Kazačokam uzticēt lielu daļu standartsituāciju?
- Tas nebija grūti, jo viņš to dara arī klubā un dara labi. Un lielā mērā tieši tāpēc viņu arī izsaucām, jo tas ir viens no viņa trumpjiem. Viņi ar Laizānu izpildīja standartsituācijas un darīja to diezgan veiksmīgi, pie pretinieku vārtiem radot briesmas, saasinājumu.

- Līdz 60. minūtei bija 0:1, bet tad ātri ielaidām otros un trešos. Tas bija loģiski, ka salūzām tieši tobrīd? Tās bija noguruma sekas?
- Jā, tas bija loģiski. Šis periods, pirmā puslaika beigas, spēles beigas – šajos nogriežņos pārākums klasē parasti pārvēršas gūtos vārtos. Viņiem arī sakrājās daudz momentu, jāsaka, ka ļoti labi nospēlēja Vaņins, kurš komandu glāba 5-6 reizes. Vārtos gan pietrūka veiksmes, gan pierādījās pretinieku meistarība. Ronaldu lieku reizi parādīja, kas ir futbols. Tas, kā viņš gūst vārtus, ir brīnums. Daudziem tas ir nesaprotami, tādēļ arī daudzi iet futbolu – lai tiktu skaidrībā.

- Ar trim centra aizsargiem nebijām spēlējuši ilgu laiku. Tā bija taktika tieši pret portugāļiem vai tā varētu spēlēt arī turpmāk?
- Nav izslēgts, ka turpināsim tā spēlēt. Pie šāda izvietojuma nepieciešami aktīvi flangi, kuri prot spēlēt uzbrukumā. Esmu apmierināts gan ar Maksimenko, gan Solovjovu, kuru izceltu īpaši. Viņš pie šāda izvietojuma spēlē ļoti kvalitatīvi, ļoti mūsdienīgi.

- Par Solovjovu runājot, viņš ir kreilis, taču atkal spēlēja labajā malā. Bija arī citi varianti, viņu atstājot kreisajā flangā? Piemēram, Kamešs?
- Nākamajā spēlē, iespējams, pāriesim pie šāda varianta. Ļausim uzspēlēt citiem. Kamešam šī pozīcija ir pazīstama, lai gan viņš ir uzbrūkošāks spēlētājs. Nav izslēgts, ka tā arī būs. Šāds variants pastāv.

- Trešajos vārtos vainīgs bija tikai Gorkšs vai arī Vaņins, kuram varbūt nevajadzēja izdarīt šo piespēli?
- Teikšu atklāti, ka šos vārtus nemaz neredzēju, jo tobrīd iet laukumā gatavojās Vardanjans un teicu viņam pēdējos ceļavārdus. Uzreiz pēc spēles piegāju klāt Gorkšam, lai viņš īpaši nenervozētu un nebūtu pārāk sarūgtināts. Viņš uzreiz atvainojās un teica, ka tā bija viņa kļūda. Tā ka par šiem vārtiem zinu tikai viņa domas. Taču tādi vārti gadās visur.

- Vardanjana maiņa bija plānota? Ja ne, kurš būtu gājis kā pēdējais?
- Nē, nebija plānota. Tā izrietēja no spēles gaitas, un spēle diktēja, ka jāmaina tieši šāds futbolists, pussargs.

- Vai pret Igauniju plānojat spēlēt ar spēcīgāko sastāvu – tuvu šodienas? Un vai Kazačoks un Freimanis varēs spēlēt?
- Kazačoks pilnībā būs gatavs, Freimanis, visdrīzāk, nē, jo viņa trauma tomēr ir nopietnāka. Daudz kas būs atkarīgs no spēlētāju noskaņojuma, veselības. Katru spēli un katru treniņu aizvadām ar nopietnu attieksmi. Un cenšamies neapbēdināt līdzjutējus, kuri šovakar bija virsotnē, savu uzdevumu augstumos. Jau sen futbolisti un treneri nebija dzirdējuši tādu atbalstu, bija ļoti patīkami.

- Runājot par noskaņojumu, bijām pieraduši, ka Pahars pēc zaudējumiem ir ļoti emocionāls un bieži vien pat negrib runāt. Jūs tikmēr izskatāties ļoti mierīgs. Kā sagremojāt šo zaudējumu, talkā nāca pieredze?
- Vienkārši pēc spēles beigām jau pagājusi stunda. Ja šeit ierastos pirms stundas, tad droši vien būtu citāds. Protams, esmu vīlies. Taču spēlētājiem nikniem jābūt tad, kad viņi slikti spēlē, neatdodas pilnībā, nepilna spēles disciplīnu un negrib strādāt. Šovakar tā nebija. Vienkārši pretinieks bija pārāk stiprs. Tas, protams, nerunā par labu spēlētājiem un treneriem. Centīsimies, lai nākamreiz tādas starpības meistarībā nebūtu. Esmu pārliecināts, ka to panāksim. Šobrīd notiek izmaiņas sastāvā. Mēģināsim panākt, lai nebūtu 0:3, lai mēs meistarības ziņā būtu tuvāk "top" komandām. Kaut gan "Juventus" Čempionu līgas finālā zaudēja ar 1:4. Tas ir futbola rezultāts. Tomēr man nepatika pēdējās 15 minūtes, kad, neskatoties uz publikas atbalstu, neskrējām uz priekšu un nebijām pretinieku soda laukumā.

- Turpinot šo jautājumu – ar savu ārējo nosvērtību gribat parādīt jaunajiem čaļiem, ka, veči, pagaidiet, mēs vēl tikai sākam strādāt?
- Viņi paši ir nosvērti puiši. Nav nepieciešamības ņemt nūju un skriet viņiem pakaļ, lai kaut ko skaidrotu. Viņi ir normāli un adekvāti cilvēki, ar viņiem ir patīkami strādāt.

- Ja tagad būtu iespēja sastāvu nosaukt no jauna, izvēlētos to pašu vienpadsmitnieku?
- Visdrīzāk, ka jā. Tāpēc arī pārtraukumā neizdarījām nekādas maiņas. Tas bija optimālais sastāvs.

- Vēl par nākamo pārbaudes spēli – būs cits vārtsargs, cik lielas būs izmaiņas?
- Izmaiņas būs, jo ir miktrotaumas, nogurums. Spēlētāju atjaunošanās process ir atšķirīgs. Tie, kuri ir izturīgāki, atjaunojas ātrāk – vienas divu dienu laikā. Komandā jābūt sastāva stabilitātei, tad komanda var spēlēt vieglāk un produktīvāk. Maiņas ir vajadzīgas, bet tās netiks veiktas masveidā. Tie, kuri šodien atradās uz rezervistu soliņa, visi gribēja spēlēt. Īpaši pret Portugāli. Viņus nebiedēja, ka pretī bija Eiropas čempioni, spēcīgi un ātri futbolisti. Pēc divām dienām viņiem būs iespēja.

Portugāles izlases galvenā trenera Fernandu Santuša preses konference bija īsa un no portugāļu uz latviešu valodu netika iztulkota pilnībā: "Šajā spēlē uzvarēt bija ļoti svarīgi. Protams, bija arī dažādas grūtības. Kā jau redzējāt, Latvija labi aizsargājās savā laukuma pusē. Grūtības bija, bet rezultāts ir par labu mums. Mēs darījām visu iespējamo, esam ieguldījuši diezgan lielu darbu un izpildījām to, ko bijām iecerējuši."

  +5 [+] [-]

, 2017-06-10 02:01, pirms 7 gadiem
Futbola brīnums ir LFF, ar visu no tā izrietošām sekām. Un brīnums ir Starkovs, kurš brīnās, ka pasaules zvaigzne gūst vārtus. Būtu jocīgi, ja Ronaldu uz laukuma spēlētu klavieres. Prozit!

  +6 [+] [-]

, 2017-06-10 02:17, pirms 7 gadiem
Lielāks brīnums, ka tu esi LV izlases treneris!

  +6 [+] [-]

, 2017-06-10 06:35, pirms 7 gadiem
Hokejā Bobs Hārtlijs parādīja, ka pareizi izvietojot spēlētājus laukumā var spēle un spēlētājs pilnībā mainīt spēles gaitu un ritējumu, bet Starkovs, Pahars, Andrejevs utt. ir tāda pašā līmeņa treneri kā hokejā Beresņevs - vini nav Bobi Hārtliji, vai Tedi Nolani, kas pat mazāk meistarīgus spēlētājus var nolikt pretiniekam ar NHL sastāvu tā, ka pretinieks knapi spēj uzvarēt.
Lai Starkovs uzvarētu ar Latvijas futbola izlasi viņam sastāvā vajag brīnumbērnu - tādu pašu kā bija Verpakovskis, kuriem pašlaik nav kur rasties, jo Indriksons Latvijas futbla infrastruktūru ir nolaidis līdz tādam līmenim, ka īsti pat jauniešu līmenī nav kur normāli trenēties - līdz ar to nav vietai kur dzimt šiem futbola brīnumbērniem!

 +12 [+] [-]

, 2017-06-10 07:05, pirms 7 gadiem
Tas, ka Latvija vairs nav Krievija arī Sašam vēl joprojām ir liels brīnums.

  +4 [+] [-]

, 2017-06-10 08:23, pirms 7 gadiem
Brīnums ir, kad esi LATVIJAS izlases ttreners kurš dzīvo ilgus gadus Latvijā un izrādi necienu pret valsts valodu, nerunājot tajā.

  -3 [+] [-]

, 2017-06-10 08:26, pirms 7 gadiem
Labs rezultāts! Pie Pahara būttu 0:6.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-10 08:37, pirms 7 gadiem
Vedijs rakstīja: Brīnums ir, kad esi LATVIJAS izlases ttreners kurš dzīvo ilgus gadus Latvijā un izrādi necienu pret valsts valodu, nerunājot tajā.
Brīnums ir, ka esi LATVIJAS izlases treneris, kurš dzīvo ilgus gadus Latvijā, un izrādi necieņu pret valsts valodu, nerunājot tajā.- Vienā teikumā 6 kļūdas.

  +7 [+] [-]

, 2017-06-10 08:52, pirms 7 gadiem
Tā kā LFF ir nabadzīga un nevar atļauties noalgot kvalitatīvu valtsvienības treneri,iesaku ieviest progresīvu darba samaksu,pēc padarītā darba.Pašreizējā situācijā,kad laiks tiek novilcināts,arī līdzekļus varēs ietaupīt.

  +4 [+] [-]

, 2017-06-10 09:12, pirms 7 gadiem
Tomēr man nepatika pēdējās 15 minūtes, kad, neskatoties uz publikas atbalstu, neskrējām uz priekšu un nebijām pretinieku soda laukumā.

Tieši tā,bet laikam jau puikām bija nolaidušās no bezpalīdzības rokas.Ap 80 minūti man radās iespaids,ka portugāļi uzsāka spēlēt lielo kvadrātu un ja gribētu ,tad varētu bumbu noturēt visas atlikušās 10 minūtes.Patraucēja viņu temperments,kas dzina uzbrukumā.Latvijas futbolā ,manuprāt,jau no bērnu futbola,bumbas kontrolei tiek pievērst pārāk maz uzmanibas.Nezinu,varbūt treniņu metodika to neprasa?Kaut kas nav īsti riktīgi,jo nepiekrītu tam,ka nav bērniem kur trenēties.No kartupeļu laukiem mēs esam iznākuši vismaz uz mākslīgiem laukumiem ,kur trenēt futbola elementus nekas netraucē.

     [+] [-]

, 2017-06-10 09:17, pirms 7 gadiem
emox rakstīja: Tā kā LFF ir nabadzīga un nevar atļauties noalgot kvalitatīvu valtsvienības treneri,iesaku ieviest progresīvu darba samaksu,pēc padarītā darba.Pašreizējā situācijā,kad laiks tiek novilcināts,arī līdzekļus varēs ietaupīt.
tā tu nevienu treneri nedabūsi trenēt izlasi
Slēpts komentārs: Liquid

  +4 [+] [-]

, 2017-06-10 09:27, pirms 7 gadiem
Vakar portugāļi jau no pirmās minūtes spēlēja, lai nedabūtu traumas un galvenais uzvarētu(1:0 arī būtu labi)! Kurš miljonārs grib pie ārstiem pa vasaru dzīvoties? Portugāļi vispār centās spēlēt bezkontakta spēli.
Starkov atkāpies, ja šito nepamanīji!

  +3 [+] [-]

, 2017-06-10 09:29, pirms 7 gadiem
- Jūsu pirmajā spēlē kopš atgriešanās nespējāt parādīt tik lielu pretestību kā novembrī. Vai ilgākā laika posmā panāksiet, lai komanda varētu dot lielāku pretsparu?
- Centīsimies uzlabot savu spēli. Protams, ka Portugālei ir vairāk ļoti augstas klases futbolistu, un viņiem šajā spēlē bija pārsvars meistarībā. Vienkārši meistarības pārsvars, kas pārvērtās rezultātā. Bet mēs izskatījāmies kā komanda, īpaši pirmajā puslaikā. Kas būs vēlāk, redzēsim. Domāju, ka iesim tajā virzienā un būsim stiprāki. Un tieksimies uz tādu spēles stilu, kādā spēlē Eiropas čempione Portugāle.



Starkovam jautā par viņa darbu, bet viņš izvairās un sāk stāstīt cik Portugāle laba un Latvija nākotnē būs Portugāle(pūš miglu acīs)

  -1 [+] [-]

, 2017-06-10 09:32, pirms 7 gadiem
Kā tad viņš guva tos vārtus? Pirmajos bumba veiksmīgi atsitās pret stabu un nonāca pie Ronaldo, kurš bija viens pats tukšu vārtu priekšā, bet otrajos vārtos pēc rikošeta pret mūsu spēlētāku bumba uzlidoja augstu gaisā un nokrita tieši Ronaldo uz galvas. Teorētiski tur varēja atrasties jebkurš Portugāles spēlētājs. Bija tikai jāatrodas īstajā vietā tāpēc neredzu šeit neko brīnumainu kā viņs guva vārtus pret Latviju..

     [+] [-]

, 2017-06-10 09:37, pirms 7 gadiem
Tas kā tu vadi izlasi ir vēl lielāks brīnums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-06-10 09:43, pirms 7 gadiem
Aizvien vairāk pārliecinos, ka Euro 2004 bija tīrs spēlētāju pīķis, kur sakrita viss! Tīra spēlētāju meistarība, kas aizveda līdz panākumiem!

     [+] [-]

, 2017-06-10 10:08, pirms 7 gadiem
Nē - tas, ka AS ir LV gavenais treneris - lūk tas ir futbola brīnums!

  -1 [+] [-]

, 2017-06-10 10:42, pirms 7 gadiem
Liquid rakstīja: Un ko tavs Hartlijs ar LR izlasi ir uzvarējis? Itāliju, Dāniju un nu jau ubagojošu Slovākiju... atgādināt kā ar krieviem nospēlēja, kas ir pēc kvalitātes tas pats kas Portugāle futbolā?
Andora ari? Tai ari zaudejam.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-10 10:56, pirms 7 gadiem
Liquid rakstīja: Un ko tavs Hartlijs ar LR izlasi ir uzvarējis? Itāliju, Dāniju un nu jau ubagojošu Slovākiju... atgādināt kā ar krieviem nospēlēja, kas ir pēc kvalitātes tas pats kas Portugāle futbolā?
Un kā nospēlēja ar ASV un Zviedriju?

     [+] [-]

, 2017-06-10 11:02, pirms 7 gadiem
Portugaale vakar speleeja pret frizieriem,santehnikiem un shoferiem.. amatieri ibio))))

  +1 [+] [-]

, 2017-06-10 11:09, pirms 7 gadiem
Tas, kā Indriksons vada federāciju, ir futbola brīnums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-06-10 11:54, pirms 7 gadiem
starkov, tu tiešām esi brīnums.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-10 12:09, pirms 7 gadiem
emox rakstīja: Tā kā LFF ir nabadzīga un nevar atļauties noalgot kvalitatīvu valtsvienības treneri,iesaku ieviest progresīvu darba samaksu,pēc padarītā darba.Pašreizējā situācijā,kad laiks tiek novilcināts,arī līdzekļus varēs ietaupīt.
Ļoti nabadzīga.. LFF valde apstiprina 2017. gada budžetu -...
Hokejs par šādu naudu var tikai sapņot. Latvija hokejā grozās ap 10-12 vietu, bet Latvija futbolā atrodas kur?

  +1 [+] [-]

, 2017-06-10 13:11, pirms 7 gadiem
Kā man besī tas Starkova ģīmis!!!!

     [+] [-]

, 2017-06-10 14:13, pirms 7 gadiem
Fiziskās sagatavotības trūkums. Pirmās 15 min velakam, pēc tam šausmas. Un vispār tikai tā zināšanai Ronaldo 100m skrien 10.3 vai 10.4, tāpēc nav ko brīnīties, ka viņš ir visur priekšā.

  -1 [+] [-]

, 2017-06-10 14:39, pirms 7 gadiem
Brīnums bus ja uzvarēsiet Andoru.

  -1 [+] [-]

, 2017-06-10 20:02, pirms 7 gadiem
Brīnums būs, ja uzvarēsim Igauniju