Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Rakels: "Gribu spēlēt augstākā līmenī un domāju, ka man tas izdosies"

Agris Suveizda

Rakels: "Gribu spēlēt augstākā līmenī un domāju, ka man tas izdosies"
Deniss Rakels
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas izlases futbolists Deniss Rakels turpina regulāri spēlēt Polijas Ekstraklasē, kā arī gūt vārtus un citādā veidā ļoti produktīvi palīdzēt savam klubam "Cracovia". Pēc viena no izlases treniņiem 23 gadus vecais jēkabpilietis sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja par sezonas sākumu un interesanto komandu izvietojumu Ekstraklases tabulā, kā arī par valstsvienības gaidāmo spēli Reikjavīkā.

- Tikko klubā guvi vārtus, nopelnīji pendeli, komanda ir trešajā vietā. Sezonas sākums izvērties diezgan labs.
- Jā, vēl arī parakstīju jaunu līgumu. Komandā mērķi ir augsti, labs treneris, arī spēlētāji ir labi – šosezon varbūt kaut ko varam arī vinnēt un pacīnīties par augstākajām vietām. Sastāvā nekas kardināli nav mainījies – atnāca jauns vārtsargs un vēl divi spēlētāji, taču kopumā tāds pats kā iepriekšējā sezonā.

- Jau teici, ka mērķi ir augsti. Vai šobrīd tabulā atrodaties tur, kur bijāt cerējuši, vai sezonas sākumā cerības esat pārsituši?
- Pirms sezonas sākuma mērķis vispār bija iekļūt labāko astotniekā, bet tagad esam trešie un gribam cīnīties par augstākajām vietām. Pirmkārt mums ir jāiekļūst pirmajā astotniekā, lai tālāk jau varētu cīnīties "uzvarētāju" grupā. Nu, un Polijas kausā mums ir ļoti labas iespējas tikt pusfinālā [1/4 finālā pretī ir 1. līgas komanda Sosnovecas "Zaglebie"], kur, ja tiksim, tālāk jau būs izloze – viss var būt.

- Ar 5:2 sasitāt Poznaņas "Lech", kas pēc čempionu titula iegūšanas šo sezonu sākusi šausmīgi [pieci punkti 11 spēlēs un pēdējā vieta starp 16 komandām]. Tev ir skaidrojums, kas ar viņiem noticis?
- Nezinu, spēlētāji palikuši, treneris arī, vēl pienāca klāt spēlētāji, netrūkst futbolistu no izlasēm – Ungārijas, Somijas, Polijas u.c. Grūti teikt, kas ar viņiem noticis. Viņi katru maču spēlē labu, uzbrūkošu futbolu, taču lielas problēmas ir aizsardzībā. Paši jau ceturtajā minūtē bijām priekšā ar 2:0. Varbūt daudz spēka atņem Eirokausi, grūti teikt.

- Šobrīd vispār tabula interesanti izskatās. "Piast", kas iepriekšējā sezonā bija 12. vietā, ir pārliecinoša līdere, abas jaunpienācējas ir sešiniekā, "Legia" jau nomainījusi treneri, Poznaņa ir pēdējā. Vai to var saukt par spēku samēru pārdali?
- Varbūt. Gļivices "Piast" atnāca jauns čehu treneris, vairāki spēlētāji īrē atnāca no Prāgas "Sparta". Viņiem izveidojusies ļoti laba komanda, uzvarēja visas lielākās komandas – gan "Legia" [2:1], gan "Lech" [1:0], tagad vinnēja arī "Wisla" [1:0], arī pie mums mājās uzvarēja [2:1]. Viņi spēlē ļoti labu futbolu, taču tik un tā domāju, ka "Legia" un "Lech" vēlāk tāpat būs augstāk nekā tagad, jo tās ir ļoti stipras komandas ar ļoti stipriem spēlētājiem.

- Pastāsti par līguma pagarināšanu un to, kāpēc tieši līdz 2018. gada vasarai, nevis varbūt sezonu mazāk!
- Jau pēc sezonas beigām jūnijā daudz runājām par līguma pagarināšanu. Taču par to, kāpēc tieši 2018. gads – tādas bija pārrunas, klubā tagad visi līderi parakstījuši jaunus līgumus tieši līdz 2018. gadam. Tāda ir kluba stratēģija. Esmu priecīgs par to, ka pagarināju līgumu.

- Termiņš vairāk ir saistīts ar to, ka klubam pieaug ambīcijas un ir ilgtermiņa plāni vai ka tevi un citus nevēlas palaist prom par velti? [Rakelam līgums būtu beidzies pēc šīs sezonas]
- Varbūt, taču tas jāprasa klubam. Domāju, ka viņi vēlas, lai komandas kodols saglabātos. Vadība nevēlas, lai tagad kāds aizietu projām, jo šosezon ir diezgan labas izredzes kaut ko izcīnīt. Pirmajos mačos rādām ļoti labu sniegumu, bija daudz runu ar prezidentu, klubam ir labi mērķi, un viņš redz, ka ar šo sastāvu varam kaut ko sasniegt, ja visi paliksim.

- Jūnijā intervijā manam kolēģim sacīji, ka ir interese no ārzemēm. Vai bija kāds ļoti nopietns piedāvājums, kas lika padomāt, vai palikt Krakovā?
- Tāda piedāvājuma, ka jau varēju kaut kur braukt, īsti nebija. Taču bija zvani, vasaras beigās prasīja, ko domāju, vai parakstīšu jaunu līgumu, vai, ja parakstīšu, lai tajā būtu izpirkuma maksa, kas palielinātu iespējas aiziet [uz citu komandu]. Parakstīju jaunu līgumu, un tagad redzēs. Skaidrs, ka man ir plāni un gribētos uzspēlēt labāka līmeņa līgā nekā Polija. Ļoti daudz strādāju, lai kādreiz tādā nonāktu, un domāju, ka man tas izdosies.

- No kurām valstīm zvanīja?
- Kā jau teicu, no Vācijas u.c. No kuras līgas? Negribu to teikt, taču bija no 2. Bundeslīgas, citurienes, taču nebija nekā tāda konkrēta, ka jau dotu parakstīt līgumu. Interese pēc iepriekšējās sezonas bija, un interese ir arī joprojām. Klubi skatās, brauc uz spēlēm, zinu, ka tagad uz spēli pret "Lech" bija daudz [skautu] no Vācijas. Domāju, ka viss ir pareizajā gultnē, lai drīzumā būtu iespējas kaut kur aizbraukt.

- Cik daudz tavu nākotni un vēlmi palikt Krakovā ietekmēs vieta sezonas beigās? Piemēram, ja izdosies iekļūt Eirokausos?
- Jā, ja ļoti labi aizvadīsim šo sezonu – un ceru, ka tā būs, jo mēs to varam – un būtu iespējas uzspēlēt Eirokausos, tad es paliktu – tas ir normāli. Tagad man ir līgums līdz 2018. gadam un nekas nav zināms, kas būs pēc pusgada vai gada – skatīsimies. Tagad esmu kopā ar "Cracovia", visus spēkus atdodu šai komandai.

- Jaunais līgums algas ziņā ir labāks?
- Ja paraksta jaunu līgumu, tad loģiski. Jā, ir.

- Ja nav noslēpums, cik liela ir līguma izpirkuma maksa?
- 500 tūkstoši eiro.

- Diezgan laba summiņa.
- Nu jā – laba summa, bet nedomāju, ka tā būs problēma.

- Atgriežoties pie sezonas sākuma, vienīgo spēli esi izlaidis pret savu bijušo komandu Ļubinas "Zaglebie". Kāpēc toreiz nespēlēji?
- Atbraucu pēc izlases spēlēm [pret Turciju un Čehiju], biju drusciņ saguris. Pēc izlašu mačiem aizvadīju ne to labāko spēli Polijā [2:3 pret "Nieciecza"], tad bija daudz pārrunu par jauno līgumu. Parunājām ar treneri, ka labāk būtu, lai es nebrauktu uz šo spēli [pret "Zaglebie"] un atgrieztos uz spēli kausā [3:1 pret Katovices GKS, arī Rakela bijušo komandu]. Drusciņ varbūt bija žēl [ka nespēlēju], vēl to maču zaudējām, turklāt – konkrēti [2:4]! Bet nekas, vēl ar viņiem uzspēlēšu, jo vēl būs otrais aplis, varam pret viņiem trāpīt arī Polijas kausā.

- Esi spēlējis Polijas 1. līgā, kur tagad spēlē arī Valērijs Šabala. Cik daudz tās līmenis atšķiras no Ekstraklases?
- No Ekstraklases atšķiras diezgan, bet, skatoties uz 1. līgas fona, Vaļeram ir ļoti laba komanda. Ar finansēm, ļoti stabila, ar spēlētājiem, kuri iepriekšējā sezonā spēlēja Ekstraklasē – "Wisla" vai Belhatuvā -, treneris [Rišards Tarasevičs], kurš trenēja "Korona" un ir Polijas futbola leģenda. Ja Valērijs tur spēlēs un sitīs vārtus, viss būs kārtībā, jo, kā jau teicu, komanda ir stipra. Varbūt tagad tā nerāda tādus rezultātus [11. vieta 18 komandu konkurencē], taču tai ir labs treneris, spēlētājs, stadions, fani, pilsēta. Ja skatās uz visu 1. līgu, tad viņš ir trāpījis labā komandā, jo tur daudzām komandām ar finansēm ir vājāka situācija.

- Pirms gada pret Islandi biji rezervē. Ko atceries par to spēli un kā vērtē izredzes tagad?
- Man liekas, ka, lai arī spēlēsim izbraukumā, izredžu tagad būs vairāk nekā pirmajā spēlē. Viņi visu jau ir nodrošinājuši un jau ir iekļuvuši Eiropas čempionāta finālturnīrā. Un, skatoties uz mūsu pēdējām spēlēm, šā gada laikā esam spēruši soli uz priekšu. Domāju, ka mums ir labas izredzes pacīnīties par punktiem. Skatīsimies. Pirms gada Rīgā viņi bija galvas tiesu labāki par mums, bet tagad mums ir labas iespējas.

- Kā tu raksturotu Islandes izlasi?
- Sīkāk viņus vēl pētīsim [saruna notika otrdien], taču viņi izdara ļoti daudz centrējumu gan no labās, gan kreisās malas. Viņiem ir liels uzbrucējs [Kolbeins Sigtorsons], vidējā līnijā ir [Gilvi] Sīgurdsons, caur kuru iet visa spēle. Skatījāmies arī iepriekšējās spēles, un domāju, ka no Rīgas mača nekas daudz nav mainījies. Tas ir 100%, ka pret mums viņi nesēdēs aizsardzībā, kā to darīja pret Nīderlandi, kad spēlēja ar pretuzbrukumiem. Kā jau teicu, viņi daudz centrē. Diezgan līdzīga komanda kā čehiem.

- Pirms gada, gatavojoties spēlei, varēji iedomāties, ka Islande tagad jau būs tikusi uz finālturnīru? Un ka viņi vispār tiks uz finālturnīru?
- Ja man to prasītu pirms gada, teiktu, ka, manuprāt, viņi nemaz nebūs kādā no pirmajām divām pozīcijām, kas ļauj uzreiz braukt uz čempionātu. Tobrīd domāju, ka tās būs Nīderlande un Turcija vai Čehija.

Vārti un izprovocētā pendele pret čempioni Poznaņas "Lech"

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-10-09 22:44, pirms 9 gadiem
Čalis ir malacis, ja turpinas smagi stradat, tad vinam ir potencials sasniegt augstas lietas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-09 23:16, pirms 9 gadiem
Liepājā iemācījās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja