Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Izraēlas izlase: vīri pilnbriedā ar diriģentu Natho un vārtu mašīnu Zehavi priekšgalā

Izraēlas izlase: vīri pilnbriedā ar diriģentu Natho un vārtu mašīnu Zehavi priekšgalā
Erans Zehavi "apglabāja" Austriju ar trīs gūtiem vārtiem (4:2). Foto: AFP/Scanpix

Jau šovakar Latvijas futbola izlase aizvadīs trešo spēli "Euro 2020" kvalifikācijas turnīrā, "Daugavas" stadionā Rīgā uzņemot Izraēlas valstsvienību. Sportacentrs.com piedāvā ieskatu Izraēlas izlasē.

Izraēlas izlase martā aizvadīja divas labas mājas spēles – neizšķirts pret Slovēniju (1:1), rezultatīva uzvara pret Austriju (4:2), pirmajai ielaižot. Tagad priekšā divi izbraukuma mači – Rīgā un Varšavā. Ņemot vērā ārkārtīgi svarīgo panākumu pret grupas potenciālo “Top2” komandu Austriju, Izraēlai, pat nevēloties to atzīt pašai, labs rezultāts gaidāmajās divās spēlēs būtu trīs punkti – varat vienreiz minēt, kur to reālāk paveikt.

Izraēlu trenē Austrijas futbola leģenda Andreass Hercogs. Viņš ir Austrijas izlases rekordists aizvadīto spēļu skaita ziņā (103 mači, vienīgais simtnieka klubiņā), ar 26 vārtiem uzbrūkošā pussarga pozīcijā “Top10” arī šajā rādītājā. Starp citu, trīs no 26 vārtiem Hercogs 1995.-1996. gadā guva pret Latviju. Hercogs ir pēdējais Austrijas izlases futbolists, kurš guvis vārtus Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā - 1998. gadā "Stade de France" pret Itāliju. Klubu karjerā Hercogs ir pārstāvējis arī “Bayern” un “Werder”, izcīnot gan Vācijas Bundeslīgas titulu, gan UEFA kausu (tagad Eiropas līga). Trenera ampluā Hercogs ar Izraēlu uzveica savu dzimteni Austriju, kas Izraēlai, starp citu, izdevās tikai trešo reizi 11 mačos.

Hercogs guva pirmos un trešos vārtus šajā Austrijas graujošajā uzvarā

Abās marta spēlēs pie Izraēlas izlases stūres Hercogs izmantoja 5-3-2 (3-5-2) shēmu, pamatsastāvā veicot tikai vienu izmaiņu, kā rezultātā Omri Ben Harušs pa reizei uzspēlēja aizsardzības centrā un kreisajā malā. Jau tagad skaidrs, ka Rīgā izmaiņas skars arī vismaz uzbrukumu, jo izjuks draudīgais duets Munass Daburs un Erans Zehavi, kuri divatā pret Slovēniju un Austriju guva visus piecus vārtus! Daburam svarīgākas izrādījušās kāzas.

Šeit jāmin, ka Daburs martā iesita vienus vārtus (tos pašus pret Austriju jau pie 3:1 pēc Zehavi piespēles), kamēr īstais bieds mūsu grupā bijis Zehavi, kuram četri gūti vārti - dalīta pirmā vieta visā "Euro 2020" kvalifikācijā, tikpat gūstot vēl tikai anglim Rahīmam Stērlingam.

Pret Austriju Zehavi, veikli ieņemot ērtu pozīciju, divreiz iesita no vārtu priekšas ar galvu, bet vienreiz realizēja fantastisku tālsitienu ar kreiso (vienlīdz labi spēlē ar abām kājām), savukārt pret Slovēniju viņš bija precīzs pēc stūra sitiena izspēles ar labo kāju. Neskatoties uz šiem marta notikumiem, pēc “Transfermarkt” vērtīgāks ir Daburs (15 pret 9 miljoniem eiro), kurš par minētajiem 15 miljoniem jūlijā pārcelsies uz iespaidīgo “Sevilla”.

Zehavi "hat-trick" un rezultatīva piespēle pret Austriju

Šāds bija Izraēlas futbolistu pamatsastāvs un izvietojums varonīgajā spēlē pret Austriju:

Īsumā izskriesim cauri viņu karjerai un aizvadītajai sezonai.

Vecums.
Aizmugurējās līnijas sešinieks (pieci aizsargi un vārtsargs) ir ļoti pieredzējis – pieciem no viņiem ir labākie gadi, 29-32 gadi, kamēr labās malas aizsargam ar Etiopijas izcelsmi Eli Dasam ir 26 gadi, izlasē debitējot jau 22 gadu vecumā. Dasa izlasē sakrājis 17 spēles un mazāk ir diviem par viņu vecākiem aizsargiem – Orelam Dgani deviņas spēles, Loai Taham tikai piecas, abi ir spēlējuši tikai Izraēlas čempionātā.

Centra pussargu trio diviem ir 31 gads, bet nesen 25. dzimšanas dienu nosvinējis uzbrūkošais pussargs Dors Perecs, kuram izlasē 10 spēles. Izlases kapteinis Bibrass Natho šai izlases modelī ir ar visvairāk spēlēm – 58. Visbeidzot arī vadošajam uzbrucējam Zehavi ir 31 gads un var prognozēt, ka ar viņu pārī spēlēs Dia Saba, kuram ir 26 gadi un kurš šī gada sākumā pievienojās Zehavi Ķīnas klubā "Guangzhou R&F". Sabam izlasē tikai sešas spēles, taču jau trīs gūti vārti (Latvijas izlasē vairāk vārtu ir tikai Šabalam un D.Ikauniekam...). Secinājums: ne visi Izraēlas pamatsastāva spēlētāji ir ar lielu starptautisku pieredzi izlašu mačos, taču visi ir savā pilnbriedā - pamatsastāvā nav sagaidāms neviens spēlētājs, kurš būtu jaunāks par 25 gadiem vai vecāks par 32 gadiem.

Klubu karjera.
Ariels Harušs, vārtsargs. Pirmspēdējā sezonā izmēģināja spēkus Kipras čempionātā, ar “Anorthosis” ieņemot trešo vietu. Pārējās deviņās sezonās, šo pēdējo ieskaitot, spēlē Izraēlā, tiesa, tā arī vēl ne reizi nav spēlējis Eirokausos! Varētu to beidzot paveikt šosezon, jo pēc trešās vietas Izraēlā viņa Beerševas “Hapoel” piedalīsies Eiropas līgas kvalifikācijā, teorētiski 19. jūnija izlozē var iegūt pretī “Liepāju” vai RFS.

Omri Ben Harušs, aizsargs. Līdz pagājušā gada pavasarim visas deviņas sezonas bija aizvadījis Izraēlas Premjerlīgā, šai laikā ar Telavivas "Maccabi" trīs reizes piedaloties Eirokausu grupu turnīrā - divreiz Eiropas līgā (reizi sasniegts arī 1/16 fināls), vienreiz Čempionu līgā, 2015./16. gada sezonā samērojot spēkus ar "Chelsea", "Porto" un Kijevas "Dynamo". Pagājušo sezonu beidzot pavadīja ārzemēs, pārstāvot Beļģijas "Lokeren" - pilnīga izgāšanās, paliekot pēdējā vietā 16 komandu konkurencē un izkrītot no augstākās līgas.

Loai Taha, aizsargs. Izspēlējies pa Izraēlas zemākajām līgām, tikai 23 gadu vecumā kaut cik regulāri sāka spēlēt augstākajā līgā un savos 29 gados šis centra aizsargs īstenībā tikai divas sezonas (pēdējās) aizvadījis tā kārtīgi "no zvana līdz zvanam" visu sezonu. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka savā solīdajā vecumā starp potenciālajiem Izraēlas izlases pamatsastāva spēlētājiem aizvadījis vismazāk spēļu - piecas. Tieši pēdējos gados arī ar Beerševas “Hapoel” divreiz kļuvis par Izraēlas čempionu un spēlējis Eirokausos, divreiz uzspēlējot Eiropas līgas grupu turnīrā.

Orels Dgani, aizsargs. Arī gandrīz visa karjera pavadīta Izraēlas Premjerlīgā, tajā spēlējot no 20 gadu vecuma, tiesa, pirmspēdējā sezonā palīdzēja Telavivas "Hapoel" pavadīja pēc spēka otrajā līgā. Par Izraēlas čempionu nav kļuvis, Eirokausos spēlējis epizodiski, pirms gandrīz astoņiem gadiem trīs reizes iznākot Eiropas līgas grupu turnīra mačos.

Šerans Jeini, aizsargs. Pirms trim gadiem pusotru sezonu aizvadīja Nīderlandes "Vitesse", pārējā laikā spēlējot Izraēlas Premjerlīgā, turklāt tikai un vienīgi Telavivas "Maccabi". Četras reizes, ieskaitot pēdējo sezonu, kļuvis par Izraēlas čempionu un šovasar Čempionu līgu sāks ar kvalifikācijas otro kārtu.

Eli Dasa, aizsargs. Spēlējis tikai Izraēlas Premjerlīgā - pirmās piecas sezonas "Beitar", pēdējās četras sezonas Telavivas "Maccabi". Pēc trim vicečempiona tituliem 2016., 2017. un 2018. gadā šai pavasarī pirmo reizi kļuva par Izraēlas čempionu. Dažas reizes spēlējis Eirokausos, aizvadot vienu kārtīgu sezonu Eiropas līgas grupu turnīrā.

Bibrass Natho, pussargs. Pazīstamākais Izraēlas izlases futbolists, komandas kapteinis. Atšķirībā no vairuma tautiešu, diezgan agri devās uz ārzemēm, neilgi pēc 22. dzimšanas dienas pievienojoties Krievijas "Rubin". Tas notika pirms deviņiem gadiem un kopš tā laika dzimtenes klubus nav pārstāvējis. Pārsvarā spēlējis Krievijā, bet divas sezonas, ieskaitot pagājušo sezonu, Grieķijas Superlīgā. No 2014. līdz 2018. gadam spēlēja Maskavas CSKA (trīs reizes Krievijas Premjerlīgas vicečempions, reizi čempions), esot vienā komandā ar Aleksandru Cauņu. Pēdējā sezona aizvadīta grieķu grandā "Olympiakos".

Kopš 2008./09. gada sezonas pilnīgi visās sezonās spēlējis Eirokausos. Labākais sasniegums - 2012./13. gada sezonā ar "Rubin" aizcīnījās līdz Eiropas līgas 1/4 finālam, kur izrādīja solīdu pretestību "Chelsea" (1:3, 3:2). Natho abos mačos no 11 metru soda sitiena atzīmes apbēdināja Petru Čehu. Natho ir iekļuvis arī Eiropas līgas simboliskajā izlasē. Tāpat ar CSKA standartsituāciju speciālists Natho Čempionu līgā spēlējis pret daudziem grandiem. Pagājusī sezona ar "Olympiakos" Eirokausos neizdevās, bet Grieķijas Superlīgā nācās palikt otrajā vietā aiz PAOK.

Birams Kajals, pussargs. 22 gadu vecumā viņu no Izraēlas par gandrīz diviem miljoniem iegādājās Glāzgovas "Celtic". Trīs reizes kļuva par Skotijas čempionu (2012.-2014.), līdz pārcēlās uz Anglijas "Brighton", kur spēlējis gan Čempionātā, gan Premjerlīgā, gan U-23 komandu turnīrā. Vairāk spēlējis "Championship", palīdzot komandai iekļūt Premjerlīgā, kurā divās sezonās sakrājis respektablas 37 spēles. Oktobrī 1:0 uzvarā pār "Newcastle" Kajals guva savus pirmos vārtus Premjerlīgā. Vēl pirms dzimtenes pamešanas 21 gada vecumā ar Haifas "Maccabi" spēlēja Eiropas līgas grupu turnīrā (tostarp divi mači pret "Bayern"), pēc tam piecas sezonas Eirokausos spēlējot ar "Celtic". Pavasara daļā Kajals ar "Celtic" iekļuva tikai vienreiz - 2012./13. gada sezonā piedalījās Čempionu līgas 1/8 finālā, kur bez variantiem zaudēja "Juventus" (0:3, 0:2).

Dors Perecs, pussargs. 25 gadus vecais pussargs visas piecas sezonas spēlējis Izraēlas Premjerlīgā, četras no tām Telavivas "Maccabi". Ja līdz pagājušajai sezonai vietējā čempionātā guva tikai divus vārtus, tad šosezon uzbrūkošais pussargs pamanījās izcelties astoņas reizes, jūtami palīdzot "Maccabi" kļūt par valsts čempioni. Pēdējās četrās sezonās spēlējis Eirokausos, pa reizei izbaudot Čempionu līgas un Eiropas līgas grupu turnīra burvību.

Erans Zehavi, uzbrucējs. Ieklausieties tik - 31 gadu vecais uzbrucējs līdzšinējās karjeras laikā augstākajās līgās guvis 196 vārtus! Visaugstākajā līmenī viņš gan neiespēlējās un Itālijas A Sērijā 23 spēlēs (11 spēles pamatsastāvā) guva tikai divus vārtus. Toties Izraēlas Premjerlīgā Zehavi 212 spēlēs 125 vārti, savukārt pēdējās četrās sezonās, spēlējot Ķīnas čempionātā "Guangzhou R&F" vienībā, 83 spēlēs 69 vārti. Divreiz ticis Ķīnas čempionāta snaiperu "Top3", 2017. gada sezonā kļūstot par rezultatīvāko - Zehavi apsteidza Laveci, Halku un citus. Pirms tam trīs reizes kļuvis par rezultatīvāko spēlētāju Izraēlas Premjerlīgā, tāpat divreiz atzīts par labāko futbolistu Izraēlā. Izlases kreklā viņam ne tikai "hat-trick" pret Austriju, bet pa vārtiem arī pret Krieviju, Bosniju, Serbiju, Skotiju, Slovēniju. Ne velti Latvijas izlases treneris Slaviša Stojanovičs pirmsspēles preses konferencē nodēvēja viņu par vārtu mašīnu.

Dia Saba, uzbrucējs. 18 gadu vecumā debitējis Telavivas "Maccabi", pirmos vārtus Izraēlas Premjerlīgā guva neilgi pēc 19 gadu vecuma sasniegšanas un kopumā šai turnīrā 155 mačos precīzi sitis 37 reizes. 2017./18. gada sezonā Saba Premjerlīgā sasita 24 vārtus, paliekot bez jebkādas konkurences snaiperu sacīkstēs, jo tuvākajam sekotājam bija tikai 13 vārti. Pusgadu pēc šīs sezonas noslēguma nolēma pievienoties Zehavi Ķīnā un deviņās spēlēs paspējis gūt piecus vārtus "Guangzhou R&F" labā. Tieši veiksmīgā spēle vienā komandā ar Zehavi liek prognozēt, ka pret Latviju spēlēs tieši šis uzbrucēju duets, nevis, piemēram, pieredzējušais Bens Saars, kuram Izraēlas izlasē 43 spēlēs astoņi vārti jeb visai līdzīga statistika kā Zehavi.


, 2019-06-07 00:58, pirms 5 gadiem
Būsim reāli, neizšķirts būtu ļoti labs rezultāts mūsu izlasei.
, 2019-06-07 01:45, pirms 5 gadiem
Smagi nograbēsim.
, 2019-06-07 02:04, pirms 5 gadiem
0:3
, 2019-06-07 03:36, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Būsim reāli, neizšķirts būtu ļoti labs rezultāts mūsu izlasei.
Pret tādu pretinieku labs rezultāts būtu arī zaudējums. Izraēla esot vēl drusku spēcīgāka pat par Gibraltāru.
, 2019-06-07 08:45, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Pret tādu pretinieku labs rezultāts būtu arī zaudējums. Izraēla esot vēl drusku spēcīgāka pat par Gibraltāru.
Pilnīgi piekrītu. Šovakar labs rezultāts būtu arī zaudējums, galvenais ir noturēties līdz spēles beigām futbola laukuma četrstūrī...
... kamēr mums nav 16 naturalizētu nēģeru, tā būs vienmēr!
, 2019-06-07 09:11, pirms 5 gadiem
neticas ka varam pret tādu pretinieku kaut cik jēdzīgi nospēlēt, bet cerība mirst pēdējā
par skaistu futbolu!!!
, 2019-06-07 09:29, pirms 5 gadiem
Ebreji mus iznicinas!
, 2019-06-07 10:22, pirms 5 gadiem
Nelaist Vaninu , Sabalu un Gabovu un Gorksu arpus stadiona - vecie lopi , kas ieprieks iegaza visu Latvijas futbolu !
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
3

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.