Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Paharam veltītā grāmata tapusi aptuveni 15 gadus

Ints Megnis
Ints Megnis

Paharam veltītā grāmata tapusi aptuveni 15 gadus
Marians Pahars sev veltītās grāmatas prezentācijā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas futbola leģendai Marianam Paharam veltītā grāmata "Super Marians" tapusi aptuveni 15 gadus. Tajā apkopotas gan Pahara domas tobrīd, gan arī šī brīža uzskati, otrdien prezentācijas pasākumā teica grāmatas galvenais varonis Pahars un tās autors Askolds Uldriķis.

"Īpašs paldies Askoldam, bez viņa nekas nebūtu, jo es pats nekad neizdotu grāmatu par sevi. Sākām rakstīt pirms vairāk nekā 15 gadiem, nezinu vai paraksti grāmatas rada tik ilgi," prezentācijas pasākumā ar smaidu teica Pahars. "Tad vēl spēlēju Anglijā, bet pēc tam daudz, kas pamainījās. Paspēju apprecēties, izšķirties, apprecēties un vēlreiz izšķirties. Kādā brīdī Askolds piedāvāja atsākt rakstīt grāmatu, es atteicos, tomēr viņš mani pierunāja."

"Grāmata izdevusies ļoti interesanta, es to izlasīju dienas laikā. Nezinu, varbūt tikai man tā likās interesanta, tomēr esmu drošs, ka tāda tā būs arī maniem vecākiem un bērniem. Tur ir redzamas gan jaunieša domas pirms 15 gadiem, gan pieauguša cilvēka domas," stāsta Latvijas futbola leģenda. "Jaunietis, kurš stāsta sākumā, galīgi nav pārliecināts par sevi, viņš ir nokļuvis citā valstī. Tomēr tieši šīs šaubas man ļāva neapstāties un vienmēr virzīties uz priekšu, izsist sev ceļu."

Kā atklāja Pahars, nosaukums "Super Marians" radies aptuveni nedēļu pirms grāmatas sūtīšanas uz tipogrāfiju, pēdējā varoņa un autora sarunā.

"Sākām rakstīt, kad viņš vēl bija jauns un rezultatīvs - liela zvaigzne. Bieži intervēju viņu un nonācām pie secinājuma, ka vajag grāmatu. Pēc tam Marianam sākās savainojumi un grāmata tā arī palika manuskripta formātā. Daudzus gadus nesanāca noķert situāciju, kad esam uz viena viļņa, kaut par tās rakstīšanas atsākšanu runājām regulāri," saka Uldriķis, ka kādā brīdī gribējis turpināt Pahars, bet tad autoram nav bijis laika, un arī otrādi. "Domāju, ka šī grāmata būs interesanta visu vecumu futbola līdzjutējiem.Visai grāmatai cauri iet mērķtiecība un neatlaidība, savus mērķus viņš sasniedza, pateicoties raksturam, kaut tas nav vienkāršs."

"Pirms 15 gadiem plānojām smuku grāmatu cietos vākos ar zelta burtiem, bet tagad tika izdota ar mīkstiem vākiem, jo Marianam skatījums ir pavisam citādāks," stāsta autors, atklājot, ka finansiāli palīdzējusi Latvijas Futbola federācija (LFF) un futbola skola "Metta". "Grāmatu izdošana nav ienesīgs bizness, tāpēc paldies visiem, kuri palīdzēja. "Metta" grāmatas eksemplārus izdalīs saviem vecāko klašu audzēkņiem, puikām būs interesanti palasīt."

Tikmēr LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks atklāja, ka ar Uldriķi panākta mutiska vienošanās par arī citu Latvijas futbolam nozīmīgu spēlētāju dzīvesstāstu iemūžināšanu. "Mēs turpināsim radīt šādu saturu, lai futbola vēsture paliktu pieejama nākamajām paaudzēm."

"Par futbolu Latvijā ir ļoti maz grāmatu, ceru, ka ar šo sāksies kustība," teica arī Pahars.

Grāmatai šodien vajadzētu būt grāmatnīcās Rīgā, bet jau ceturtdien visā Latvijā. Sākotnēji pārdošanā būs 1000 eksemplāri. Visticamāk, tā tiks izdota arī krieviski un Sauthemtponas pilsētā varētu būt pieejama arī angliski.

Pahars septiņarpus sezonas pārstāvēja Anglijas klubu "Southampton" un spoži spēlēja Anglijas premjerlīgā, kur guva 42 vārtus 129 spēlēs. 2001./2002. gada sezonā viņš iekļuva Anglijas premjerlīgas desmit rezultatīvāko spēlētāju skaitā. Latvijas izlasē Pahars aizvadījis 75 spēles un guvis 15 vārtus. Trīs reizes - 1999., 2000. un 2001. gadā - viņš tika atzīts par Latvijas gada labāko futbolistu.

Pēc futbolista karjeras beigām Pahars strādāja par galveno treneri klubā "Skonto", Latvijas U-21 izlasē un Latvijas nacionālajā izlasē. Patlaban viņš strādā par "Jelgavas" galveno treneri.

Grāmatas autors Uldriķis 17 gadus ir strādājis par sporta žurnālistu laikrakstos "Sports" un "Neatkarīgā Rīta Avīze", kā arī žurnālā "Sporta Avīze".

  +7 [+] [-]

, 2018-11-06 16:00, pirms 5 gadiem
Labs, apjomīgs darbs ieguldīts... Neesmu tāds fanāts, lai pirktu, bet izlasīt labprāt gribētu

  +3 [+] [-]

, 2018-11-06 16:04, pirms 5 gadiem
Grāmatas galvenais varonis Uldriķis😃

 +20 [+] [-]

, 2018-11-06 16:19, pirms 5 gadiem
Par Latvijas futbolu vajadzētu grāmatas, filmas, teātra izrādes, operas, baletus un multiplikācijas filmas! Brīnums Portugālē, brīnums Andorā, brīnums Gibraltārā, Alexander Starkow, I did it my way, Perepļotkins: "Manas lielākās spēles Āzijas Čempionu Līgā", Romāns Lajuks "Mafiozo ar Svilpi", Reinkarnācija jeb Dzīve Futbolā Pēc Mūža Diskvalifikācijas, Vienkārši Kuldīgas Venta un vēl, un vēl!!! Indriksons, mein Führer.

  +3 [+] [-]

, 2018-11-06 16:21, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Par Latvijas futbolu vajadzētu grāmatas, filmas, teātra izrādes, operas, baletus un multiplikācijas filmas! Brīnums Portugālē, brīnums Andorā, brīnums Gibraltārā, Alexander Starkow, I did it my way, Perepļotkins: "Manas lielākās spēles Āzijas Čempionu Līgā", Romāns Lajuks "Mafiozo ar Svilpi", Reinkarnācija jeb Dzīve Futbolā Pēc Mūža Diskvalifikācijas, Vienkārši Kuldīgas Venta un vēl, un vēl!!! Indriksons, mein Führer.

  +7 [+] [-]

, 2018-11-06 16:21, pirms 5 gadiem
Joprojām ļoti labi atceros, cik spoži (pēc garām birokrātijas un darba atļauju klapatām) Marians pievienojās Southampton - 3 goli 4 spēlēs, jo īpašā vērtē abi goli sezonas pēdējās spēles uzvarā (2:0), kurā izšķīrās palikšana Premjerlīgā. Tas, līdaciņā, ar galvu bija vienkārši konfekte!

  +5 [+] [-]

, 2018-11-06 16:25, pirms 5 gadiem
Lieliski tagad vēl 15 gadus par Māri grāmatu un Rudņevu !

  +2 [+] [-]

, 2018-11-06 16:28, pirms 5 gadiem
to es saprotu, netaka viens garais merglis,jau pec pirmas NBA sezonas ,izdomaja uzrakstit,par sevi gramatu!!!

  +1 [+] [-]

, 2018-11-06 16:29, pirms 5 gadiem
NBA God rakstīja: Lieliski tagad vēl 15 gadus par Māri grāmatu un Rudņevu !
Mari vel saprotu,par ko tad Rudnevs nez rakstitu....

  +3 [+] [-]

, 2018-11-06 16:31, pirms 5 gadiem
bebitis rakstīja: Grāmatas galvenais varonis Uldriķis😃
Askolds Izaudzinājis dēlu Robertu un paladis futenī un tagad viņš velk Latvijas izlasi un Sion. Ir redzams ka mīl futbolu ja raksta grāmatu 15 gadu un varēja savu dēlu ar tādu augumu uz basketbolu vest nē izaudzināja futbolā nākamo Ibrahimoviķu !
Slēpts komentārs: DrFreeman

  -1 [+] [-]

, 2018-11-06 18:02, pirms 5 gadiem
DrFreeman, Tu kļūdies. Te, Anglijā,vienīgais Latvijas spēlētājs,ko paši angļi zina un atceras ir Marians Pahars nevis flops Stepanovs.

  +4 [+] [-]

, 2018-11-06 18:12, pirms 5 gadiem
DrFreeman rakstīja: Leģenda?
Zema mums LV kājbumbā tā "leģendas" latiņa.

Tad jau Stepānovs drīzāk palicis Premjērlīgas fanu atmiņās
To leģendu pat 3 gadus pēc karjeras beigšanas Southampton aicināja glābt no izkrišanas zemāk. Tā pati Southampton par Paharu kā "latvian Micheal Owen" jau sen taisīja dokumentālo slavejošo filmiņu. Dalīta 8. vieta Premjerlīgas top bombardieru sarakstā - nav nemaz tik slikti. Jo īpaši paskatoties, kas ir palicis aiz muguras - Bekhem, Lunbergs, Bītijs, Kouls, Pajē, Bergkamps, Defo, Heskijs, Skoulzs, Gigss, Lampards...

  +2 [+] [-]

, 2018-11-06 18:45, pirms 5 gadiem
NBA God rakstīja: Lieliski tagad vēl 15 gadus par Māri grāmatu un Rudņevu !
Par Rudņevu jau nu gan grāmatu neprasās.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-06 19:04, pirms 5 gadiem
tekken rakstīja: Par Rudņevu jau nu gan grāmatu neprasās.
Rudņevam vēl ir jāspēlē. Nezinu, kādas problēmas viņam lika aiziet no futbola, taču vēl ceru viņu ieraudzīt laukumā.

     [+] [-]

, 2018-11-06 20:08, pirms 5 gadiem
DrFreeman rakstīja: Leģenda?
Zema mums LV kājbumbā tā "leģendas" latiņa.

Tad jau Stepānovs drīzāk palicis Premjērlīgas fanu atmiņās
Stepanovs? Kā spēlētājs kuru daudzi liek sarakstos kā vienu no sliktākajiem Arsenal ieguvumiem kluba vēsturē?

     [+] [-]

, 2018-11-07 00:52, pirms 5 gadiem
Lieliska dāvana futbola fanam valsts svētkos vai Ziemassvētkos. Noteikti būs jāizlasa. Interesanti, par kuru Uldriķis varētu rakstīt nākamo? Noteikti interesanti būtu palasīt arī par Māra Verpakovska karjeras ceļu, Aleksandru Koļinko, Igoru Stepanovu, Artjomu Rudņevu, to pašu Kasparu Gorkšu.

Varētu arī atsevišķu apkopojumu ar Euro 2004 varoņu pārdomām toreiz un tagad.

     [+] [-]

, 2018-11-07 00:56, pirms 5 gadiem
Eriksrudzitis rakstīja: DrFreeman, Tu kļūdies. Te, Anglijā,vienīgais Latvijas spēlētājs,ko paši angļi zina un atceras ir Marians Pahars nevis flops Stepanovs.
Nešaubos, ka Crystal Palace fani atceras arī Aleksandru Koļinko, Fulham noteikti atceras Štolceru, Blackpool, Reading un QPR - Gorkšu. Lai arī ne tajā labākajā nozīmē, bet Arsenal fani atcerēsies Stepanovu. Viss atkarīgs no tā, par kura kluba līdzjutējiem ir runa.

     [+] [-]

, 2018-11-07 08:38, pirms 5 gadiem
reikons rakstīja: Nešaubos, ka Crystal Palace fani atceras arī Aleksandru Koļinko, Fulham noteikti atceras Štolceru, Blackpool, Reading un QPR - Gorkšu. Lai arī ne tajā labākajā nozīmē, bet Arsenal fani atcerēsies Stepanovu. Viss atkarīgs no tā, par kura kluba līdzjutējiem ir runa.
Domāju, ka ļoti interesanti būtu arī Rubīna, Laizāna, Cauņas karjeras līkloču stāstus izlasīt. Tā paša Štolcera karjera bijusi gana interesanta.

     [+] [-]

, 2018-11-07 09:05, pirms 5 gadiem
Nu nezinu, nav jau Marians baigā zvaigzne, bet nu uz Latvijas futbola fona - varbūt!!!

     [+] [-]

, 2018-11-07 10:29, pirms 5 gadiem
Latvijas kontekstā Marians noteikti bija zvaigzne un savos ziedu laikos viens no labākajiem uzbrucējiem Anglijas premjerliga, zvaigznes status viņam ir arī southemptona, viņš tur ir godināts un joprojām viņam tur ir fani, kuri karsti fanoja par viņu un viņa skaisto spēli! Tas tā... Irsejiem un nezinisiem! Tajā brīdī Anglijas klubi bija vadošie Eiropā un viņš spēlēja vienā līmenī ar tā laika vadošajiem uzbrucējiem! Iesaku paskatīties vecos ierakstus ar viņa spēlēm un tur arī var redzēt kā fani viņu mīlēja!